بارداری با مجموعه ای از فرازها و نشیب های همراه است، که مواجه با گلو درد و سرفه فقط یکی از آنها است. گلو درد و سرفه یک التهاب گلو است که اکثرا به علت عفونت های ویروسی (نظیر سرماخوردگی و آنفولانزا) و گاهی عفونت های باکتریایی ایجاد می شود. عوامل خطرناک شامل اسید ریفلاکس (بازگشت اسید به مری)، آلرژی ها (گرد و غبار و گرده افشانی)، فشار عضلانی در گلو، در معرض عوامل شیمیایی و آلاینده ها قرار گرفتن و سینوزیت است. از آنجایی که در هنگام بارداری نمی توان از دارو استفاده کرد، در این مقاله سلام دنیا، سعی کردیم تا روش های درمان سرفه در بارداری در طب سنتی را آموزش دهیم.
علائم گلو درد و سرفه در بارداری
علائم و نشانه ها کم و بیش به صورت زیر است:
- قرمزی
- خراشیدن و درد در گلو
- تورم لوزه ها
- خفگی
- بلعیدن با دشواری
- گوش درد
در طول بارداری تغییر در میزان استروژن و پروژسترون نیز باعث گلو درد و سرفه همراه با اثرات دیگری از قبیل حالت تهوع و سردرد می شود. گلو درد و سرفه در دوران بارداری معمولا در طی هفت روز بهبود می یابد؛ بنابراین دلیلی برای نگرانی نیست و تنها می تواند یک عامل تحریک کننده باشد. با این وجود، مهم است که گلو درد را با گلو درد استرپتوکوک (گلو درد میکروبی) اشتباه نگیریم که یک فرم حادتری از گلو درد ناشی از باکتری های استرپتوکوک گروه A است. گلو درد استرپتوکوک بسیار مسری است و نیاز به مراجعه به پزشک دارد. از سوی دیگر گلو درد را می توان با برخی مراقبت های شخصی و درمان های خانگی ایمن که منجر به آسیب رسیدن به کودک نمی شوند، کنترل نمود.
درمان سرفه در بارداری در طب سنتی با روش های خانگی
در این قسمت به 10 درمان گلو درد و سرفه در بارداری در طب سنتی اشاره شده است:
1. گلو شویی یا غرغر کردن آب نمک
گلو شویی با آب نمک گرم یکی از ایمن ترین درمان های خانگی گلو درد و سرفه در دوران بارداری است. این کار می تواند به پاکسازی گلو و کم کردن خلط ها کمک کند و در نتیجه گلودرد را تسکین می دهد. همچنین نمک با رطوبت زدایی از بافت های متورم، التهاب را تسکین می دهد. خواص ضدعفونی کنندگی و ضد میکروبی نمک به پاکسازی هر عفونت میکروبی از طریق محدود سازی رشد باکتری ها کمک می کند. مطالعه ای در سال 2008 که در تحقیقات خدمات سلامتی BMC منتشر شده نشان می دهد که گلو شویی با آب نمک به میزان سه بار در روز با کاهش 40 درصدی عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی همراه است.
- یک دوم قاشق چای خوری نمک را به یک فنجان آب آشامیدنی ولرم اضافه کنید.
- جهت حل شدن نمک، آن را به خوبی مخلوط نمایید.
- قبل از اینکه محلول را از دهان خود بیرون بریزید، به مدت یک دقیقه آن را غرغر کنید.
- این کار را حداقل 3 بار در روز انجام دهید تا گلودرد شما درمان شود.
2. بخور گرفتن
بخور گرفتن غشاء مخاطی را مرطوب می کند و گلو درد را سریعا درمان می کند. این کار همچنین اجازه می دهد تا بهتر نفس بکشید و به خواب راحت کمک می کند که برای درمان سریع تر حائز اهمیت است.
- ظرف بزرگی از آب را بر روی اجاق گاز بجوشانید تا زمانی که شروع به بخار نمودن کند.
- آب داغ را در داخل یک کاسه بریزید.
- چند قطره روغن اسانس انتخابی خود را (به عنوان مثال روغن نعنا) به آب گرم بیافزایید.
- سر خود را با یک حوله بپوشانید و به سمت کاسه خم شده تا بخار را استشمام کنید.
- این کار را به مدت پنج تا ده دقیقه و برای دو یا سه بار در روز انجام دهید.
در هنگام استنشاق بخار مراقب باشید که بخار داغ پوست و چشم شما را نسوزاند. سر خود را به آرامی به سمت کاسه خم کنید تا زمانی که 20 تا 25 سانتی متر از آب فاصله داشته یا به میزانی که احساس راحتی نمایید. چشمان خود را ببندید یا آنها را با حوله بپوشانید. آهسته و عمیق نفس بکشید.
حتما بخوانید : درمان خانگی برای تسکین گلو درد
3. زنجبیل
برای گلودرد ناشی از اسید ریفلاکس، زنجبیل یک درمان مناسب است. در واقع، زنجبیل یک درمان طبیعی برای کاهش اسیدیته (ترشی) در دوران بارداری است. اجزاء فعال در زنجبیل مانند روغن های فعال و ترکیبات فنولیک به خنثی سازی اسید معده کمک می کند. زنجبیل همچنین از تهوع و استفراغ که همیشه با اسیدیته همراه است، جلوگیری می کند. در مطالعه ای که در سال 2014 در نشریه تغذیه منتشر شده، گزارش شده است که می توان از زنجبیل بدون عوارض و به عنوان گزینه ای بی ضرر برای زنانی که در دوران بارداری از تهوع و استفراغ رنج می برند، استفاده نمود. زنجبیل همچنین خواص آنتی اکسیدانی، ضد ویروسی، ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد و حتی به کاهش التهاب کمک می کند.
- پس از صرف غذا، یک چای زنجبیل گرم بنوشید.
- جهت تهیه چای: یک قاشق چای خوری زنجبیل رنده شده را به یک فنجان آب داغ بیافزایید.
- اجازه دهید به مدت ده دقیقه خیس بخورد.
- از صرف چای زنجبیل تا زمانی که هنوز داغ است، لذت ببرید.
- همچنین نبات زنجبیل نیز جایگزین مناسبی است.
هشدار: توصیه می شود در مصرف زنجبیل اعتدال را رعایت کنید.
4. سوپ مرغ خانگی
خوردن غذایی گرم مانند سوپ مرغ خانگی، گلودرد را تسکین می دهد. سوپ مرغ خانگی سرشار از خواص ضد التهابی و همچنین ویتامین ها و مواد معدنی است که به بهبود عفونتی که منجر به گلو درد شده، کمک می کند. علاوه بر این، مواد مغذی موجود در سوپ مرغ، ایمنی بدن را بهبود می بخشد که مانع از سرایت بیماری و آسیب رسانی به بدن می شود. علاوه بر این، خوردن یک کاسه سوپ خانگی داغ به کاهش خلط کمک می کند. مطالعه ای منتشر شده در سال 2004 در Chest نشان می دهد که سوپ مرغ خانگی حاوی موادی با فعالیت درمانی مفید جهت عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است.
- از مرغ ارگانیک استفاده کنید و سوپ را در خانه خود طبخ نمایید.
- پیاز، زنجبیل، سیر، فلفل قرمز، هویج، کرفس، قارچ و جعفری به آن بیافزایید
- از نمک دریا جهت مزه دار کردن و افزودن مواد معدنی به آن استفاده کنید.
حتما بخوانید : آیا سرکه سیب عفونت باکتریایی را درمان می کند؟
5. سرکه سیب
سرکه سیب خام و تصفیه نشده درمان سرفه در بارداری در طب سنتی است. سرکه سیب بدن را قلیایی نموده و اکثر میکروب ها نمی توانند در محیط های قلیایی رشد کنند. سرکه سیب همچنین حاوی باکتری های مفیدی است که به دفع عفونت ها کمک می کند.
- یک یا دو قاشق غذاخوری سرکه سیب خام یا تصفیه نشده را در یک لیوان آب داغ بریزید.
- این محلول را به مدت 30 تا 60 ثانیه و دو یا سه بار در روز غرغر کنید.
- جهت کمک به دفع عفونت، یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خام و تصفیه نشده را در یک لیوان آب بریزید.
- همچنین می توانید یک لیوان عسل به آن اضافه کنید. این محلول را دو بار در روز میل کنید.
6. شیر زردچوبه گرم
نوشیدن شیر زردچوبه گرم موجب کاهش تورم و التهاب غشایی شود از این رو درمانی مناسب برای گلودرد محسوب می شود. علاوه بر این، زردچوبه خاصیت مسکنی دارد که به کاهش گلودرد کمک می کند. همچنین خاصیت ضدعفونی کنندگی داشته و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
- یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه و یک قاشق فلفل سیاه را در یک لیوان شیر گرم مخلوط نمایید.
- با عسل کمی آن را شیرین نمایید.
- این محلول را دو بار در روز میل کنید تا سرعت بهبود شما را تسریع ببخشد.
حتما بخوانید : شیر زردچوبه برای سرماخوردگی
7. مصرف مایعات مناسب
افزایش مایعات دریافتی بدن با مشاهده اولین نشانه های گلو درد و سرفه الزامی است. مایعات باعث کم شدگی و رها شدن خلط ها می شود و از چسبیدن آنها به دیواره های داخلی گلو و ایجاد ناراحتی جلوگیری می کند. مایعات همچنین به دفع سموم و مرطوب کردن غشاء کمک می کنند که برای فرآیند درمان مهم است. از سوی دیگر، مصرف کم مایعات منجر به کاهش آب بدن می شود. هنگامی که آب بدن کم می شود، بدن به اندازه کافی بزاق که معمولا گلو را مرطوب نموده، تولید نمی کند.
- علاوه بر این، نوشیدن آب کافی روشی عالی جهت کاهش خطر ابتلا به عفونت در دوران بارداری است.
- آب آشامیدنی را در بازه های زمانی منظم بنوشید. باید روزانه 8 تا 10 لیوان آب بنوشید. همچنین می توانید چای فاقد کافئین را با عسل خام و آبلیمو میل کنید.
- مصرف آب میوه، سوپ سبزیجات و آبگوشت سبک نیز می تواند به افزایش آب بدن کمک کند.
- همچنین می توانید میوه ها، سبزیجات و سایر غذاهای حاوی آب بسیار را به رژیم غذایی خود بیافزایید.
- از نوشیدن سودا و قهوه کافئین دار اجتناب کنید زیرا باعث می شود بدن آب بیشتری از دست دهد.
8. استراحت فراوان
هنگامی که از گلو درد و سرفه در بارداری رنج می برید، به تارهای صوتی خود با کم صحبت کردن استراحت بدهید. همچنین از آنجا که ایمنی بدن در دوران بارداری کاهش می یابد، بدن بیشتر از حد معمول فعالیت می کند تا با باکتری ها و ویروس ها مبارزه کند. برای کمک به سیستم ایمنی بدن خود، به اندازه کافی استراحت نمایید. این کار به بدن اجازه می دهد تا از انرژی خود برای بهبود بیماری استفاده نماید. تلاش کنید تا دو یا سه بار در روز بخوابید تا بدنتان به اندازه کافی استراحت نموده و نیروی تازه داشته باشد. همچنین شام خود را زود میل نمایید تا زودتر به خواب رفته و برای مدت بیشتری استراحت کنید.
9. رطوبت ساز
گلو درد می تواند در شب تشدید شده و مانع از استراحت شما شود، که می تواند حاملگی شما را با مشکل مواجه کند. از آنجا که خواب برای بهبود سریع حائز اهمیت است، توصیه می شود که از یک رطوبت ساز در داخل خانه خود استفاده نمایید.
- رطوب ساز، رطوبت هوا را افزایش می دهد. نفس کشیدن در هوای مرطوب گلودرد را تسکین می دهد بنابراین می توانید به اندازه کافی استراحت نمایید. رطوبت ساز را در اتاق خواب خود یا هر مکانی که مدت زیادی را در آن صرف می کنید، قرار دهید.
- اگر رطوبت ساز ندارید، می توانید یک ماهیتابه را از آب داغ پر کنید و آن را در نزدیکی منبع گرما قرار دهید. همانطور که آب گرم می شود، هوای داخل اتاق به تدریج مرطوب می شود.
تذکر: رطوبت ساز را تمیز نگه دارید تا از ایجاد کپک و سایر موادی که باعث حساسیت می شود، جلوگیری نماید.
10. اجتناب از تحریک کننده ها
اجتناب از تحریک کننده ها ضروری است؛ زیرا تحریک کننده های محیطی و سایر تحریک کننده ها از دلایل اصلی سرفه هستند. بدترین عامل تحریک کننده که می تواند سرفه را تشدید کند، سیگار و سایر دودهای تنباکو است. از این رو، از مکان هایی که در معرض دود سیگار قرار می گیرید، اجتناب نمایید. به طور مشابه باید از مجاورت با گرد و غبار و سایر آلاینده ها اجتناب کنید. برای بیرون رفتن از ماسک صورت استفاده نمایید. همچنین از عطرها و رایحه های اسپری حمام اجتناب کنید که ممکن است باعث تحریک سینوسی شده و منجر به گلو درد و سرفه شود.
راهنمایی های اضافی
- از تب نداشتن اطمینان حاصل نمایید؛ زیرا تب بالا در دوران بارداری می تواند برای کودک شما خطرناک باشد و باید تحت نظارت پزشک باشید.
- عسل خام نخورید زیرا عسل خام به عنوان منبع باکترها شناخته می شود که می تواند منجر به مشکلات سلامتی برای شما و کودکتان شود.
- چای فاقد کافئین را با اضافه کردن آب لیمو صرف کنید.
- از آب نبات های مکیدنی برای گلو استفاده کنید تا گلوی شما را مرطوب نماید. آب نبات های مکیدنی گلو عموما جهت استفاده در دوران بارداری مفید هستند.
- از نوشیدن مایعات سرد اجتناب کنید زیرا ممکن است گلو درد را تشدید نماید.
- تغذیه سالم داشته باشید. مواد غذایی سرشار از ویتامین و مواد معدنی مصرف کنید.
- وسایل آشپزی، فنجان ها، یا حوله ها را با فردی که مبتلا به عفونت گلو است شریک نشوید زیرا ممکن است شما نیز به آن مبتلا شوید.
- اگر درد ناشی از عفونت گلو طولانی مدت بود، باید به پزشک مراجعه نمایید.
سخن آخر
در طول بارداری تغییر در میزان استروژن و پروژسترون نیز باعث گلو درد و سرفه همراه با اثرات دیگری از قبیل حالت تهوع و سردرد می شود. در این مطلب به شما علائم و نشانه های گلودرد و سرفه در بارداری و درمان گلودرد و سرفه در بارداری با روش های خانگی و گیاهی را آموزش دادیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد. می توانید این پست را در شبکه های اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط:
درمان خانگی سرفه خشک و خلط دار با 6 داروی گیاهی برای سرفه