غذاهای خاصی وجود دارند که مادران شیرده درباره مصرف آن مطمئن نیستند، زیرا نگران انتقال آن ها از طریق شیر به کودک خود هستند. یکی از این غذاهای متداول، عسل است که به خاطر خطر بوتولیسم آن را به نوزادان کمتر از یک سال نمی دهند. یک بیماری تهدید کننده زندگی وجود دارد که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود.
آیا مصرف عسل در طول شیردهی بی خطر است؟
بله، مادران شیرده می توانند عسل با کیفیت و پاستوریزه را میل کنند. بهتر است از خوردن عسل خام در دوران شیردهی پرهیز کنید زیرا احتمال زیادی دارد که حاوی اسپور کلستریدیوم بوتولینوم باشد. از آن جایی که اسپورهای بوتولیسم در دستگاه گوارش مادر کشته می شوند، وارد جریان خون مادر نشده و نمی توانند به شیر مادر برسند. علاوه بر این، اسپورها برای عبور به شیر مادر بسیار بزرگ هستند و حتی سم بوتولینوم نیز به درون شیر مادر منتقل نمی شود. اطمینان داشته باشید، شیر مادر قطعا منبع سموم یا اسپورهای باکتریایی که باعث بوتولیسم نوزادان می شود، نیست.
بر خلاف بزرگسالان، دستگاه گوارش رشد نیافته نوزادان فاقد اسیدیته کافی در معده برای از بین بردن باتولیسم حاصل از باکتری ها است. در صورتی که کودک عسل خام حاوی اسپورهای بوتولیسم را قورت بدهد، ممکن است این اسپورها در روده بزرگ باقی بمانند، و نوروتوکسین بوتولینوم تولید کنند که منجر به مسمومیت نوزاد می شود. اگرچه نمی توان به کودکان زیر 6 ماه به طور مستقیم عسل داد، اما مصرف عسل توسط مادر هیچ خطری برای نوزاد ایجاد نمی کند.
اقدامات احتیاطی درباره خوردن عسل در هنگام شیردهی
اگر در دوران شیردهی هستید و عادت دارید مرتبا عسل مصرف کنید، می توانید به این کار ادامه بدهید، اما باید نکات زیر را رعایت کنید:
- پس از خوردن عسل دست های خود را به طور کامل بشویید تا احتمال وجود اسپورهای بوتولیسم روی دست و انگشتان را از بین ببرید و از انتقال آن به کودک خودداری کنید.
- قبل از خرید عسل، تاریخ تولید و انقضا آن را بررسی کنید.
- عسل با کیفیت خریداری کنید که به خوبی فرآوری و پاستوریزه شده باشد.
- به مقدار متوسط عسل میل کنید.
- با پزشک خود در مورد انواع عسل و نمونه مناسب آن برای خود مشورت کنید.
مزایای عسل برای مادران شیرده
- عسل یکی از قدیمی ترین انواع شیرین کننده هاست که دارای مزایای متعدد برای سلامتی است.
- عسل یک شیرین کننده سالم است.
- حاوی آهن و مقادیر کمی کلسیم، فولات، ویتامین C و B است.
- عسل های محلی حتی می توانند به تقویت سیستم ایمنی مادر کمک کند.
- در معالجه جراحت ها، زخم های دیابتی و سایر اختلالات دستگاه گوارش مفید است.
- می تواند کولیت، علائم سرماخوردگی و گلودرد را درمان کند.
- از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
زنان شیرده چه زمانی باید از خوردن عسل اجتناب کنند؟
اسناد و مدارک علمی در مورد عوارض جانبی استفاده از عسل در دوران بارداری یا شیردهی کافی نیست. به طور کلی، اگر به گرده گیاهان، کرفس یا سایر مواد آلرژی زا حساس هستید، بهتر است از خوردن عسل در دوران شیردهی پرهیز کنید. همچنین، از مصرف عسل استخراج شده از گیاهان خانواده رودودندرون به دلیل احتمال سمیت، خودداری کنید. در افراد مبتلا به دیابت یا قند خون پایین باید احتیاط کرد. قبل از افزودن عسل به رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
سوالات رایج در رابطه با مصرف عسل در دوران شیردهی
1. آیا می توانم در دوران شیردهی عسل و دارچین بنوشم؟
در بیش تر موارد نوشیدن عسل و دارچین برای مادران شیرده بی خطر است. اما پیش از افزودن آن به رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید. حتی می توانید در طول شیردهی شربت آب لیمو و عسل نیز بنوشید.
2. آیا چای زنجبیل و عسل برای مادران شیرده خوب است؟
بله چای تهیه شده با عسل و زنجبیل در دوران شیردهی خوب است، زیرا باعث تسکین و رفع سرماخوردگی می شود. زنجبیل به تسکین مشکلات تنفسی و سرما خوردگی کمک می کند و علاوه بر آن سبب افزایش جریان شیر می شود. عسل گلو درد را تسکین می دهد. این مواد طبیعی برای کودک نیز بی خطر هستند. با این وجود، اگر بعد از شیردهی متوجه جوش های قرمز، نق نق کردن یا اسهال شدید شده اید، ممکن است نشانه آن باشد که کودک شما نسبت به عسل یا زنجبیل حساس است.
3. آیا می توان در دوران شیردهی عسل مانوکا مصرف کرد؟
عسل مانوکا از شهد درخت مانوکا در استرالیا و نیوزلند تولید می شود. این عسل جزو داروهای خانگی محسوب می شود و مصرف آن در طول شیردهی بسیار خوب است. در حقیقت، نسبت به سایر درمان های سنتی برای آلرژی ها، مطمئن تر است. اما از آن در نوک سینه ها به عنوان یک کرم ضد باکتری استفاده نکنید تا از خوردن توسط کودک جلوگیری شود.
4. آیا می توان اسپورها را هنگام فرآوری عسل از بین برد؟
عسل نمی تواند اسپورهای بوتولینوم را از بین ببرد و حتی مصرف کنندگان نیز نمی توانند وجود آن را تشخیص بدهند.
منبع: momjunction