نوزادان می توانند به دو روش متولد شوند: زنان باردار می توانند زایمان طبیعی یا زایمان به روش جراحی به شکل سزارین داشته باشند، اما هدف نهایی هر دو روش زایمان، ایمن به دنیا آوردن نوزاد سالم است.
در برخی موارد، سزارین به دلیل یک بیماری برنامه ریزی می شود که در غیر این صورت، زایمان به شکل طبیعی بیش از حد خطرناک بود. ممکن است یک زن از قبل اطلاع داشته باشد که به سزارین نیاز خواهد داشت و آن را برنامه ریزی کند؛ زیرا انتظار دو قلو یا چند قلو دارد، یا ممکن است یک بیماری مانند دیابت، یا فشار خون بالا داشته باشد. همچنین سزارین ممکن است زودتر از موعد برنامه ریزی شود، زیرا زن مبتلا به عفونت است که می تواند در هنگام تولد به فرزند او منتقل شود، مانند ویروس HIV یا تبخال تناسلی یا در صورتیکه مشکلی مانند پلاسنتا را در دوران بارداری تجربه می کند.
سزارین همچنین ممکن است در شرایط خاصی مانند این موارد الزامی باشد: زایمان یک کودک بسیار بزرگ از مادری با لگن کوچک، یا اگر کودک در پوزیشن سر به سمت پایین نباشد و تلاش برای قرار دادن کودک در این پوزیشن قبل از تولد ناموفق باشد.
گاهی اوقات تصمیم پزشک برای انجام عمل سزارین بدون برنامه ریزی است و به دلایل اضطراری انجام می شود؛ زیرا سلامت مادر، کودک یا هر دو آنها در خطر است.این کار ممکن است به دلیل یک مشکل در دوران بارداری و یا بعد از اینکه زن تحت عمل زایمان طبیعی قرار گرفت، ایجاد شود، مانند اینکه زایمان طبیعی خیلی آهسته اتفاق می افتد یا کودک اکسیژن کافی دریافت نمی کند.
بعضی از عمل های سزارین به صورت انتخابی است، به این معنا که آنها قبل از شروع زایمان توسط مادر به دلایل غیر پزشکی درخواست می شوند. یک زن ممکن است بخواهد عمل سزارین انجام دهد در صورتیکه مایل باشد زمان دقیق زایمان را برنامه ریزی کند یا قبلا زایمان طبیعی بسیار پیچیده ای داشته است.
اگر چه عمل های سزارین عموما بی خطر هستند و در بعضی موارد نجات دهنده زندگی محسوب می شوند، اما در مقایسه با زایمان طبیعی خطرات بیشتری را به همراه دارند. آنها یک عمل جراحی اساسی هستند و شامل باز کردن شکم یک زن باردار و خارج کردن کودک از رحم او می شوند؛ به این دلیل که زایمان طبیعی بیش از حد خطرناک یا بیش از حد دشوار تلقی می شود.
از آنجا که عمل سزارین در زنانی که برای اولین بار مادر می شوند، اغلب موجب سزارین در زایمان های بعدی می شود، زایمان طبیعی معمولا روشی ترجیحی برای زایمان محسوب می شود. از هر سه کودک، دو کودک با این روش در ایالات متحده متولد می شوند.
دکتر آلیسون برایانت که متخصص زنان و زایمان در بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستون است، می گوید: عموما، خانم ها می گویند که در زایمان طبیعی، تجربه طبیعی تری دارد. وی افزود زنان ممکن است احساس کنند که با روشی که طبیعت برایشان در نظر گرفته است، کودک خود را به دنیا می آورند.
صرف نظر از نحوه تصمیم گیری برای زایمان، برایانت می گوید: «زنان باید تا حد امکان در مورد گزینه های زایمان خود آگاه باشند تا بتوانند در این روند اظهار نظر کنند، از روشی که خودشان می خواهند حمایت کنند و آگاهانه ترین انتخاب را کنند». در این قسمت اطلاعات بیشتر در مورد جوانب مثبت و منفی دو روش تولد ارائه شده است.
مزایا و معایب زایمان طبیعی و سزارین برای مادر و کودک
مزایای زایمان طبیعی برای مادران
گذراندن زایمان و داشتن زایمان طبیعی یک پروسه طولانی است که می تواند از نظر جسمی خسته کننده و برای مادران کار دشواری باشد. اما یکی از مزایای زایمان طبیعی این است که در مقایسه با سزارین، مدت کوتاه تری در بیمارستان می مانند و بهبود سریع تر است.
برایانت به وبسایت Live Science گفته است: اگرچه قواین ایالتی متفاوت است، اما طول معمول ماندن در بیمارستان برای زن پس از زایمان طبیعی بین 24 تا 48 ساعت است. اگر زن حال خوبی داشته باشد، ممکن است زودتر از مدت زمان مجاز در ایالت خود، بیمارستان را ترک کند.
زنانی که به طور طبیعی زایمان می کنند، از انجام عمل جراحی اساسی و خطرات مرتبط با آن مانند خونریزی شدید، جای زخم، عفونت، واکنش به بیهوشی و درد طولانی تر اجتناب می کنند. و از آنجا که مادر در این عمل جراحی کمتر خسته می شود، می تواند کودک خود را در آغوش گرفته و پس از زایمان زودتر شروع به شیردهی کودک کند.
معایب زایمان طبیعی برای مادران
در حین زایمان طبیعی، این خطر وجود دارد که پوست و بافت های اطراف واژن بتوانند در حین حرکت جنین در مجرای تولد دچار کشیدگی و پارگی شوند. اگر کشیدگی و پارگی شدید باشد، زن ممکن است به بخیه نیاز داشته باشد یا این وضعیت می تواند باعث ضعف یا آسیب دیدگی عضلات لگن شود که عملکرد ادرار و روده او را کنترل می کند.
برخی از مطالعات نشان داده اند که زنانی که به طور طبیعی زایمان کرده اند، بیشتر از خانم هایی که عمل سزارین انجام داده اند دچار بی اختیاری در ادرار و مدفوع شده اند. همچنین ممکن است در هنگام سرفه، عطسه یا خندیدن مستعد ریختن بی اختیار ادرار باشند.
بعد از زایمان طبیعی، زن نیز ممکن است درد طولانی در ناحیه میان دو راه، ناحیه بین واژن و مقعد را تجربه کند.
مزایا و معایب زایمان طبیعی برای کودک
برایانت می گوید: برخی از مزایای زایمان طبیعی برای کودکی که به این طریق متولد می شود این است که مادرش نسبت به زنی که تحت عمل جراحی قرار گرفته، زودتر با او ارتباط خواهد داشت و می تواند زودتر به کودک خود شیر دهد.
برایانت می گوید: در هنگام زایمان طبیعی، عضلات درگیر در این فرآیند احتمالاً مایعات موجود در ریه های نوزاد را تحت فشار قرار می دهند. این مورد مفید است؛ زیرا باعث می شود نوزادان هنگام تولد کمتر دچار مشکلات تنفسی شوند. نوزادانی که به طور طبیعی متولد می شوند نیز هنگام عبور از مجرای تولد مادر، دوز اولیه باکتری های خوبی دریافت می کنند که این امر ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از دستگاه های روده آنها محافظت کند.
بر اساس گفته های دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد، اگر زن زایمان طولانی داشته باشد یا کودک بزرگ باشد و به طور طبیعی زایمان صورت گیرد، یکی از خطرات این است که کودک ممکن است در طول فرآیند تولد خود آسیب ببیند و در نتیجه، دچار یک پوست سر کبود یا دچار شکستگی ترقوه شود.
مزایای سزارین برای مادران
برایانت به وبسایت Live Science گفت: اگر زن قادر به زایمان به صورت طبیعی باشد، در این صورت مزایای زیادی برای او در زایمان به صورت سزارین وجود ندارد.
با این وجود، اگر زن باردار بداند که به سزارین نیاز دارد، جراحی برای تولد را می توان از پیش برنامه ریزی کرد که این کار را راحت تر و قابل پیش بینی تر از زایمان طبیعی و طولانی شدن زمان زایمان طبیعی را حل می کند.
مطلب پیشنهادی: مدت زمان عمل سزارین و اندازه طول برش سزارین
معایب سزارین برای مادران
زنی که سزارین می کند در مقایسه با زنی که به طور طبیعی زایمان می کند، به طور متوسط دو تا چهار روز در بیمارستان می ماند. داشتن عمل سزارین همچنین خطر بروز عوارض جسمی بیشتر در پی زایمان، مانند درد یا عفونت در محل برش و درد طولانی تر را افزایش می دهد.
برایانت گفت: از آنجا که زن در حین سزارین تحت عمل جراحی قرار می گیرد، افزایش خطر خونریزی و عفونت را در پی دارد. روده و مثانه می توانند در حین عمل آسیب ببینند و لخته خون ایجاد شود.
یک مطالعه بازنگری دریافت زنانی که سزارین داشته اند در مقایسه با مادرانی که زایمان طبیعی داشتند، با احتمال کمتری به صورت زودهنگام شروع به شیر دادن کودک خود می کنند.
دوره بهبودی بعد از زایمان نیز طولانی تر است؛ زیرا ممکن است زن درد و ناراحتی بیشتری در شکم خود داشته باشد؛ زیرا پوست و اعصاب اطراف زخم جراحی وی برای بهبودی نیاز به زمان دارد که اغلب حداقل دو ماه طول می کشد.
بر اساس یک مطالعه فرانسوی، زنان در حین عمل سزارین نسبت به زایمان طبیعی سه برابر بیشتر می میرند که در اثر لخته شدن خون، عفونت ها و عوارض ناشی از بیهوشی است.
برایانت می گوید: هنگامی که یک زن برای اولین بار عمل سزارین را تجربه می کند، با احتمال بیشتری در زایمان های بعدی خود نیز سزارین خواهد داشت. او همچنین ممکن است در معرض خطر عوارض حاملگی در آینده، مانند ناهنجاری های جفت و پارگی رحم باشد، که هنگامی رخ می دهد که پارگی رحم در طول خط بریدگی ناشی از عمل سزارین قبلی ایجاد شود. خطر ایجاد مشکلات جفت در هر زنی که تحت عمل سزارین قرار می گیرد، بیشتر است.
مزایا و معایب سزارین برای کودک
نوزادان متولد شده از طریق سزارین، در هنگام تولد و حتی در دوران کودکی با احتمال بیشتری به مشکلات تنفسی مانند آسم دچار هستند. آنها همچنین ممکن است در هنگام زایمان با احتمال بیشتری مرده متولد شوند.
برایانت گفت: در حین عمل سزارین، احتمال کمی وجود دارد که کودک دچار شکستگی اندام شود. به دلایلی که هنوز هم ناشناخته است، برخی از مطالعات همچنین ارتباطی بین نوزادانی که از طریق سزارین متولد شده اند و خطر چاق شدن بیشتر در کودکی و بزرگسالی را نشان داده اند. یکی از توضیحات احتمالی این است که زنانی که چاق هستند یا به دیابت مرتبط با بارداری مبتلا هستند، احتمالا به صورت سزارین زایمان کرده اند.
منبع: livescience