پایین آوردن تب کودک بدون دارو ؛ آموزش روش صحیح پاشویه نوزاد

پایین آوردن تب کودک بدون دارو ؛ آموزش روش صحیح پاشویه نوزاد تب از مشکلات شایع در دوران کودکی است که معمولا در اثر ابتلا به عفونت های ویروسی رخ می دهد. روش های زیادی برای پایین آوردن تب کودک وجود دارد ... که می توانید در بخش سلامت سلام دنیا بخوانید.

تب از مشکلات شایع در خصوص نوزادان است و خانواده ها را نگران می کند. یکی از راه های کاهش تب در نوزادان، استفاده از روش پاشویه است. استفاده از آب سرد برای پاشویه می تواند باعث انقباض عروق پوست شده و تبادل گرمایی بین خون و پوست کاهش پیدا می کند. اما آیا استفاده از پاشویه برای کنترل دمای بدن نوزاد مناسب است؟ نظر پزشکان در خصوص استفاده از پاشویه چیست؟ آیا روش صحیحی برای پاشویه نوزادان وجود دارد؟ چه روش های دیگری برای کاهش تب نوزادان وجود دارد؟ اگر می خواهید جواب تمام این سوالات را پیدا کنید، توصیه می کنیم که به خواندن این مقاله از وب سایت سلام دنیا ادامه دهید. 

تب در نوزادان

معمولا تب از علائم شروع یک بیماری است. تب در واقع واکنش سیستم ایمنی بدن به وجود ویروس ها و باکتری ها در بدن است. معمولا علت بروز تب عفونت ویروسی است. گاهی اوقات دندان در آوردن نوزادان نیز می تواند باعث تب شود. اگر فرزندتان کمتر از 3 ماه دارد، دمای بالاتر از 38 درجه سانتی گراد برای او نگران کننده است. اگر نوزادتان بین 3 تا 6 ماه سن دارد، دمای بالاتر از 38.3 درجه سانتی گراد حتما باید توسط پزشک اطفال مورد بررسی قرار بگیرد. در نوزادان بزرگ تر از 6 ماه نیز تب بالای 39.4 درجه سانتی گراد نیاز به مراجعه فوری به مطب پزشک دارد.


حتما بخوانید: پایین آوردن تب کودک با 6 ماده غذایی


پاشویه نوزادان

متخصصان توصیه می کنند که برای کودکان کوچک تر از 5 سال از روش پاشویه جهت کاهش تب استفاده نشود. پاشویه کردن با کاهش دمای محیطی می تواند باعث لرز در نوزاد شود و بهتر است تا والدین از روش های جایگزین برای کاهش تب نوزاد استفاده کنند. با این وجود، اگر می خواهید تا از این روش برای کاهش تب استفاده کنید، ما روش صحیح پاشویه کردن را به شما می آموزیم.

آموزش نحوه پاشویه کودک

روش صحیح پاشویه کردن کودک

  • اگر دمای بدن کودک از 38 درجه پایین تر است، جهت پاشویه کودک اقدام کنید. در تب با دمای بیشتر از این مقدار باید به مطب پزشک مراجعه کنید.
  • برای پاشویه کردن یک ظرف آب ولرم و یک دستمال آماده کنید.
  • هرگز برای پاشویه کردن دست و پای نوزاد را در داخل آب قرار ندهید.
  • برای این منظور کافی است تا دستمال را با آب ولرم مرطوب کرده و بر روی قسمت های داغ بدن کودک قرار دهید.
  • به خاطر داشته باشید که هرگز از آب سرد یا یخ برای این کار استفاده نکنید. این کار ممکن است باعث شوک یا تشنج در کودک شود.
  • بهتر است که قبل از شروع پاشویه حتما با پزشک مشورت کنید.

حتما بخوانید: روش تشخیص تب بدون دماسنج


متخصصان معمولا برای پایین آوردن تب نوزادان روش های دیگری را توصیه می کنند که در ادامه هر کدام از آنها را توضیح می دهیم.

راه های پایین آوردن تب کودک بدون دارو

1. لباس های کودک را کم کنید

وقتی کودک دمای بدن بالایی دارد، بهتر است که لباس های نازک و نخی تن او کنید. اگر نوزاد در لباس های زیادی پیچیده شده باشد، دمای بدن او بالاتر خواهد رفت.

2. درجه حرارت اتاق کودک را کم کنید

این تصور که وقتی کودک تب دارد، باید او را گرم نگه داشت تا عرق کند، کاملا اشتباه است. گرم نگه داشتن کودک دچار تب نه تنها مشکل را حل نمی کند، بلکه تب او را افزایش داده و او بی قرار می شود. این مساله می تواند باعث تشنج در نوزاد شود. اتاقی که کودک تب دار در آن قرار دارد، نباید گرم باشد. همچنین از پوشاندن کودک با پتو یا لحاف جدا خودداری کنید. به خاطر داشته باشید که نوزادان و شیرخواران به طور کلی به میزان کمی عرق می کنند و اگر در هنگام تب در یک محیط گرم قرار بگیرند، درجه حرارت بدنشان به طور ناگهانی افزایش پیدا می کند. حتی ممکن است دمای بدن آنها به 41 درجه برسد که خطر خونریزی مغزی را به همراه خواهد داشت.

3. پایین آوردن تب کودک با شیردهی به نوزاد

اگر کودکتان تب دارد، سعی کنید تا به طور مداوم به او شیر بدهید. شیر باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد شده و از کودک در برابر ابتلا به انواع بیماری ها محافظت می کند.


حتما بخوانید: 10 غذای مناسب برای تامین انرژی مادران در شیردهی


4. استفاده از دستمال مرطوب برای کاهش تب کودک

بهتر است جهت کاهش تب از یک دستمال مرطوب استفاده کنید. برای این منظور کافی است تا دستمال مرطوب شده با آب ولرم را بر روی پیشانی کودک قرار دهید. تبخیر این آب به وسیله گرمای بدن کودک باعث کاهش تب در نوزاد می شود. باز هم یادآوری می کنیم که هرگز از آب سرد استفاده نکنید، زیرا باعث ایجاد شوک و تشنج در کودک می شود.

داروهای تب بر به کودک بدهید

بهتر است با پزشک مشورت کرده و جهت پایین آوردن تب کودک به او داروهای تب بر بدهید. استامینوفن از جمله داروهای تب بر و مسکن است که در مدت نیم ساعت پس از مصرف می تواند تب را کاهش دهد. این دارو برای کودکان در شکل های زیر موجود است:

  • قطره: که در هر میلی لیتر این دارو، 100 میلی گرم استامینوفن وجود دارد.
  • شربت: در هر قاشق مرباخوری از این دارو، 120 میلی گرم استامینوفن وجود دارد.
  • شیاف: پایین آوردن تب کودک با شیاف، این شیاف مخصوص کودکان است و در هر شیاف 120 میلی گرم استامینوفن وجود دارد.
  • میزان مصرف استامینوفن برای نوزادان، 10 تا 15 میلی گرم برای هر یک کیلوگرم وزن نوزاد است که هر 4 تا 6 ساعت مصرف می شود. استامینوفن می تواند تب را در کودک مبتلا به عفونت کاهش دهد، اما آن را قطع نمی کند، مگر اینکه خود بیماری درمان شود.

حتما بخوانید: دوز توصیه شده قرص ایبوپروفن


  • ایبوپروفن: این دارو نیز مانند استامینوفن یک مسکن و تب بر است و می تواند تب در کودکان را کاهش دهد. به خاطر داشته باشید که این نوع دارو را حتما باید با تجویز پزشک مصرف کنید، زیرا استفاده از این دارو برای تسکین بیماری های ویروسی می تواند احتمال ابتلا به بیماری کبدی (سندروم ری) را افزایش دهد.

سخن آخر

تب از مشکلات شایع در دوران کودکی است که معمولا در اثر ابتلا به عفونت های ویروسی رخ می دهد. روش های زیادی برای پایین آوردن تب کودک وجود دارد. در گذشته به میزان زیادی از روش پاشویه برای کاهش تب استفاده می شد، اما پزشکان معتقدند که این روش می تواند باعث ایجاد لرز در کودک شود و بهتر است از سایر روش های کاهش تب مثل داروهای تب بر، کاهش دمای اتاق و ... استفاده کنید. اگر کودکتان تب دارد، حتما برای تشخیص بیماری او را نزد پزشک ببرید. پزشک می تواند بهترین روش های درمانی را برای فرزندتان تجویز نماید.


مطالب مرتبط

سوراخ کردن گوش نوزاد: بهترین زمان؛ روش انجام، خطرات و نکات آن

ریزش اشک چشم در نوزادان: علل، علائم و درمان خانگی و پیشگیری از آن

از
64
رای