وقتی ضایعات یا برجستگی هایی روی کف دست، مچ دست یا انگشتان ما ظاهر می شود، معمولاً آنها را به دلیل آسیب دیدگی، گزش حشرات یا تاول های ناشی از کار می دانیم. با این حال، چنین علائمی می تواند نشانه مشکلات جدی تر سلامت باشند. امروز این مقاله سلام دنیا، به شما می گوید که چرا باید با جدیت تمام کیست مچ دست را درمان کنید!
کیست مچ دست یا کیست گانگلیون چیست
علم پزشکی این عارضه را هیگروما (کیست گانگلیون) مچ نامیده است. این یک توده خوش خیم است که به شکل کپسول یا کیست در می آید. تعداد کمی از افراد می دانند که این برآمدگی ها صرفاً برهم زننده زیبایی بدن نبوده و می توانند تهدیدی برای سلامتی شما باشند.
کیست مچ دست در کجا ظاهر می شوند؟
غالباً، برآمدگی ها روی مچ دست ظاهر می شود و در هنگام لمس ممکن است سفت یا نرم باشند اما در موارد نادر، ممکن است آنها در نواحی زیر نیز دیده شوند:
- در کف دست در مرکز یا نزدیک به انگشت شست،
- در سطح داخلی انگشتان در ناحیه بند انگشت.
حتما بخوانید: کیست مویی یا سینوس پیلونیدال چیست
علت بروز کیست مچ دست
تعیین دلایل ظاهر شدن کیست همیشه آسان نیست. اما چندین عامل اصلی در پزشکی مدرن برای آن شناخته شده است:
- ضعف ذاتی دستگاه استخوانی - مفصلی
- آسیب دیدگی
- پیچ خوردگی یا جوش خوردگی نامناسب شکستگی اخیر استخوان
- بیماری های تحلیل برنده مفاصل و التهاب بافت های نرم مچ دست
- حرکات مکرر و طولانی مدت (یک عامل رایج در بین نوازندگان، خیاطان و کسانی که زیاد با کامپیوتر کار می کنند).
علائم کیست مچ دست
معمولاً به نظر می رسد برآمدگی ها بدون دلیل مشخصی شکل می گیرند. سرعت رشد کیست ها متفاوت است. گاهی اوقات یک کیست می تواند برای چندین سال بدون تغییر باقی بماند. در حالی که در سایر موارد، ضایعه فقط در مدت چند روز به طرز چشمگیری رشد پیدا می کند.
ظاهر برجستگی با علائم زیر همراه است:
مشکلات حرکت مفصلی هنگام خم شدن انگشتان یا مچ دستها؛ پوست برجستگی قرمز شده و شروع به کنده شدن می کند؛ درد مبهم ناشی از تحریک بافت های اطراف ناحیه برجستگی؛ افزایش یا کاهش حساسیت پوستی به این دلیل که کیست در حال رشد به رگهای خونی و اعصاب فشار وارد می کند.
تشخیص کیست مچ دست
حتی اگر خطر تبدیل کیست به یک تومور بدخیم وجود نداشته باشد، شما نباید مراجعه به پزشک را به تعویق بیندازید. معمولاً تشخیص هیگروما به دلیل گویا بودن علائم آن دشوار نیست. ما به شما توصیه می کنیم برای تعیین علت بیماری با یک جراح و یا یک متخصص دست و پا مشورت کنید و گام های درمانی لازم را دنبال کنید.
حتما بخوانید: جوش کیستی چیست
درمان کیست گانگلیون مچ دست
کیست های گانگلیون اغلب بدون درد هستند و نیازی به درمان ندارند. پزشک شما ممکن است یک رویکرد کنترل و نظارت را پیشنهاد کند. اگر کیست باعث درد یا بروز مشکل در حرکت مفاصل شود، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
بی حرکت نمودن: از آنجا که فعالیت می تواند باعث بزرگ شدن کیست گانگلیون شود، ممکن است پزشک بی حرکت نمودن محل آسیب با استفاده از مهاربند یا آتل را توصیه کند. با کوچک شدن کیست، ممکن است فشار وارده بر اعصاب شما کم شده و درد تسکین یابد. از استفاده طولانی مدت از مهاربند یا آتل پرهیز کنید که باعث ضعف عضلات ناحیه آسیب دیده می شود.
تخلیه: در این روش پزشک از سوزن برای تخلیه مایعات کیست استفاده می کند. البته احتمال عود مجدد کیست وجود دارد. در صورت عدم موفقیت سایر گزینه ها، پزشک ممکن است انجام جراحی را به شما توصیه کند. در طی این روش، پزشک کیست و ساقه ای را که آن را به مفصل یا تاندون متصل می کند از بین می برد. به ندرت جراحی ممکن است باعث آسیب به اعصاب، رگ های خونی یا تاندون های اطراف ناحیه درگیر شود هرچند احتمال عود مجدد کیست پس از جراحی نیز وجود دارد.
سبک زندگی و درمان های خانگی کیست مچ دست
برای تسکین درد، می توانید از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل، مورتین آی بی) یا ناپروکسن سدیم (آلیو) استفاده کنید. در بعضی موارد، استفاده از کفش مناسب یا تغییر نحوه بستن بندهای آن می تواند درد مربوط به کیست های گانگلیون در مچ یا کف پاها را تسکین دهد.
کارهایی که باید انجام دهید
یک درمان خانگی قدیمی برای کیست گانگلیون شامل "ضربه زدن" بر روی کیست با یک جسم سنگین است. این راه حل خوبی نیست زیرا نیروی ضربه می تواند به ساختارهای اطراف دست یا پای شما آسیب برساند. همچنین سعی نکنید خودتان با استفاده از سوزن کلیست را تخلیه کنید. بعید است که این روش موثر باشد و معمولاً منجر به ایجاد عفونت می شود.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
شما احتمالاً با مراجعه به پزشک، مراقبت های اولیه خود را شروع خواهید کرد. او نیز ممکن است شما را به یک جراح دست ارجاع دهد.
چه کارهایی می توانید انجام دهید
قبل از مراجعه به پزشک، ممکن است بخواهید پاسخ سوالات زیر را از قبل آماده نمایید:
- چند وقت است که این توده بر روی بدن شما ظاهر شده است؟
- آیا توده مکرراً ظاهر و محو می شود؟
- آیا تا به حال مفصل نزدیک توده دچار آسیب دیدگی شده است؟
- آیا سابقه آرتروز دارید؟
- چه داروها و مکمل هایی را به طور منظم مصرف می کنید؟
چه انتظاراتی می توانید از پزشک داشته باشید
پزشک شما احتمالاً چندین مودر از این سوالات را از شما خواهد پرسید. آماده نمودن پاسخ آنها می تواند باعث شود وی فرصت بیشتری برای انجام سایر روالها و توصیه های درمانی داشته باشد. پزشک همچنین ممکن است این سوالات را نیز از شما بپرسد: آیا در ناحیه توده احساس درد و آزردگی دارید؟ آیا توده در کارکرد طبیعی مفاصل شما اختلال ایجاد کرده است؟ فکر می کنید چه چیزهایی علائم مشکل شما را تسکین می بخشد؟ فکر می کنید چه چیزهایی علائم مشکل شما را تشدید می کند؟