اگر شما بالغ هستید و مثانه شما دارای بیش از 2 فنجان ادرار باشد، بتدریج احساس ناراحتی خواهید کرد. ممکن است از خود بپرسید که آیا این کار بی ضرر است یا خیر. در اینجا به این مطلب خواهیم پرداخت.
مثانه تا مقدار ادرار را می تواند در خود جای دهد؟
یک مثانه فرد بالغ و سالم می تواند تا حدود 470 میلی لیتر یا دو فنجان ادرار را در خود نگه دارد. این خبر خوبی است اگر که شما قبلاً یک فنجان قهوه نوشیده اید اما قبل از اینکه به سراغ فنجان سوم قهوه بروید متوجه می شوید که به دستشویی دسترسی ندارید. گنجایش مثانه در کودکان زیر دو سال حدود 118 میلی لیتر می باشد. برای کودکان بزرگتر از 2 سال این ظرفیت را می توان با تقسیم سن آنها بر 2 و افزودن عدد 6 به حاصل تقسیم، بدست آورد. به عنوان مثال، یک کودک 8 ساله می تواند 295 میلی لیتر ادرار را در مثانه خود نگه دارد. تقریباً تمامی افراد گاهی مجبور شده اند که ادرار خود را نگه دارند.
آیا نگه داشتن ادرار بی ضرر است؟
اگر سیستم ادراری شما سالم باشد، نگه داشتن ادرار به طور کلی خطرآفرین نمی باشد. اگر شما بالغ هستید و مثانه شما دارای بیش از 2 فنجان ادرار باشد، بتدریج احساس ناراحتی خواهید کرد. هیچ دستورالعملی برای این که شما تا چه زمانی می تواند بدون بروز خطر ادرار خود را نگه دارید ارائه نشده است. این میزان از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد. در بعضی شرایط، نگهداشتن ادرار برای هر مدت زمانی می تواند خطرآفرین باشد. اگر هر کدام از این مشکلات را دارید، نگهداشتن ادرار می تواند ریسک بروز عفونت یا بیماری کلیوی را در شما افزایش دهد:
- بزرگ شدگی پروستات
- مثانه نوروژنیک
- نارسایی های کلیوی
- احتباس ادراری
زنانی که باردار هستند معمولاً ریسک بالایی برای ابتلا به عفونت های مجاری ادراری (UTI) دارند. اگر باردار هستید، نگهداشتن ادرار می تواند این ریسک را افزایش دهد.
وقتی ادرار خود را نگه می دارید چه اتفاقی در بدن روی می دهد؟
وقتی احساس می کنید نیاز دارید تا مثانه خود را تخلیه کنید، دلیلی که در پس این موضوع قرار دارد به سادگی اینکه صرفاً مثانه شما با مایع پر شده است، نمی باشد. این در واقع فرآیندی بسیار پیچیده است که شامل درگیر شدن ماهیچه ها، ارگان ها و اعصابی است که با یکدیگر همکاری می کنند تا به شما اعلام کنند زمان مذکور فرا رسیده است. وقتی مثانه شما تا نیمه پر شده است، اعصاب موجود در آن فعال می شوند. این اعصاب به مغز پیام می دهند تا به شما اعلام کند بایستی به دستشویی بروید. مغز سپس به مثانه فرمان می دهد که تا زمان مناسب صبر کند. نگه داشتن ادرار شامل تقلای آگاهانه برای مبارزه با این علامت برای رفتن به دستشویی می باشد.
این علائم در افراد متفاوت می باشند. آنها همچنین بر اساس سن، میزان مایعی که در مثانه وجود دارد و اینکه چه زمانی از شبانه روز می باشد، متفاوت می باشند. به عنوان مثال، این سیگنال ها در هنگام شب کاهش می یابد تا بتوانید خواب آسوده تری داشته و مجبور نباشید هر چند ساعت یکبار به دستشویی بروید! اگر این اتفاق روی ندهد، ممکن است یک عامل دیگر باعث بروز مشکل شده باشد. بعضی افراد ممکن است دچار بیش فعالی مثانه شده یا مثانه آنها بر اثر استرس تحریک شده باشد. در بعضی زنان، اضطرار برای دفع ادرار بیشتر ممکن است پس از زایمان روی دهد. این امر به دلیل تغییراتی است که در هنگام تولد نوزاد در بدن مادر (مانند ضعیف شده ماهیچه ها و تحریکات عصبی) روی می دهند.
آیا نگه داشتن ادرار می تواند باعث بروز عفونت مجاری ادراری (UTI) شود؟
صرفاً نگه داشتن ادرار باعث بروز عفونت مجاری ادراری نمی شود. UTI وقتی روی می دهد که باکتری های بتوانند به نحوی وارد مجاری ادراری شوند. اگر به طور منظم مثانه خود را خالی نکنید، احتمال قرار گرفتن و تکثیر باکتری ها در مثانه بیشتر خواهد شد. این می تواند منجر به UTI شود. یک تحقیق این ریسک را مورد بحث قرار داده است (که می تواند منجر به بروز عفونت شود) اما ارتباط بین این دو مساله در آن اثبات نگردیده است.
ریسک شما برای ابتلا به عفونت مجاری ادراری همچنین اگر به اندازه کافی آب ننوشید، افزایش می یابد. دلیل این امر این است که مثانه شما به اندازه کافی برای ارسال علامت نیاز به تخلیه پر نخواهد شد. در نتیجه باکتری هایی که ممکن است از قبل در سیستم ادراری وجود داشته باشند، می توانند تکثیر شده و منجر به بروز عفونت گردند. اگر علامت غیر عادی را مشاهده نمودید یا فکر می کنید دچار UTI شده اید، به پزشک مراجعه نمایید.
علائم عفونت مجاری ادراری
- نیاز مداوم به دفع ادرار
- احساس سوزش در حین ادرار کردن
- ادرار با بوی تند و بد
- ادراری که به نظر کدر می رسد
- وجود خون در ادرار
- درد لگنی
- سایر مشکلات احتمالی
مثانه بخشی از سیستم ادراری می باشد. این مخزن از طریق دو مجرا به کلیه ها متصل می باشد. در مواردی نادر، ادرار ممکن است به کلیه ها بازگشت کرده و باعث بروز عفونت یا آسیب در کلیه ها شود. بعضی مشکلات جسمی مانند بزرگ شدن پروستات یا مثانه نوروژنیک (عصبی) به دلیل آسیب به اعصاب، می توانند منجر به احتباس ناخواسته ادرار شوند. انسداد در مجرای ادرار یا ضعیف شدن ماهیچه های مثانه می تواند مانع تخلیه کامل مثانه شود.
اگر واقعاً نیاز به نگه داشتن ادرار داشتید، چه کنید؟
وقتی برای این کار مجبورید، چاره ای نخواهید داشت. اما به محض اینکه امکان استفاده از دستشویی را یافتید، مثانه خود را تخلیه کنید. اما اگر به شما توصیه شده بود که یک سری تمرینات را بر روی مثانه خود انجام دهید یا به دستشویی دسترسی نداشتید، در اینجا چند کار را که می توانند حواس شما را از نیاز به دفع ادرار پرت کنند، ارائه می دهیم:
- کارهایی را انجام دهید که مغز را درگیر می کنند مانند بازی های فکری یا حل جدول.
- به موسیقی گوش دهید
- اگر در وضعیت نشسته هستید، در همان وضعیت بمانید
- کتاب بخوانید
- به گشت و گذار در شبکه های اجتماعی با گوشی تلفن همراهتان بپردازید
- خودتان را گرم نگه دارید زیرا احساس سرما می تواند نیاز شما به دفع ادرار را تشدید کند
نتیجه گیری
در بسیاری از موارد، نگهداشتن ادرار چندان برای بدن مضر نمی باشد. با این وجود اگر نیاز به دفع ادرار بر زندگی روزانه شما تاثیر گذاشته است، بایستی به پزشک مراجعه نمایید. نگه داشتن ادرار به طور مداوم می تواند ریسک بروز عفونت های مجاری ادراری یا سایر مشکلات را افزایش دهد.
منبع: healthline
دیدگاه ها