دپاکین و همه مواردی که باید در مورد آن بدانید (طریقه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی)

دپاکین و همه مواردی که باید در مورد آن بدانید (طریقه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی) دپاکین برای نارسایی دو قطبی و جلوگیری از سردردهای میگرنی استفاده می شود و باعث برگرداندن تعادل بعضی مواد طبیعی (انتقال دهنده های عصبی) در مغز می شود. میزان دوز مصرفی به سن، وزن و ... بستگی دارد.
دیدگاه ها

موارد مصرف دپاکین

دپاکین برای نارسایی ها حمله صرع، شرایط روحی و روانی (مانند فاز مانیک در نارسایی دوقطبی) و جلوگیری از سردردهای میگرنی استفاده می شود. این دارو با بازگرداندن تعادل بعضی مواد طبیعی (انتقال دهنده های عصبی) در مغز می باشد.

چگونه از دپاکین استفاده کنیم

راهنمای استفاده از دارو و (اگر موجود بود) برگه اطلاعات مربوط به بیماران را که توسط داروخانه قبل از اینکه شروع به مصرف اسید والپوریک نمایید یا هر زمان که تصمیم گرفتید دارو را دوباره تمدید نمایید، به شما داده می شود، را بخوانید و اگر سوالی داشتید می توانید از پزشک یا مسئول داروخانه بپرسید. این دارو را بر اساس تجویز پزشک از طریق دهان مصرف نمایید. اگر دچار احساس ناراحتی معده می شوید، دارو را با غذا مصرف نمایید. کپسول را به صورت کامل میل کرده و آنرا باز نکرده یا نجوید چون می تواند زبان و دهان شما را آزرده نماید.

میزان دوز مصرف دپاکین بستگی به سن، وزن، شرایط پزشکی، میزان پاسخ به دارو و سایر داروهایی دارد که ممکن است مصرف نمایید. حتماً به پزشک یا مسئول داروخانه درباره تمامی داروهایی که همزمان مصرف می نمایید، اطلاع رسانی کنید (شامل داروهای تجویزی، داروهای بدون تجویز و داروهای گیاهی). دارو را به صورت مداوم و منظم در زمان های یکسان در طول روزها مصرف کنید تا میزان دارو در خون ثابت باقی بماند.

اگر دپاکین برای حملات صرع استفاده می شود، بدون مشورت با پزشک مصرف آن را متوقف ننمایید. اگر مصرف دارو را به طور ناگهانی متوقف کنید، شرایط شما بدتر خواهد شد. بایستی میزان دوز مصرف را به صورت تدریجی کاهش داد. این دارو سردردهای شدید میگرنی را تسکین نمی بخشد. برای این گونه حملات شدید از داروهای دیگری که توسط پزشک توصیه می شود استفاده کنید.

چگونه از دپاکین استفاده کنیم

عوارض جانبی دپاکین

بخش هشدارها را نیز مشاهده کنید.

  • اسهال، سرگیجه، خواب آلودگی، ریزش موها، تاری دید یا دوبینی، تغییر در برنامه عادت ماهیانه، صدای وز وز گوش، لرزش بدن، بی ثباتی و تغییر وزن را می توان بیان کرد. اگر هر کدام از این عوارض ماندگار شده یا بدتر شدند، سریعاً به پزشک یا مسئول داروخانه اطلاع دهید.
  • به خاطر داشته باشید که پزشک  این دارو را برای این برای شما تجویز کرده است که فکر می کرده مزایای آن بیشتر از عوارض جانبی دارو می باشد. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند، هیچ گونه عوارض جانبی را بروز نمی دهند. تعداد کمی از افراد که از داروهای ضد انعقاد برای بعضی موارد استفاده می کنند (مانند صرع، نارسایی دوقطبی و درد) ممکن است دچار افسردگی، تفکرات یا تلاش برای خودکشی یا سایر مشکلات روحی و روانی شوند. اگر شما یا خانواده شما متوجه هر گونه تغییرات ناگهانی در حس و حال، تفکرات یا رفتارهایی که نشانه افسردگی، تفکرات خودکشی یا آسیب زدن به خود شدید، موضوع را سریعا به پزشک اطلاع دهید.
  • نارسایی شدید مغزی (گاهی اوقات کشنده) یا آنسفالوپاتی نیز به ندرت روی می دهد بویژه در بیمارانی که دارای نارسایی های متابولیک خاص می باشند (نارسایی های چرخه اوره). اگر دچار ضعف، استفراغ یا تغییرات روحی و روانی ناگهانی شدید، موضوع را سریعاً با پزشک خود مطرح نمایید.
  • اگر دچار هر کدام از عوارض شدید جانبی دارو شدید مانند درد قفسه سینه، خونریزی بدون توضیح، ضربان قلب شدید/کند/نامنظم، تورم دستها یا پاها، حرکات بدون کنترل در ناحیه چشم (نیستاگموس)، احساس لرز یا سرما، تنفس سریع یا از دست دادن هوشیاری بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
  • یک واکنش شدید آلرژی به این دارو بسیار نادر است. با این وجود، اگر علائمی دال بر یک واکنش شدید آلرژی مانند تب، تورم غدد لنفاوی، دانه های پوستی، خارج یا تورم (بویژه در ناحیه صورت، زبان و گلو)، خواب آلودگی شدید یا مشکل در تنفس مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.

این لیستی کامل از عوارض جانبی احتمالی این دارو بود. اگر علائم دیگری که در این لیست وجود نداشت را مشاهده کنید، با پزشک یا مسئول داروخانه تماس بگیرید.

عوارض جانبی دپاکین

احتیاط

  • قبل از مصرف اسید والپوریک، به پزشک یا مسئول داروخانه درباره داشتن هر گونه آلرژی به این دارو یا دیوال پروکس یا والپورات سدیم اطلاع رسانی کنید. این محصول ممکن است دارای اجزای تشکیل دهنده غیرفعال (مانند روغن بادام زمینی) باشد که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی یا مشکلات دیگر شود. برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت نمایید.
  • قبل از استفاده از این دارو، هر گونه سابقه بیماری یا دارویی خود را به اطلاع پزشک یا مسئول داروخانه برسانید بویژه: نارسایی کبدی، پانکراتیت، نارسایی های متابولیک خاص (مانند نارسایی های چرخه اوره، سندرم آلپرس- هاتن لوچر)، سوء مصرف الکل، مشکلات خونریزی، مشکلات مغزی (زوال عقلی)، بیماری های کلیه، کمبود آب بدنی (دی هیدراسیون) و تغذیه ضعیف.
  • برای کاهش احتمال بریدن یا زخمی نمودن خود، در هنگام استفاده از اشیایی مانند تیغ یا ناخن گیر احتیاط کرده و از فعالیت هایی مانند ورزشی پربرخورد دوری کنید.
  • قبل از جراحی، به دکتر یا دندانپزشک خود درباره تمامی داروهایی که مصرف می کنید اطلاع رسانی کنید (شامل داروهای تجویزی، داروهای بدون تجویز و داروهای گیاهی).
  • این دارو ممکن باعث گیجی، خواب آلودگی یا تاری دید شود. از رانندگی یا استفاده از ماشین آلات یا هر فعالیتی که نیازمند هوشیاری زیاد یا دید کامل می باشد دوری نمایید مگر اینکه مطمئن باشید می توانید این کارها را انجام دهید. مصرف نوشیدنی های الکی را نیز محدود کنید. 
  • افراد سالخورده ممکن است نسبت به عوارض جانبی دارو حساس تر باشند بویژه خواب آلودگی، سرگیجه، بی ثباتی (عدم تعادل) یا لرزش. این عوامل می توانند ریسک سقوط را برای این افراد بالا ببرند.
  • دپاکین برای استفاده در طول دوران بارداری توصیه نمی شود و می تواند برای نوزاد مشکل آفرین باشد. بخش هشدارها را نیز مشاهده کنید.
  • دپاکین به شیر مادر منتقل می شود. در حالی که گزارشی درباره آسیب به نوزادان در این شرایط ارائه نشده است، قبل از شیر دادن به نوزاد با پزشک مشورت کنید.

موارد منع و احتیاطی مصرف دپاکین

تداخلات دارویی دپاکین

  • تداخلات دارو ممکن است نحوه عملکرد آن را تحت تأثیر قرار داده و ریسک بروز عوارض جانبی شدید را بالا ببرد. این مطلب دارای لیست تمامی تداخلات دارویی نمی باشد. لیستی از تمامی داروهایی که مصرف می کنید تهیه کرده (شامل داروهای تجویزی، داروهای بدون تجویز و داروهای گیاهی) و آن را در اختیار پزشک خود قرار دهید. بدون تأییدیه پزشک هرگز مصرف دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز مصرفی را تغییر ندهید. 
  • بعضی داروها که ممکن است با این دارو تداخل ایجاد کنند عبارتند از: بعضی داروهای ضدافسردگی (مانند آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، فنلزین)، بعضی آنتی بیوتیک ها (کارباپنم ها مانند دوریپنم، امیپنم)، مفلوکین، اورلیستات، سایر داروهای درمان صرع (مانند اتوسوزیمید، لاموتریگین، فنیتوئین، رافینامید، توپیرامات)، ریفامپین، ورینوستات، وارفارین و زیدوودین.
  • مصرف دوز کم آسپرین که توسط پزشک برای شما به دلایلی مانند ممانعت از سکته قلبی تجویز شده است (معمولاً این دوزها بین 81 تا 325 میلی گرم در روز می باشد)، بایستی ادامه یابد. با پزشک یا مسئول داروخانه اگر به هر دلیلی آسپرین مصرف می کنید، مشورت نمایید.
  • اگر دارو یا مواد دیگری استفاده می کنید که باعث گیجی و خواب آلودگی می شوند مانند الکل، ماری جوانا، آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)، داروهای مربوط به خواب و اضطراب (مانند آلپرازولام و زولپیدم)، شل کننده عضلانی (مانند کاریسوپرودول، سیکلوبنزاپرین) و داروهای ضد درد (مانند کدئین و هیدروکودون)، ممکن است با این دارو تداخل ایجاد کنند.

برچسب های موجود بر روی داروهایتان را بررسی کنید (مانند آلرژی و محصولات سرفه و سرماخوردگی) زیرا ممکن است موادی داشته باشند که باعث خواب آلودگی شوند. درباره استفاده ایمن از این داروها با مسئول داروخانه مشورت نمایید. این دارو ممکن است بر بعضی آزمایشات تاثیر گذارد (مانند اورین کتونر). در خصوص استفاده از این دارو به مسئول آزمایشگاه یا سایر پزشکان اطلاع رسانی نمایید.

تداخلات دارویی دپاکین

مصرف بیش از حد

اگر فردی در مصرف این دارو زیاده روی کرد (اوردوز) و علائمی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی داشت، با اورژانس تماس بگیرد. در غیر این صورت، با مرکز کنترل سموم تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد عبارتند از: خواب آلودگی و گیجی بیش از حد، کما، ضربان قلب نامنظم یا کند.

نکات

این دارو را در اختیار سایرین قرار ندهید. آزمایشات پزشکی یا آزمایشگاهی (مانند سطح دارو، آزمایشات عملکرد کبد، شمارش کامل خونی، آزمایسات لخته شدن) بایستی قبل از شروع درمان، به طور مداوم برای درک میزان پیشرفت و یا بررسی عوارض جانبی دارو، انجام پذیرند. برای جزئیات بیشتر با پزشک مشورت نمایید.

فراموش کردن یک دوز

اگر یک دوز دپاکین را فراموش کردید، به محض یادآوری این موضوع، دارو را مصرف کنید. اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک شده بودید، دوز فراموش شده را کنار گذاشته و برنامه قبلی مصرف دارو را دنبال کنید. برای جبران فراموشی، دوز دو برابر مصرف ننمایید.

نگهداری

دارو را در دمای اتاق دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. آنرا در حمام قرار ندهید. تمام داروها را از دسترس کودکان یا حیوانات خانگی دور نگهدارید. برای بیرون ریختن، داروها را در داخل لوله فاضلاب یا توالت نریزید مگر اینکه چنین دستورالعملی داشته باشید. وقتی تاریخ مصرف دارو به اتمام رسید و یا دیگر به آن نیازی نداشتید، به نحوی مناسب آن را دور بریزید. 

منبع: webmd

از
2
رای

دیدگاه ها