روزهای 11 تا 13 ذی الحجه به ایام تشریق معروف است. حاجیان خانه خدا در این ایام قسمت مهمی از مناسک حج مانند قربانی و رمی جمرات را انجام می دهند. برای آشنایی شما عزیزان در این مطلب سلام دنیا، درباره ایام تشریق چیست، احکام ایام تشریق و معنی و مفهوم تشریق و حکم تکبیرات تشریق و اعمال 11 تا 13 ماه ذی الحجه صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
ایام تشریق چیست
ایام تشریق یا ایام معدودات به سه روز بعد از عید قربان گفته می شود.به عبارت دیگر روزهای یازدهم، دوازدهم و سیزدهم ماه ذیالحجه،ایام تشریق نام دارد.البته در برخی از منابع،از این ایام به عنوان عیدی از عیدهای اسلامی یاد شده است.بر اساس روایات و متون فقهی از جمله اعمال و احکام ایام تشریق می توان به تکبیر، قربانیکردن، بیتوته در منا، رمی جمرات و ... اشاره کرد.
حتما بخوانید: تاریخ دقیق اول ماه ذی الجحه 1402 چه روزی است
تشریق یعنی چه
تشریق به معنای خشک کردن گوشت قربانی در زیر نور آفتاب است، زیرا با این روش گوشت قربانی برای طولانی مدت سالم باقی می ماند و برای نیازمندان استفاده می شد.«تشریق» به معنای نماز عید است، روزهای دیگر نیز به پیروی از همین روز اول، «ایام تشریق» نامیده شده است.
احکام ایام تشریق
1. روزه در منى
بر اساس نظر فقهای دین روزه گرفتن در منی برای حاجیان حرام است. البته درباره این حکم اختلافاتی وجود دارد.
2. بیتوته در منى
در شب یازدهم و دوازدهم و نیز سیزدهم ذیحجه بیتوته کردن در منی براى حاجیانی که تا غروب روز دوازدهم در منى حضور داشته اند و فردی که از صید و زنان اجتناب نکرده واجب است.
3. اقامت در منا (منی)
علاوه بر مدت زمان لازم براى رمی جمرات( رمی جمره)که واجب است،اقامت در منى در روزهاى یازده، دوازده و سیزدهم براى حاجى مستحب است.
حتما بخوانید: بهترین اعمال و نماز دهه اول ذی الحجه
4. رمى جمرات
پرتاب سنگ ریزهها به جمرات سه گانه در یازدهم و دوازدهم بر حاجیان واجب است. این حکم در روز سیزدهم ذیحجّه نیز براى حاجی که شب سیزدهم در منى بوده، ثابت است.
5. نَفْر
نَفْر اول به کسی گفته می شود که بعد از ظهر روز دوازدهم با دوری از صد و زن از منی کوچ کرده باشد. روز سیزدهم بعد از رمی جمرات سه گانه، هر چند قبل از ظهر، برای کسی که شب سیزدهم در منی بوده ـ که به آن به نَفْر دوم گفته میشود، جایز است.
6. قربانى
زمان قربانی مستحب (اُضحیه) براى کسى که در منى مانده، چهار روز، از دهم ذیحجّه تا پایان اَیام تشریق، و براى حاجی که در منى نماندن، سه روز یعنی از دهم تا پایان روز دوازدهم ذیحجّه می باشد.
7. تکبیر
به قول مشهور گفتن تکبیرهاى وارد شده بعداز نمازهاى واجب روز عید قربان و ایام تشریق (نماز ظهر روز دهم تا نماز صبح روز سیزدهم) برای افراد حاضر در منی و نیز از نماز ظهر مذکور تا نماز صبح روز دوازدهم براى حاضر در سایر شهرها مستحب است.
تکبیرات تشریق چیست
«اللهأکبر، اللهأکبر، لا إله إلا اللّه و اللهأکبر، اللهأکبر و للّه الحمد، اللهأکبر علی ما هدانا، والحمد للّه علی ما أولانا، اللهأکبر علی ما رزقنا من بهیمة الأنعام» از تکبیرات تشریق هستند.
حکم تکبیرات تشریق
از نظر فقهای امامیه حاضران در منا تکبیرات تشریق (که در قسمت بالا اشاره شد) را بعد از 15 نماز تکرار می کنند، که از نماز ظهر روز عید شروع و با نماز صبح روز سیزدهم خاتمه می یاید، اما کسانی که در منا حاضر نیستند بعد از 10 نماز این تکبیرات تشریق را قرائت میکنند که اولین آن، نماز ظهر روز عید می باشد.
حتما بخوانید: دعاي ذبح قربانی و نماز عید قربان
البته درباره واجب یا مستحب بودن این اذکار یا تکبیرات اختلاف نظر وجود دارد.
یازدهم و دوازدهم و سیزدهم ذی الحجه
یازدهم و دوازدهم و سیزدهم ذی الحجه نام سه روزی است که بعد از عید قربان قرار دارد و به ایام تشریق معروف است. برای این ایام اعمال و احکام خاصی وجود دارد که در بخش های مختلف این مطلب به طور کامل به آنها اشاره کرده ایم.
یوم النفر چه روزی است
همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره شد هر یک از روزهای تشریق نامهای مخصوصی دارد، روز دوازدهم «یوم النَفْر الاوّل» و روز سیزدهم «یوم النَفْر الثانی» یا «یوم الصدر» نام دارد.
اعمال 13 ذی الحجه
13 ذی الحجه یکی از روزهای ایام تشریق است که برای این روز هم اعمال خاصی مشخص شده است.این اعمال شامل:
- ذکر خدا
- تکبیر (الله اکبر) گفتن
- رمی جمرات
- قربانی کردن
- حلق و تقصیر
- بیتوته در منا
- اقامت در منا
- به جا آوردن اعمال مکه
- اقامه کردن نمازها در مسجد خیف
- حرمت روزه در ایام تشریق
- ممنوعیت عمره مفرده در برخی مذاهب
- خطبه خواندن امام
- تخییر میان کوچ کردن در روز دوم یا سوم از منا
- استراحت در منطقه تحصیب
سخن پایانی:
در این مطلب درباره ایام تشریق یعنی روزهای یازدهم، دوازدهم و سیزدهم ماه ذیالحجه صحبت شد.این ایام بعد از عید قربان قرار دارد و برای آن اعمال و احکام خاصی مشخص شده است که حاجیان خانه خدا آنها را انجام می دهند.
مطالب مرتبط:
تاریخ روز عرفه 1402 چه روزی است
آداب و اعمال شب و روز عید غدیر