نکات مهم یک رژیم غذایی سالم و اصولی؛ کدام ویتامین برای کدام بیماری مفید است؟

نکات مهم یک رژیم غذایی سالم و اصولی؛ کدام ویتامین برای کدام بیماری مفید است؟ غذا نقش کلیدی در سلامت انسان دارد اما برای داشتن یک رژیم غذایی اصولی و سالم تنها مواد غذایی تعیین کننده نیستند، ظرفی که در آن غذا پخت میشود، نحوی پخت آن نیز مهم است.

با این که اصول دقیق تغذیه در دوران باستان به صورت مدون در اختیار ما نیست، ولی می دانیم که پیشینیان ما به یک سلسله عادت های غذایی سالم نظیر استفاده از غلات تصفیه نشده، استفاده از ترکیب غلات و حبوبات برای تأمین پروتئین های "کامل" و استفاده از قندهای طبیعی دست یافته بودند، ولی انسان امروزی به طعم های مصنوعی دست یافته و حتی در عادت های غذایی اش با طبیعت بیگانه شده و از آن فاصله گرفته است.

مصرف در حال رشد غلات تصفیه شده، شکر سفید و غذاهای ناسالم و کم ارزش امروزی (مانند سوسیس و کالباس، همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده و... که این روزها به راحتی در دسترس هستند و به وفور مصرف می شوند) اختلالاتی را در بدن انسان ایجاد می کند.

برای داشتن یک رژیم غذایی سالم و اصولی و استفاده ی صحیح از مواد غذایی، رعایت یک سلسله قواعد، ضروری است که در ذیل به برخی از آنها اشاره ی کوتاهی شده است.

قواعد یک رژیم غذایی اصولی

خیساندن، سبزکردن و تخمیر؛ افزایش ارزش غذایی دانه های غلات و حبوبات 

سبز کردن دانه ها باعث تجزیه ی پروتئین ها و نشاسته ها به اشکال ساده تر و جذب آسان تر ویتامین ها می شود. چون سرخ کردن و پختن موجب افت ویتامین های B و C می شوند، بنابراین باید با مصرف بیشتر آنها به جبران این افت اقدام کرد. این روش، به ویژه برای تخم شنبلیله سودمند است. سبز کردن باعث می شود که تخم شنبلیله تلخی خود را از دست بدهد، در نتیجه به ما اجازه می دهد که از اسید آمینه های با ارزش آن بهره مند شویم

مصرف غذاهای هندی؛ غذا های هندی را با حبوبات غنی تر کنید

یک اصل طلایی دیگر ترکیب غذاهاست. از آن جایی که «رژیم غذایی هندی» به شدت بر پایه ی غلات استوار است، برای داشتن حداکثر ارزش پروتئینی، باید غلات را به همراه حبوبات مصرف کرد. منابع غنی از پروتئین های گیاهی عبارتند از: مخمر، پودر شیر کم چربی، گرانول های سویا، قارچ، حبوبات سبز شده، بادام زمینی و پنیر.

رژیم غذایی اصولی

نباید سبزیجات را بیش از حد شستشو دهید، یا به مدت طولانی در آب بخیسانید

همچنین نباید آنها را برای مدت زمان طولانی در یخچال نگهداری کنید. این بدان علت است که می خواهیم سبزیجات، ویتامین ها و مواد معدنی محلول در آب خود را از دست ندهند.

در پخت سبزیجات به حفظ ویتامین ها توجه کنید!

با پخت سبزیجات در مقدار آب بسیار کم و قرار دادن درپوش برای ظروف پخت، می توانید ویتامین های آنها را حفظ کنید.

آب سبزیجات را دور نریزید

هرگز آبی را که سبزیجات را در آن پخته اید دور نریزید، بلکه از آن برای پخت حبوبات، تهیه ی سوپ و کاری استفاده کنید.

استفاده از ماهی تابه های نچسب؛ کاهش روغن مصرفی در پخت و پز

برای به حداقل رساندن مصرف روغن، از ماهیتابه های نچسب استفاده کنید.

از ظروف آلومینیومی استفاده نکنید

مگر این که دقت کنید آنها را نسائید. سعی کنید برای تهیه ی سوپ و امثال آن از ظروف استیل یا لعاب دار استفاده کنید. بهتر از آنها ظروف مسی و برنجی هستند که سفارش بسیار شده است از آنها استفاده کنید.

سلامت بیشتر غذاها با استفاده از ظروف مسی

خرد کردن سبزیجات با سرعت پایین؛ حفظ ویتامین های B و C

تا جایی که ممکن است سبزیجات و میوه جات را با سرعت زیاد آسیاب نکنید و به جای آن بهتر است از تخته های سبزی خردکنی استفاده کنید، چون همزن های برقی پرسرعت می توانند و یتامین های B و C را تخریب کنند.

بیشتر میوه ها را با پوست مصرف کنید

تا جایی که ممکن است از گرفتن پوست میوه ها (غیر از میوه هایی نظیر پرتقال، انبه و موز) پرهیز کنید. پوست گرفتن میوه جات باعث می شود که بیشتر مواد مغذی آنها به همراه پوست دور ریخته شود.
در جدول زیر، ویتامین های پیشنهادی برای درمان برخی از بیماری ها آمده اند. بیماری هایی که برای آنها مصرف این ویتامین ها توصیه شده است.

ویتامین های مفید برای درمان بیماری ها
بیماری ویتامین بیماری ویتامین
سنگ کیسه صفرا B6 بری - بری B1
اندام های تناسلی A E خونریزی C
خونریزی (لثه ها) C کور رنگی A D
مو B1 انعقاد خون و ناراحتی های کبدی K
قلب E فشار خون E
عفونت C آب مروارید C
تحریک پذیری، کم خوابی B6 کمبود کلسیم D
سنگ کلیه A تقویت کودکان A
خونریزی (اندام ها) C گرفتگی عضلات B کمپلکس
خونریزی قاعدگی E یبوست B1
دردهای عضلانی E B1 سرما خوردگی C
نزدیک بینی D اسهال B6
ناخن ها B1 خشکی پوست و اگزما A C
تنش عصبی B1 اختلالات عاطفی B6
درد (جسمانی) E چشم A B2 E
کم خونی مفرط B12 خستگی جسمانی B1
تولید مثل A E غده تیروئید B1
انفصال شبکیه چشم A +E ضعف B6 D
استقامت A B6 C ضعف استخوان D
آرتروز C نرمی استخوان C
کم خونی B6 D پوست B1 B2
اشتها B1 خستگی و کسالت B12
تصلب شرائین ها (گرفتگی رگ های قلب) B6    
از
3
رای