احساس سوزن سوزن شدن سر می تواند ناراحت کننده باشد. این احساس می تواند بر روی قسمتهای مختلف بدن شما نیز تأثیر بگذارد، مانند صورت و گردن. همچنین ممکن است احساس بی حسی یا سوزش در نواحی مختلف سر کنید. این احساس گزگز در سر و صورت در علم پزشکی "پارستزی" نامیده شده است. در این مقاله از سلام دنیا به دلایل گزگز در سر و بیماریهای مرتبط با آن میپردزایم، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خارش و گزگز سر ادامه مطلب را بخوانید.
دلایل سوزن سوزن شدن یا بی حسی سر (علت سوزش سر)
احساس گزگز در بدن و اندامهای انتهایی (دستها، پاها) شناخته شده است. پس از نشستن بیش از حد یا خوابیدن با دست زیر سر، احتمالاً گزگز موقتی را تجربه کرده اید. پارستزی یا گزگز می تواند زمانی اتفاق بیفتد که عصب فشار مداوم دریافت کند. وقتی منبع فشار را بردارید، اغلب از بین می رود. آسیب ها یا بیماری هایی که به اعصاب آسیب میرسانند نیز می توانند باعث بروز آن شوند. پارستزی سر دلایل زیادی دارد. می تواند موقتی (حاد) یا مداوم (مزمن) باشد. بیشتر بیماری ها یا مشکلات سلامتی که باعث ایجاد گزگز در سر می شود جدی نیست. در موارد نادر، سوزن سوزن شدن سر می تواند نشانه یک مشکل جدی پزشکی باشد.
1. گزگز در سر بخاطر سرماخوردگی و عفونت های سینوسی
سینوس ها یک سری حفره های متصل در پشت بینی ، گونه ها و پیشانی شما هستند. عفونت هایی مانند سرماخوردگی ، آنفولانزا و سینوزیت می توانند باعث تورم و التهاب سینوس ها شوند. سینوس های بزرگ شده می توانند اعصاب اطراف را فشرده کرده و منجر به گزگز سر شوند.
حتما بخوانید: بهترین دمنوش ها هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا
2. سوزن سوزن شدن در سر ناشی از میگرن و سایر سردردها
میگرن باعث یک درد شدید ضربان دار در یک یا دو طرف سر می شود. تغییر در جریان خون و فشار خون در سر ممکن است منجر به گزگز شود. هاله میگرن قبل از میگرن اتفاق می افتد. این می تواند علائمی مانند گزگز در صورت ایجاد کند. سردردهای دیگری که ممکن است باعث خارش سر شوند عبارتند از:
- سردردهای تنشی
- سردردهای خوشه ای
- سردردهای ناشی از خستگی چشم
3. استرس و سوزن سوزن شدن سر
استرس گاهی منجر به گزگز سر می شود. موقعیت های استرس زا پاسخ بدن شما را فعال می کند. هورمون های استرس مانند نوراپی، خون را به مناطقی از بدن هدایت می کنند که بیشتر به آن نیاز دارند. در نتیجه ، ممکن است احساس سوزن سوزن شدن یا احساس کمبود در مناطق دیگر بدن داشته باشید.
4. احساس سوزن سوزن شدن سر ناشی از جراحت سر
صدماتی که بر جمجمه تأثیر می گذارد می تواند به اعصاب داخل مغز آسیب برساند. این می تواند منجر به علائمی مانند فلج صورت ، بی حسی یا گزگز شود. صدمات مستقیم به اعصاب حساس سر نیز ممکن است باعث گزگز یا بی حسی در ناحیه آسیب دیده شود.
5. گزگز در سر ناشی از دیابت
دیابت یک بیماری متابولیکی متداول است که با افزایش قند خون همراه است. با گذشت زمان، دیابت درمان نشده می تواند منجر به آسیب عصبی شود. اگرچه آسیب عصب جمجمه کمتر دیده می شود ، افراد مسن که دیابت دارند می توانند به آن مبتلا شوند. می تواند باعث بی حسی صورت و سایر نواحی سر شود.
6. گزگز سر ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)
ام اس یک بیماری مزمن و دژنراتیو است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. سوزن سوزن شدن و بی حسی از علائم رایج آن است و می تواند صورت ، گردن و سایر قسمت های سر را تحت تأثیر قرار دهد.
حتما بخوانید: ام اس (مولتیپل اسکلروز) چیست
7. احساس سوزن سوزن شدن سر ناشی از صرع و تشنج
صرع نوعی اختلال عصبی است که باعث تشنج می شود. انواع خاصی از تشنج ها ، مانند تشنج های جزئی می توانند باعث گزگز صورت شوند.
8. سوزش در سر بر اثر عفونت هایی که باعث آسیب عصبی می شوند
عفونت های باکتریایی و ویروسی می توانند بر روی اعصاب سر تأثیر بگذارند و باعث ایجاد گزگز و بی حسی در سر، صورت و گردن شوند. برخی از این شرایط عبارتند از:
- هپاتیت C
- اچ آی وی
- بیماری لایم
- زونا
- انسفالیت
9. سوزن سوزن شدن در سر ناشی از بیماری های خودایمنی
بیماری های خود ایمنی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به بافت های بدن حمله کند. گاهی اوقات، اعصاب مغز تحت تأثیر قرار گرفته و منجر به گزگز شدن سر یا صورت می شود. برخی از شرایط خود ایمنی که باعث گزگز سر می شوند عبارتند از:
- فیبرومیالژیا
- سندرم گیلن باره
- لوپوس
- روماتیسم مفصلی
- سندرم شوگرن
10. بی حسی در سر ناشی از داروها و سایر مواد
سوزن سوزن شدن یا بی حسی در سر می تواند از عوارض جانبی برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی یا ضدتشنج باشد. سومصرف الکل، دخانیات و سایر داروها نیز می تواند باعث گزگز سر شود.
11. بیماری های نورودژنراسیون
شرایط نورودژنراتیو، مانند پارکینسون و آلزایمر، با آسیب یا از دست دادن نورون تعریف می شود. برخی از این شرایط می تواند باعث گزگز شدن سر شود.
12. سایر بیماریها
تعدادی از شرایط دیگر می تواند باعث سوزن سوزن شدن سر شود، از جمله:
- فشار خون بالا
- کم کاری تیروئید
- وضعیت بد بدن
- سکته مغزی یا حمله ایسکمی گذرا (TIA)
- کمبود ویتامین B-12
- عدم تعادل الکترولیت های بدن
- تومورهای مغزی
حتما بخوانید: بهترین درمان خانگی برای کم کاری تیروئید
بیماری هایی که موجب احساس سوزن سوزن شدن سر می شود
محل خارش سر شما ممکن است به پزشک کمک کند تا علت آن را تشخیص دهد. علائم دیگر نیز می توانند سرنخی ارائه دهند. تمام علائم خود را ثبت کنید تا با پزشک خود در میان بگذارید. در اینجا برخی از علائم خاص سوزن سوزن شدن سر و علت ایجاد آنها وجود دارد:
1. سوزن سوزن شدن در سر فقط از یک طرف
برخی بیماریها ممکن است فقط در یک طرف سر احساس سوزن سوزن شدن داشته باشد. سوزن سوزن شدن میتواند در نواحی مختلف در سمت چپ یا سمت راست سر باشد، از جمله بالای سر، پشت سر، گوش یا صورت. بیماریهای زیر می تواند فقط در یک طرف سر یا صورت ایجاد سوزن سوزن شدن کند:
- فلج بل
- دیابت
- عفونت هایی که روی عصب صورت تأثیر می گذارند
- میگرن و سایر سردردها
- استرس یا اضطراب
2. سوزن سوزن شدن در سر و صورت
سوزن سوزن شدن در سر می تواند در کنار مورمور شدن صورت در یک یا هر دو طرف رخ دهد. شرایطی که می تواند باعث گزگز شدن سر و صورت شود:
- فلج بل
- آنوریسم مغز
- تومور مغزی
- سرماخوردگی و عفونت های سینوسی
- دیابت
- عفونت هایی که روی عصب صورت تأثیر می گذارند
- میگرن و سایر سردردها
- استرس یا اضطراب
- سکته
سوزن سوزن شدن در یک طرف صورت می تواند نشانه هشدار دهنده سکته مغزی باشد. سکته مغزی تهدید کننده زندگی است و نیاز به مراقبت های پزشکی فوری دارد. دانستن علائم سکته مغزی به شما کمک می کند تا سریع عمل کنید.
3. سوزن سوزن شدن در سر و گردن
وقتی عصبی در گردن تحریک شود، می تواند باعث درد و گزگز در گردن یا سر شود. دیسک های فتق شده و خارهای استخوانی می توانند منجر به ایجاد یک عصب فشرده شوند. این می تواند منجر به گزگز شدن گردن شود، معروف به رادیکولوپاتی گردنی.
سایر علل گزگز سر و گردن عبارتند از:
- آرتروز
- میگرن و سایر سردردها
- ام اس
- استرس یا اضطراب
4. سوزن سوزن شدن در سر و سرگیجه
هنگامی که سوزن سوزن شدن سر همراه با سرگیجه یا سبکی سر است ، می تواند نشانگر موارد زیر باشد:
- دیابت
- قند خون پایین
- عفونت گوش
- غش کردن
- جراحت سر
- عفونت ها
- دارو
- وحشت زدگی
- استرس یا اضطراب
- سکته مغزی یا TIA
حتما بخوانید: درمان خانگی عفونت گوش با سیر
درمان خانگی سوزن سوزن شدن سر
پارستزی سر اغلب موقت است. بسته به علت، می تواند به خودی خود برطرف شود. در غیر این صورت، درمانهای خانگی و تغییر سبک زندگی ممکن است به بهبود علائم شما کمک کند. وضعیت قرارگیری روزمره و سطح استرس شما می تواند به سوزن سوزن شدن سر کمک کند. موارد زیر را امتحان کنید:
- بیشتر بخوابید.
- در صورت امکان منابع استرس را در زندگی خود کاهش دهید.
- برای فعالیت های آرامش بخش، مانند مراقبه یا پیاده روی وقت بگذارید.
- از حرکات تکراری خودداری کنید.
- به طور منظم ورزش کنید
- حال خوب را حفظ کنید.
- به دنبال پیداکردن یک بیماری زمینه ای بعنوان علت باشید.
درمان سوزن سوزن شدن سر به روش پزشکی
درمان بیماری زمینه ای اغلب سوزن سوزن شدن را از بین می برد. قرار ملاقات بگذارید تا علائم خود را با پزشک در میان بگذارید. آنها می توانند علائم شما را ارزیابی کنند تا منبع گزگز سر را تشخیص دهند. داروهای تجویز شده و بدون نسخه می توانند سرماخوردگی، عفونت های سینوسی و سایر عفونت هایی را که باعث گزگز سر شما میشوند، درمان کنند. سایر بیماری ها مانند دیابت و ام اس به ترکیبی از تغییر سبک زندگی، دارو و سایر روش های درمانی نیاز دارند. اگر گمان میکنید سوزن سوزن شدن از عوارض جانبی هر دارویی است که در حال حاضر استفاده می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند داروی دیگری پیدا کنند که برای شما مفید باشد یا ببینند آیا می توانید مصرف خود را قطع کنید. بدون تأیید پزشک از مصرف دارو به طور ناگهانی دست برندارید. درمان های عمومی گزگز سر شامل کرم های موضعی، داروها و فیزیوتراپی در برخی موارد است. روش های درمانی جایگزین که می توانند به شما کمک کنند عبارتند از:
- طب سوزنی
- ماساژ
چه موقع به پزشک مراجعه کنید
سوزن سوزن شدن در سر بعضی اوقات نشانه یک بیماری زمینه ای است که نیاز به درمان پزشکی دارد. اگر سوزن سوزن شدن مانع فعالیت های روزمره شما می شود یا از بین نمی رود به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند علت آن را تشخیص داده و درمان مناسب را برای شما پیدا کند.
سخن آخر
سوزن سوزن شدن اگرچه در سر کمتر دیده می شود، اما ممکن است رخ دهد. این اغلب نشانه یک بیماری جدی نیست. با درمان های ساده از جمله درمانهای خانگی، سوزن سوزن شدن در سر معمولاً از بین می رود. با این وجود بهتر است توسط پزشک معاینه شده تا احتمال وجود سایر بیماریهای مرتبط با گزگز در سر و صورت بررسی شود. چنانچه این مقاله را مفید می دانید، آن را با سایرین به اشتراک بگذارید.