درد و التهاب مفاصل با افزایش سن در افراد بیشتر می شود. درد زانو می تواند راه رفتن، دویدن و سایر فعالیت های بدنی را ناخوشایند سازد. این درد می تواند خوابیدن را برای شما در هنگام شب دشوار سازد. مسائل مختلف مانند آسیب یا آرتروز می توانند باعث بروز درد زانو شوند. فرد مبتلا به آرتروز می تواند تقریباً در هر جای بدن مفاصلی سخت شده، متورم و دردناک داشته باشد اما زانوها معمولاً مرسوم ترین مکان می باشند. درد و تورم حاصل از آرتروز می تواند فقط آزاردهنده باشد یا گاهی به حدی شدید شود که فرد را ناتوان سازد. نکات زیر را درباره نحوه تسکین درد زانو در هنگام خوابیدن مطالعه نمایید.
راهکارهای تکسین درد شبانه زانو
1. قبل از خوابیدن یک دوش آب گرم بگیرید
دوش آب گرم می تواند آرامش بخش باشد و درد مفاصل را کاهش داده و به فرد کمک کند تا با درد کمتر یا بدون درد به خواب رود. بر اساس گفته های بنیاد آرتروز، غوطه ور شدن در آب گرم:
- باعث کاهش جاذبه می شود که در واقع کاهش فشار بر روی زانوهاست.
- گردش خون را افزایش می دهد.
- تورم و التهاب را کاهش می دهد.
- به طور کامل از پاها محافظت می نماید.
همچنین تاثیرات مثبت و ماندگار غوطه ور شدن در آب گرم، پس از حمام نیز باقی می مانند.
2. یافتن مکانی مناسب برای خواب
یک مکان راحت برای خوابیدن در تختخواب می تواند تاثیر قابل توجهی در آرام کردن و ممانعت از درد زانو در هنگام خواب به ارمغان آورد. مهم است که در هنگام خواب محافظت بیشتری از زانوهای خود داشته باشید. برای این کار، می توانید از یک بالشت برای بالا نگه داشتن زانوها و محافظت بیشتر از آنها استفاده نمایید. افرادی که به پشت می خوابند، می توانند بالشت را در زیر زانوها و افرادی که به پهلو می خوابند می توانند بالشت را در بین دو زانو خود قرار دهند. این بالشت از زانوها مراقبت کرده و کمی از فشار وارد شده بر روی آنها را کاهش می دهد.
3. استفاده از کمپرس های گرم و سرد
افراد می توانند درد زانوی خود را با استفاده از کمپرس های یخ و کمپرس های گرم بهبود بخشند. قبل از خوابیدن یا رفتن به رختخواب، می توانید بر روی زانوها کمپرس یخ یا آب گرم قرار دهید. بایستی سعی کنید برای مدت 20 دقیقه قبل از رفتن به تختخواب زانوها را گرم یا سرد نمایید. هر دو روش می توانند به کاهش التهاب کمک کرده و کمی درد زانوها را کاهش دهند. در هنگام استفاده از یخ، بایستی کمپرس یخ را در یک حوله یا پارچه بپیچید تا از تماس مستقیم یخ با بدن پرهیز شود زیرا تماس مستقیم ممکن است به پوست صدمه زده و باعث بروز درد شود.
4. تنظیم زمان بندی داروها
گاهی اوقات زمان بندی مصرف داروها می تواند در کاهش درد در طول شب موثر باشد. اگر این امر روی دهد، فرد بایستی از قبل با پزشک خود درباره یافتن بهترین زمان برای مصرف داروها مشورت نماید.
5. کاهش وزن و حفظ وزن مناسب
داشتن اضافه وزن می تواند فشار بیشتری را بر زانوها و سایر مفاصل وارد آورد. کسب و حفظ وزن مناسب بدنی می تواند به کاهش این فشار کمک نماید. برای این منظور، فرد می تواند از بهبود رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی بهره بگیرد. فعالیت بدنی سبک و مداوم می تواند جریان خون را بهبود بخشیده و به زانوها در داشتن حس بهتر کمک نماید.
فردی که دارای درد زانو می باشد بایستی به نحوی ورزش نماید که فشار اضافی بر مفاصل زانوهایش وارد نشود. شنا، دوچرخه سواری، پیاده روی سبک و ماشین های الپتیکال می توانند تمرینات ورزشی مناسبی برای این منظور محسوب شوند. این تمرینات ملایم همچنین می توانند به حفظ وزن مناسب بدنی یا کاهش وزن نیز کمک کنند.
6. تغییر روال ها و عادات روزانه
بعضی فعالیت ها می تواند زانوها را تحریک کرده و باعث بروز دردهایی شوند که تا هنگام شب ادامه یابند. همچنین در طول روز می توان با انجام بعضی امور از بروز درد تا حد امکان در هنگام شب جلوگیری کرد. این نکات جلوگیری کننده عبارتند از:
- پرهیز از حمل بار اضافی و سنگین
- انجام حرکات کششی بویژه قبل و بعد از ورزش
- استفاده از کفش مناسب
- استفاده از حالات مناسب بدنی در هنگام برداشتن وسایل یا ورزش کردن
- استراحت دادن به زانوها در صورت لزوم در طول روز
- استفاده از زانوبندها و محافظ های مناسب زانو
- استفاده از چوب زیر بغل یا سایر وسایل حمایتی در هنگام راه رفتن
- پرهیز از فشار آوردن بیش از حد به زانوها
- ورزش کردن در حد مناسب زیرا ورزش نبایستی باعث بروز درد شود
چه موقع به پزشک مراجعه نمایید
اگر درد در زانوها بدتر شده یا بهبودی پیدا نکرد بایستی به پزشک مراجعه نمود. در بعضی موارد پزشک ممکن است پیشنهاد تغییر زمان مصرف داروها برای کمک به کاهش درد در طول شب را به فرد بدهد. در موارد دیگر، پزشک می تواند داروها را تغییر داده یا دوز آنها را افزایش دهد. پزشک همچنین ممکن است شما را به یک فیزیوتراپیست معرفی کند. فیزیوتراپی می تواند باعث کاهش درد زانوها و بهبود کیفیت خواب فرد شود. در بعضی موارد شدید، پزشک ممکن است گزینه های جراحی را پیشنهاد نماید. جراح می تواند مفاصل آسیب دیده را ترمیم کرده یا آنها را جایگزین نماید. در هر دو حالت، هدف بازیابی توانایی حرکتی از دست رفته در مفاصل و کاهش درد می باشد.
نتیجه گیری
درد زانو در هنگام خواب با کمی تکنیک های پرهیزی می تواند در خانه قابل درمان باشد. درمان های خانگی معمولاً متمرکز بر تسکین موقت یا پرهیز از بروز مجدد علائم درد زانو می باشند. با این وجود، در صورت عدم بهبود علائم فرد بایستی به پزشک مراجعه نماید. پزشک می تواند داروهای قدرتمندتری را برای درمان التهاب و درد مفاصل تجویز کرده یا گزینه های درمانی دیگری را به بیمار پیشنهاد نماید.
منبع: medicalnewstoday