همه ما کم و بیش عادت های بد داریم اما نکته ای که اهمیت دارد این است باید بتوانیم آنها را تغییر داده و به عادات خوب و مطلوب تبدیل کنیم. گاهی عادات بدی در ما وجود دارد و از آن آگاهیم ولی گاهی نیز از آن بی اطلاعیم ولی دیگران متوجه آنها هستند.
اولین گام، آگاهی از آنها و تمایل برای ترک و اخراج آنها از زندگیمان است. ترک عادات بد باعث افزایش وقت و انرژی و در نتیجه رسیدن به موفقیت بیشتر می شود. همچنین این کار تقویت جنبه های مثبت اخلاقی و پیشرفت ما را در پی خواهد داشت. ترک این عادت ها از جمله ورزش نکردن، سیگار کشیدن، ناخن جویدن و غیبت کردن هر قدر هم که سخت باشد، امکان پذیر است.
مدت زمان لازم برای ترک عادت
با مقداری نیروی اراده، حمایت از طرف نزدیکان و اطرافیان و همچنین برنامه ریزی واقع بینانه قادر خواهیم بود به هر چیزی که می خواهیم، برسیم. تحقیقات نشان می دهند که بین 2 تا 8 ماه زمان لازم است تا عادات جدید در زندگی ما شکل بگیرند. این موضوع نشان می دهد که انجام این کار زمان بر است و عادت ها نمی توانند طی یک شب ایجاد یا ترک شوند. همچنین فرآیند تغییر باید با نقشه و عمل همراه باشد. بنابراین در این قسمت به مواردی اشاره می شود که در ترک عادت های بد به ما کمک می کنند:
چگونه عادت های بد را ترک کنیم؟
1. ترک عادت های بد با ایجاد انگیزه
گاهی اوقات ممکن است زمانی که پیروزی و موفقیت خود را تصور می کنیم، بازگشت به آن عادت نیز در ذهنمان تجسم شود مثلا با خود بگوییم: «اگر موفق نشوم چه پیامدهایی برایم خواهد داشت؟ آیا برای سلامتیم خطر دارد؟ آیا کسانی که دوستشان دارم از من ناامید می شوند؟» تصور این کار ممکن است زمانی که ادامه مسیر به نظرمان غیر ممکن می شود، به ما انگیزه بیشتری بدهد.
2. ترک عادات مخرب با در نظر گرفتن پاداش
ما باید به طور منظم با هدایایی به خودمان تبریک بگوییم. با پیروزی های کوچک شروع کنیم و بزرگترین آن را برنامه ریزی کنیم.
3. پرهیز از پیچیدگی
تلاش نکنیم در آن واحد بیش از یک عادت را ترک کنیم. از مقدار کم و عادت هایی که ترک کردن آنها ساده تر است، شروع کنیم. صرف نظر از اینکه چه هدف بزرگی داریم، یک لیست از اهداف کوچکتر و آسان تر برای خود تهیه کنیم و هر بار سراغ یکی از موارد لیست برویم.
بعد از اینکه یکی از عادات لیست را به طور کامل ترک کردیم، سراغ مورد بعدی برویم. بعد از مدتی مشاهده خواهیم کرد که دیگر هیچ موردی در لیست ما باقی نمانده است.
4. پرهیز از کمال گرایی
انجام همه کارها بدون عیب و نقص تقریبا غیر ممکن است. اگر در طول مسیر کمی دچار لغزش شدیم، به خودمان سخت نگیریم و با پشتکار به سمت هدف ادامه دهیم. چنانچه اشتباه کردیم، اجازه ندهیم کل پیشرفتمان از بین برود. دوباره به مسیر بازگردیم.
5. ترک عادات بد زندگی با تأیید خود
تأیید شدن وسیله ای قدرتمند برای کنار گذاشتن عادات بد است. به خود بگوییم که ما قادر به تغییر هستیم و ارزش تغییر کردن را داریم و فوق العاده هستیم حتی زمانی که احساس می کنیم خوش بین نیستیم، هر چیزی که نیاز داریم در آن لحظه بشنویم را به خودمان بگوییم. این چیزها را بلند بگوییم، آنها را بنویسیم و به دیوار آویزان کنیم. اگر می خواهیم بیشتر ورزش کنیم، به خود بگوییم که پر از انرژی و قوی هستیم. اگر قصد داریم غیبت کردن را کنار بگذاریم به خودمان بگوییم که ما قابل اعتماد هستیم و می توانیم راز نگهدار باشیم. کلمات قدرتمند هستند. آن قدر به خودمان بگوییم تا باورمان شود.
6. ترک عادات بد با تجسم خلاق
خود را در حال انجام دادن عادت بد مجسم و سپس تصور کنیم که به این عادت بد پایان داده ایم. نسخه پیشرفته خودمان را تصور کنیم، نسخه ای که هیچ عادت تضعیف کننده ای ندارد. تصور کنیم که رها شدن از یک احساس تا چه حد می تواند به ما احساس آزادی دهد. تصور کردن موفقیت مانند این است که به خودمان نشان دهیم تمام این کارها ممکن است.
7. تعویق انداختن
20 درصد مردم به طور مزمن کارهای خود را به تعویق می اندازند. آنها این کار را انجام میدهند زیرا با کنترل شخصی خود مشکل دارند و نمی توانند به درستی آینده خود را پیش بینی کنند. آنها فکر می کنند بعدا شرایط مناسب تری برای انجام دادن کارهایشان فراهم می شود. ما می توانیم کنار گذاشتن عادات بد خود را از فردا یا هفته دیگر شروع کنیم یا اینکه تمام بهانه ها را کنار بگذاریم و از همین لحظه این کار را آغاز کنیم.
8. تهیه لیست برای ترک عادات بد
لیستی از دلایل خود که می خواهیم عادات بدمان را ترک کنیم، درست کنیم. این عادت بد از چه زمانی شروع شد؟ چه مدت است که این عادت بد همراه شما است؟ آیا با احساسات یا عواطف ما درگیر است؟ افرادی که دوستشان داریم چگونه این عادت بد ما را درک می کنند؟ چرا می خواهیم آن را ترک کنیم؟ پاسخ به این سؤال ها به ما کمک می کند قبل از اینکه شروع به ترک عادات بد خود کنیم، بتوانیم درک روشنی از شرایط خود داشته باشیم.
9. کمک گرفتن از دیگران برای ترک عادات بد
هر زمان که تصمیم به ترک عادتی گرفتیم، با افرادی که در زندگیمان حضور دارند در مورد آنها صحبت کنیم. اخبار خوب خود را از طریق شبکه های اجتماعی یا هر راهی که می شناسیم با دیگران به اشتراک بگذاریم زیرا این کار ما را مسئولیت پذیرتر می کند و موجب پیشرفتمان می شود.
با این کار می توانیم در روزهای سخت از حمایت دوستانمان بهره مند شویم. مهم نیست عادت ما چه قدر کوچک باشد؛ حمایت جمعی یک ابزار کلیدی برای از بین بردن عادات بد است. دریافت حمایت از افراد دیگر به ما احساس ارزشمند بودن می دهد و به موفقیت ما کمک می کند. (این روش یک انتخاب با ریسک بالا است، زیرا افراد مناسب برای این کار به سختی یافت می شوند)
10. شناخت محرک ها برای ترک عادات بد اخلاقی
برای اینکه بتوانیم عادتی را بشکنیم، باید ببینیم چه چیزی ما را به سمت آن سوق می دهد. برای رسیدن به موفقیت در مرحله اول باید با خودمان روراست باشیم و سپس محرک ها را از زندگی خود بیرون کنیم. گاهی اوقات از بین بردن محرک ها ممکن نیست. به عنوان مثال زمانی که بخواهیم جویدن ناخن را ترک کنیم، نمیتوانیم به طور کلی ناخن های خود را از بین ببریم؛ اما می توانیم دستکش دستمان کنیم یا به جای آن آدامس بجویم. بهترین راه برای ترک و پایان دادن به یک عادت بد این است که آن را با یک کار خوب جایگزین کنیم.
11. ترک عادات وسواسی با مدیتیشن
مدیتیشن قدرت زیادی دارد. ترک عادت ها یک فرآیند سخت است که نیاز به قدرت روحی دارد. باید قدرت تغییر را عمیقا در خود پیدا کنیم. هیچ تمرینی بهتر از مدیتیشن نمی تواند ما را در این راه یاری کند. اگر تازه کار هستیم، آرام شروع کنیم. به یک مکان خلوت برویم و ذهن خود را خالی کنیم. روی نفس کشیدن تمرکز و سعی کنیم افکار خود را آرام کنیم. خالی کردن ذهن از افکار درهم و برهم به ما کمک می کند بتوانیم عادات بد را ترک کنیم و به موفقیت برسیم.
12. یادآوری
یک رفتار، زمانی تبدیل به عادت می شود که در حافظه ناخودآگاه ما قرار بگیرد و تبدیل به رفتار روزانه شود. در واقع ما 50 درصد کارهای روزانه خود را بر اساس عادت انجام می دهیم. یادداشت های کوچک کنارمان قرار دهیم یا بر روی موبایل خود از ابزارهای یاد آور استفاده کنیم یا اپلیکیشن هایی به کار ببریم که ما را در مسیر درست قرار می دهند و هدف از تلاش هایمان را به ما یادآوری می کنند.
دیدگاه ها