یوم الشک نام یک اصطلاح فقهی و به معنای روزی از ماه قمری است که به دلیل مشاهده نشدن ماه مشخص نیست که آخرین روز ماه قبلی است یا اولین روز ماه بعدی. یوم الشک در فقه احکام خاصی دارد و ما در این مطلب سلام دنیا درباره یوم الشک چیست، متن نیت روزه یوم الشک، حکم روزه یوم الشک از نظر رهبری و اهل سنت صحبت خواهیم کرد.
یوم الشک چیست
یوم الشک به آخر ماه شعبان و اول ماه رمضان مرتبط است به این صورت که نمی دانیم آخر ماه شعبان است و آن را 30 شعبان یا اول ماه رمضان حساب کنیم.یعنی اگر آن روز اول ماه رمضان بود پس روزه واجب است و اما اگر ماه رمضان نبود روزه بر ما واجب نیست.
حتما بخوانید: معنی و فلسفه ماه رمضان چیست و دلیل روزه گرفتن
احکام یوم الشک
- روزه یوم الشک واجب نمی باشد.
- درصورتی که روزه یوم الشک به نیت اول ماه رمضان گرفته شود، روزه حرام و باطل است.
- بنابر احتیاط انسان نباید در یوم الشک "تردید در نیت" داشته باشد. تردید در نیت یعنی: فرد بگوید اگر ماه رمضان باشد، روزه من برای ماه رمضان است و درصورتی که ماه شعبان باشد، روزه قضا یا مستحبی می باشد. برای این نوع نیت بین فقها اختلاف وجود دارد؛ پس باید در نیت این روزه احتیاط رعایت شود.
- در یوم الشک نیت روزه قضا کردن مجاز است و در صورتی که روزه قضا نداشت به نیت روزه مستحبی آن را بگیرد و اگر بعدا مشخص شود آن روز ماه رمضان بوده، خود به خود، روزه ماه رمضان حساب می شود.
- در صورتی که در یوم الشک نیت روزه قضا یا مستحب کند و در وسط روز مشخص شود که ماه رمضان است باید نیت را به ماه رمضان برگرداند.
روزه یوم الشک
همانطور که در قسمت بالا نیز گفته شد،اگر مشخص نباشد که آخرین روزه ماه شعبان است یا روز اول ماه رمضان می توان آن روز را روزه روز یوم الشک گرفت. براساس احکام که برای روزه یوم الشک آمده این روز فقط باید به نیت روزه قضا یا ماه شعبان گرفته شود زیرا گرفتن روزه به نیت ماه رمضان حرام است. توجه داشته باشید که روز یوم الشک را می توان هم روزه گرفت و هم نگرفت.
حتما بخوانید: نکات مهم برای روزه داری و کاهش خطر کم آبی بدن در ماه رمضان
نیت روزه یوم الشک
با توجه به توضیحاتی که در قسمت های بالاتر داده شد نیت روزه یوم الشک باید روزه مستحبی یا روزه قضا آن روز باشد و درصورتی که همان روز ماه رمضان باشد خود به خود روزه ماه رمضان حساب می شود. در صورتی که مشخص شود که اول روز ماه رمضان نبوده و آخر ماه شعبان بوده همان روزه مستحبی یا روزه قضایی که نیت کرده محسوب می شود.
متن نیت روزه
با توجه به توضیحات که در قسمت های بالا ارائه شد،نیت روزه یوم الشک روزه مستحبی یا روزه قضا آن روز است.
حتما بخوانید: بهترین اعمال ماه شعبان کامل برای حاجت
روزه یوم الشک رهبری
با توجه به استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی،درصورتی که انسان شک داشته باشد آخر روز شعبان است یا یا اول ماه رمضان، این روز یوم الشک است و اگر فرد نیت روزه گرفتن داشته باد باید به نیت روزهی مستحبی آخر شعبان یا روزهی قضا باشد، زیرا اگر نیت روزهی رمضان داشته باشد این روزه حرام است. در صورتی که مشخص شود که ماه رمضان بوده این روزه، روزه ماه رمضان حساب می شود و قضای آن روز لازم نیست. اگر در نیمه روز متوجه شود که ماه رمضان است از همان لحظه باید نیت روزهی رمضان کند.
یوم الشک چه روزی است اهل سنت
یوم الشک برابر با روز سیام ماه شعبان است؛ هر زمان که در غروب بیست و نهم شعبان، هلال ماه رمضان رویت نشود، در این شرایط، ماه شعبان سی روز کامل می باشد. به همین خاطر حکم روزه گرفتن نیمه دوم ماه شعبان به دو صورت است:
- اول: اگر از روز شانزدهم تا بیست و نهم ماه شعبان روزه گرفته شود، این روزه مکروه است، مگر برای کسی که آن روزها موافق عادت او باشد.
- دوم: روزهی روز یوم الشک یا یکی دو روز پیش از ماه رمضان، حرام است، جز برای کسیکه آن روزها موافق عادت او هستند.
سخن پایانی:
در این مطلب درباره یوم الشک، احکام، نیت و روزه یوم الشک صحبت شد،امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و با خواندن این مطلب پاسخ سوالات خود را دریافت کرده باشید.
مطالب مرتبط:
بهترین دعای چشم زخم قوی و رفع حسادت مردم روی تخمه مرغ و نمک
فضیلت دعای 25 صحیفه سجادیه برای فرزندان [ متن دعا + pdf]