لوبیا چیتی از حبوبات محبوب در ایران است که در تهیه انواع غذاها به کار می رود. این لوبیا از جمله حبوباتی است که کاشت آن در باغچه های کوچک و یا گلدان آپارتمانی مناسب است. در این مقاله قصد داریم تا نحوه کاشت لوبیا چیتی در خانه را توضیح دهیم.
خصوصیات جغرافیایی منطقه جهت کاشت لوبیا چیتی
لوبیا چیتی گیاهی باید در آب و هوای گرم نگهداری شود و مناسب مناطقی با شب های خنک و روزهای گرم است. دمای مناسب برای کاشت این محصول 20 تا 28 درجه سانتی گراد در روز و در شب معادل با 15 تا 20 درجه سانتی گراد است. این گیاه نمی تواند دمای بیش از 30 درجه سانتی گراد را تحمل کند و دمای بیش از 35 درجه سانتی گراد منجر به عدم تشکیل دانه توسط این گیاه می شود. در ضمن دمای زیر 15 درجه سانتی گراد نیز مناسب این محصول نیست. لوبیا چیتی در مدت 30 تا 40 روز پس از کاشت، شروع به گلدهی می کند و فرآیند گلدهی این گیاه به مدت یک ماه طول می کشد. در ادامه در خصوص نحوه کاشت این گیاه توضیح می دهیم.
مراحل گام به گام کاشت لوبیا چیتی در خانه
مهم ترین مرحله برای شروع کاشت این گیاه، انتخاب یک بذر مناسب است. برای اینکه محصول خوبی داشته باشید، بذر لوبیا چیتی باید از شرایط مطلوبی برخوردار باشد.
- بذر باید برای امسال و دارای قوه نامیه (قابلیت رشد) مناسبی باشد
- بذر باید خالص و عاری از هر گونه بذر علف هرز و ناخالصی باشد.
مراحل کاشت لوبیا چیتی
- پس از اینکه بذر مناسب را انتخاب کردید، بذر را در آب ولرم خیس کرده و اجازه دهید تا یک شب در آب باقی بماند تا قدرت جوانه زنی گیاه افزایش پیدا کند.
- قطر گلدان مناسب جهت کاشت لوبیا چیتی باید حداقل 30 سانتی متر باشد و کف گلدان نیز باید چند سوراخ جهت زهکشی و خروج آب اضافی داشته باشد
- دانه های لوبیا چیتی را باید در عمق 3 سانتی متری خاک و با فاصله 15 سانتی متر از یکدیگر بکارید.
- به گلدان آب بدهید و در محلی با دمای 20 تا 28 درجه سانتی گراد قرار دهید. توجه کنید که باید نور کافی خورشید به گلدان بتابد.
- معمولا در مدت 30 تا 40 روز پس از کاشت، لوبیا چیتی شروع به گلدهی می کند و این فرآیند گلدهی به مدت 1 ماه طول می کشد
- دانه های لوبیا چیتی در مدت 45 تا 75 روز برای برداشت آماده هستند. جهت برداشت محصول، باید ابتدا غلاف را بررسی کنید. وقتی که غلاف ها برآمده شدند، زمان برداشت فرا رسیده است. غلاف ها را با دقت بچینید تا به گل ها آسیبی نرسد.
شرایط محیطی که لوبیا چیتی در آن نگهداری می شود
- آبیاری: لوبیا چیتی نیاز به آبیاری منظم دارد. باید هر 3 تا 4 روز یک بار به این گیاه آب بدهید. در دوران گلدهی، این گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. توجه کنید که جهت آبیاری کافی است تا خاک را مرطوب کنید و نیازی به غرقاب کردن آن نیست. بهتر است تا آبیاری در هنگام صبح انجام شود و مراقب باشید تا برگ ها را خیس نکنید.
- خاک: گیاه لوبیا چیتی نسبت به خاک مورد استفاده حساس نیست. با این وجود، بهتر است از خاک هایی غنی از مواد آلی و سبک برای این کار استفاده کنید. خاک های شنی رسی با مواد مغذی زیاد که نفوذپذیری مناسبی نیز دارند برای کاشت لوبیا چیتی مناسب هستند.
- نور: گلدانی که در آن لوبیا چیتی می کارید را باید در مجاروت نور آفتاب قرار دهید. ولی به طور کامل در آفتاب نباشد. در آپارتمان ها، پنجره های جنوبی مناسب ترین مکان برای نگهداری گلدان های لوبیا چیتی هستند.
- کودهی: لوبیا چیتی نیازی به کودهی ندارد، اما می توان برای بهبود رشد و محصول دهی از خاک هایی مثل کمپوست استفاده کرد.
بهترین زمان برای کاشت لوبیا
بهترین زمان جهت کاشت لوبیا، در فصل بهار است. اما اگر قصد دارید که گلدان لوبیا را در داخل خانه تان نگهداری کنید، می توانید در هر فصلی از سال برای این منظور اقدام کنید. در صورتی که در فصول سرد اقدام به کاشت لوبیا چیتی کرده و در بیرون از خانه نگهداری کنید، خطر سرمازدگی وجود دارد.
بهترین روش برداشت لوبیا چیتی
برای برداشت لوبیا بهتر است که از یک چاقوی تیز استفاده کنید. این کار را با استفاده از دست نیز می توان انجام داد. با استفاده از چاقو، انتهای غلاف لوبیا را برش داده و از بوته جدا کنید. هرگز غلاف را بیش از حد برای جدا کردن از بوته نکشید، این کار باعث آسیب به بوته گیاه می شود.
نتیجه گیری
لوبیا چیتی از حبوبات محبوب و پرکاربرد در غذای ایرانیان است. با پرورش این گیاه در خانه می توانید لوبیا چیتی خانگی برداشت کنید. پرورش این گیاه کار دشواری نیست و می توان آن را در داخل خانه و آپارتمان نگهداری کرد. آیا تا به حال اقدام به کاشت لوبیا چیتی در خانه کرده اید؟