انفال چیست و حق کیست؛ معنی، اموال انفال و تفاوت آن با بیت المال

انفال چیست و حق کیست؛ معنی، اموال انفال و تفاوت آن با بیت المال انفال چیست و حق کیست؛ معنی انفال در حقوق؛ قرآن و قانون اساسی چیست؛ اموال انفال شامل چه چیزی است؛ اراضی انفال چیست و انفال در اختیار کیست و تفاوت انفال و بیت المال در سلام دنیا بیاموزید.

منظور از انفال اموال متعلق به خدا و پیامبر اکرم ص و جانشینان بر حق اوست و به عبارت دیگر به حکومت اسلامى تعلق دارد و باید به نفع عموم مسلمین مصرف شود. در ادامه این مطلب سلام دنیا درباره انفال چیست و در اختیار و حق کیست؛ انفال در حقوق چیست ؛ معنی انفال در قانون اساسی؛ معنی کلمه انفال در قرآن؛ اموال انفال؛ اراضی انفال و...صحبت خواهیم کرد.

انفال چیست و حق کیست

منظور از اَنْفال‌ اموال منقول و غیر منقولی است که خداوند آنها را در اختیار پیامبر (ص) و پس‌ از آن‌ حضرت‌ در اختیار امامان‌ (ع‌) قرار داده و حق عموم مسلمین است. این کلمه برگرفته از آیه نخست سوره انفال است. انفال شامل غنیمت‌ های برجسته جنگ‌ها، قله کوه‌ها، دریاها، زمین‌ های موات، بستر رودخانه‌ها، مال بدون وارث است.

انفال چیست و حق کیست

انفال در حقوق چیست

انفال، نام اصطلاح عام وفراگیری است که طیف وسیعی از اموال با ویژگی هایی متفاوت را در برمی گیرد. این اموال شامل کوه ها، دره ها، جنگل ها و مراتع، اراضی موات، دریاها و دریاچه ها، معادن، نفت و گاز، صید و شکار، اموال مجهول المالک، ارث بلاوارث، غنایم جنگی است. از نظر حقوقی انفال به منزله «مالک خاص نداشتن» است.


حتما بخوانید: معنی و حکم غش در معامله چیست


معنی انفال در قانون اساسی

«انفال» به اموالی گفته می شود که مالک آن حکومت است و ماهیت رابطه حکومت با آنها بصورت رابطه مالکیت یک شخصیت حقوقی با اموالش در حیطه صلاحیت های آن در نظر گرفته می شود. طبق اصل 45 قانون اساسی « انفال » بصورت عام در اختیار « حکومت اسلامی » است.

معنی کلمه انفال در قرآن

معنی لغوی «انفال» اضافات است، از این رو به نماز مستحبی نافله گفته می شود. خداوند در سوره انفال فرمود: «انفال به خدا و پيامبر تعلق دارد؛ پس از مخالفت فرمان خدا دوری کنید». در حقیقت انفال در آيه قرآن غنائم جنگى است؛ زيرا مسلمانان باهدف جهاد در راه خدا و كسب رضايت او جنگ می کنند،در این بین اگر از غنيمتى بهره مند شوند اضافه بر مقصد اصلى است، به همین دلیل انفال به معنی غنائم جنگى است.از طرفی دگیر انفال به معنی ملك هاى بدون مالک است كه به حكومت اسلامى تعلق دارد، و با اجازه حکومت اسلامی قابل استفاده است.

معنی کلمه انفال در قرآن

اموال انفال چیست

همانطور که در قسمت بالا هم گفته شد اموال انفال شامل غنیمت‌های برجسته جنگ‌ها، غنائم در جنگ بی اذن امام، قله کوه‌ها، دریاها، جنگل‌ها و مراتع، زمین‌های موات، بستر رودخانه‌ها، مال بدون وارث، اموال پادشاهان کافر، معادن، نفت و گاز، صید و شکار، اموال مجهول‌ المالک، فیء است.

اراضی انفال چیست (زمین انفال چیست)

همانطور که در بالا توضیح داده شد منظور از انفال، اموالی با ویژگی‌هایی متفاوت است که به حکومت اسلامی تعلق دارد و باید به نفع عموم مسلمین مصرف شود. در این بین اموالی مانند اراضی هم وجود دارد که مالکیت آن مربوط به حکومت و عموم مردم است این اراضی شامل زمین کافران، زمین‌های بی مالک مانند کوه‌ها، دریاها، جنگل‌ها ومراتع، زمین‌های موات (زمینی که به دلیل موانعی مانند بی آبی یا آب گرفتگی و امثال آن، بدون عمران و اصلاح است و  بهره‌برداری از آن امکان پذیر نیست، حالا چه مالکی داشته و از بین رفته یا آن را رها کرده باشد و یا اصلا، مالکی نداشته باشد، مثل بیابانها).

اراضی انفال چیست (زمین انفال چیست)

انفال در اختیار کیست

با توجه به توضیحاتی که در قسمت بالا داده شد انفال به اموال اختصاص یافته به رسول خدا ص و امامان ع گفته می شود و در زمان غیبت در اختیار ولی امر مسلمین است (تحت تصرف حکومت اسلامی است) و باید در جهت مصالح عمومی جامعه و به سود همه مسلمین مورد استفاده قرار گیرد.


حتما بخوانید: دروغ مصلحت آمیز چیست و چه حکمی در اسلام دارد


تفاوت انفال و بیت المال

بین دو واژه «انفال» و «بیت‌المال» تفاوت انواع مالکیت وجود دارد. زیرا مالکیت بیت‌المال که مجموعۀ درآمدهای دولت، از محل اخذ مالیات است، «مالکیت دولتی» و مالکیت انفال «مالکیت ملی» است. انفال به ثروت‌های عمومی از قبیل اموال ملی‌ که بدون مالکیت است گفته می شود و مالکیت آن به عموم ملت اعم از حاضر و غائب تعلق دارد اما بیت المال یا همان مالکیت دولتی مربوط به سهم مردم همان عصر است.

سخن پایانی:

انفال به اموال عمومی متعلق به امام و حکومت اسلامی گفته می شود که حکومت اسلامی باید در حفظ آن کوشا باشد و آن را به نفع عموم مسلمین استفاده کند.


مطالب مرتبط:

ازدواج سفید چیست؟ حکم شرعی، معایب و اثرات مخرب آن

مستحبات و مکروه هات سجده



از
1
رای