دلایل جراحت و خونریزی لثه ها در زمان بارداری و راهکارهای درمان آن

دلایل جراحت و خونریزی لثه ها در زمان بارداری و راهکارهای درمان آن بارداری بر روی قسمت های مختلف بدن تاثیر می گذارد. لثه ها نیز ممکن است تحت تاثیر بارداری قرار بگیرند و نازک، متورم و مستعد خونریزی شوند که علل زیادی از جمله: تغییر در عادات غذایی و هورمون ها در آن نقش دارند.

آیا قسمتی از بدن هست که بارداری بر آن اثر نگذارد؟ شکم تان تنها جایی نیست که باید در حاملگی مراقب آن باشید، ممکن است لثه ها هم خیلی نازک، متورم، قرمز، حساس و مستعد خونریزی شوند مخصوصا زمانی که مسواک و نخ دندان می کشید. نگران نشوید این مشکل طبیعی است. احتمالا لثه ها و دندان شما بعد از زایمان به حالت قبلی خود باز می گردند، اما ایده خوبی است که بهداشت دهان خود را از همین حالا تقویت کنید.

معمولا چه زمانی جراحت و خونریزی لثه در زمان بارداری شروع می شود؟

در سه ماه دوم بارداری انتظار دیدن خون را روی مسواک تان داشته باشید. هورمون های مشابه بارداری که باعث تورم غشای مخاطی می شود (و سینوس ها را دچار انسداد می کند) از هفته 15 بارداری منجر به التهاب لثه ها هم می شوند و احتمال خونریزی آنها را بیشتر می کند.

دلایل جراحت و خونریزی لثه ها در بارداری چیست؟

عوامل متعددی می تواند منجر به تورم لثه ها و جراحت دهان در زمان بارداری شود:

1. تغییرات هورمونی و آماس لثه

شایع ترین دلیل بروز این مشکل هورمون ها می باشند. آنها دهان را مستعد حمله بیشتر باکتری و پلاک خواهند کرد، هم باکتری و هم پلاک باعث نازکی لثه ها در زمان بارداری می شوند و اگر به درستی درمان نشوند می توانند منجر به التهاب لثه و پوسیدگی دندان در برخی از خانم های باردار شوند.

علل خونریزی لثه ها در بارداری

2. تغییر در دهان و عادات غذایی

ممکن است در زمان بارداری بزاق کمتری تولید کنید، بنابراین خوردن شیرینی ها و کربوهیدرات های زیاد محیط دندانی مطلوبی برای پلاک و پوسیدگی ایجاد می کند.

3. واکنش های تاخیر دار به ناخوشی صبحگاهی

اگر با ناخوشی صبحگاهی یا تهوع اولیه بارداری تان مواجه هستید دندان و لثه تان می تواند تحت تاثیر موقتی این اسیدها قرار بگیرند.

4. حواس های بدقلق جدید

در نهایت به سادگی می توانید به بو یا طعم نعناع در طی بارداری خیلی حساس شوید. بیزاری از محصولات مراقبتی دهان اصلا شایع نیست، اما مطالعات می تواند توضیح دهد که چرا زنان باردار از مسواک زدن معمول و روتین شستشوی خود خودداری می کنند. احتمالا رفلکس عق زدن هم می تواند مقصر بروز این مشکل باشد.

علت جراحت و خونریزی لثه در دوران بارداری

برای خونریزی لثه در زمان بارداری چه کاری می توان انجام داد؟

اولا خیلی چیزها در حال رخ دادن هستند پس خیلی در مورد خونریزی لثه ها نگران نباشید، اما مراحل ساده ای وجود دارد که می توانید برای رفع این علائم بارداری انجام دهید:

1. به دندانپزشک مراجعه کنید

سعی کنید در طی بارداری حداقل یک بار به دندان پزشک برای کنترل و پاک سازی مراجعه کنید، اما مطمئن شوید که به مسئول بهداشت یا دندان پزشک اطلاع داده اید که باردار هستید. آنها همراه شما خواهند بود تا مطمئن شوند مراقبتی که نیاز دارید را دریافت می کنید و از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس خودداری می کنید و هر کاری که نیاز به بی هوشی دارد را به تعویق می اندازید.

2. مراقب دندان خود باشید

قانون کلی، 2 بار در روز به مدت 2 دقیقه مسواک بزنید و نخ دندان را مرتب استفاده کنید، اما برای رعایت این اصول دچار اشتباه نشوید، مسواک تان باید برچسب "نرم" داشته باشد (هیچ وقت "ملایم" یا "خشن" نباشد) و می توانید از مسواک برقی یا دستی استفاده کنید ولی باید به آرامی این کار را انجام دهید. تلاش زیاد برای مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن می تواند لثه ها را  خیلی حساس تر و مستعد خونریزی کند. اگر بوی نعناع باعث عق زدن شما می شود خمیر دندان با طعم میوه که مخصوص کودکان یا حتی جوش شیرین را امتحان کنید. اگر هیچ کدام برای شما خوشایند نبود از دندان پزشک تان محصول پیشنهادی دیگری بخواهید.

دلایل خونریزی لثه در بارداری

3. زبان تان را مسواک بزنید

فقط دندان ها نیاز به مراقبت ندارند باید زبان تان را هم مسواک بزنید چون مسواک زدن زبان می تواند به کاهش باکتری در دهان هم کمک کند.

4. از دهان شویه استفاده کنید

از دندان پزشک تان یک دهان شویه بدون الکل "درمانی" (محصولی که باعث استحکام دندان شود و فقط تنفس تان را تازه نکند) یا محلول شستشویی بخواهید که بتوانید روزانه برای کاهش باکتری و پلاک دهان تان مابین مسواک زدن از آن استفاده کنید.

5. دهان خود را بشویید

اگر از مشکل ناخوشی صبحگاهی در زمان بارداری رنج می برید، مطمئن شوید که بعد از تهوع دهان و دندان تان را می شویید، با این کار هم از شر مزه بد دهان خلاص می شوید و هم باکتری دهان که همراه با بیماری وارد آن شده را از دهان پاک می کنید.

روش های درمان خونریزی لثه در بارداری

6. رژیم غذایی مناسب انتخاب کنید

مطمئن شوید ویتامین سی زیادی در رژیم غذایی تان وجود دارد، چون ویتامین C می تواند باعث استحکام لثه ها شود و به سالم ماندن آنها کمک کند. ضمنا باید نیازهای کلسیم بدن را هم به خوبی تامین نمایید تا دندان ها و استخوان های قوی داشته باشید.

7. از خوردن شیرینی پرهیز کنید

در حالی که از حق شما برای دستیابی به غذاهای خوب با دلیل در زمان بارداری حمایت می کنیم، اما سعی کنید از خوردن شیرینی زیاد خودداری کنید بخصوص از انواع جویدنی آن و به ویژه زمانی که سریعا نمی توانید بعد از خوردن مسواک بزنید. با دندان هایتان غذاهای مقوی و میوه های سرشار از فیبر بخورید .به خاطر داشته باشید که میوه خشک اگرچه غذای کاملا سالمی است اما مثل شیرینی است و به دلیل این که باید آن را بجوید لای دندان گیر می کند. بنابراین مطمئن شوید که مغزهایی حاوی پروتئین زیاد به همراه تکه ای پنیر می خورید.

8. آدامس بجوید

نمی توانید بعد از خوردن غذا مسواک بزنید؟ پس آدامس بدون قند یا یک مشت مغز به همراه تکه ای پنیر بخورید. همه این خوراکی ها خاصیت آنتی باکتریالی دارند.

راهکارهای رفع و درمان خونریزی لثه در دوران بارداری

آیا می توان از خونریزی لثه در زمان بارداری جلوگیری کرد؟

احتمالا با کنترل مرتب دندان و نظافت می توان این کار را انجام داد، اگرچه هیچ وقت انجام این کار برای زنان باردار خوشایند نیست اما انجام آن از هر چیزی مهم تر می باشد. مطالعه توصیه می کند که برخی از زنان زمانی که باردار هستند از مراجعه به دندان پزشکی خودداری می کنند. دلایل: آنها تقریبا با رفلکس عق مواجه هستند و نمی توانند فکر کنند کسی چیزی را در دهان آنها می چسباند یا ترس غیر منطقی دارند و فکر می کنند محصولات دندان پزشکی می توانند بر جنین آنها اثر بگذارد. حالا زمان اهمیت ندادن به دندان هایتان نیست چون انجام مراقبت های خیلی خوب از دندان ها و لثه ها در زمان بارداری به منزله سلامت طولانی مدت هر دو عضو می باشد.

چه زمانی انتظار می رود خونریزی لثه در زمان بارداری پایان یابد؟

بعد از زایمان. اگرچه بارداری دهان را در معرض بعضی از خطرات قرار می دهد، اما اگر لثه های شما قبل از بارداری خوب بودند بعد از زایمان هم خوب خواهند شد. درحقیقت، مطالعات زیادی نشان دادند که تفاوت آماری بزرگی در پیشگیری از بیماری های لثه یا پوسیدگی در زنان باردار و زنانی که باردار نیستند وجود ندارد.

چه زمانی انتظار می رود خونریزی لثه در زمان بارداری پایان یابد؟

چه زمانی باید برای خونریزی لثه در بارداری به پزشک یا دندان پزشک مراجعه کرد؟

بعضی از حساسیت های لثه نرمال هستند، اما اگر لثه های شما قرمز روشن هستند و ورم آنها خیلی زیاد و موارد خونریزی آنها فراوان می باشد (رنگ مسواک تان صورتی کمرنگ شده و یا وقتی دهان تان را آب می کشید خون مشاهده شود) ممکن است ژنژیویت (التهاب لثه) داشته باشید که خفیف و تقریبا بی خطر هستند. ولی در نهایت آماس و التهاب لثه می تواند منجر به شرایط جدی اما قابل درمانی به نام پریودنتیت شود که باید به پزشک تان آن را اطلاع دهید (تحقیق نشان داد که پریودنتیت در طی بارداری می تواند ریسک داشتن نوزاد نارس یا کم وزنی تولد یا حتی پره اکلامپسی را افزایش دهد).

اگر متوجه برآمدگی در لثه های خود شدید که در زمان مسواک زدن خونریزی می کنند به دندان پزشک تان آنها را نشان دهید. احتمالا آنها جراحت آفت یا گرانولومای پیوژنیک می باشند (که آنها را به عنوان "تومور بارداری"می شناسند. با وجود اینکه واژه ترسناکی می باشد اما در کل بی خطر است). این برآمدگی کوچک قرمز در 5 درصد از خانم های باردار مشاهده می شود و تقریبا می تواند در تمامی قسمت های بدن در زمان بارداری از جمله: بازوها، دست ها و صورت ظاهر شوند، اما معمولا بروز آنها در لثه شایع است. معمولا بعد از زایمان خوب می شوند، اگرچه قبل از زایمان هم آزار دهنده هستند و می توانند با عمل جراحی رفع شوند.

منبع: whattoexpect

از
1
رای