افسردگی بر مغز تاثیر می گذارد بنابراین داروهایی که بر روی مغز کار می کنند، می توانند در این زمینه موثر باشند. در ادامه فهرستی از داروهایی که می توانید برای درمان افسردگی استفاده کنید به همراه عوارض جانبی آنها بیان شده است.
نگاه اجمالی به بیماری افسردگی
افسردگی یک وضعیت سلامت ذهنی است که معمولاً در اوایل دوران بلوغ آغاز می شود. این وضعیت در زنان شایع تر می باشد هر چند هر فردی در هر سنی ممکن است درگیر این وضعیت گردد. افسردگی بر مغز تاثیر می گذارد بنابراین داروهایی که بر روی مغز کار می کنند، می توانند در این زمینه موثر باشند. داروهای ضد افسردگی مرسوم می توانند به کاهش علائم این مشکل کمک کنند اما گزینه های دیگری نیز وجود دارند. هر داروی مورد استفاده برای درمان افسردگی با تنظیم مواد شیمیایی خاصی در مغز با نام انتقال دهنده های عصبی عمل می نماید. این داروها به شیوه های نسبتاً متفاوتی برای تسکین علائم افسردگی شما متوسل می شوند. بسیاری از داروهای مرسوم در گروه های زیر قرار می گیرند:
- مهارکننده های بازگشت مجدد سروتونین انتخابی (SSRIs)
- مهارکننده های بازگشت مجدد سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs)
- داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)
- داروهای ضد افسردگی چهار حلقه ای
- مهارکننده های بازگشت مجدد دوپامین
- آنتاگونیست گیرنده 5-HT1A
- آنتاگونیست گیرنده 5-HT2
- آنتاگونیست گیرنده 5-HT3
- مهارکننده های اکسیداز مونوآمین
- آنتاگونیست نورآدرنرژیک
داروهای ضد افسردگی غیر عادی که در این گروه ها قرار نمی گیرند و درمان های طبیعی مانند مخمر سنت جان نیز وجود دارند. ادامه مطلب را برای آشنایی با نحوه عملکرد تمامی این داروها و عوارض جانبی بالقوه آنها مطالعه نمایید.
داروهای درمان کننده افسردگی
1. مهار کننده های بازگشت مجدد سروتونین انتخابی (SSRIs)
SSRIها مرسوم ترین خانواده از داروهای ضد افسردگی می باشند. عدم تعادل در سطوح سروتونین در افسردگی موثر می باشد. این داروها با کاهش بازگشت مجدد سروتونین در مغز با علائم افسردگی مبارزه می کنند. این کار باعث می شود که سروتونین بیشتری برای عملکرد مناسب در مغز باقی بماند.
SSRIها شامل:
- سرترالین (زولوفت)
- فلوکستین (پروزاک، سارافم)
- سیتالوپرام (سلکسا)
- اس سیتالوپرام (لکساپرو)
- پاروزتین (پاکسیل، پکسوا، بریسدل)
- فلووزامین (لواکس)
عوارض جانبی مرسوم SSRIها عبارتند از:
- حالت تهوع
- مشکلات خواب
- عصبی شدن
- رعشه
- مشکلات جنسی
2. مهارکننده های بازگشت مجدد سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs)
SNRIها به بهبود سطوح سروتونین و نوراپی نفرین در مغز کمک می کنند. این کار می تواند علائم افسردگی را کاهش دهد. این داروها عبارتند از:
- دسون لافاکسین (پریستک، خدزلا)
- دولوزتین (سیمبالتا)
- لوومیلناسیپران (فتزیما)
- ونلافاکسین (افکسور XR)
علاوه بر درمان افسردگی، دولوزتین همچنین ممکن است درد را نیز کاهش دهد. این مساله مهمی است زیرا درد مزمن ممکن است منجر به افسردگی شده یا آن را بدتر نماید. در بعضی موارد، افراد مبتلا به افسردگی نسبت به درد حساس تر می شوند. دارویی که درد و افسردگی را مانند دولوزتین همزمان درمان می کنند، می توانند برای این افراد مفید باشند. عوارض جانبی مرسوم SNRIها عبارتند از:
3. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)
TCA معمولاً وقتی تجویز می شوند که SSRIها و سایر داروهای ضد افسردگی عملکرد خوبی نداشته باشند. به خوبی مشخص نیست که این داروها چگونه برای درمان افسردگی عمل می کنند. TCAها شامل داروهای زیر هستند:
- آمی تریپتیلین
- آموکساپین
- کلومیپرامین (آنافرانیل)
- دسیپرامین (نورپرامین)
- دوکسپین
- ایمیپرامین (توفرانیل)
- نورتریپتیلین (پاملور)
- پروتریپتیلین
- تریمی پرامین (سورمونتیل)
عوارض جانبی مرسوم TCAها عبارتند از:
- یبوست
- خشکی دهان
- خستگی
عوارض جانبی جدی تر این داروها عبارتند از:
- فشار خون پایین
- ضربان قلب نامنظم
- تشنج
4. داروهای ضد افسردگی چهار حلقه ای
ماپروتیلین برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده می شود. این دارو نیز با متعادل سازی انتقال دهنده های عصبی برای کاهش علائم افسردگی عمل می نماید. بعضی از عوارض جانبی این دارو عبارتند از:
- خواب آلودگی
- ضعف
- سبکی سر
- سردرد
- تاری دید
- خشکی دهان
5. مهار کننده های بازگشت مجدد دوپامین
بوپروپیون (ولبوترین، فورفیوو، آپلنزین) یک مهارکننده خفیف دوپامین و نوراپی نفرین می باشد. این دارو برای درمان افسردگی و اختلال عاطفی فصلی استفاده می شود. این دارو همچنین برای ترک سیگار نیز بکار گرفته می شود. بعضی از عوارض جانبی این دارو عبارتند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- یبوست
- سرگیجه
- تاری دید
6. آنتاگونیست گیرنده 5-HT1A
داروی این دسته که برای درمان افسردگی استفاده می شود ویلازودون (ویبرید) نامیده می شود. این دارو با متعادل سازی سطوح سروتونین و سایر انتقال دهنده های عصبی عمل می نماید. این دارو بندرت به عنوان اولین خط درمان برای افسردگی استفاده می شود. این یعنی که تنها در صورتی این دارو تجویز می شود که سایر داروها کارآیی نداشته یا عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کرده باشند. عوارض جانبی این دارو عبارتند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- مشکلات خواب
7. آنتاگونیست گیرنده 5-HT2
دو آنتاگونیست گیرنده HT2-5 یعنی نفازودون و ترازودون (اولپترو) برای درمان افسردگی استفاده می شوند. این ها داروهایی قدیمی هستند که مواد شیمیایی در مغز را برای کمک به درمان افسردگی تغییر می دهند. عوارض جانبی این داروها عبارتند از:
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- خشکی دهان
8. آنتاگونیست گیرنده 5-HT3
آنتاگونیست گیرنده 5-HT3 یعنی وورتیوزتین (برینتلیکس) افسردگی را با تاثیرگذاری بر فعالیت مواد شیمیایی مغز درمان می نماید. عوارض جانبی مرسوم این دارو عبارتند از:
- مشکلات جنسی
- حالت تهوع
9. مهار کننده های اکسیداز مونوآمین (MAOIs)
MAOIها داروهایی قدیمی برای درمان افسردگی محسوب می شوند. آنها با متوقف سازی تجزیه نوراپی نفرین، دوپامین و سروتونین کار می کنند. مصرف این داروها نسبت به سایر داروهای ضد افسردگی دشوارتر است زیرا معمولاً با داروهای تجویزی، غیر تجویزی و بعضی غذاها تداخل ایجاد می کنند. این داروها را همچنین نمی توان با محرک ها یا سایر داروهای ضد افسردگی ترکیب کرد.
MAOIها شامل داروهای زیر هستند:
- ایزوکربوکسازید (مارپلن)
- فنلزین (ناردیل)
- سلجیلین (امسام) که به صورت یک برچسب پوستی ارائه می شود
- ترانیل سیپرومین (پارنات)
MAOIها نیز عوارض جانبی دارند که عبارتند از:
- حالت تهوع
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- بی خوابی
- بی قراری
10. آنتاگونیست نورآدرنرژیک
میتازاپین (رمرون) اساساً برای افسردگی استفاده می شود. این دارو مواد شیمیایی خاصی را در مغز تغییر می دهد تا علائم افسردگی را تسکین بخشد. عوارض جانبی آن عبارتند از:
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- افزایش وزن
11. داروهای غیر عادی
سایر داروهای افسردگی در گروه های مشخص شده قرار نمی گیرند. این ها داروهای غیر عادی نامیده می شوند. بسته به وضعیت شما، پزشک ممکن است یکی از این داروها را تجویز نماید. به عنوان مثال، اولانزاپین یا فلوکستین (سیمبیاکس) یک داروی غیر عادی ضد افسردگی می باشد. این دارو برای درمان اختلال دوقطبی و افسردگی اساسی که به سایر داروها پاسخ نمی دهد، استفاده می شود. از پزشک تان درباره اینکه آیا این گزینه های درمانی برای شما مناسب هستند یا خیر، سئوال کنید. آنها می توانند شما را راهنمایی نمایند.
درمان های طبیعی بیماری افسردگی
ممکن است علاقه داشته باشید از گزینه های طبیعی برای درمان افسردگی استفاده کنید. بعضی افراد از این درمان ها به جای دارو استفاده می کنند و بعضی دیگر آنها را به عنوان یک روش درمانی اضافی در کنار درمان دارویی بکار می گیرند. مخمر سنت جان گیاهی است که بعضی افراد از آن برای درمان افسردگی استفاده کرده اند. بر اساس گزارش مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه، این گیاه ممکن است تاثیرات مثبت خفیفی داشته و گاهی نیز مانند یک دارونما عمل می کند. این گیاه همچنین باعث بروز بعضی تداخلات دارویی می شود که می توانند خطرناک باشند.
مخمر سنت جان با موارد زیر در تداخل می باشد:
- داروهای ضد تشنج
- قرص های ضد بارداری
- وارفارین (کومادین)
- داروهای ضد افسردگی تجویزی
همچنین بعضی داروها برای افسردگی ممکن است در صورتی که همراه با مخمر سنت جان مصرف شوند، عملکرد خوبی نداشته باشند. مکمل اس- آدنوسیل-ال-متیونین (SAMe) نیز یک گزینه طبیعی دیگر است که بعضی افراد از آن برای تسکین علائم افسردگی استفاده کرده اند. SAMe ممکن است بتواند به درمان دردهای مفاصل کمک کند اما شواهد کافی برای اینکه می تواند در درمان افسردگی نیز کاملاً موثر باشد، کماکان یافت نشده است. این درمان همچنین ممکن است با داروهای تجویزی تداخل داشته باشد.
با پزشک تان مشورت نمایید
در خصوص درمان افسردگی، چیزی که ممکن است برای فردی موثر باشد ممکن است در مورد فرد دیگری ناکارآمد باشد. یافتن داروی مناسب برای درمان افسردگی شما به زمان نیاز دارد. اگر شروع به مصرف دارویی برای درمان افسردگی نموده اید، کمی برای آزمون و خطا زمان در نظر بگیرید. بر اساس گزارشات کلینیک مایو، حداقل به شش هفته زمان برای یک داروی ضد افسردگی زمان نیاز است تا کارکردش را کاملاً آشکار سازد. از پزشک خود بپرسید که داروی مصرفی شما به چه مدت زمان برای نمایش کارآیی خود نیاز دارد. اگر علائم افسردگی شما پس از آن دوره بهبود پیدا نکرد، با پزشک تان مشورت نمایید. پزشک ممکن است داروی دیگری را برای شما تجویز نماید که کارآیی بهتری در تسکین علائم افسردگی شما داشته باشد.
منبع: healthline