وقتی یک خال جدید ظاهر می شود، یا خالی که قبلا ثابت بود دچار تغییر می شود، می تواند یک هشدار اولیه برای سرطان باشد. اما در مورد ناپدید شدن یک خال چطور؟ خال ها ممکن است ناپدید شوند، و این از بین رفتن خال اغلب دلیلی برای نگرانی نیست. با این حال، خال های سرطانی نیز می توانند ناگهان ناپدید شوند. اگر سرطان به مناطق دیگر بدن سرایت کرده باشد، حتی در صورت از بین رفتن خال نیز باقی می ماند. با مطالعه ادامه متن اطلاعات بیشتری درباره ناپدید شدن خال، علائم خال های سرطانی و زمان مراجعه به پزشک خواهید خواند.
آیا ممکن است خال ناپدید بشود؟
خال مجموعه ای از ملانوسیت هاست که سلول هایی برای ایجاد رنگ پوست محسوب می شوند. آنها می توانند با گذشت زمان تغییر کرده و تکامل یابند. برخی از خال ها سرانجام از بین می روند. روند از بین رفتن خال های سالم به طور معمول تدریجی است. از بین رفتن خال ممکن است با مسطح شدن تدریجی آن شروع شود، سپس کمرنگ و روشن شود تا اینکه در نهایت ناپدید شود. این سیر تغییر شکل طبیعی خال به ندرت نشان دهنده سرطان است. با این حال، هنگامی که یک خال به طور ناگهانی از بین می رود، ممکن است به دلیل ملانوما یا نوع دیگری از سرطان پوست باشد.
علت ناپدید شدن خال
خال ها ممکن است به دلایل زیادی از بین بروند، و تعیین علت آن تنها بر اساس شکل ظاهری یا از بین رفتن خال، امکان پذیر نیست. برخی افراد خال هایی دارند که ناپدید می شود یا متوجه می شوند که خال های آنها با گذشت زمان تیره تر یا روشن تر می شود. بررسی منظم پوست می تواند به شما کمک کند تا بیشتر با پوست خود آشنا شوید.
شایع ترین دلیل ناپدید شدن خال چیست
1. تغییرات هورمونی
برخی از خال ها به دلیل تغییرات هورمونی به ویژه در دوران بارداری عوض می شوند. خال های خیلی روشن ممکن است تیره تر شوند و سپس دوباره روشن شوند که می تواند باعث ناپدید شدن آن شود.
2. سیر تکامل خال طبیعی
خال ها اغلب با گذشت زمان تغییر می کنند. این می تواند گیج کننده باشد، زیرا تغییرات در خال ممکن است نشانه سرطان باشد. با این حال، کاملاً طبیعی است که خال ها در گذر زمان کمرنگ شوند یا به طول کامل ناپدید شوند. با این حال، هر کسی که متوجه هر نوع تغییر در خال های خود می شود، باید آن را به پزشک اطلاع بدهد تا بتواند هر مشکلی را تشخیص بدهد. پزشک می تواند تعیین کند که آیا این تغییرات بخشی از تکامل طبیعی خال است یا اینکه نیاز به بررسی بیشتر دارد.
3. زائده گوشتی خال نیست
برخی از زائده های گوشتی روی پوست شبیه به خال ها هستند، اما در واقع آنها چیز دیگری هستند. اگر خال در جایی از بدن، مانند پشت باشد که دیدن آن سخت است، ممکن است فرد قادر نباشد نگاه دقیق به آن بیندازد. برخی از زائده های گوشتی که می توانند شبیه خال ها باشند اما می توانند از بین بروند عبارتند از:
- اسکین تگ یا منگوله پوستی، که برآمدگی های کوچکی از پوست هستند که گاهی به خودی خود ناپدید می شوند
- کیست و جوش ها، به خصوص اگر کیست سفت باشد و هفته ها طول بکشد.
- زگیل ها، که می توانند برآمده باشند و تغییر رنگ بدهند، باعث می شود که آنها شبیه خال باشند.
- بثورات پوستی، صدمات پوستی و دیگر تغییرات موقتی پوست
4. تروما یا آسیب دیدگی
صدمه پوستی باعث می شود که ظاهر خال تغییر کند، یا حتی باعث می شود که به طور کامل از بین برود. برای مثال، سوختگی در ناحیه اطراف یک خال مسطح ممکن است طوری به پوست آسیب بزند که دیگر خال قابل مشاهده نباشد. خال هایی که بزرگ می شوند ممکن است به طور تصادفی پاره شوند. این ناحیه ممکن است خونریزی کرده و ایجاد زخم کند، یا حتی عفونی شود. هنگامی که یک خال پاره می شود، به طور موقت کمتر دیده می شود. با این حال، ملانوسیت هایی که در ابتدا باعث ایجاد خال شده اند، هنوز هم پس از آسیب دیدگی وجود خواهند داشت و ممکن است مجدداً باعث ایجاد خال شود.
5. سرطان
با گذشت زمان، برخی خال ها ممکن است ناپدید شوند. اگر سرطان در پروسه ای به نام متاستاز به نواحی دیگر بدن گسترش یابد، سرطان حتی در صورت ناپدید شدن خال هم در بدن وجود خواهد داشت.
آیا خال های سرطانی از بین می روند؟
هنگامی که سرطان به بدن حمله می کند، سیستم ایمنی بدن به مقابله می پردازد. سیستم ایمنی ممکن است قادر به کاهش اندازه خال سرطانی باشد. در برخی از موارد، خال می تواند به طور کلی از بین برود. این فرآیند رگرسیون نامیده می شود و در 10 تا 20 درصد از همه ملانوم ها اتفاق می افتد. در افرادی که سرطان آنها به نقاط دیگر متاستاز نشده است، این رگرسیون ممکن است سرطان را به طور کامل درمان کند. با این حال، هنگامی که سرطان به مناطق دیگر بدن سرایت می کند، ناپدید شدن خال به معنای از بین رفتن سرطان در جای دیگر بدن نیست.
در سال 2016 مطالعه ای روی مردی با مالنوما انجام شد که خال های قابل رویت او ناپدید شده بودند. سرطان این مرد به دیگر نواحی بدن گسترش یافت و اگرچه منبع سرطان از بین رفته بود، متاسفانه مرد به دلیل عوارض ناشی از سرطان در مغز خود درگذشت. در همان مطالعه اشاره شده است که ناپدید شدن خال سرطانی بسیار نادر است. محققان از سال 1866 تنها 76 مطالعه موردی درباره این موضوع منتشر کرده اند.
علائم خال های سرطانی
تنها بر اساس ظاهر خال نمی توان تعیین کرد که آیا خال سرطانی است یا نه. بسیاری از خال های غیر معمول یا غیر عادی سرطانی نیستند. افرادی که نگران خال های خود هستند، باید به دنبال علائم زیر برای سرطان پوست باشند:
- خال با سایر خال ها، به خصوص با خال های نزدیک به آن، متفاوت است
- خال سرطانی یک نشانه از حروف ABCD را نشان می دهد:
- از لحاظ شکل نامتقارن (A)
- حاشیه خال نامنظم و ناهموار است (B)
- رنگ غیر معمول دارد (C)
- قطر آن از یک مداد بزرگتر است (D)
- خال به سرعت تغییر می کند.
چه زمانی باید برای تغییر یا ناپدید شدن خال به پزشک مراجعه کرد
پزشک باید هر گونه تغییر در خال، از جمله تغییر رنگ یا ناپدید شدن را مورد معاینه قرار دهد. بیشتر خال ها بی ضرر هستند، حتی اگر تغییر کنند یا ناپدید شوند، اما توصیه می شود برای رد سایر مشکلات سلامتی با پزشک مشورت کنید. افرادی که خال های زیادی دارند، باید معاینات منظم پوستی انجام دهند. همه افراد باید با وضعیت پوست و محل و شکل خال های خود آشنا باشند. گرفتن عکس از خال ها می تواند مفید باشد، به خصوص اگر بررسی منظم آنها مشکل باشد، مانند مواردی که در پشت است. عکس ها باعث شناسایی تغییرات بالقوه سرطانی می شود.
منبع: medicalnewstoday