قرص راکوتان [ایزوترتینوئین] چیست و چه کاربردی دارد

قرص راکوتان [ایزوترتینوئین] چیست و چه کاربردی دارد قرص راکوتان برای درمان آکنه‌های کیستیک شدید که به درمان های دیگر پاسخ نداده‌اند و خوب نشده‌اند تجویز می شود. این دارو با کاهش دادن تولید چربی پوست صورت عمل می‌کند. نحوه مصرف قرص راکوتان و عوارض آن در سلام دنیا بخوانید.

قرص راکوتان نام تجاری داروی ایزوترتینوئین است که با نام‌های تجاری رایج دیگر مثل آکوتان، ایزوترتینوئین هگزال، آکنوترن و نرم اسکین نیز یافت می‌شود. مصرف این دارو به خاطر تاثیر بی‌نظیر آن در درمان جوش است. در ادامه این مقاله از سلام دنیا به موارد استفاده از قرص راکوتان، نحوه مصرف و عوارض جانبی آن می‌پردازیم. 

قرص راکوتان چه کاربردی دارد؟

این دارو برای درمان آکنه‌های کیستیک شدید (که به آن آکنه گره‌ای (قلنبه‌ای) نیز می‌گویند) که به درمان های دیگر پاسخ نداده‌اند و خوب نشده‌اند (به عنوان مثال به درمان با، پراکسید بنزوئیل یا کلیندامایسین که روی پوست یا تتراسایکلین یا مینوسیکلین مصرف می‌شود) به صورت داروی خوراکی تجویز می شود. قرص راکوتان به گروهی از داروها که به عنوان رتینوئید شناخته می‌شوند معروف است. این دارو با کاهش دادن تولید چربی پوست صورت (سبوم) عمل می‌کند و موثر واقع می‌شود. مقادیر زیاد سبوم منجر به آکنه شدید می شود. در صورت عدم درمان، آکنه شدید ممکن است باعث ایجاد زخم دائمی شود.


حتما بخوانید: علت جوش در نقاط مختلف صورت چیست


قرص isotretinoin

نحوه مصرف کپسول ایزوترتینوئین (راکوتان) 

قبل از شروع استفاده از ایزوترتینوئین و در هر بار مصرف مجدد (دوباره تجویز شدن آن توسط پزشک)، راهنمای دارویی ارائه شده توسط داروساز را بخوانید. قبل از شروع مصرف این دارو، فرم اطلاعات یا رضایت نامه بیمار را بخوانید. اگر در مورد ایزوترتینوئین سوالاتی را دارید، قبل از مصرف دارو با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

کپسول ها را به طور کامل ببلعید. آنها را له نکنید و یا نجوید. ایزوترتینوئین معمولاً دو بار در روز و به مدت 15 الی 20 هفته یا طبق دستور پزشک مصرف می شود. دستورالعمل ها برای بیشتر اشکال رایج و عمومی ایزوترتینوئین توصیه می‌کند که کپسول باید همراه با وعده‌های غذایی مصرف شود. با این حال، FDA نشان داده است که مارک Absorica ممکن است با غذا یا بدون غذا نیز مصرف شود. غذا به افزایش جذب این دارو در جریان خون کمک می کند. از دکتر و یا داروساز خود برای دریافت اطلاعات بیشتر سوال بپرسید. این دارو را با یک لیوان پر از آب مصرف کنید و حداقل 10 دقیقه پس از مصرف کردن آن دراز نکشید.

دوز مصرفی آن بر اساس شرایط پزشکی، وزن و پاسخ شما به درمان است.

ممکن است آکنه شما در طی چند روز اولیه مصرف این دارو بدتر شود و نیز ممکن است 1 الی 2 ماه طول بکشد تا شما متوجه شوید که این دارو کاملاً موثر عمل کرده است. در صورت بازگشت مجدد آکنه، ممکن است دوره درمانی دیگری پس از قطع مصرف دارو به مدت 2 ماه آغاز شود. تولید کننده این دارو استفاده طولانی مدت از ایزوترتینوئین را توصیه نمی کند. راکوتان را بیش از دوز توصیه شده مصرف نکنید.

عوارض قرص راکوتان

در صورت مصرف این دارو خشکی لب‌ها و دهان، تورم جزئی پلک‌ها یا لب‌ها، پوسته پوسته شدن پوست، خون دماغ، ناراحتی معده یا نازک شدن مو ممکن است رخ دهد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، سریعاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برای از بین بردن خشکی دهان، آب نبات یا چیپس یخی (بدون قند) را مک بزنید، آدامس (بدون قند) را بجوید، آب بنوشید و یا از جایگزین بزاق استفاده کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را برای شما تجویز کرده است زیرا سود و منفعت این دارو بیشتر از ضرر آن برای شماست. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز عوارض جانبی جدی، از جمله موارد زیر، به سرعت و بدون اتلاف وقت به پزشک خود اطلاع دهید:

  • تغییرات ذهنی
  • خلقی (مانند افسردگی ، اضطراب ، افکار خودکشی)
  • احساس گزگز در پوست
  • درد کمر / مفصل / عضله 
  • علائم عفونت (به عنوان مثال تب ، گلودرد مداوم)
  • بلع همراه با درد 
  • پوسته پوسته شدن پوست کف دست /کف پا.
  • ایزوترتینوئین به ندرت ممکن است باعث بیماری پانکراسی (پانکراتیت) شود که به ندرت می‌تواند کشنده باشد.

حتما بخوانید: بیماری پانکراتیت چیست 


عوارض راکوتان

در صورت داشتن و تجربه موارد زیر مصرف این دارو را متوقف کرده و در صورت بروز هر یک فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:

  • درد شدید معده
  • حالت تهوع / استفراغ شدید یا مداوم

در صورت بروز این عوارض جانبی نادر اما بسیار جدی که در زیر آمده است، مصرف این دارو را متوقف کرده و فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:

  • سردرد شدید
  • تغییرات در بینایی
  • صدای زنگ در گوش
  • کاهش شنوایی
  • درد قفسه سینه
  • زردی چشم/پوست
  • ادرار تیره رنگ
  • اسهال شدید
  • خونریزی مقعدی

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله موارد زیر به دنبال مراقبت های پزشکی باشید: بثورات، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفس. این لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی نیست.در صورت مشاهده سایر عوارض ذکر شده در بالا، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

عوارض مصرف راکوتان

نکات مهم در مصرف قرص راکوتان

قبل از مصرف ایزوترتینوئین (راکوتان)، اگر به آن و یا به داروهای مرتبط با ویتامین A (سایر رتینوئیدها مانند ترتینوئین) آلرژی دارید؛ یا نیز دارای آلرژی های دیگری هستید به پزشک یا داروساز خود بگویید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعال (مانند سویا، پارابن) باشد که می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات دیگر شود. برخی از افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند ممکن است به سویا نیز حساسیت داشته باشند. قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز خود، به خصوص در صورت داشتن موارد زیر اطلاع دهید:

  • دیابت، سابقه خانوادگی یا شخصی در داشتن چربی خون بالا (تری گلیسیرید)، مشکلات روحی/ خلقی (مانند افسردگی)، بیماری کبدی، چاقی، اختلالات خوردن (به عنوان مثال، بی اشتهایی عصبی)، سو ءمصرف الکل، لوزالمعده، شرایط از دست دادن استخوان(شکستن استخوان) (به عنوان مثال پوکی استخوان / استئومالاسی، کاهش تراکم استخوان).

حتما بخوانید: برای افسردگی چه قرصی بخوریم؟


  • در مدتی که ایزوترتینوئین مصرف می کنید و حداقل 1 ماه پس از قطع مصرف آن، از اهدا خون خودداری کنید. 
  • این دارو ممکن است حساسیت شما را نسبت به آفتاب بیشتر کند. در طول دوره مصرف دارو زمان کمتری در معرض آفتاب باشید. از دستگاه های برنز کننده و سولار پرهیز کنید. در فضای باز از ضد آفتاب استفاده کنید و لباس محافظ بپوشید. در صورت آفتاب سوختگی یا تاول‌های پوستی / قرمزی فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
  • ایزوترتینوئین می تواند بینایی شبانه شما را تحت تأثیر قرار دهد. تا زمانی که مطمئن نشده اید می‌توانید چنین فعالیت‌هایی را (رانندگی، استفاده از ماشین آلات و فعالیتی که نیاز به دید واضح دارند ) با خیال راحت پس از تاریکی هوا انجام دهید، از انجام آن ها خودداری کنید.
  • اگر از لنز استفاده می کنید، ممکن است هنگام استفاده از این دارو مانند همیشه آنها را نتوانید آن را تحمل کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود تماس بگیرید.
  • در طی و به مدت 6 ماه پس از درمان با راکوتان، از روش‌های زیبایی برای مو زدایی پوست خود (به عنوان مثال اپیلاسیون، لیزر، درم ابریژن) استفاده نکنید. ممکن است این کار باعث ایجاد زخم روی پوست شما شود.
  • هنگام مصرف این دارو از استفاده از الکل خودداری کنید زیرا ممکن است خطر عوارض جانبی خاصی را(به عنوان مثال، پانکراتیت) افزایش دهد.
  • داده‌های مختصری مبنی بر احتمال افزایش شکنندگی استخوان در اثر مصرف این دارو وجود دارد. بنابراین، ورزش های تماسی یا ضربه‌ای (به عنوان مثال، فوتبال، بسکتبال، تنیس) ممکن است منجر به مشکلات استخوانی، از جمله افزایش خطر شکستگی استخوان‌ها شود. همچنین اطلاعات محدود حاکی از آن است که راکوتان ممکن است رشد طبیعی برخی از کودکان را متوقف کند (epiphyseal plate closure). برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید.
  • استفاده از این دارو در افراد مسن به صورت محتاطانه تجویز می‌شود زیرا ممکن است نسبت به اثرات آن خصوصاً اثرات روی استخوان ها حساسیت بیشتری را داشته باشند. در هنگام استفاده از این دارو در کودکان نیز همان احتیاط ها مورد توجه قرار می‌گیرند زیرا آنها ممکن است نسبت به اثرات آن به ویژه درد کمر / مفصل / عضله حساس باشند.
  • این دارو نباید در دوران بارداری یا توسط کسانی که ممکن است در طول درمان باردار شوند استفاده شود. اگر باردار شدید یا فکر می کنید باردار هستید، فوراً پزشک را در جریان بگذارید.
  • از آنجا که این دارو از طریق پوست و ریه ها قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب برساند، زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار شوند نباید این دارو را مصرف کنند و یا گرد و غبار کپسول‌ها را تنفس کنند. قبل از شروع این دارو باید دو آزمایش و تست منفی بارداری داشته باشید. در طول درمان با ایزوترتینوئین باید یک آزمایش بارداری ماهانه داشته باشید. در صورت مثبت بودن آزمایش، باید مصرف این دارو را قطع کرده و بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
  • مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. با این حال، داروهای مشابه به شیر مادر منتقل شده اند. شیردهی در هنگام استفاده از این دارو توصیه نمی شود. پس از قطع درمان از پزشک خود بپرسید که چه زمانی می‌توانید از شیر مادر به بچه خود بدهید. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

موارد مصرف راکوتان

تداخلات دارویی راکوتان

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این مقاله شامل همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمام محصولاتی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) نگه دارید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون تأیید پزشک، دوز داروها را شروع، متوقف یا تغییر ندهید.


حتما بخوانید: کاربردهای قرص تتراسایکلین (Tetracycline)  چیست


برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: تتراسایکلینها (مانند مینوسایکلین، تتراسایکلین)، داروهای نوع ویتامین A (مانند استریتین، بگزاروتن)، ویتامین A ، داروهایی که باعث از دست دادن و شکستگی استخوان می شوند (به عنوان مثال، داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون).

عوارض مصرف بیش از حد راکوتان

اگر کسی بیش از حد راکوتان مصرف کرده و علائم جدی مانند مشکل در تنفس دار ، با شماره 115 تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل موارد زیر باشد: استفراغ، درد معده، گرگرفتگی صورت، سردرد، از دست دادن تعادل.

نکته مهم در مصرف راکوتان

به فرد دیگری اجازه استفاده از این دارو را ندهید. این می تواند باعث نقایص مادرزادی و سایر مشکلات جدی سلامتی شود. برای نظارت بر عوارض جانبی باید آزمایش های آزمایشگاهی و / یا پزشکی (به عنوان مثال، بارداری، سطح کلسترول خون / تری گلیسیرید خون، عملکرد کبد، شمارش خون سفید، معاینات چشم) انجام شود.

تاخیر در مصرف راکوتان 

اگر یک دوز را فراموش کردید، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. دوز بعدی را در زمان معین مصرف کنید. دوز را برای جبران دو برابر نکنید.

نحوه نگهداری راکوتان

  • قرص راکوتان در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
  • آن را در حمام نگهداری نکنید.
  • همه داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • داروها را به درون توالت نریزید، مگر اینکه نحوه امحاء دارو اینگونه باشد. برای امحاء داروی مصرف نشده با متصدی داروخانه یا شرکت محلی دفع زباله خود مشورت کنید.
سخن آخر

قرص راکوتان یا قرص ایزوترتینوئین، در درمان جوش های کیستیک کاربرد دارد، اما در کنار درمان جوش صورت می تواند عوارض جانبی نیز داشته باشد. ما در این مطلب از بخش اطلاعات دارویی و پزشکی سلام دنیا ، در مورد اینکه قرص راکوتان چیست، چه کاربردی دارد و عوارض قرص راکوتان صحبت کردیم. امیدوارم این پست برای شما مفید بوده باشد و آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.


مقالات مرتبط:

بنزوئیل پروکساید (Benzoyl Peroxide): کاربرد آن در درمان جوش، روش مصرف و عوارض آن

ماسک صورت با عسل؛ بهترین ماسک عسل برای زیبایی پوست و رفع جوش

توصیه های طب سنتی برای داشتن پوست سالم و شفاف بدون جوش و لک

از
7
رای