اغلب از ما سوال می شود که آیا لازم است یا لازم نیست که سبزیجات و میوه هایی که در غذای کودک استفاده می شود را پوست بکنیم؟ در اینجا ما به سوالات شما پاسخ می دهیم و دلیلی برای در نظر گرفتن به شما ارائه می دهیم! دلایل مختلفی وجود دارد که شاید بخواهید میوه و سبزیجات را برای کودک خود پوست بکنید.
آیا باید میوه و سبزیجات را برای کودک پوست بکنیم؟
دلایل پوست کندن میوه و سبزیجات برای کودک و بررسی آنها
- برای راحت تر شدن هضم آن توسط کودک
- ممکن است کودک طعم پوست میوه را دوست نداشته باشید.
- برای جلوگیری از خفگی
- برای جلوگیری از خوردن موم افزوده شده به میوه و سبزی
- برای از بین بردن باقی مانده آفت کش ها
بیایید کمی با جزئیات بیشتر به هر مسئله ای نگاه کنیم ...
1. آیا کودک می تواند پوست میوه و سبزیجات را هضم کند؟
مانند بسیاری از جنبه های تغذیه نوزادان، این امر به خود کودک بستگی دارد. در بعضی موارد، مصرف پوست یک میوه یا سبزی می تواند باعث ناراحتی شکم شود. همچنین ممکن است پوست میوه و سبزیجات بتواند در یک کودک حساس، یک واکنش آلرژی زا ایجاد نماید؛ زیرا قدرت آلرژی زایی بعضی از خوراکی ها (از جمله سیب و هلوها)، در پوست میوه بیشتر از مغز میوه است. با این حال بسیاری از نوزادان بدون هیچ مشکلی پوست میوه ها و سبزیجات را می خورند!
توصیه ما (با رضایت پزشک شما)، این است که واکنش کودک خود را نسبت به یک میوه یا سبزی با یا بدون پوست نظارت کنید. بنابراین، هنگامی که ابتدا کودک خود را با یک میوه یا سبزی جدید آشنا می کنید، قبل از پختن یا سرو، آن را پوست بگیرید. هنگامی که متوجه شدید این غذا با کودک شما سازگار است، پس می توانید پوست نکنده آن را امتحان نمایید. تا زمانی که کودک خود را با میوه و سبزیجات جدید دیگری در همان زمان آشنا نکنید، در صورتی که پوست میوه باعث مشکلی در کودک شد، به راحتی می توان آن را تشخیص داد. می توانید آن را زمانی که دستگاه گوارش کودک کمی رشد کرد، امتحان نمایید.
اگر قبل از سن توصیه شده 6 ماهگی، کودک خود را با مواد غذایی جامد آشنا کردید، توصیه می کنیم قبل از پختن آن، همه میوه و سبزیجات را پوست بگیرید. برخی از کودکان طعم پوست میوه ها و سبزیجات را دوست ندارند. ممکن است طعم آن برای کودکان بیش از حد قوی یا تلخ باشد که در هر صورت باید برای غذای کودک، میوه یا سبزی را پوست بکنید. هر چند وقت یکبار امتحان کنید - پوست میوه و سبزیجات بسیار مغذی است!
2. آیا تکه های پوست میوه ممکن است خطر خفگی ایجاد کند؟
پوست کندن میوه ها و سبزیجات برای کودک، خطر خفگی را به حداقل می رساند. اگر محصولات کشاورزی پوست نکنده را برای کودکان خود پوره می کنید، ممکن است نرم کردن آن سخت بوده و کمی پوست ممکن است در آن باقی بماند. این نباید مساله ای در رابطه با خفگی ایجاد کند- با این وجود، تکه های بزرگ پوست ممکن است برای نوزادان خطرناک باشد. ما حتما توصیه می کنیم که پوست میوه ها و سبزیجات را برای نوزادان جدا کنید، یا مطمئن شوید که پوره آن بسیار ریز و قطعات آن کوچک هستند. تا زمانی که کاملاً از توانایی های جویدن کودک خود اطمینان ندارید، باید محصولات کشاورزی را پوست بکنید تا آن را به کودک خود به عنوان غذای قابل خوردن با دست بدهید.
3. موم زدن به میوه ها و سبزیجات
برای حفظ طراوت بسیاری از میوه ها و سبزیجات، به آنها موم زده می شود که باعث می شود ظاهر جذاب تری داشته باشند! موم های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد، از جمله موم زنبور عسل، موم کارنائوبا، شلاک (کمتر استفاده می شود)، و موم های مبتنی بر نفت با رتبه غذایی. گاهی اوقات، رزین های مصنوعی و قارچ کش ها به این موم ها اضافه می شوند. اگرچه موم توسط سازمان غذا و دارو تایید شده است، اما ایده خوبی است که از مصرف میوه ها و سبزیجات موم شده در رژیم غذایی کودک پرهیز نمایید، از این طریق از کودک خود در برابر مواد افزودنی غیر ضروری و مشکلات گوارشی احتمالی محافظت می کنید.
موم به راحتی با شستشو از بین نمی رود؛ بنابراین بهترین گزینه، پوست کندن میوه ها و سبزیجاتی است که موم زده شده اند (مطمئن شوید که تنها لایه پوست میوه یا سبزی را از آن جدا می کنید که مواد مغذی که در زیر آن قرار گرفته اند، حفظ می شوند). موادی که معمولا موم زده می شوند، عبارتند از:
- سیب
- آووکادو
- فلفل دلمه ای
- طالبی و خربزه
- خیار
- بادمجان
- مرکبات (گریپ فروت، پرتغال، لیمو، لیمو ترش)
- هلو
- ·آناناس
- کدو تنبل
- شلغم سوئدی، شلغم زرد و شلغم
- کدو
- سیب زمینی شیرین
- گوجه فرنگی
شرکت های محصولات کشاورزی توسط سازمان غذا و دارو ملزم به برچسب زدن میوه ها و سبزیجات موم زده خود هستند که نشان می دهد نوع خاصی موم به این محصولات زده شده است. اما- برای اجتناب از موم به طور کلی- محصولات ارگانیک خریداری نمایید. میوه ها و سبزیجات ارگانیک به ندرت موم زده می شوند- در صورتی که موم زده شوند- موم آنها طبیعی خواهد بود (مانند موم کارنائوبا، که از برگ های یک درخت خرما حاصل می شود).
4. باقی مانده آفت کش ها بر روی میوه ها و سبزیجات کودک
چه فکر وحشتناکی! واقعیت این است که پوست بسیاری از محصولات کشاورزی بقایای سموم دفع آفات خطرناک را دارند. اعتقاد بر این است که سموم دفع آفات در بروز مشکلات رفتاری، مشکلات یادگیری و مشکلات جدی سلامتی نقش دارند. نوزادان، که بدن آنها به راحتی سموم دفع آفات را جذب می کند، به طور ویژه آسیب پذیر هستند. گزارشی در سال 1996، با نام «آفت کش ها در رژیم غذایی نوزادان و کودکان» که توسط آکادمی ملی علوم تهیه شد، تایید کرد که هم از نظر ماهیت و هم طبیعت خطرات سلامتی برای نوزادان ناشی از سموم دفع آفات، با بزرگسالان متفاوت است.
این مسئله از آنجا ناشی می شود که نوزادان تمایل به خوردن مقدار زیادی از همان نوع محصول کشاورزی دارند - به این معنی که ممکن است مرتباً در معرض همان نوع سموم دفع آفات قرار بگیرند. اما این بدان معنا نیست که شما باید از قرار دادن میوه و سبزیجات تازه در رژیم غذایی کودک خودداری کنید. فواید رژیم غذایی سرشار از محصولات کشاورزی تازه بسیار فراتر از خطرات آن است. در عوض، باید اقدامات احتیاطی را برای از بین بردن - یا حداقل به کمترین حالت رساندن - این خطرات انجام دهید.
5. پوست کندن میوه ها و سبزیجات برای از بین بردن باقی مانده آفت کش ها
پوست کندن میوه ها و سبزیجات از بارزترین اقدامات پیشگیرانه محسوب می شود- برخی از کارشناسان ادعا می کنند که بیش از 99 درصد از باقی مانده آفت کش ها می توانند به این طریق دفع شوند. طبق آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA)، بیشتر مواد باقیمانده از سموم دفع آفات روی پوست محصولات کشاورزی باقی مانده و به داخل آنها نفوذ نمی کنند. توصیه های ایمنی غذایی سازمان غذا و دارو همچنین شامل جدا کردن برگ های خارجی محصولات کشاورزی مانند کاهو و کلم است. با این حال، آژانس استاندارد مواد غذایی بریتانیا اعلام کرده است که پوست کندن میوه و سبزیجات برای از بین بردن مواد باقیمانده از سموم دفع آفات در انگلستان ضروری نیست (اگرچه ما تصمیم گیری در مورد آن را بر عهده شما می گذاریم!).
6. آیا پوست کندن میوه ها و سبزیجات برای کودک، ارزش غذایی آنها را کاهش نمی دهد؟
تا حدودی بله! اگرچه سموم دفع آفات عمدتا بر روی پوست میوه و سبزیجات قرار دارند، اما ویتامین ها و مواد مغذی و فیبر نیز بر روی پوست میوه است! خب به جای پوست کندن، باید چه کار کرد؟ سازمان غذا و دارو و آژانس استاندارد مواد غذایی بریتانیا، شستن محصولات کشاورزی به جای پوست کندن آنها را توصیه می کنند. اگر تصمیم به انجام این کار گرفتید، پس باید تمام محصولات کشاورزی را در زیر آب گرم و جاری، شسته و مالش دهید (آب گرم می تواند موثرتر از آب سرد، باقی مانده آفت کش ها را از محصولات کشاورزی جدا کند). «شست و شو دهنده محصولات کشاورزی» خاصی وجود دارد که می توانید برای سهولت در این کار خریداری نمایید- اما هیچ گاه از صابون های معمولی برای این کار استفاده نکنید، زیرا می تواند باعث بیماری کودک شود. محصولات کشاورزی ظریف مانند توت فرنگی را در آب خیس کرده و سپس آنها را در زیر آب بشوئید؛ زیرا تمیز کردن آنها دشوار است!
سموم دفع آفات سیستماتیک شسته نمی شوند و یا با پوست کندن از بین نمی روند
اگرچه بیشترین توصیه های رسمی برای از بین بردن بقایای سموم دفع آفات، شامل پوست کندن و شستن محصولات کشاورزی است، اما تعداد معدودی مساله دفع آفات سیستماتیک را حل می کنند! این نوع سموم دفع آفات اغلب بر روی ریشه یا خاک محصولات زراعی اعمال می شود و سپس با کل گیاه «برداشت می شود». هدف آنها از بین بردن آفاتی است که به بافت زراعی حمله می کنند... مسئله این است که شما نمی توانید باقیمانده این آفت کش ها را دفع کنید. البته ایمنی آفت کش های سیستماتیک در مواد غذایی ما بحث برانگیز است.
راه حل؟ محصولات کشاورزی ارگانیک
این محصولات ممکن است کمی قیمت بیشتری داشته باشند، اما برای آرامش خاطر، خرید محصولات ارگانیک برای کودک ارزش دارد. هنگام آماده کردن غذا برای کودک، پوست کندن محصولات کشاورزی ارگانیک برای کودک الزامی نیست، همچنین آلودگی احتمالی سموم دفع آفات سیستماتیک در آنها وجود ندارد. و البته، میوه ها و سبزیجات ارگانیک معمولا طعم بهتری از همتایان غیرارگانیک خود دارند.
تذکر مهم: هر میوه و سبزیجاتی که قصد دارید به کودک دهید را باید بشوئید- چه آنها را پوست کنده یا نکنده باشید و چه آنها ارگانیک بوده یا ارگانیک نبوده باشند. چرا؟ از آنجا که ممکن است باکتری ها روی پوست هر محصول کشاورزی وجود داشته باشند (به عنوان مثال غذاهای ارگانیک ممکن است توسط کودهای آلی آلوده شوند). همچنین باید میوه هایی مانند موز را بشوئید، حتی با اینکه پوست آنها خورده نمی شود. تنها کافی است تصور کنید که پوست موز به باکتری آلوده است. کودک شما پوست را از موز جدا می کند، باعث پخش شدن باکتری در خود میوه می شود- و آن را وارد دهان خود می کند.
اطمینان حاصل کنید که محصول شما دارای مجوز ارگانیک است (یا 100٪ ارگانیک)
هر چیز ناچیز یا خطر باقی مانده آفت کش ها ممکن است هنوز وجود داشته باشد. الزامات کشاورزی برای محصولات ارگانیک معتبر در سرتاسر جهان متفاوت است، اما به طور کلی تقاضا این است که در هنگام رشد محصول از هیچ مواد شیمیایی مصنوعی استفاده نشده باشد یا در همان خاکی نباشد که در آن از مواد شیمیایی مصنوعی استفاده شده است (معمولا بالای سه سال).
سایر نکات برای به حداقل رساندن خطرات باقی مانده سموم دفع آفات برای کودک شما
تغییر دادن رژیم غذایی کودک تا حد امکان است، تا مانع از احتمال قرار گرفتن در معرض مکرر سموم دفع آفات شوید. از میوه ها و سبزیجات با پوست سیاه شده یا کپک زده خودداری کنید. آنها حاوی مقادیر بیشتری از سموم دفع آفات هستند. میوه ها و سبزیجات تولید شده محلی را خریداری نمایید. به محصولات کشاورزی که باید تا مسافت های دور حمل شوند، برای «سالم ماندن» در طول این مسیر مواد افزودنی اضافه می شود. همین امر در مورد محصولات «خارج از فصل» نیز که از خارج از کشور وارد می شود، صدق می کند.
دوز آلوده
برخی از میوه ها و سبزیجات حاوی بالاترین غلظت مواد آفت کش بوده و به آن لقب «دوز آلوده» داده شده است ...
- سیب
- کرفس
- کلم پیچ
- هلو
- توت فرنگی
- شلیل (وارداتی)
- انگورهای وارداتی
- اسفناج
- گلابی
- توت ها
- گوجه فرنگی
- سیب زمینی
یک محصول کشاورزی دیگر- فلفل های تند- که معمولا آلوده به حشره کش های ارگانوفسفات هستند، حتی اگر فلفل های تند معیارهای لازم برای قرار گرفتن در فهرست خوراکی های «دوز آلوده» را ندارند. بنابراین این خوراکی ها فهرست کوچک خود را دارند- که لیست «پلاس» نامیده می شود- به این معنی که خرید ارگانیک این محصولات کشاورزی نیز ارزش دارد.
موادی که ممکن است کمترین آلودگی به سموم دفع آفات را داشته باشند، عبارتند از:
- مارچوبه
- ذرت شیرین
- آووکادو
- بادمجان
- کلم
- نخود شیرین
- کیوی
- بروکلی
- پیاز
- شهد گیاهی
- خربزه
- آناناس
- پاپایا
- قارچ
- طالبی
- گل کلم
در صورت امکان، محصولات کشاورزی ارگانیک فهرست اول را خریداری نمایید، که محصولات غیر ارگانیک این فهرست، بیشترین خطر را برای کودک شما دارند.