لیمو ترش شیرازی یکی از مرکبات است که اغلب به عنوان طعم دهنده در غذاها استفاده می شود. آنها یک عنصر مشترک در غذاهای مکزیکی، ویتنامی و تایلندی هستند.
معمولا در مناطق گرمسیری رشد می کنند و کمتر از لیمو ترش معمولی کشت می شوند. لیمو شیرازی کوچکتر، گردتر و اسیدی تر از لیمو های معمولی هستند.
حقایقی درباره لیمو ترش شیرازی
لیمو ترش شیرازی می تواند 32 درصد از ویتامین C مورد نیاز بدن در یک روز را فراهم کند. مواد مغذی در لیمو می توانند از قلب حمایت کنند، خطر آسم را کاهش دهند وسالامت پوست را ارتقا دهند. آب لیمو شیرازی نیز می تواند به عنوان طعم دهنده برای نوشیدنی ها و غذاها استفاده شود. حتما پوست آنرا بشویید، حتی اگر قصد دارید که پوست میوه را دور بریزید.
مواد مغذی لیمو ترش شیرازی
طبق آمار پایگاه داده های ملی مواد غذایی ایالات متحده آمریکا (USDA)، آب بدست آمده از یک لیمو که وزنی حدود 44 گرم دارد، شامل:
- 11 کالری
- 3/7 گرم کربوهیدرات
- 0/74 گرم قند
- 0/1 گرم فیبر
- 0/13 گرم پروتئین
لیمو شیرازی به خاطر محتوای ویتامین C آن مشهور است. آب یک لیموی شیرازی 22 درصد از مقدار مورد نیاز روزانه هر فرد را فراهم می کند.
فواید و خواص لیمو شیرازی برای سلامتی
مصرف انواع میوه ها و سبزیجات با کاهش خطر بسیاری از مشکلات سلامت مرتبط با سبک زندگی همراه است. بسیاری از مطالعات پیشنهاد کرده اند که افزایش مصرف مواد غذایی گیاهی مانند لیمو ترش شیرازی خطر ابتلا به چاقی، دیابت، بیماری قلبی و مرگ و میر کلی را کاهش می دهد و در عین حال باعث افزایش سلامت پوست و مو، افزایش انرژی و کاهش وزن می شود.
نشان داده شده است که ویتامین C موجود در لیمو شیرازی باعث کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری کلیه می شود و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند. آنتی اکسیدان ها می توانند به مقابله با سلول های رادیکال آزاد مضر کمک کنند. لیمو منبع مهمی از ویتامین C می باشد.
1. سلامت قلب
ویتامین C موجود در لیمو شیرازی به کاهش خطر مرگ و میر ناشی از مسائل قلبی عروقی مرتبط است، هر چند که مواد مغذی دیگر در میوه ها و سبزیجات، مانند محتوای فیبر نیز نقش مهمی ایفا می کنند. تحليل آماری یک تحقيق در سال 2013 نشان داد که سطح ويتامين C کم با افزايش خطر سکته مغزی همراه است.
2. فعالیت ضد میکروبی
آب لیمو شیرازی خواص ضد باکتری و ضد قارچی را نشان داده است. در یک مطالعه که اخیر منتشر شده در طب مکمل مبتنی بر شواهدی است که مصرف مرکبات برای کنترل عفونت های هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) اثرات مثبتی دارد.
3. لیمو شیرازی و جلوگیری از آسم
خطر ابتلا به آسم در افرادی که مقدار زیادی از مواد مغذی خاصی مصرف می کنند پایین تر است. محققان معتقدند که بین مصرف ویتامین C و پیشگیری از آسم رابطه وجود دارد. یک مطالعه اخیر نیز نشان داد که ویتامین C می تواند از بیماران آسمی در برابر آلودگی هوا محافظت کند.
4. افزایش جذب آهن
کمبود آهن رایج ترین کمبود مواد مغذی در جهان است. خوردن غذاهای حاوی ویتامین C مانند لیمو شیرازی با مواد غذایی غنی از آهن موجب افزایش توانایی بدن در جذب آهن می شود ( به خصوص در هنگام مصرف آهن از منابع آهن موجود در گیاهان).
5. تقویت سیستم ایمنی بدن
غذاهایی مثل لیمو شیرازی که دارای ویتامین C و سایر آنتی اکسیدان ها هستند، می توانند به سیستم ایمنی بدن در سرکوب عوامل بوجود آورنده سرماخوردگی و یا آنفولانزا کمک کنند. ویتامین C به سیستم ایمنی بدن کمک می کند سلول های دفاعی بیشتری تولید کند و همچنین توانایی این سلول ها برای کشتن میکروب ها و محافظت از بدن در برابر بیماری را بهبود می بخشد.
حفظ رژیم غذایی حاوی میوه ها و سبزیجات در ماه های زمستان بسیار مهم است. در طول این زمان، سطح فعالیت بدنی کاهش می یابد و بیماری های فصلی، مانند آنفولانزا بیشتر بروز می کند.
6. پوست سالم
شکل طبیعی ویتامین C، هنگامی که از محصولات تازه و نه مکمل مصرف می شوند، دارای مزایای زیادی در زیبایی است. این می تواند به مبارزه با آسیب های پوستی ناشی از خورشید و آلودگی، کاهش چین و چروک و بهبود کلی بافت پوست کمک کند. مصرف کافی ویتامین C برای ساخت و نگهداری کلاژن (ساختار پوست و مو را می سازد) مفید است.
7. کاهش خطر سکته مغزی
به گفته انجمن قلب آمریکا، خوردن مقادیر بالایی از مرکبات ممکن است خطر سکته مغزی برای زنان را کاهش دهد. در یک مطالعه، شرکت کنندگان که بالاترین مقدار مرکبات را مصرف کردند، خطر سکته مغزی ایسکمیک را به مقدار 19 درصد پایین تر از افراد دیگر تجربه کرده اند.