اگر از علم ریاضیات فاصله بگیریم تنها یک سوال وجود دارد که همه انسان ها یک پاسخ واحد به آن خواهند داد. امن ترین و آرام بخش ترین فضایی که تا به حال تجربه کرده اید کجا بوده است؟ اغلب افراد به این سوال یک پاسخ واحد را با صدای بلند اعلام خواهند کرد که آن مکان، خانه خود آن شخص بوده است. آنهایی که با این جواب مخالف هستند صد البته که هنوز خانه خود را نساخته اند.
اما این خانه آرام بخش باید دارای ویژگی هایی باشد که یکی از آن ویژگی ها، چیدمان منزل و نحوه قرارگیری وسایل به گونه ایست که مانع گردش آزادانه افراد خانه نشود. تا حس خوب در خانه بودن را به ساکنین آن هدیه بدهد. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم اصول کلی چیدمان منزل را به نگارش در بیاوریم و آن را با شما به اشتراک بگذاریم.
قوانین چیدمان منزل
مرحله اول پیدا کردن سبک مورد علاقه خودتان است، چیدمان منزل خود را، آنگونه ایی که دوست دارید با یک مداد ساده بر روی کاغذ بکشید و شما باید چرایی تغییر چیدمان منزلتان را بیابید و طرحی مناسب برای جایگزینی آن داشته باشید. اگر برای کشیدن خانه رویایتان دچار مشکل شده اید می توانید با یک گشت گذار ساده در اینترنت از طرح های پیشنهادی ایده بگیرید و یا از یک طراح کمک بخواهید. سعی کنید افرادی را استخدام کنید که حرف شما را بهتر می فهمند و برای صحبت کردن با آنها راحت ترید.
به فضاهای خانه دقت کنید
یک روز در گوشه ایی از خانه بنشینید و به فضاهای خانه خوب نگاه کنید و آن را تا آنجایی که امکان دارد به طرح ذهنی تان نزدیک کنید. این عمل باعث می شود محدویت فضا ها را بشناسید و برای بر طرف کردن عواملی که دست و پای شما را برای چیدمان منزل بسته است ایده جدید بیابید. و همچنین این موضوع به شما در انتخاب وسایلی که قرار است برای چیدمان منزل تهیه کنید کمک می کند. و شما را از انتخابات اشتباه دور می کند. به این نکته توجه کنید که قرار نیست از سانت به سانت فضای خانه برای چیدن وسایل استفاده کنید.
نقش روشنایی در چیدمان منزل
یکی از عوامل تاثیرگذار در چیدمان اصولی منزل مقدار و نحوه ی تابش نور طبیعی در فضای خانه است. لویی کان یکی از معماران معروف عصر حاضر در کتاب نور و معماری خود چنین گفته است : “از نظر هنر معماری هیچ فضایی فضای واقعی نیست مگر آنکه از نور طبیعی برخوردار باشد”.
نور یک راهنمای خوب برای چیدمان منزل محسوب می شود در صورتی که به نحوی عملکرد اشیا در مقابل نور طبیعی و نور مصنوعی دقت کنید. نکته مهم در چیدمان منزل با در نظرگیری ملاک روشنایی، واکنش میزهای شیشه ایی و یا وسایل تزیینی در مقابله با نور است. اگر جایگاه مناسبی برای چیدمان وسایل خانه بنا به روشنایی پیدا کنید حس رضایتمندی شما نسبت به فضای داخلی خانه افزایش می یابد.
رنگ ها در چیدمان منزل
برای انتخاب رنگ در چیدمان منزل همواره باید این نکته مهم را در نظر داشت باشید که بنا به جنسیت و سن و تجربه های زندگی فرد رنگ های مختلف تاثیرات متفاوتی را در سطح انرژی و شور و حال افراد دارد. شما باید رنگ متناسب با خلق و خوی خود را انتخاب کنید. و انتخاب شما زمانی کامل می شود که به هم آیی آن رنگ با پرده ها و مبل ها و نیز بالشت ها و دیگر وسایل خواب خود دقت کنید. رنگ های خنثی می توانند این امکان را به شما بدهند که بدون اینکه نگران ایجاد بی نظمی در چیدمان فضای خانه باشید به راحتی از آنها استفاده کنید.
رنگ های خنثی رنگ هایی هستند که به هیچ یک از رنگ های اولیه و یا ثانویه متمایل نیستند و دارای مقداری رنگ سفید هستند.
چیدمان منزل با کف پوش ها
کف پوش های چوبی و پارکت
اگر کف پوشی که برای چیدمان منزل خود در نظر گرفته اید پارکت و یا چوب است، این موضوع را در نظر داشته باشد که باید برای محل هایی که رفت و آمدی زیادی دارند ( مانند آشپزخانه ) از جنس هایی که مقاومت بیشتری دارند استفاده کنید و در انتخاب رنگ کف پوش هم لازم است به شما بگوییم که اگر برای دیوارهای خانه از رنگ های قوی استفاده کرده اید، طرحی با رنگ روشن و خلوت برای پارکت بکار بگیرید تا تعادل بر قرار شود.
فرش ها
استفاده از فرش در چیدمان منزل باعث القای حس گرما و آرامش به اهالی خانه می شود. در استفاده از فرش ها بعنوان کف پوش سعی نکنید همه محیط خانه را با آن پوشش دهید، بهتر است فرش ها 40-50 سانتی متر از دیوار های فضای داخلی خانه فاصله داشته باشند. اگر محیط خانه شما کوچک است می توانید این فاصله را به 20 سانتیمتر کاهش دهید.
استفاده کردن از چند تکه قالیچه کوچک به جای فرش های بزرگ می تواند به راحتی کار تقسیم فضا را برای محیط های چند منظوره انجام دهد.
انتخاب فرش باید به گونه ایی باشد که با نشستن فرد بر روی مبل، پاهای او فرش را حس کند و ترجیحا فقط دو پایه عقبی مبل خارج از محیط فرش قرار گیرد.
استفاده از دکوری ها در چیدمان منزل
دکوری ها وسایل ضروری زندگی شما نیستند ولی استفاده از آنها همانند بکار بردن ادویه برای پختن غذا می تواند به ساعاتی که شما در منزل حضور دارید عطر و طعم ویژه ایی بدهد. نیازی نیست که حتما از وسایل گران قیمت برای تنوع دادن در چیدمان منزل استفاده کنید. شما می توانید با قرار دادن یک گلدان ساده و زیبا قاب دوست داشتنی را در گوشه ایی از خانه ایجاد کنید و با هر بار نگاه کردن به آن قدری آرامش دریافت کنید.
اما دقت داشته باشد که در استفاده از وسایل تزیینی برای چیدمان منزل تعادل را رعایت کنید. اگر می خواهید با وسایل ساده و کوچک تنوعی را در چیدمان منزل ایجاد کنید اشکالی ندارد آن را تکرار کنید ولی گاها زیاد رویی در استفاده از وسایل تزیینی می تواند محیطی خسته کننده ایجاد کند.
باید ها و نباید ها در چیدمان منزل
1- نباید در چیدمان منزل از وسایل منسوخ و قدیمی استفاده کرد.
وسایلی که سالهاست از آنها در چیدمان منزل استفاده کرده اید را به دور بیندازید، آنها باعث ایجاد خستگی در محیط خانه می شوند. و نیازی نیست که برای ایجاد تنوع در چیدمان منزل خیلی پول خرج کنید. اگر محدودیت های مالی شما اجازه عوض کردن کابینت های قدیمی آشپزخانه را نمی دهند، شما می توانید با تعویض دستگیره های کابینت تنوع لازم را ایجاد کنید.
2- نباید در چیدمان منزل خیلی از مد پیروی کرد.
طرح ها و یا وسایلی که خیلی زود مد می شوند با همان سرعت نیز دمده می شوند. و تحمل کردن یک وسیله دمده در محیط خانه گاها کار آسانی نیست. و این موضوع در صورتی است که غالبا برای تهیه اسباب و اثاثیه منزل پول های زیادی صرف می شود و تعویض زودهنگام آنها چندان اقتصادی به نظر نمیرسد.
3- نباید چیدمان منزل خیلی رسمی باشد.
نباید کاربری و راحتی فضای خانه را فدای زیبایی آن بکنید. خانه قبل از اینکه باید فضایی زیبا داشته باشد باید راحت باشد. البته که استفاده از صندلی های رسمی اشکالی ندارد ولی نباید از آنها برای میز ناهار خوری استفاده کنید.
4- از بهم ریختگی خانه جلوگیری کنید.
با تهیه قفسه هایی برای قبوض ماهانه و یا تعبیه محلی برای آویزان کردن کلیدها از ایجاد یک فضای پراسترس و شلوغ و پلوغ در خانه جلوگیری کنید. و ترجیحا وسایلی از این دست را در فضایی پنهان در خانه نگهداری کنید.
5- نباید در چیدمان منزل همه چیز هماهنگ باشد.
خانه محل زندگی است. آنرا یک فضای نمایشگاهی چند روزه در نظر نگیرید. نیازی نیست تمام فضاهای خانه با هم هماهنگ باشد. برای تنوع داشتن در چیدمان منزل اجازه بدهید برخی از فضا ها متفاوت باشند. و از قرینه سازی های بیش از حد پرهیز کنید.