آکنه معمولا روی صورت، پشت یا حتی گردن و بازوی شما ظاهر می شود. اگرچه اغلب بیشتر آکنه ها در دوره نوجوانی بروز پیدا می کنند اما آنها می توانند در هر سنی برای شما به وجود بیایند.
ارتباط بین استرس و آکنه (جوش)
همه ما دچار آکنه شده ایم یا دست کم کسی که آکنه دارد را می شناسیم. داده نشان می دهد که 85 درصد از ما در طول زندگی بعضی از گونه های آکنه را تجربه خواهیم کرد. ممکن است برای بعضی از افراد فقط بصورت 1 یا 2 برآمدگی یا جوش باشد اما برای بقیه افراد آکنه می تواند شدید و منجر به جای جوش شود. آکنه معمولا روی صورت، پشت یا حتی گردن و بازوی شما ظاهر می شود. اگرچه اغلب بیشتر آکنه ها در دوره نوجوانی بروز پیدا می کنند اما آنها می توانند در هر سنی برای شما به وجود بیایند.
تاثیر استرس بر آکنه
رابطه بین استرس و آکنه توسط خیلی ها اشتباه برداشت می شود. استرس مستقیما نمی تواند باعث آکنه شود. با این وجود، مطالعات نشان داده اند که اگر از قبل آکنه داشتید استرس می تواند آنها را بدتر کند. محققان متوجه شدند زمانی که فرد دچار استرس است روند بهبود جراحات از جمله آکنه خیلی کند تر انجام می شود. کندی روند بهبود آکنه به این معنی است که جوش ها برای مدت طولانی تری باقی می مانند و در معرض تشدید بیشتری هستند. همچنین می تواند به این معنی باشد که در زمان استرس آکنه بیشتری قابل مشاهده است چون روند بهبود برای هر آکنه در دوره جوش زدن طولانی تر می شود.
علت بروز آکنه (جوش)
زمانی که منافذ پوست با چربی زیاد، سلول های مرده پوست، باکتری و گاهی اوقات مو مسدود می شوند آکنه به وجود می آید. با این حال، دلیل واقعی اینکه چرا آکنه بروز پیدا می کند دقیقا مشخص نیست. گاهی اوقات موارد کلی را باعث بروز آن می دانند، این موارد کلی شامل:
- تغییرات هورمون ها در طی بارداری و دوره نوجوانی
- مصرف داروهای خاص از جمله قرص های ضد بارداری
- سابقه خانوادگی برای داشتن آکنه
زمانی که منافذ پوست شما مسدود شوند آنها تحریک شده و بصورت جوش یا برآمدگی روی پوست تان بروز پیدا می کنند.
انواع آکنه
انواع مختلفی برای آکنه وجود دارد که از نوع خفیف تا شدید دسته بندی می شوند.
- نوع خفیف آکنه شامل جوش سرسیاه و سر سفید هستند و به عنوان آکنه غیر التهابی خفیف در نظر گرفته می شوند.
- آکنه التهابی متوسط تا شدید شامل جوش های صورتی رنگی هستند که تقریبا اندازه کوچک دارند و دردناک می باشند. این آکنه ترکیبی از سف دانه (پاپول) و چرک ها (برآمدگی که روی آن چرک است و پایه قرمز رنگی دارد).
- آکنه در صورت وجود ندول (گرهک)، کیست یا جای جوش از نوع شدید در نظر گرفته می شود. کیست ها و ندول ها بزرگ، دردناک و بیشتر در عمق پوست قرار گرفته اند.
درمان آکنه
درمان آکنه بسته به شدت آن تا حدی متفاوت است. آکنه های خفیف که شایع ترین نوع آکنه هستند ممکن است با رعایت نکات بهداشتی ساده و کرم های بدون نسخه یا درمان های موضعی درمان شوند. درمان آکنه خفیف شامل موارد زیر است:
- به آرامی شستشوی صورت با آب و صابون: اسکراب (پاک سازی) آکنه یا شستشوی ناملایم صورت با صابون به درمان آکنه شما کمکی نمی کند. در حقیقت، ممکن است این کار وضعیت آکنه شما را بدتر کند.
- استفاده از داروهای بدون نسخه: ترکیبات این داروها شامل بنزوئیل پراکسید، گوگرد، رزورسینول و موارد دیگر می باشد.
- تمرین تکنیک های آرامش بخش: اگر شما دچار استرس زیادی هستید، ممکن است استفاده از تکنیک های آرامش بخش برای تسریع روند بهبود آکنه شما مفید باشد.
در صورت عدم موفقیت این روش ها، ممکن است برای درمان تجویز کرم های موضعی مانند رتینوئیدها لازم باشد. درمان آکنه متوسط تا شدید به مصرف داروهای تجویزی موضعی و خوراکی توسط پزشک تان نیاز دارد. این داروها شامل: رتینوئیدها (مشتقی از ویتامین آ) و موارد دیگر که ممکن است پزشک آنها را تجویز کند، می باشند. اگر شما بیرون ریزی آکنه شدید را تجربه می کنید باید به یک متخصص پوست، پزشکی که متخصص مشکلات پوستی است مراجعه کنید.
متخصص پوست بهتر می تواند ارزیابی کند که چه دارویی یا درمانی برای آکنه شما موثرتر خواهد بود. ممکن است متخصص پوست بعضی از درمان هایی که قبلا اشاره شد را امتحان کند، اما اگر این روش ها کمکی نکرد ممکن است آنها دارویی به نام ایزوترتینوئین (سوترت، کلاراویس) را تجویز کنند. این دارو برای کاهش آکنه شدید مفید است. با این حال، این دارو کمی عوارض جانبی دارد که باید درباره آن با پزشک خود صحبت کنید. این دارو می تواند منجر به نواقص تولد شود پس خانم هایی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند نباید این دارو را مصرف کنند. همچنین، ممکن است پزشک شما برای درمان آکنه کورتیکواستروئیدها را تزریق کند. این کار می تواند به هر نوع درد یا قرمزی که دارید کمک کند.
چگونه از بروز آکنه جلوگیری کنیم
برای جلوگیری از بروز هر نوع آکنه کارهای روزانه ساده و داروهای بدون نسخه می تواند مفید باشد. بعضی از تکنیک های پیشگیری از بروز آکنه شامل:
- صورت را آرام و بیشتر از دو بار در روز نشویید.
- استفاده از محصولات بدون نسخه که به کاهش چربی پوست شما کمک می کنند.
- استفاده از محصولات مغذی پوست با پایه آب شامل کرم های ضد آفتاب و محصولا آرایشی و بهداشتی
- تا جایی که امکان دارد چیزی را روی صورت تان نگذارید چون ممکن است آنها چرب باشند مثل دست ها، موها یا گوشی تلفن
- لباس نازک بپوشید تا کمتر عرق کنید
- جوش ها را نترکانید
چگونه استرس را کاهش و مدیریت کنیم
یادگیری کاهش و مدیریت استرس می تواند برای درمان آکنه مهم باشد، چون استرس می تواند آکنه را بدتر کند. حتی اگر محیط زندگی یا محل کارتان پر استرس نباشد باز هم گاهی اوقات بیرون ریختن آکنه می تواند به دلیل استرس های احساسی باشد. برخی اقدامات ساده که می توانید برای کاهش استرس انجام دهید شامل: