خشکی دست ها یکی از مشکلات رایجی است که بیشتر در افراد بزرگسال دیده می شود؛ چون که از آن ها برای انجام کارهای بسیاری در طول روز استفاده میشوند. داشتن دست هایی خشک در بین مردم بسیار شایع بوده و عمدتا توسط تاثیرات محیطی ایجاد می شوند. افرادی که مرتباً در حال ظرف شستن هستند یا در محیط های سرد زندگی می کنند، ممکن است بیشتر در معرض این تجربه دردناک قرار داشته باشند.
خشکی پوست دست نشانه چیست
عواملی که سبب خشک شدن پوست دست می شوند عبارتند از:
- آب و هوا
- محرک های محیطی
- وضعیت های پزشکی
آب و هوای سرد در زمستان می تواند منجر به خشکی پوست دست شود. وقتی هوا سرد می شود، هوا خشک تر می شود و بدن نمی تواند رطوبت خود را به خوبی حفظ کند. کمبود رطوبت در هوا باعث می شود که دست ها و پوست خشک شوند.
حتما بخوانید: درمان خانگی خشکی پوست دست و صورت در طب سنتی
افرادی مانند پزشکان و پرستاران نیز که به دفعات دست هایشان را می شویند یا از مواد ضدعفونی کننده استفاده می کنند، بیشتر از سایرین در معرض مشکل خشکی دست ها قرار دارند. برخی افراد دیگر مانند ظرف شورها و آرایش گرها نیز ممکن است به دلیل قرارگیری مداوم در معرض مواد شیمیایی و صابون ها بیشتر از سایرین به این مشکل دچار شوند. برخی دیگر نیز ممکن است به علت وجود یک مشکل پزشکی در بدنشان دچار خشکی دست شوند.
همچنین افرادی که به مشکلاتی مانند دیابت یا لوپوس مبتلا هستند که بر جریان خون تاثیر می گذارند، ممکن است دستان خشکی داشته باشند. به طور مشابه، سایر بیماری هایی که بر پوست تاثیر می گذارند مانند سوریازیس و اگزما نیز می توانند باعث خشکی پوست در دست ها، پوسته پوسته شدن و ترک خوردن پوست شوند.
11 درمان خانگی خشکی پوست دست
می توان از این روش ها برای رهایی از خشکی دست استفاده کنید:
1. استفاده از مرطوب کننده
بسیاری از مرطوب کننده ها برای دست ها طراحی شده و به صورت تجاری در دسترس می باشند. فرد بایستی از کرم مرطوب کننده بر روی دست ها پس از هر بار شستشو استفاده کند تا رطوبت طبیعی پوست حفظ شود. همچنین روغن هایی مانند روغن نارگیل وجود دارند که می توانند تاثیرات مشابهی داشته باشند.
حتما بخوانید: بهترین کرم مرطوب کننده ایرانی و خارجی در بازار
2. از پوست خود مراقبت کنید
خورشید می تواند باعث خشکی و سوختگی پوست شده و مشکلات سلامتی دیگری نیز به همراه داشته باشد. تمامی نواحی بدن بایستی در مقابل قرارگیری طولانی مدت در معرض نور خورشید مراقبت شوند و دست ها نیز از این قاعده مستثنی نمی باشند. مراقبت از دست ها با کرم های ضد آفتاب می تواند مانع شود که نور خورشید باعث خشکی آن ها شود.
3. از درمان های شبانه استفاده کنید
افرادی که دست های بسیار خشکی دارند ممکن است بخواهند آن ها را در طول شب درمان نمایند. برای این کار، آن ها بایستی از مقدار زیادی کرم یا لوسیون مرطوب کننده استفاده کنند و پس از مالیدن کرم فرد بایستی از جوراب و دستکش استفاده نماید. این پوشش کمک می کند تا مرطوب کننده زمان بیشتری در تماس با پوست باقی مانده و در طول شب جذب شود.
4. از آلوئه ورا استفاده کنید
آلوئه ورا به دلیل دارا بودن خواص آنتی بیوتیکی و ضدالتهابی یک ماده ای مرسوم در بسیاری از محصولات پوستی می باشد. آلوئه ورا بدون تجویز پزشک در دسترس افراد بوده و می تواند به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی و ایمن مورد استفاده قرار گیرد.
5. از صابون دوری کنید
موادی که معمولاً در صابون ها یافت می شوند می توانند بر روی دست ها اثر خشک کنندگی داشته باشند. تا حد امکان از شست و شوی مکرر دست ها برای تشدید خشکی آن ها پرهیز نمایید.
6. پوشیدن دستکش
افرادی که زمان زیادی دست هایشان با آب تماس دارد بایستی از دستکش های پلاستیکی استفاده کنند. قرارگیری طولانی مدت در معرض آب می تواند باعث خشکی دست ها شود زیرا باعث ازبین رفتن روغن های طبیعی می شود که پوست از خود ترشح می نماید. دستکش ها یک لایه محافظ را پدید آورده و از خشکی پوست جلوگیری می نمایند.
حتما بخوانید: درمان خشکی پوست دست با انواع ماسک خانگی
7. استفاده از دستگاه بخار (رطوبت ساز)
افرادی که مشکلات تفسی دارند معمولاً از دستگاه های بخار برای کمک به تنفس بهتر بهره می گیرند. این دستگاه همچنین می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر خشکی پوست به ویژه در مناطقی که آب و هوای خشکی دارند یا در طول زمستان داشته باشد. معمولاً بهترین مکان برای قرار دادن دستگاه بخار نزدیک تخت خواب است اما در سایر نقاط خانه نیز می توانید از آن استفاده کنید.
8. کاهش استرس
برای افراد مبتلا به اگزما، استرس می تواند باعث تشدید این بیماری شود. کاهش استرس می تواند به افراد مبتلا به اگزما کمک کند تا کمتر دچار خشکی در دست ها و سایر نقاط بدن شوند.
9. پرهیز از دستگاه خشک کننده ی هوای گرم
خشک کننده های هوای گرم می توانند باعث خشکی پوست شوند. هوای گرم و خشک می تواند بیش از حد دست ها را خشک نماید. بهتر است از دستمال کاغذی یا توالت برای خشک کردن دست ها استفاده نمایید.
10. لایه بردار
لایه برداری می تواند به ازبین رفتن پوست مرده، خشک و آسیب دیده کمک کند. می توانید از محصولات تجاری یا سنگ پا استفاده کرده یا با ترکیب روغن زیتون و 1 یا 2 قاشق غذاخوری شکر دانه ریز اقدام به تهیه محلولی برای این کار نمایید.
حتما بخوانید: بهترین لایه بردار و اسکراب صورت خانگی برای پوست خشک
11. حمام در جو
وقتی به محتویات وان حمام کمی جو پخته یا خام اضافه کنید می توانید به جوانی پوست خود کمک کنید. استفاده از جو دو سر می تواند به تنهایی یا به صورت ترکیب شده با روغن، مانند روغن زیتون به عنوان بخشی از افزودنی به محتویات وان حمام اضافه شود و مورد استفاده قرار گیرد.
درمان های دارویی خشکی پوست دست
درمان های دارویی که برای ازبین بردن برای خشکی دست ها وجود دارند سعی دارند عامل اصلی بروز این حالت را برطرف کنند. بعضی از این عوامل عبارتند از اگزما و سوریازیس.
اگر هر کدام از علائم زیر وجود داشت بایستی به دنبال درمان دارویی باشید:
- خون ریزی
- تغییر رنگ
- تورم و التهاب
- خروج ترشح از زخم های باز
- قرمزی پیش از حد
اگر وضعیت بدتر شد یا درمان های خانگی بی تاثیر بودند نیز بایستی به پزشک مراجعه نمایید.
چگونه از خشکی دست ها جلوگیری کنیم؟
جلوگیری از خشک شدن پوست دست بستگی به وضعیت افراد دارد. به عنوان مثال، بسیاری از افراد متوجه می شوند که شرایط محیط کار، سبب خشک شدن پوست دست آن ها می شود.
افرادی که به طور مرتب دست هایشان را می شویند بایستی بلافاصله پس از این کار از مرطوب کننده استفاده نمایند. ظرف شورها و سایر افرادی که در محیط هایی کار می کنند که بایستی مرتب از آب استفاده کنند بایستی دستکش به دست کنند تا از تماس بیش از حد دست ها با آب جلوگیری شود.
افراد مبتلا به اگزما و سایر مشکلات پوستی بایستی کارهایی را برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن، پوست خود انجام دهند. این می تواند شامل کاهش استرس و پیروی از توصیه های یک پزشک باشد. تمام افراد بایستی سعی کنند قرارگیری در معرض نور خورشید را محدود کنند. همچنین بایستی از استفاده از خشک کن های هوای گرم نیز برای خشک کردن دست ها استفاده نمایند.
سخن پایانی
خشکی دست ها وضعیتی است که اکثر افراد آن را شرایط مختلف تجربه می کنند. در بسیاری از موارد، استفاده از کرم ها و درمان های خانگی برای کمک به درمان و جلوگیری از خشکی دست ها کافی می باشند. اگر با درمان های خانگی بهبودی در وضعیت شما مشاهده نشد یا علائم دیگری ظاهر گردید، بایستی به پزشک مراجعه نمایید.
منبع: medicalnewstoday
مقالات مرتبط:
درمان اگزما با 10 درمان خانگی و گیاهی ساده