ناف تا حد زیادی از بینی تان فاصله دارد. اما اگر متوجه بوی نامطبوع آن شدید، شاید متعجب شوید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. ساده ترین توضیح برای بوی ناف مسئله بهداشت است. چرک، باکتری و میکروب های دیگر در این قسمت حفره ای جمع می شوند، جایی که بند ناف شما را به مادرتان وقتی که در رحم بودید متصل می کرد. اگر ناف را تمیز نگه ندارید، احتمالا این فرورفتگی کوچک کثیفی و آلودگی را در خود جمع می کند. گاهی اوقات ناف بدبو می تواند نشانه شرایطی مانند عفونت یا کیست باشد که به مراقبت پزشکی نیاز دارد. علائم دیگر را به همراه این شرایط جستجو کنید،مانند:
علائم ناف بد بو
- ترشحات سفید، زرد یا سبز رنگ
- تورم و قرمزی
- خارش
- درد
- زخم یا سوراخی در اطراف ناف
- تب
- توده در شکم
دلایل بوی ناف
دلایل بوی ناف می تواند از بهداشت ضعیف تا عفونت تغییر کند.
1. بهداشت ضعیف
ناف اکوسیستم کوچک خودش را دارد. محققان دریافتند که ناف می تواند منبع امنی برای نزدیک به 70 نوع باکتری متفاوت باشد. قارچ و میکروب های دیگر نیز می توانند داخل ناف تجمع کنند. این میکروب ها از چربی، پوست مرده، کثیفی، عرق و آلودگی هایی که می توانند در ناف جمع شوند، تغذیه می کنند. سپس آنها تکثیر می شوند. باکتری ها و میکروب های دیگر بوی نامطبوع را به وجود می آورند، درست مانند بویی که در هنگام عرق کردن از زیر بغل به مشام می رسد. هر چه ناف عمیق تر، چرک و میکروب بیشتری می تواند در داخل آن تجمع کند. نتیجه ترکیب چرک، باکتری و عرق بوی نامطبوع است. خبر خوب این است که بوی بد به راحتی با بعضی عادت های بهداشتی خوب رفع می شود.
2. عفونت
کاندیدا یک قارچ مخمر است که دوست دارد در محیط های تاریک، گرم و مرطوبی مانند کشاله ران و زیر بغل رشد کند. ناف نیز محل خوبی برای رشد این موجودات ریز است، مخصوصا اگر آنجا را تمیز نگه ندارید. اگر شما دیابت ملیتوس (یا دیابت شیرین) دارید احتمالا بیشتر مستعد عفونت مخمری هستید. دیابت ملیتوس یک بیماری با سطح قند خونی بالاتر از حد نرمال است (هیپرگلیسمی)، و این هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) توانایی سیستم دفاعی بدن برای مقابله با عفونت ها را کاهش می دهد. اگر اخیرا جراحی در شکم تان داشته اید، مانند درمان فتق ناف، این اتفاق می تواند ناف را در معرض خطر بالای عفونت قرار دهد. پوست اطراف پیرسینگ ناف نیز می تواند دچار عفونت شود. هر زمان که سوراخی برای زیبایی در پوست ایجاد می کنید، باکتری ها می توانند به داخل آن نفوذ کنند.
اگر عفونتی دارید، احتمالا شما ترشح چرک از ناف تان را می بینید. بعضی اوقات چرک ها بو بد ترشح خواهند کرد. علائم دیگر شامل: درد، قرمزی و تورم در این قسمت است. هر نشانه از عفونت شامل: تب، چرک و قرمزی نیاز به بررسی توسط پزشک تان دارد.
3. کیست اپیدرمویید و پیلار
کیست اپیدرمویید با یک برآمدگی در لایه بالایی پوست شروع می شود و کیست پیلار در نزدیکی فولیکول مو به وجود می آید. هر دو این کیست ها داخل غشا خود سلول هایی دارند که یک پروتئین کراتین آلوده و ضخیم را ایجاد و ترشح می کند. اگر یکی از این کیست ها بزرگ و پاره شود بوی نامطبوع زیاد و مایع زرد رنگ از آن ترشح و کم کم ناپدید می شود. ممکن است این کیست ها عفونی هم شوند. پزشک تان می تواند تشخیص و درمانی را برای این نوع کیست ها تعیین کند.
4. کیست های سباسه
کیست های سباسه از کیست پوستی و پیلار شایع تر هستند. کیست های سباسه از غدد چربی پوست ناشی می شوند که به طور طبیعی ماده مومی و چرب به نام سبوم را برای محافظت و چربی پوست تولید می کند. کیست های سباسه از چربی پر می شوند و می توانند منجر به عفونت شوند. اگر شما مشکل کیست سباسه دارید، درمان های متفاوتی بسته به نوع نیاز شما و روش پزشک تان موجود هستند.
زمان مراجعه به پزشک
شما برای موضوعات بهداشتی نیاز به دیدن پزشک ندارید. وقتی که ناف تان را تمیز کردید، بوی آن باید رفع شود. اگر متوجه ترشح از ناف تان شدید وقتی را برای مراجعه به پزشک تان مشخص کنید.این مشکل می تواند نشانه عفونت باشد. علاوه بر این اگر نشانه های دیگر عفونت را داشتید با پزشک تان تماس بگیرید. علائمی مانند:
- تب
- قرمزی
- تورم
- درد در ناحیه شکم
- درد در زمان دفع ادرار
پزشک ناف تان را معاینه خواهد کرد و احتمالا نمونه ای از ترشح ناف تان می تراشند. نمونه ترشح به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد، جایی که متخصصان آن را زیر میکروسکوپ بررسی می کنند یا آزمایش های دیگر را برای نمونه انجام می دهند تا متوجه شوند چه ترکیباتی در این این ترشحات وجود دارد.
روش های درمان بوی بد ناف
1. برای عفونت
ناف تان را تمیز و خشک نگه دارید. از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید. عرق و آلودگی می تواند در زیر لباسی که به پوست تان چسبیده به وجود بیاید. مصرف مواد قندی را در رژیم غذایی تان کاهش دهید، مخصوصا اگر بیمار دیابتی هستید. بیش از حد بودن سطح گلوکز خون می تواند خطر عفونت را افزایش دهد. احتمالا پزشک تان مصرف کرم ضد قارچ یا آنتی بیوتیک موضعی را بسته به نوع میکروبی که باعث عفونت شده، تجویز می کند.
اگر قسمتی از پوست از طریق پیرسینگ دچار عفونت شده است، زیورآلات را بردارید. گلوله کتانی را با صابون دست آنتی باکتریال و آب گرم خیس کنید، و با ملایمت ناف تان را با آن بشویید. همواره این ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید. از پوشیدن لباس تنگ خودداری کنید چون این کار می تواند قسمت عفونی را دچار سوزش کند. اگر این روش ها موثر نبودند، شاید نیاز باشد به پزشک مراجعه کنید.
2. برای کیست سباسه
شما نباید کیست رویه ای پوست را درمان کنید مگر اینکه دچار عفونت شدید شده باشد یا شما را اذیت کند. یک متخصص پوست می تواند با تزریق دارو، خشک کردن آن یا خروج کامل کیست شما را از شر آن خلاص کند.
چگونه ناف را تمیز کنیم
آسان ترین روش برای جلوگیری از تجمع باکتری و کثیفی ها در ناف تان تمیز کردن هر روز آن است. در ادامه روش آن رابه شما نشان می دهیم:
- زیر دوش مقدار کمی از صابون آنتی باکتریال را روی لیف تان بریزید و با استفاده از انگشت اشاره خود زیر لیف به آرامی داخل ناف را بشویید.
- بعد از اتمام شستشو ناف تان را خشک کنید.
- بعد از آن، کرم یا لوسیون زیادی را در اطراف ناحیه ناف نمالید چون این کار می تواند محیطی را به وجود بیاورد که قارچ ها و باکتری ها می توانند به راحتی در آن رشد کنند.
- اگر پیرسینگ (سوراخ زیبایی) ناف دارید، آن را تمیز و خشک نگه دارید. لیف را خیس کنید و به همراه ترکیب صابون دست آنتی باکتریال و آب به آرامی اطراف پیرسینگ را بشویید.
منبع: healthline