بسیاری از زنان که دچار ریزش مو هستند در سکوت از این مشکل خود رنج می برند و مدل موهای خود را تغییر می دهند تا نازک شدن یا لکه های مو را پنهان کنند. مری گیل مرکوریو، پزشک، استادیار پوست (درماتولوژی) در دانشگاه روچستر در نیویورک، می گوید: اگر هر چه زودتر برای دریافت مراقبت های پزشکی اقدام کنید ، احتمال اینکه درمان تان موفقیت آمیز باشد بیشتر می شود. این مشکل آنقدرها هم که فکر میکنید غیر معمول نیست: 5 درصد از زنان زیر 30 سال و 60 درصد از زنان بالای 70 سال دچار ریزش مو هستند. در این مقاله سلام دنیا، در مورد اشکال رایج ریزش مو در زنان و گزینه های درمانی صحبت شد.
شایع ترین نوع ریزش مو در زنان چیست؟
ریزش مو با الگوی زنانه، که معمولا دارای یک مولفه ژنتیکی قوی است که می تواند از مادر یا پدر به فرد ارث برسد. این نوع ریزش مو که به آن آلوپسی آندروژنیک نیز گفته می شود، می تواند از اواخر دهه نوجوانی شروع شود، و اگر هرچه زودتر شروع شود ریزش مو شدیدتر می شود.
اکثر زنانی که دارای الگوی ریزش موی هستند، همانطور که در مردان هم رایج است، متوجه خط موی به سمت عقب رفته یا لکه طاسی در بالای سر خود نمی شوند. در عوض، نازک شدن قابل مشاهده ای روی تاج وجود دارد. در مردان و زنان، موها به دلیل چرخه رشد کوتاهتر، مینیاتوری میشوند که در آن موها برای مدت زمان کوتاهتری روی سر باقی میمانند. این موهای نازک که شبیه موهای بازو هستند، به اندازه قد معمول موها رشد نمی کنند. اولین علامت ریزش مویی که اغلب خانم ها متوجه آن می شوند، ریزش بخش بزرگی از مو سر یا کوچکتر شدن دم اسبی آنهاست.
حتما بخوانید: روش درمان ریزش مو با آب پیاز
ریزش موی زنانه چگونه درمان می شود؟
1. درمان قطعی ریزش مو در زنان با داروی ماینوکسیدیل 5 درصد
ماینوکسیدیل 5% (Rogaine) تنها داروی موضعی مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا FDA برای ریزش مو با الگوی زنانه است. درمان با فوم برای یک بار در روز در 81 درصد از زنانی که آن را امتحان می کنند، باعث رشد مجدد مو می شود. گزینه های مایع، بصورت محلول های ماینوکسیدیل 2٪ و 5٪ بدون نسخه در دسترس هستند. ماینوکسیدیل با طولانی کردن مرحله رشد مو برای مقابله با ریزش مو کار میکند و زمان بیشتری را برای رشد مو برای رسیدن به تراکم کامل خود فراهم میکند. شما باید صبور باشید، زیرا مشاهده نتایج قابل توجه معمولاً سه تا چهار ماه طول می کشد و محصول باید یک بار در روز استفاده شود. اگر درمان زود شروع شود بهتر عمل می کند.
مقداری روی ساعدم گذاشتم و به یک تکه موی ضخیم بزرگ تبدیل شد . وقتی مصرف دارو را قطع کردم،محو شدند.
2. درمان ریزش مو در زنان با مکمل آهن (قرص برای ریزش مو زنان)
پزشکان همچنین ممکن است سطوح فریتین (پروتئینی که میزان کل ذخایر آهن بدن را نشان می دهد) را مورد بررسی قرار دهند. تحقیقات جدید نشان می دهد که ممکن است سطوح فریتین در زنان مبتلا به ریزش مو کم باشد. مصرف مکمل های آهن ممکن است به بالا بردن سطح آن کمک کند.
3. درمان ریزش موی زنانه با شانه لیزری هیرمکس
همچنین شانه لیزری هیرمکس، درمان جدیدی برای مقابله با ریزش مو است. این یک دستگاه برس مانند درمانی با نور قرمز است که گردش خون و چرخه بیولوژیکی رشد مو را افزایش می دهد. این درمان فقط برای مردان تایید شده است (اگرچه برخی از زنان از آن استفاده می کنند) و بر اساس تجربه من به خوبی ماینوکسیدیل نیست. اما در یک مطالعه، 45 درصد از کاربران پس از 8 هفته بهبودی را گزارش کردند و 90 درصد پس از 16 هفته بهبودی در ریزش مو را مشاهده کردند.
حتما بخوانید: جلوگیری و درمان ریزش مو با 4 روش خانگی
4. درمان ریزش موی در زنان با داروهای اسپیرونولاکتون (قرص فیناستراید برای زنان)
در برخی موارد، یک ناهنجاری هورمونی، مانند هورمون های مردانه اضافی به نام آندروژن، ممکن است مسئول ریزش مو در زنان باشند. یک مدرک برای این موضوع دخیل بودن هورمون ها هستند که الگوی ریزش مو شبیه ریزش موی مردانه است. این ریزش مو را می توان با داروهای تجویزی مانند اسپیرونولاکتون یا داروهای ضد بارداری خوراکی درمان کرد.
در مردان، دارو فیناستراید (در ابتدا با نام Proscar به بازار عرضه شد) برای ریزش موی مرتبط با آندروژن ها تایید شده است. در یک مطالعه، 62 درصد از زنانی که از داروهای ضد بارداری خوراکی حاوی دروسپیرنون، پروژستین مصنوعی نیز استفاده می کردند، بهبود ریزش مو را گزارش کردند. بنابراین ممکن است این دارو برای ریزش موی زنان در شرایط افزایش هورمون آندروژن موثر باشد. اما مطالعات محدود است و مصرف این دارو برای جنین پسر مضر است، بنابراین نباید توسط زنانی که قصد بارداری دارند یا باردار هستند مصرف شود.
5. درمان دائمی ریزش مو زنانه با کاشت مو
یکی دیگر از گزینههای درمانی، کاشت مو است که در آن فولیکولهای موی ریز گرفته شده از یک ناحیه از پوست سر به نواحی آسیب دیده پیوند میشوند. این روش می تواند بسیار موثر باشد و نتایج دائمی که ظاهر طبیعی دارند را برای فرد ایجاد کند.
آیا باید روتین مراقبت از مو را تغییر دهم؟
خیر. از آنجایی که ریزش مو با الگوی زنانه مشکلی در ساختاری موها ایجاد نمی کند ، خانم ها باید به روتین منظم مراقبت مو خود ادامه دهند. گاهی اوقات خانمها فکر میکنند که باید شستن، رنگ کردن یا فر کردن موهای خود را متوقف کنند، اما این موارد بر روند ریزش مو تاثیر نمیگذارد یا روند ریزش را تسریع نمیکند. موها را با شامپوی ضد شوره حاوی کتوکونازول (ضد قارچ) یا زینک پیرتیون (ضد قارچ و ضد باکتری) بشویید.
آیا ریزش مو می تواند نشانه مشکل جدی تری باشد؟
بله. هیپرآندروژنیسم، یک وضعیت پزشکی است که با تولید بیش از حد هورمون های مردانه به نام آندروژن شناخته می شود، می تواند در زنان مبتلا به هیپرآندروژنیسم، منجر به ریزش مو شود. شایع ترین علت هیپرآندروژنیسم در زنان، هیپرآندروژنیسم عملکرد تخمدان است که به عنوان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز شناخته می شود. علاوه بر ریزش مو، علائم دیگر آن شامل چاقی، آکنه و قاعدگی نامنظم است و یکی از شایع ترین علل ناباروری نیز محسوب می شود.
بسیاری از این زنان دارای سندرم متابولیک هستند، ترکیبی از پنج وضعیت پزشکی از جمله چربی شکم و فشار خون بالا که خطر ابتلا به دیابت، حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد. اگرچه ریزش موی ناشی از هیپرآندروژنیسم را می توان با ماینوکسیدیل درمان کرد، اما باید برای سایر بیماری ها به پزشک مراجعه کنید و آنها را درمان کنید.
مقالات مرتبط:
روش استفاده از محلول ماینوکسیدیل 5 درصد برای درمان ریزش مو
بهترین دمنوش و چای های گیاهی برای رشد مو و جلوگیری از ریزش مو