ناخنک چشم؛ علائم، روش تشخیص، درمان و پیشگیری از ناخنک چشم

ناخنک چشم؛ علائم، روش تشخیص، درمان و پیشگیری از ناخنک چشم ناخنک چشم یا تریژیوم ضایعه ایست خوش خیم که دارای شکلی مثلث مانند است و به خاطر رشد رگ های ملتحمه یا غشای مخاطی چشم می باشد که عموما قسمت سفیدی چشم را تا قرنیه می پوشاند.

ناخنک چشم (به انگلیسی: Pterygium) یا تریژیوم (یا پتریژیوم) به خاطر رشد رگ های ملتحمه یا غشای مخاطی چشم می باشد که قسمت سفید چشم تا قرنیه را می پوشاند. قرنیه لایه شفاف جلویی چشم است. رشد این ضایعه خوش خیم یا غیر سرطانی اغلب شبیه شکل مثلث است. معمولا ناخنک چشم باعث بروز مشکلات نمی شود یا نیاز به درمان ندارد، اما اگر مانع دید شما شود می تواند به وسیله جراحی برداشته شود.

معرفی علائم، نشانه ها و درمان های ناخنک چشم (یا تریژیوم)

دلایل بروز ناخنک چشم

دلیل دقیق ناخنک چشم مشخص نیست. یکی از دلایل احتمالی آن قرار گرفتن خیلی زیاد در معرض اشعه فرابنفش (UV) است که می تواند منجر به رشد این ضایعه شود. اغلب این مشکل در افرادی که در مناطق گرم زندگی می کنند و زمان زیادی را بیرون از خانه در محیط آفتابی یا بادخیز سپری می کنند، رخ می دهد.

افرادی که چشم های شان به طور مستمر در معرض عوامل مشخصی قرار دارد، ریسک بالاتری برای پیشرفت این بیماری دارند. این عوامل عبارت اند از:

  • گرده افشانی
  • گرد و خاک
  • دود سیگار
  • باد

ناخنک چشم چیست؟

علائم ناخنک چشم

ناخنک چشم همیشه علائمی ایجاد نمی کند و معمولا زمانی که به وجود می آید، علائم خفیفی دارد. علائم معمول ناخنک چشم شامل قرمزی، تاری دید و حساسیت چشم ها است. احتمال احساس سوزش یا خارش را هم وجود دارد. اگر این ضایعه به حدی رشد کند که روی قرنیه را بپوشاند، می تواند مانع دید شود. ناخنک نازک یا بزرگ تر می تواند باعث شود حس کنید جسم خارجی در چشم وجود دارد. احتمالا به دلیل وجود ناخنک چشم دیگر قادر به استفاده از لنزهای تماسی نخواهید بود چون چشم ها را اذیت می کند.

خطرات ناخنک چشم

ناخنک چشم می تواند منجر به بروز زخم روی قرنیه شود، اما این اتفاق نادر است. زخم روی قرنیه نیاز به درمان دارد چون می تواند باعث کاهش بینایی شود. در موارد خفیف تر درمان ها معمولا شامل قطره ها یا پماد چشمی برای تسکین التهاب هستند. در موارد خیلی جدی تر درمان می تواند شامل جراحی برای برداشتنن ناخنک باشد.

تشخیص ناخنک چشم

تشخیص پتریژیوم چشم آسان است. ممکن است چشم پزشک تان این شرایط را بر اساس استفاده از آزمایشات فیزیکی با لامپ اسلیت (لامپ اسلیت به انگلیسی: Slit lamp دستگاهی است که دارای یک منبع نور با شدت بالا است که می‌تواند به طور متمرکز یک صفحه باریک نور را به داخل چشم بتاباند.) تشخیص دهد. این لامپ به پزشک اجازه می دهد چشم تان را به کمک بزرگ نمایی و نور روشن ببیند. اگر پزشک تان به آزمایشات بیشتری نیاز داشته باشد، این آزمایشات عبارت اند از:

  • تست دقت دید: این ازمایش شامل خواندن حروف از روی جدول چشم است.
  • توپوگرافی قرنیه: از این روش نقشه خوانی پزشکی برای سنجش تغیرات انحنای قرنیه استفاه می شود.
  • بررسی تصویری ناخنک: این روش شامل عکس برداری برای تشخیص میزان رشد ناخنک می باشد.

درمان ناخنک چشم

معمولا ناخنک چشم نیاز به هیچ نوع درمانی ندارد مگر اینکه این ضایعه مانع دید یا باعث بروز مشکلاتی شود. احتمالا چشم پزشک تان گاهی اوقات می خواهد چشم های شما را معاینه کند تا ببیند رشد این ضایعه باعث مشکلات در دید شما نمی شود.

داروهای درمان ناخنک چشم

اگر ناخنک باعث خارش یا قرمزی زیادی شود ممکن است پزشک تان قطره ها یا پماد چشمی که حاوی کورتیکواستروئید ها هستند را برای کاهش التهاب تجویز کند.

جراحی ناخنک چشم

اگر قطره یا پماد تسکینی برای ناخنک چشم ایجاد نکرد ممکن است پزشک تان برای برداشتن این ضایعه جراحی را توصیه کند. همچنین جراحی در مواقعی که ناخنک چشم باعث کاهش دید یا مشکلات استیگماتیسم که می تواند به تاری دید منجر شود هم انجام می شود. اگر می خواهید ناخنک چشم را برای دلایل زیبایی بردارید می توانید در مورد روند جراحی با پزشک تان صحبت کنید. مجموعه ای از خطرات مرتبط با این جراحی وجود دارد. در بعضی موارد ناخنک چشم می تواند بعد از جراحی دوباره بازگردد. ممکن است چشم های تان بعد از جراحی دچار خشکی و حساسیت شود. پزشک تان می تواند بعد از جراحی برای تسکین و کاهش خطرات رشد مجدد ناخنک چشم داروهایی را تجویز کند.

جلوگیری از ناخنک چشم

پیشگیری از رشد ناخنک چشم

این کار ممکن است، از قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی که می تواند باعث بروز ناخنک شود دوری کنید. می توانید با استفاده از عینک آفتابی یا کلاه برای پوشاندن چشم ها از نور آفتاب، باد و گرد و خاک از رشد ناخنک جلوگیری کنید. عینک آفتابی شما باید دارای محافظ اشعه فرابنفش باشد، تا شما را در معرض موارد زیر قرار ندهد:

  • باد
  • گرد و خاک
  • گرده افشانی
  • دود سیگار
  • نور افتاب

اگر هر نوع جراحی برای برداشتن ناخنک را قبلا داشته اید، دوری از این شرایط به پیشگیری از بروز مجدد آن کمک می کند.

منبع: healthline

از
1
رای