اکثر اوقات خارش زیربغل نشانه ای از تحریک، عفونت یا بیماری پوستی مانند اگزما یا درماتیت است. با این وجود، در موارد نادر خارش زیربغل می تواند نشانه ای از سرطان باشد. در این مقاله دو نوع سرطان که می توانند باعث خارش زیر بغل شده، توضیح داده می شوند. همچنین 6 دلیل کمتر شایع خارش زیربغل را به همراه نکاتی درباره نحوه جلوگیری از خارش و زمان مراجعه به پرشک بیان می کنیم.
خارش زیر بغل و سرطان
بیشتر موارد خارش زیربغل به علت بیماری های غیر از سرطان پوست است. با این وجود، لنفوم و سرطان التهابی سینه (IBC)، دو نوع سرطان هستند که ممکن است باعث خارش زیربغل شوند.
لنفوم می تواند منجر به خارش زیر بغل شود
لنفوسیت ها گلبول های سفید خون هستند که به محافظت از بدن در برابر عفونت و بیماری کمک می کنند. لفنوم سرطانی است که بر روی این سلول ها تأثیر می گذارد. انواع مختلفی از لنفوم وجود دارد. دو نوع اصلی آن عبارتند از: لنفوم هوچکین و لنفوم غیر هوچکین.
33 درصد از اشخاص مبتلا به لنفوم هوچکین و 10 درصد از افراد مبتلا به لنفوم غیر هوچکین دچار خارش می شوند. خارش به دلیل مواد شیمیایی به نام سیتوکین ها ایجاد می شود که باعث تحریک پایانه عصب در پوست می شوند. سیستم ایمنی بدن در پاسخ به سلولهای لنفوم، سیتوکین ها را آزاد می کند. خارش ممکن است در نواحی از بدن که غده های لنفاوی وجود دارند، رخ دهد. صدها غدد لنفاوی در نقاط مختلف بدن از جمله در زیر بغل وجود دارد.
نواحی دیگری از بدن که ممکن است دچار خارش شوند، عبارتند از:
- نواحی از پوست که تحت تاثیر لنفوم قرار می گیرد
- حد فاصل بین زانو تا مچ پا
- در بعضی موارد، خارش ممکن است کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد
علائم دیگر لنفوم عبارتند از:
- تورم غدد لنفاوی
- تب
- لرز
- تعریق در شب
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- کمبود انرژی
سرطان التهابی سینه و خارش زیر بغل
IBC نوعی نادر از سرطان سینه است که ممکن است باعث خارش سینه و نواحی اطراف آن شود.
علائم دیگر سرطان التهابی سینه عبارتند از:
- سینه متورم یا بزرگ شده
- احساس گرما یا سنگین شدن سینه
- درد یا حساسیت پستان
- تغییرات پوستی سینه، مانند تورم، سفت شدن، یا کم رنگ شدن که شبیه به رنگ پوست پرتغال است.
- قرمز شدنی که بیش از یک سوم سینه را بپوشاند
- نوک پستان جمع شده یا درونی (معکوس)
حساسیت پستان، گرما، تورم، و خارش اغلب نشانه هایی از بیماری های کمتر شایع مانند عفونت به جای سرطان است. در این موارد، اگر علائم دیگری وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است یک دوره آنتی بیوتیک تجویز نماید. اگر علائم به مدت 7 تا 10 روز پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک بهبود نیابد، افراد باید به پزشک خود مراجعه کنند که می تواند آزمایشاتی را برای بررسی علائم سرطان یا بیماری دیگر انجام دهد.
علل شایع خارش زیربغل
شش دلیل زیر از شایع ترین دلایل خارش زیربغل هستند.
1.اینترتریگو (التهاب چین های بدن)
اینترتریگو زخم هایی هستند که در چین های پوستی ایجاد می شوند. اینترتریگو زمانی اتفاق می افتد که گرما و رطوبت در بین پوست بدن باقی می ماند و منجر به رشد مخمر، قارچ یا باکتری می شود. زخم معمولا به رنگ قرمز یا قهوه ای است و ممکن است با خارش یا سوختگی همراه باشد.
اینترتریگو معمولا در زیربغل اتفاق می افتد. همچنین ممکن است در نواحی زیر اتفاق بیافتد:
- در چین های گردن
- در زیر سینه ها
- در زیر شکم
- در کشاله ران ها
- بین انگشتان پاها
پزشک ممکن است یک کرم استروئید موضعی برای سهولت در خارش و سوزش تجویز کند. در موارد شدید، ممکن است یک کرم آنتی بیوتیک یا ضد قارچ برای تسکین عفونت تجویز کنند.
2. خارش زیربغل به دلیل اگزما
اصطلاح اگزما به گروهی از مشکلات اطلاق می شود که باعث تحریک پوستی می شوند. شایع ترین علائم آن خارش، قرمزی و التهاب است. این ها ممکن است در هر قسمتی از بدن رخ دهند. برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که اگزما به روش های دیگری بر روی پوست آنها تأثیر می گذارد. سایر علائم پوستی ممکن است به صورت زیر باشد:
- خشکی
- حساسیت
- تورم
- بیرون آمدن مایع از پوست یا پوسته پوسته شدن
- لکه های تیره
- لکه های زبر، چرم مانند یا پوسته پوسته
اگرچه درمانی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از درمان ها به تسکین علائم و جلوگیری از وخامت وضعیت کمک می کنند. افراد برای تشخیص باید به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنند و در مورد درمان های احتمالی صحبت کنند.
3. دراماتیت تماسی تحریک پذیر
درماتیت تماسی تحریک پذیر (ICD) نوعی اگزما است. ICD زمانی رخ می دهد که پوست با یک ماده تحریک کننده در تماس باشد. این بیماری می تواند در اثر قرار گرفتن در معرض یک ماده سمی یا قرار گرفتن در معرض مکرر یک ماده تحریک کننده ایجاد شود. هر ماده ای که با ناحیه زیر بغل در تماس باشد، ممکن است باعث تحریک آن شود.
مثال هایی از موادی که ممکن است باعث تحریک زیر بغل شوند عبارتند از:
- آب
- صابون
- تیغ
- دئودورانت
- مواد شوینده لباس
- نرم کننده پارچه
خارش، سوزش یا احساس گزیدگی از علائم شایع ICD هستند. در موارد شدید ممکن است پوست دچار ترک خوردگی و خونریزی شود. افرادی که مشکوک به بیماری ICD هستند، باید به پزشک معالج مراجعه کنند که احتمالاً درمانی برای بهبودی پوست تجویز می کند و از وخیم تر شدن بیماری جلوگیری کند.
4. عرق سوز شدن شدن زیر بغل
عرق سوز شدن که به آن راش گرمایی نیز گفته می شود، یک تحریک پوستی است که معمولاً در هوای گرم و مرطوب رخ می دهد. عرق سوز شدن هنگامی رخ می دهد که غدد عرق منبسط شده و قادر به ترشح عرق نباشند. آب در بین غده ها به دام افتاده و باعث تورم غدد می شود. این منجر به خارش دردناک یا احساس تیرکشیدگی می شود. عرق سوز شدن معمولا به شکل جوش های کوچک یا تاول نشان داده می شود. این جوش های گروهی ممکن است در زیربغل یا هر قسمت دیگری از بدن که دو قسمت از پوست بر روی هم قرار می گیرند، رخ دهد. نقاطی از بدن که ممکن است عرق سوز شود، عبارتند از:
- گردن
- زیر سینه ها
- در چین آرنج ها
- اطراف کشاله ران
عرق سوز شدن معمولا بعد از خنک شدن بدن برطرف می شود. استفاده از کمپرس سرد یا پوشیدن لباس های خنک می تواند به حل این مشکل سوزش پوستی کمک کند. در بعضی موارد، پزشک ممکن است لوسیون برای رفع درد و ناراحتی تجویز کند.
5. خارش زیر بغل به علت هایپرهیدروز
هایپرهیدروز بیماری است که در آن غدد عرق، مقدار زیادی عرق تولید می کنند. این شرایط می تواند بر غدد عرق در سرتاسر بدن یا آنهایی که در نواحی خاصی از بدن مانند زیربغل هستند، تاثیر بگدارد. اگرچه هیپرهیدروز می تواند باعث خجالت و ناراحتی شود، اما این بیماری نسبتا بی ضرر است. با این وجود، هیپرهیدروز خطر عفونت های قارچی را افزایش می دهد، که می تواند باعث خارش زیربغل شود.
6. بهداشت نامناسب
زیر بغل، خانه بسیاری از باکتری های مختلف است. اقدامات بهداشتی ضعیف می تواند منجر به ایجاد عرق و کثیفی پوست شود و همین امر باعث تکثیر این باکتری ها می شود. وجود بیش از حد باکترها منجر به بو و افزایش خطر عفونت می شوند که به نوبه خود ممکن است منجر به خارش شود. رعایت نظافت زیر بغل برای جلوگیری از خارش زیر بغل مهم است.
چه زمانی برای خارش زیر بغل باید به پزشک مراجعه کنید
اگر اشخاص تصور می کنند که خارش زیر بغل آنها می تواند نشانه سرطان باشد، باید به پزشک مراجعه کنند. بعضی از سرطانها در صورت تشخیص زود هنگام قابل درمان هستند.
در صورت نگرانی در مورد موارد زیر باید به پزشک مراجعه کرد:
- عفونت باکتریایی یا قارچی
- بیماری پوستی مانند اگزما یا درماتیت
- عرق سوز شدن دائمی
پزشک زیر بغل را معاینه می کند و هرگونه درمان لازم را برای شما تجویز می کند. در برخی شرایط، پزشک ممکن است برای درمان های خاص، شما را به متخصص پوست معرفی کند.
نکاتی در مورد جلوگیری از خارش زیر بغل
بسیاری از دلایل خارش زیر بغل قابل پیشگیری است.
نکات زیر ممکن است به جلوگیری از عفونت های باکتریایی و قارچی کمک کند:
- پوست را خشک و خنک نگه دارید
- دوش گرفتن بعد از ورزش
- خشک کردن زیر بغل بعد از استحمام یا دوش گرفتن
- پوشیدن لباس های بدون آستین یا تی شرت های غیر چسبان
- پوشیدن لباس هایی که هوا در انها جریان داشته و جاذب باشند مانند لباس های پنبه ای
نکات زیر ممکن است به کاهش علائم اگزما زیر بغل کمک کند:
- از مصرف صابون و دئودورانت هایی که حاوی مواد شیمیایی ناملایم هستند، خودداری کنید
- از اصلاح کردن با تیغ خشک خودداری نمایید
- از حرکت های دست آرام و ملایم برای خشک کردن پوست استفاده کنید.
- از پاک کننده های پارچه ای برای نوزادان و افراد دارای پوست حساس استفاده کنید
- اجتناب از نرم کننده های پارچه ای معطر
خلاصه
خارش زیربغل معمولاً نشانه بیماری پوستی غیر سرطانی است. بیماری های شایع آن شامل عفونت های پوستی یا بیماری مزمن پوستی مانند اگزما است. یک پزشک قادر به ارائه درمان برای این شرایط خواهد بود. به ندرت ممکن است خارش زیربغل، نشانه ای از سرطان باشد. لنفوم و IBC دو نوع سرطانی هستند که باعث خارش زیربغل می شوند. اگر خارش زیر بغل در کنار سایر علائم نگران کننده دیگر رخ دهد، افراد باید به پزشک مراجعه کنند.
منبع: medicalnewstoday