قرص های مژسترول برای تسکین علائم و کاهش دردهای ناشی از سرطان پیشرفته سینه و سرطان پیشرفته مخاط رحم (سرطانی که در دهانه رحم ایجاد می شود)، تجویز می شوند. از شربت مجسترول برای درمان بی اشتهایی، سوء تغذیه و کاهش وزن شدید در بیماران مبتلا به سندرم کمبود ایمنی (ایدز) استفاده می شود. از مژسترول نباید برای درمان بی اشتهایی و کاهش شدید وزن در بیمارانی که هنوز در این وضعیت قرار نگرفته اند، استفاده شود. مژسترول یک نمونه ساخته دست بشر از هورمون پروژسترون انسانی است. این دارو با تاثیر بر هورمون های زنانه که باعث رشد سرطان می شوند؛ سرطان های سینه و سرطان مخاط رحم را درمان می کند. این دارو با افزایش اشتها، کمبود وزن را درمان می کند.
قرص مجسترول؛ روش استفاده، اقدامات احتیاطی و عوارض جانبی
این دارو چگونه باید مورد استفاده قرار بگیرد؟
مژسترول به صورت قرص و قطره خوراکی (مایع) و یا شربت غلیظ خوراکی (Megace ES) موجود است. قرص ها و قطره ها معمولا چند بار در طول روز مورد استفاده قرار می گیرند. اما شربت غلیظ معمولا یک بار در روز استفاده می شود. مقداری مجسترول را در یک زمان مشخص و به صورت روزانه مصرف کنید. دستورالعمل های مربوط به برچسب تجویزی را با دقت بخوانید و از پزشک یا داروساز بخواهید که هر بخشی را که متوجه نشده اید؛ برای شما توضیح دهد. مژسترول را دقیقا مطابق با دستور تجویزی مصرف نمایید. آن را کمتر یا بیشتر از مقدار درج شده بر روی برچسب و یا بیشتر از مقدار تجویز شده مطابق با نظر پزشک مصرف نکنید. مایع را قبل از هر بار مصرف تکان دهید تا مخلوط شود. شربت غلیظ آن نسبت به شربت معمولی با دوزهای مختلف ارائه می شود. پیش از صحبت با پزشک به هیچ وجه شربت را تغییر ندهید. مصرف آن را بدون تجویز پزشک قطع نکنید.
استفاده های دیگر این دارو
مژسترول همچنین گاهی اوقات جهت درمان سوء تغذیه در بیماران مبتلا به سرطان، هایپرپلازی پروستات (بزرگ شدن غده تولید مثل مردان که پروستات نامیده می شود)، آندومتریوز (وضعیتی که در آن بافت های موجود در رحم در قسمت های دیگر بدن رشد می کنند)، هایپرپلازی آندومتر (رشد بیش از حد دهانه رحم) استفاده می شود. با پزشک خود درباره خطرات استفاده از این دارو برای وضعیت خود صحبت کنید.
چه اقدامات احتیاطی خاصی باید انجام دهیم؟
قبل از مصرف مژسترول
- اگر به مژسترول و یا هر داروی دیگری و یا هر نوع مواد غیر فعال موجود در قرص، قطره و یا شربت غلیظ مژسترول حساسیت دارید؛ به پزشک و یا داروساز خود اطلاع دهید. از پزشک و یا داروساز در مورد فهرست مواد غیر فعال آن بپرسید.
- به پزشک و داروساز خود بگویید چه داروهای تجویزی و غیر تجویزی، ویتامین ها، مکمل های غذایی و محصولات گیاهی را مصرف می کنید و یا قصد استفاده از آنها را دارید. اطمینان حاصل کنید که در مورد آنتی بیوتیک ها و ایندیناویرها (سریکسوان) صحبت کرده اید. پزشک ممکن است نیاز به تنظیم دوز داروهای شما داشته باشد یا بر عوارض جانبی آنها نظارت کند.
- اگر در هر نقطه از بدن خود لخته خون مشاهده کردید، سکته مغزی، دیابت و بیماری های کلیوی یا کبدی داشته اید؛ پزشک خود را مطلع کنید.
- اگر باردار هستید، یا قصد باردار شدن دارید و یا در دوران شیردهی قرار دارید؛ پزشک خود را مطلع سازید. اگر شما در هنگام مصرف مژسترول باردار شده اید؛ فورا پزشک خود را مطلع کنید. مژسترول ممکن است به جنین آسیب برساند. در دوران شیردهی از مژسترول استفاده نکنید.
- اگر 65 سال و یا بالای 65 سال سن دارید؛ با پزشک خود درباره خطرات و فواید مصرف مژسترول صحبت کنید. بزرگسالان سالخورده معمولا از مژسترول برای درمان بی اشتهایی و کمبود وزن استفاده نمی کنند.
- باید مطلع باشید که مژسترول بر چرخه طبیعی قاعدگی زنان اثرگذار است. با این وجود، نباید تصور کنید که نمی توانید باردار شوید. برای جلوگیری از بارداری، از روش های قابل اعتماد ضد بارداری استفاده نمایید.
- اگر جراحی از قبیل جراحی های دندان در دوران مصرف این دارو و یا مدت کوتاهی بعد از مصرف آن دارید؛ به پزشک و یا دندان پزشک خود درباره مصرف مژسترول اطلاع دهید.
از چه دستورالعمل های خاص غذایی باید پیروی کنیم؟
رژیم غذایی معمولی خود را داشته باشید، مگر اینکه پزشک خلاف آن را از شما بخواهد.
اگر مصرف دوز آن را فراموش کردیم؛ باید چه کار کنیم؟
به محض یادآوری دوز آن را مصرف کنید. با این حال، اگر زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است؛ از مصرف دوز فراموش شده خودداری نمایید و طبق برنامه مصرفی عمل کنید. به هیچ وجه دو دوز را با هم به علت فراموش کردن دوز قبلی مصرف نکنید.
این دارو چه عوارض جانبی دارد؟
مژسترول ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر کدام از علائم زیر پدیدار شد؛ از مصرف آن خودداری کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
- ضعف و سستی بدن
- کاهش میل جنسی
- خونریزی غیر منتظره واژینال
- مشکل خواب آلودگی و یا خواب ماندن
- باد معده
- خارش یا تحریک پوستی
برخی عوارض جانبی می توانند جدی باشند. اگر هر یک از علائم زیر را مشاهده کردید؛ فورا پزشک خود را مطلع سازید.
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- ضعف
- تاری دید
- تشنگی شدید
- تکرر ادرار
- گرسنگی شدید
- درد پا
- دشواری تنفس
- درد و فشردگی و یا سنگینی قفسه سینه
- دشواری یا آهسته سخت گفتن
- ضعف یا بی حسی دست و پا
مژسترول ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد نماید. در صورت استفاده از این داروها، با پزشک خود تماس بگیرید.
چه نکاتی باید در مورد نگهداری و یا دور ریختن این دارو بدانید؟
- دارو را در ظرف خود آن نگهداری کرده و درب آن را محکم ببندید و دور از دسترس کودکان نگه دارید. آن را در دمای اتاق و به دور از گرما و یا رطوبت (در حمام نگهداری نکنید) نگهداری کنید.
- همه داروها را در محفظه خود و از دید و دسترسی کودکان دور نگه دارید (مانند قرص های هفتگی، قطره های چشم، چسب زخم، افشانه ها)، دسترسی به این داروها برای کودکان آسان بوده و به سادگی می توانند درب آنها را باز کنند. برای محافظت از کودکان خردسال از مسمومیت، همیشه قفسه های ایمنی را ببندید و داروها را فورا در یک مکان مطمئن قرار دهید. تا داروها را دور از دید و دسترسی کودکان قرار دهید.
- داروهای غیر ضروری باید دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و اشخاص دیگر از آنها استفاده نمی کنند. نباید آنها را به چاه دستشویی بیاندازید.
در موارد اضطراری یا اوردوز
اگر بیمار شما غش کرده و یا دچار تشنج شده و یا به هوش نمی آید؛ بلافاصله با شماره 115 در خدمات اضطراری تماس حاصل فرمائید.
چه اطلاعات دیگری باید داشته باشیم؟
- طبق نوبت خود به پزشک و آزمایشگاه مراجعه کنید. پزشک ممکن است درخواست آزمایشات پزشکی خاصی را برای واکنش بدن به مژسترول بدهد.
- هرگز اجازه ندهید شخص دیگری از داروی شما استفاده نماید. اگر هر گونه سوال در مورد داروهای تجویزی داشتید؛ از داروساز خود بپرسید.
- مهم این است که فهرستی کتبی از تمام داروهای تجویزی و غیر تجویزی (بدون نسخه) که مصرف می کنید، و همچنین هر گونه محصولاتی مانند ویتامین، مواد معدنی یا سایر مکمل های غذایی به همراه داشته باشید. هر بار که به پزشک مراجعه می کنید یا در بیمارستان بستری هستید، باید این لیست را به همراه داشته باشید. همچنین این لیست در موارد اورژانسی می تواند به شما کمک کند.
منبع: medlineplus