داروی ریفامپین برای چیست؛ مقدار مصرف و عوارض ریفامپین (rifampin)

داروی ریفامپین برای چیست؛ مقدار مصرف و عوارض ریفامپین (rifampin) داروی ریفامپین برای چیست؛ مقدار و روش مصرف قرص ریفامپین یا ریفامپیسین برای تب مالت، جوش، کرونا، عفونت ادراری، دندان، بارداری، کودکان و عوارض ریفامپین را در سلام دنیا بخوانید.

ریفامپین نوعی آنتی بیوتیکی است و در درمان یا پیشگیری از سل تجویز می شود. همچنین ممکن است ریفامپین با هدف کاهش برخی باکتری های موجود در بینی و گلو که عامل بروز مننژیت یا سایر عفونت ها هستند، نیز مصرف شود. مصرف ریفامپین مانع از انتشار این باکتری ها به افراد دیگر می شود، البته این دارو در درمان عفونت مننژیت فعال موثر نیست. برای آشنایی بیشتر با اینکه داروی ریفامپین (Rifampin) برای چیست و چه کاربردهایی دارد، مقدار مصرف و عوارض جانبی داروی ریفامپیسین تا پایان این مطلب سلام دنیا همراه ما باشید.

داروی ریفامپین (Rifampin) برای چیست

داروی ریفامپین که با نام تجاری کِفلکس نیز شناخته می شود، نوعی آنتی‌بیوتیک است که برای درمان و پیشگیری از سل و سایر  عفونت‌های مختلف میکروبی مانند مننژیت و هموفیلوس آنفولانزا استفاده میشود.این دارو با توقف رشد باکتری ها به درمان عفونت های ناشی از باکتری کمک می کند. ریفامپین به صورت کپسول، قطره خوراکی، شربت، آمپول در دسترس است. این آنتی‌بیوتیک تنها به درمان عفونت‌های باکتریایی کمک می کند و است و در درمان عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا موثر نیست.

ریفامپین برای درمان جوش

ریفامپین نوعی آنتی بیوتیک است که می تواند با سایر آنتی بیوتیک ها نظیر داکسی سایکلین به درمان جوش های عفونی کمک کند. اما این دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود بنابراین از مصرف خودسرانه این دارو خوداری کنید.


حتما بخوانید: درمان جوش با طب سنتی چینی


ریفامپین برای تب مالت

ریفامپین برای درمان بیماری های عفونی میکروبی موثر است، بنابراین میتواند برای درمان بیماری تب مالت تجویز شود. نکته مهم این است که این دارو به تنهایی برای درمان تب مالت موثر نیست و درمان تب مالت با این دارو در برخی موارد 6 ماه زمان می برد.

ریفامپین برای تب مالت

مقدار مصرف ریفامپین در تب مالت

  • برای درمان تب مالت در بزرگسالان مقدار مصرف روزانه ریفامپین 900-600میلی گرم (2-3 کپسول300میلی گرمی) صبح بصورت ناشتا یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد غذا،و هر 8-12 ساعت است.
  • مقدار مصرف ریفامپین در  برای درمان تب مالت به مقدار20-10میلی گرم به ازاء هر کیلو گرم وزن بدن است.

ریفامپین برای کرونا

همانطور که در قسمت بالا هم اشاره شد داروی ریفامپین نوعی آنتی بیوتیک برای درمان عفونت های باکتریایی است و برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا که عفونت ویروسی هستند موثر نیست.


حتما بخوانید: بهترین ویتامین ها و مکمل ها برای مقابله با ویروس کرونا


 از آنجایی که بیماری کرونا ناشی از عفونت ویروسی است پس در درمان آن نیز چندان موثر عمل نمی کند. برای اطمینان قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

ریفامپین برای کرونا

ریفامپین برای عفونت ادراری

به نظر می رسد خواص فارماکوکینتیک و میکروبیولوژیک ریفامپین به عنوان یک آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ادراری نیز موثر باشد. با این حال مصرف این دارو به تنهایی نمی تواند به درمان عفونت ادراری کمک کند.بنابراین در کنار مصرف ریفامپین تجویز آنتی بیوتیک دیگر برای درمان این عفونت موثر عمل می کند و مشکل مقاومت به این انتی بیوتیک را رفع می کند. نتایج تحقیقات نشان می دهد مصرف ریفامپین به همراه تری متوپریم می تواند برای درمان عفونت های مکرر مجرای ادراری موثر باشد.

ریفامپین (ریفامپیسین) برای کودکان

برای کودکان به جای ریفامپین، از ریفامپیسین استفاده می کنند. مصرف ریفامپیسین برای درمان سل در کودکان تجویز می شود. از آنجایی که باکتری هایی که باعث سل می شوند به سختی از بین می روند. کودک باید حداقل به مدت 3-6 ماه حداکثر چهار دارو مصرف کند. ریفامپیسین یکی از این داروهای اصلی و مهم برای درمان این بیماری در کودکان است. این دارو هم به صورت شربت و هم کپسول برای کودکان تجویز می شود. ممکن است کودک شما لزوماً علائم عفونت سل را نداشته باشد .با این وجود،هر علائمی باید بلافاصله پس از شروع درمان شروع به بهبود کند.

مقدار مصرف داروی ریفامپیسین در کودکان معمولا یک بار در روز است،که می تواند در نوبت صبح یا عصر باشد.البته دوز مصرف دقیق دارو توسط پزشک معالج مشخص می شود و این معمولاً از روی وزن آنها مشخص می شود .دارو را هر روز تقریباً در یک زمان معین به کودک بدهید تا بخشی از برنامه روزانه او شود، این کار از فراموش کردن زمان مصرف دارو نیز جلوگیری می کند. داروی ریفامپیسین را زمانی که معده کودک خالی است به او بدهید. دارو را 30 دقیقه قبل از غذا یا 2 ساعت بعد از غذا به او بدهید.

ریفامپین برای کودکان

ریفامپین برای نوزاد

ریفامپین برای نوزادان برای درمان سل تجویز می شود. دوز ریفامپین برای نوزادان 10 تا 20 میلی گرم براساس وزن او هر 24 ساعت (تجویز خوراکی) و 5 تا 10 میلی گرم براساس وزن او هر 12 ساعت (تجویز وریدی) است. برای درمان سل، ریفامپین به همراه ایزونیازید نیز تجویز می شود.

ریفامپین برای دندان

در مورد مصرف ریفامپین برای عفونت دندان اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. مصرف داروی ریفامپین می تواند باعث تغییر رنگ یا ایجاد لکه‌هایی بر روی دندان ها شود.


حتما بخوانید: علت و روش های ازبین بردن لکه های سیاه روی دندان


ریفامپین در بارداری

داروی ریفامپین در زمان بارداری تنها با تشخیص پزشک و در صورت نیاز باید مصرف شود. بنابراین در صورت باردار بودن قبل از مصرف دارو به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف این دارو در اواخر بارداری ممکن است باعث افزایش خطر خونریزی مادر و جنین شود.در صورت مشاهده خونریزی فورا مورد را پزشک خود در میان بگذارید. حتما درمورد فواید و مضرات دارو ریفامپین با پزشک خود صحبت کنید.

ریفامپین در بارداری

مقدار مصرف ریفامپین

  • آمپول ریفامپین تنها باید داخل ورید تزریق گردد و از تزریق ان به داخل عضله و یا به صورت زیرجلدی خودداری کنید.
  • قرص ریفامپین را با معده خالی (1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا) به همراه یک لیوان آب کامل و طبق تجویز پزشک میل نمایید.
  • در صورتی که بلعیدن کپسول ریفامپین برای تان دشوار است و باعث بروز مکشل شده است،محتویات کپسول را روی یک قاشق ژله یا مربای خنک بریزید و فورا ان را میل کنید.
  • برای مصرف شربت خوراکی ریفامپین حتما قبل از مصرف شیشه دارو را به خوبی تکان دهید.
  • مقدار مصرف تجویز شده را با دقت اندازه‌گیری کنید و بعد ان را مصرف کنید.
  • برای ثابت ماندن دارو در بدنتان بهتر است هر روز در ساعات معین داروی ریفامپین را مصرف کنید.

شربت ریفامپین

شربت یکی از اشکال ریفامپین است. این دارو نوعی انتی بیوتیک است که برای درمان بیماری های باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرد.

عوارض قرص ریفامپین

عوارض جانبی شایع  قرص ریفامپین ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تغییر رنگ قرمز دندان ها ، عرق ، ادرار ، بزاق و اشک.
  • سوزش معده و ناراحتی معده
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع و استفراغ

حتما بخوانید: درمان سریع حالت تهوع با 15 ماده غذایی


  • اسهال
  • تب
  • سردرد
  • سرگیجه
  • خواب آلودگی
  • خستگی
  • ضعف عضلانی
  • درد در بازوها یا پاها
  • مشکلات در تعادل یا حرکت عضلات.
  • بی حسی
  • گیجی و مشکل در تمرکز

عوارض قرص ریفامپین: خواب آلودگی

اگر علائم واکنش آلرژیک ( کهیر ، بثورات پوستی ، احساس سبکی سر ، احساس خس خس سینه ، تنفس دشوار ، تورم در صورت یا گلو) یا واکنش شدید پوستی (تب ، گلودرد ، سوزش در چشم ) بثورات پوستی قرمز یا بنفش که افزایش پیدا می کند و منجر به ایجاد تاول و لایه برداری پوست می شود را مشاهده کردید، سریعا به پزشک یا مراکز اورژانس مراجعه کنید.

قیمت قرص ریفامپین

قیمت هر عدد قرص ریفامپین 10100 ریال است.

سخن پایانی:

ریفامپین نوعی داروی آنتی بیوتیک است که برای درمان عفونت های باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو به منظور درمان و پیشگیری از سل، مننژیت و هموفیلوس آنفولانزا تجویز می شود. این دارو برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا موثر نیست.


مقالات مرتبط:

مننژیت چیست و چه علائمی دارد

قرص داپسون برای چیست

از
3
رای