بیماری گال یک نوع خارش پوستی است که عامل آن کنه های ریزی به نام سارکوپت اسکیبی می باشد. گال یا جرب بدون درمان برطرف نمی شود. درمان خانگی برای بیماری گال که دارای شواهد علمی می باشد، ارائه شده است. در این مقاله سلام دنیا، در خصوص اینکه بیماری گال یا جرب چیست ؛ درمان خانگی گال با بهترین داروهای گیاهی، طبیعی، وازلین، سرکه، واجبی، وایتکس و در طب سنتی برای کودکان و بزرگسالان با شواهد علمی و روغن های ضروری برای درمان گال، بیان کردیم. به یاد داشته باشید. گال یا جرب یک بیماری مسری است بنابراین رعایت اصول بهداشتی و ایمنی برای جلوگیری از انتقال آن به دیگران مهم است.
بیماری گال یا جرب چیست
بیماری گال یا جرب یک خارش پوستی است که توسط کنه های ریزی به نام سارکوپت اسکیبی به جود می آیند. کنه های ریز روی سطح پوست پوشیده می شوند و باعث خارش و ناراحتی می شوند. آنها می توانند باعث خارش، قرمزی و تاول روی سطح پوست شوند. گال بدون درمان برطرف نخواهد شد و بیماری بسیار مسری می باشد. کنه های گال در زنان زیر پوست پوشیده می شوند و تخم ها را جای می گذارند.
حتما بخوانید: کمبود کدام ویتامین باعث خارش بدن میشود
چند روز بعد تخم ها روی سطح پوست را می گیرند و این چرخه دوباره شروع می شود و بسیاری از درمان های قدیمی برای گال می توانند عوارض جانبی جدی را ایجاد کنند. بعضی از افراد به این روش ها واکنش نشان نمی دهند و می تواند باعث مزمن شدن این مشکل شود. بنابراین شاید بخواهید از روش های درمان طبیعی برای تسکین گال استفاده کنید. اگر باردار هستید یا در مرحله شیردهی قرار دارید یا مشکلات پزشکی دارید لطفا قبل استفاده هر یک از درمان ها با پزشک تان آنها را بررسی کنید.
درمان خانگی و طبیعی برای بیماری گال
1. درمان گال با روغن درخت چای
روغن درخت چای یک درمان موضعی موثر برای گال است، چون این ماده حساسیت را کم می کند و خارش روی پوست را تسکین می دهد، اما این ماده به خوبی برای درمان تخم هایی که در عمق پوست قرار گرفته اند عمل نمی کند. می توانید چند قطره روغن درخت چای را به بطری آب فشان اضافه کنید و در رختخواب تان اسپری کنید.
بررسی مطالعه سال 2016 توصیه می کند که روغن درخت چای یک انتخاب درمانی محتمل برای بیماری گال می باشد، مخصوصا برای مواردی که با استفاده از درمان های معمول بهبودی پیدا نکردند. روغن درخت چای در بررسی آزمایشگاهی در میان مردم روش درمانی موثری نشان داده شده است، اگرچه مقیاس بزرگ تری از گروهای کنترل رندومی نیاز هستند. حساسیت زا بودن روغن درخت چای هم امکان پذیر است. اگر واکنش حساسیت زایی داشتید از ادامه مصرف آن خودداری کنید.
خواص روغن درخت چای
- آنتی باکتریال
- ضد التهابی
- کنه کش (کنه ها را از بین می برد)
- ضد خارش (خارش را تسکین می دهد)
طرز استفاده:
- برای شروع یک قاشق غذاخوری روغن درخت چای و یک قاشق چای خوری روغن زیتون را با هم مخلوط کنید.
- حالا یک پنبه را درون این روغن فرو ببرید و مستقیما روی ناحیهی مورد نظر قرار دهید.
- برای کاهش خارش و کمک به بهبودی سریع باید این درمان را روزی 2 مرتبه، به مدت یک الی دو هفته، انجام دهید.
2. درمان گال با گیاه چریش
روغن، صابون و کرم درخت چریش می تواند برای درمان متناوب گال مفید باشد. این ماده خاصیت ضد التهابی، آنتی باکتریالی و تسکین دهندگی دارد. در بررسی آزمایشگاهی ترکیبات فعال چریش برای از بین گال، منبع مورد اطمینانی نشان داده شده است. این مطالعه در سال 2008 مشخص کرد که استفاده از شامپو عصاره دانه چریش در سگ های بیمار، گال را با موفقیت درمان کرد. بیش از ده سگ بعد از هفت روز بهبودی وضع شان را نشان دادند. 8 سگ بعد از 14 روز مصرف شامپو کاملا درمان شده بودند و 2 سگ باقی مانده فقط کمی کنه های ریز داشتند. مطالعات بیشتری برای درمان انسانی و استفاده از نمونه آماری بزرگتری نیاز می باشد.
3. درمان گال با آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا اثر تسکین دهندگی و درمانی برای پوست آفتاب سوخته دارد. همچنین این ژل می تواند خارش را کم کند و گال را از بین ببرد. مطالعه سال 2009 مشخص کرد که ژل آلوئه ورا مانند یک بنزیل بنزوات (درمان رایج تجویزی) یک درمان موفقیت آمیز برای گال بود. هیچ گونه عوارض جانبی ثبت نشد. این بررسی کوچک ژل آلوئه ورا فقط با نمونه 16 نفری بود، بنابراین نمونه آماری بزرگتری مورد نیاز است. اگر ژل آلوئه ورا استفاده می کنید مطمئن شوید که محصول خالصی بدون هیچ مواد افزودنی خریده اید.
حتما بخوانید: خواص ژل آلوئه ورا برای پوست
طرز استفاده:
- بعد از تهیه برگ آلوئهورا، ژل درون ان را خارج کنید و مستقیما روی پوست کودک قرار دهید.
- اجازه دهید ژل آلوئهورا به مدت 30 دقیقه روی پوست بماند و بعد با آب گرم بشویید.
- برای مشاهده نتایج این درمان را 2 الی 3 مرتبه، به مدت چند هفته انجام دهید.
4. درمان گال با گرد فلفل قرمز
گرد فلفل می تواند برای کاهش درد و خارش گال استفاده شود. بعضی از مردم معتقدند که این گرد می تواند کنه های ریز گال را از بین ببرد اما شواهد علمی برای این موضوع وجود ندارد. زمانی که گرد فلفل به صورت موضعی روی پوست مالیده می شود می تواند نورون های روی پوست را بی حس کند. مطالعه سال 2010 مشخص کرد زمانی که افراد کرم کپسای سین را برای سه هفته مصرف کردند این کرم برای کاهش درد مزمن بافت نرم موثر بود. همیشه قبل از استفاده از کرم تست حساسیت برای پوست را انجام دهید.
. درمان گال با روغن میخک
روغن میخک خاصیت ضد میکروبی، بی حس کنندگی و آنتی اکسیدانی دارد که باعث قدرت درمانی آن می شود. روغن میخک یک ماده آفت کش هم می باشد. یک مطالعه که در سال 2010 منتشر شد، نشان داد که روغن میخک برای از بین بردن گال موثر بود. در بررسی آزمایشگاهی برای درمان گال از خوک ها و خرگوش ها استفاده شد. روغن جوز هندی تا حدودی و روغن درخت ایلنگ کمی برای درمان گال تاثیر داشتند. برای نشان دادن اثرات بالقوه این روغن ها مطالعات انسانی زیادی لازم است. اگرچه تحقیق خیلی داستانی است اما روغن های ضروری زیر برای درمان گال توصیه شده اند:
روغن های ضروری برای درمان گال
- روغن اسطوخودوس
- روغن آویشن
- روغن نعناع
- روغن درخت ایلنگ
- روغن بادیان رومی
- روغن میخک
- روغن علف لیمو
- روغن نارنج
- روغن جوز هندی
6. درمان گال با سیر
وجود خواص ضد ویروسی، ضد قارچی، ضد باکتری، و ضد انگلی در سیر در کنار ترکیب شیمیایی به نام آلیسین در آن، سیر را به یک ماده قدرتمند برای از بین بردن انگلهای عامل بیماری گال تبدیل کرده است. سیر علاوه بر راه تسکین عفونت و جلوگیری از بازگشت مجدد بیماری، باعث از بین رفتن انگلها و مانع از فعالیت آنها روی پوست می شود. برای استفاده از سیر در درمان بیماری گال دستورالعمل زیر را دنبال کنید.
حتما بخوانید: خواص سیر و عسل ناشتا و در شب برای سلامتی و پوست
طرز استفاده:
- چند حبه سیر جدا کنید.
- بعد آنها را را بکوبید و آب سیر را بگیرید.
- حالا، آب سیر را روی نواحی مورد نظر بمالید.
- در کنار استعمال موضعی سیر، میتوانید روزانه 3 الی 4 حبه سیر را هم به همراه غذا میل نمایید، زیرا این کار به درمان بیماری از داخل بدن نیز کمک می کند.
- استفاده موضعی از سیر برای 3 روز کافی است برای ادامه درمان مصرف خوراکی سیر را در نظر بگیرید تا بیماری گال کاملا درمان شود.
7. درمان گال با سرکه
درمان گال هم با سرکه سیب و هم با سرکه سفید امکان پذیر است.
الف: درمان گال با سرکه سفید
خاصیت اسیدی سرکه سفید با تغییر سطح PH پوست می تواند به از بین رفتن حشره گال کمک کند.
طرز استفاده:
برای استفاده از سرکه سفید در درمان گال مقدار مساوی آب و سرکه سفید را با هم ترکیب و به کمک پنبه روی نواحی مورد نظر بمالید. بعد از گذشت چند دقیقه نواحی را با آب گرم شسشتو دهید. برای دستیابی به نتیجه موثر سه بار در روز و به مدت 10 تا 1 روز از این درمان استفاده کنید.
ب: درمان گال با سرکه سیب
سرکه سیب دارای خاصیت اسیدی قوی است به همین دلیل می تواند نقش موثری در از بین بردن گال و درمان این بیماری داشته باشد.
طرز استفاده:
ابتدا 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب را به 1 قاشق غذاخوری آب اضافه و مخلوط کند، پنبه را در محلول فرو ببرید و مستقیما روی ناحیه مورد نظر بمالید. بعد از گذشت چند دقیقه نواحی را به آرامی با آب شستشو دهید. برای مشاهده نتایج بهتر است این درمان خانگی را سه بار در روز و به مدت 1 روز تکرار کنید.
8. درمان گال با نمک
نمک یک ماده موثر برای از بین بردن حشره گال و درمان این بیماری است. استفاده از حمام نمک برای درمان گال و تسکین خارش مفید است.حمام نمک یک روش ساده و موثر برای درمان گال محسوب می شود. درصورت باز بودن زخم ها در زمان حمام نمک ممکن است کمی احساس گزش پیدا کنید، اما این درمان به تسکین خارش کمک می کند.
حتما بخوانید: خواص نمک اپسوم برای پوست
طرز استفاده:
برای تهیه حمام نمک حدود چهار فنجان نمک را به اب گرم وان اضافه کنید برای تسریع روند بهبودی زخم ها می توانید چند فنجان نمک اپسوم هم به آن اضافه کنید و به مدت 1ساعت درون وان بشینید. بهتر است برای یک هفته هر شب حمام نمک استفاده کنید.
9. درمان گال با واجبی
در مورد استفاده از واجبی(پودر موبر)برای درمان بیماری گال اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. با این وجود، براساس گفته ها و تجربیات برخی افراد استفاده از واجبی برای درمان گال موثر بوده است.بعد از سه چهار روز مصرف پماد پرمترین، حمام رفته و با صابون خودتان را بشویید بعد پودر واجبی رقیق تهیه کنید و با کمک دست تا زیر خط موی گردن این پودر را ماساژ دهید. اجازه دهید پودر موبر 10 دقیقه روی بدن باقی بماند. بعد از این مدت فقط با اب بدن را بشویید. نکته مهم بعد از استفاده از واجبی این است که پوست کمی خشک می شود.
10. درمان گال با وایتکس
استفاده از وایتکس به دلیل وجود کلر در آن یک مادهی ضد عفونی کنندهی قوی محسوب می شود که میتواند برای درمان این بیماری موثر عمل کند. علاوه براین، شستشو سطوح با استفاده از وایتکس و آب داغ می تواند برای پاکسازی سطوح قابل شستشو آلوده به حشره گال موثر باشد.
طرز استفاده:
- ابتدا، مایع سفید کننده و آب را به نسبت یک به سه با هم مخلوط کنید.
- بعد از اینکه محلول را خوب ترکیب کردید آن را مستقیما روی ناحیهی مورد نظر اسپری کنید.
- برای دستیابی به نتیجه مطلوب باید این درمان را روزی دو بار، فقط به مدت چند روز، تکرار کنید.
11. درمان گال با وازلین
براساس نتایج تحقیقات صورت گرفته استفاده از پماد موضعی سولفور 8 و 10 درصد برای درمان گال موثر بوده است.استفاده از پماد سولفور به همراه وازلین برای درمان گال مفید است. البته در صورتی که سایر درمان های دارویی نظیر ایورمکتین، پرمترین و لیندان برای بیمار قابل تحمل نباشد. پماد سولفور را با وازلین ترکیب و بر روی نواحی مورد نظر بمالید.قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
حتما بخوانید: قرص ایورمکتین برای درمان گال
12. درمان گال با الکل
استفاده از روغن خالص اسطوخودوس به همراه الکل می تواند در درمان گال اثربخش باشد. برای این منظور کمی روغن خالص اسطوخودوس و الکل را با یک نسبت با هم مخلوط کنید. این ترکیب را مستقیما روی ناحیهی مورد نظر قرار دهید. برای نفوذ بهتر الکل و روغن به پوستتان نواحی را به آرامی ماساژ دهید. استفاده از این درمان خانگی در نابودی انگلها و تخمهای آنها فوق العاده موثر است.
13. درمان گال با گازوئیل
استعمال موضعی گازوئیل بروی نواحی مورد نظر به منظور درمان گال فقط وضعیت را بدتر می کند و هیچ تاثیر مثبتی بر درمان این بیماری یا نابود کردن انگل عامل بیماری گال ندارد.
14. درمان گال در طب سنتی
- ترکیب برگ های کرفس له شده به همراه نمک و سرکه و استفاده موضعی آن در نواحی مورد نظر برای درمان گال موثر است.
- در طب سنتی استفاده از آب خیار را به عنوان عامل ضد گال محسوب می شود.
- برای درمان گال بیست گرم آویشن را در یک لیتر آب بجوشانید و به عنوان محلول ضد گال بصورت موضعی روی نواحی مورد نظر استعمال کنید.
- استفاده از آبلیمو برای درمان این بیماری پوستی موفقیت آمیز بوده است.
- اگر برگ های درخت گردو را با مقدار کمی آب بپزید و مثل ضماد بر روی بیماری های پوستی میکروبی مانند گال قرار دهید، به درمان این بیماری کمک خواهد کرد.
درمان خانگی گال در کودکان
این درمان های خانگی برای درمان گال در بزرگسالان و کودکان نیز موثر است.
1. درمان خانگی گال با پیاز
پیاز حاوی ماده ای به نام کوئرستین است. این ماده میتواند در تسکین پوست بزرگسالان و کودکان مبتلا به گال مفید باشد. همچنین، وجود سولفور در پیاز نیز برای تسکین خارش پوست و نابودی انگلهای عامل بیماری گال موثر است. علاوه براین، پیاز برای پشیگیری از انتقال این عفونت به سایر نقاط پوست نیز کمک می کند.
طرز استفاده:
- یک پیاز متوسط را درون مخلوطکن بریزید، و تا زمانی که خمیر نرم و آبدری تهیه شود ان را خرد کنید.
- حالا پیاز را صاف و آب پیاز را بگیرید.
- آب را مستقیما روی پوست آسیب دیده قرار دهید و اجازه دهید چند ساعت روی پوستتان باشد.
- برای درمان کامل بیماری گال این درمان را هر روز انجام دهید.
16. درمان خانگی گال با زردچوبه
زردچوبه به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی یک داروی گیاهی فوقالعاده محسوب می شود. این خواص زرچوبه میتوانند در تسکین علائم بیماری گال در بزرگسالان و کودکان نیز اثربخشی خوبی داشته باشد.
طرز استفاده:
- برای شروع چند قطره آب لیمو را به یک قاشق غذاخوری پودر زردچوبه اضافه و ترکیب کنید.
- در ادامه آب را به این ترکیب اضافه و مخلوط کنید تا خمیر غلیظ و یکدستی حاصل شود.
- حالا این خمیر را مستقیما روی نواحی آسیب دیده پوست کودک قرار دهید.
- اجازه دهید خمیر به مدت 1ساعت روی پوست بماند.
- در اخر پوست کودک را با آب ولرم شستشو دهید.
- برای مشاهده نتایج باید این درمان را روزی یک مرتبه تکرار کنید.
تمیزی
انگل های گال زمانی که در بدن انسان نیستند می توانند بیش از چهار روز زنده بمانند، بنابراین تمیزی خانه برای پیشگیری از تهاجم دوباره آنها موضوع مهمی است. تمامی رختخواب ها و حوله ها را در آب داغ (122 درجه فارنهایت یا 0 درجه سانتی گراد) بشویید و آنها را در خشک کن داغ خشک کنید. وسایلی که قابل شستشو نیستند را در کیسه های مهر و موم شده حداقل برای روز قرار دهید. اگر در خانه ای که عفونت کشف شد چند نفر زندگی می کنند صرف نظر از اینکه آیا واقعا مورد گزش بودند یا نه، باید هر فرد روتین نظافت مشابه ای را انجام دهد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
انتظار نداشته باشید که فورا از شر گال خلاص شوید. درمان این مشکل کمی طول خواهد کشید و خارش می تواند بعد از شروع درمان تا تسکین آن باقی بماند. به هر حال اگر بعد از گذشت چند هفته از درمان هنوز با علائمی مواجه هستید باید به پزشک مراجعه کنید. اگر بعد از انجام آزمایشات پوستی مشخص شد که گال دارید ممکن است پزشک تان درمان خاصی را تعیین کند. شاید پزشک تان کرمی را برای استفاده تجویز کند. بیشتر موارد جدی شاید به تجویز قرص نیاز داشته باشند.
نتیجه گیری
گال در یک شب درمان نمی شود و شاید خارش را برای چند مدت داشته باشد. در طی درمان عادت های سالم را تمرین کنید چون می تواند به دستیابی سریع تر نتایج کمک کند. اگر می توانید استراحت و ورزش بیشتری داشته باشید. در صورت امکان رژیم غذایی سالم مصرف کنید چون تمامی این عوامل به بهتر شدن وضع شما کمک خواهند کرد. مراقب این واقعیت باشید که گال یا جرب یک بیماری مسری است و اصولی را رعایت کنید که اطمینان می دهد این بیماری را به دیگران منتقل نمی کنید. هر روز روی بهتر شدن تان تمرکز کنید و بهترین مراقبت ممکن را برای خودتان انجام دهید.
منبع: healthline
مقالات مرتبط:
علت و از بین بردن انگل روده با 10 درمان خانگی
درمان زگیل تناسلی با روش های خانگی و پزشکی