در دنیای امروز تقریبا همه افراد جامعه در هر سن و سال و جایگاه اجتماعی که باشند به دنبال روشی برای بالابردن اعتماد به نفس خود هستند تا زندگی شخصی و روابط اجتماعی خود را بهبود بخشند و رابطه هایشان را بهتر کنند، بررسی های روانشناسان ثابت کرده است که مردان و زنانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، همواره روزهای خود را در اضطراب و استرس می گذرانند و در نهایت یا از آن رابطه با آسیب های جبران ناپذیری خارج می شوند و یا دچار انواع درگیری های روحی و جسمی خواهند شد. البته این موضوع جنبه های دیگری نیز دارد که در ادامه از این مقاله از سایت سلام دنیا، به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بیایید برای یکبار این سوال را از خودمان بپرسیم که اصلا اعتماد به نفس چیست؟ و چه نقشی در زندگی ما می تواند ایفا کند؟
ما در ادامه سعی کرده ایم تا یک تعریف جامع از اعتماد به نفس ارایه دهیم و انواع آن را به صورت کامل توضیح داده و راه و روش هایی ساده را برای افزایش اعتماد به نفس به شما آموزش دهیم.
اعتماد به نفس چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف آکادمیک و کاملا رسمی از اعتماد به نفس داشته باشیم باید بگوییم که " اعتماد به نفس ( Self-Confidence ) مجموعه ای از باورها و اعتقاداتی که فرد بنا به تجربیات گذشته خود نسبت به توانایی ها و قابلیت انجام کارها در خود دارد که این حس نقش کلیدی در موفقیت و یا عدم موفقیت او دارد. " البته باید این نکته مهم را هم بدانید که نباید اعتماد به نفس را با عزت نفس هم مفهوم بدانید، این دو در تعاریف مشترک زیادی دارند اما در نهایت متفاوت از یکدیگر هستند.
حتما بخوانید: راه افزایش اعتماد به نفس و خودباوری برای همیشه
بنا به تعریف ارایه شده اگر می خواهید فرد موفقی باشید و آرزوهایتان فقط در ذهنتان پرورش پیدا نکند و به آنها جامع عمل بپوشانید باید اعتماد به نفس داشته باشید. موفقیت شما به نوعی در گرو داشتن اعتماد به نفس شما است.
تا به امروز دنیا هیچ ورزشکاری را به خود ندیده است که بدون داشتن اعتماد به نفس سکوهای قهرمانی را فتح کرده باشد و یا یک موسیقیدان و نوازنده ای به دنیا نیامده است که با عدم باور به خود یک موسیقی فوق العاده ای را به جهانیان هدیه کرده باشد.
شما باید بدانید و باور داشته باشید که آنچه را می خواهید حق شما است و به راحتی می توانید آن را بدست بیاورید و در این مسیر هیچ چیز به جر باورهای غلط و کمبود اعتماد به نفس، مانع راه شما نشده است.
تحقیقات علمی انجام گرفته در سطوح مختلف اجتماع نشان داده است که کارمندانی که اعتماد به نفس بالاتری دارند در محیط کاری راحت تر هستند و سریع تر ارتقا شغلی پیدا می کنند و همچنین احتمال موفق شدن دانش آموزانی که با اعتماد به نفس مدرسه می روند بیشتر از سایر هم سن و سالان خودشان است.
اعتماد به نفس انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی انواع آن می پردازیم.
انواع اعتماد به نفس
روان شناسان معمولا اعتماد به نفس را از 2 جنبه مختلف بررسی می کنند. موردی که به جنبه کارکردی اعتماد به نفس می پردازد و شاخصه ای که میزان و اندازه اعتماد به نفس را تعیین می کنند که در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
الف) اعتماد به نفس از جنبه کارکردی
1. اعتماد به نفس رفتاری
اعتماد به نفس رفتاری، روحیه و توان عملی کردن اهداف و انجام دادن انواع خواسته هایی است که انسان برای خودش تعریف می کند، این کارها می تواند از جزیی ترین مسائل مانند تمیز کردن اتاق خواب و یا یک خرید کوچک در بازارچه محله باشد تا انجام کارهای بزرگ تر مانند تصمیم به دریافت مدرک دکتری در رشته تحصیلی مورد علاقه و یا فتح قله اورست در 20 روز باشد.
این همان اعتماد به نفسی است که اغلب ما ها به دنبال بدست آوردن آن هستیم. معمولا افرادی که اعتماد به نفس رفتاری پایین تری دارند کارهای خود را به فردا ها و در نهایت همان شنبه معروف موکول می کنند و در انواع تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های خود شکست می خورند.
حتما بخوانید: 11 علامت هشدار دهنده کمبود اعتماد به نفس
2. اعتماد به نفس احساسی و عاطفی
کسانی که دارای اعتماد به نفس عاطفی هستند در روابط احساسی و عاشقانه خود دچار اشتباه نمی شوند و به دنبال یک شریک همیشگی و ماندگار برای خود هستند و بعد از پیدا کردن آن سعی در مانایی رابطه خود دارند. و برعکس کسانی که مدام در حال تغییر دوست و یا همپای عاطفی خود هستند و همیشه در حال تردید و شک کردن به خود و دیگران هستند از پایین بودن اعتماد به نفس احساسی پایین رنج خواهند برد.
3. اعتماد به نفس روحی و معنوی
اگر مدام در حال سوال پرسیدن از هدف زندگی خودتان در جهان هستی هستید و گردش کائنات را یک موضوع بی اساس و بی پایه می دانید و مرتب احساس پوچی می کنید، مطمئن باشید که شما یک فیلسوف نشده اید، فقط مقداری اعتماد به نفس روحی و معنوی تان پایین آمده است. از علامت سوال گذاشتن در جلوی هر چیزی دست بردارید. و به دنبال راه هایی برای بالا بردن اعتماد به نفس روحی و معنوی خود بگردید.
ب) انواع اعتماد به نفس از نظر میزان و اندازه
1. اعتماد به نفس کاذب بالا
این نوع اعتماد به نفس بیشتر شبیه به یک توهم است که هسته اصلی آن بر اثر توجهات و تعاریف خارج از عرفی است که والدین به کودکانش در سنین پایین داشته اند که این موضوع می تواند در بزرگسالی کودک را به چالش های نچندان آسانی بکشاند.
برای مثال اگر شما از طراحی کودکان بیش از اندازه تعریف کنید و از آن بعنوان بهترین نقاشی قرن یاد کنید، اولین قدم را برای داشتن اعتماد به نفس کاذب بالا در کودک برداشته اید. حال این کودک با همان تعاریف در چندین سال بعد وارد مدرسه و اجتماع می شود و با یک تناقض بزرگ روبرو خواهد شد و ممکن است دچار افسردگی و شکست شود.
2. اعتماد به نفس کاذب پایین
این مسیله اغلب برای افراد حادث می شود که مورد آزار و اذیت هایی شدیدی قرار گرفته اند و دچار تصور خود کوچک بینی می شوند. این باور در آنها قوی می شود که وجودشان هیچ اهمیتی برای فردی و حتی خانواده خود ندارد. این دست از افراد به گونه ای پرورش می یابند که اگر کار بزرگی نیز انجام دهند آن را ناچیز می پندارند و این موضوع باعث می گردد که همیشه نتیجه زحمات چندین و چند ساله خود را به باد بدهند و خود را به مرز نابودی بکشانند.
حتما بخوانید: 11 علامت هشدار دهنده کمبود اعتماد به نفس
3. اعتماد به نفس پایین
اگر فردی با اعتماد به نفس پایین هستید باید کمی به شکوفا شدن استعدادهایتان شک کنید. شما معمولا انسان خجالتی هستید که تنهایی و منطقه امن زندگی تان را به هر چیز دیگری ترجیح می دهد. با اعتماد به نفس پایین شما نمی توانید ریسک کنید و ابعاد پنهان مانده از شخصیتان را کشف کنید و متوقف خواهید ماند. این مسیله زمانی بیشتر در انسان بروز می کند که به اندازه ایی که لازم بوده است مورد تشویق قرار نگرفته است و همواره بازخورد منطقی و روشنی از شکست ها و پیروزی های به دست آورده خود دریافت نکرده است.
4. اعتماد به نفس نرمال
یک انسان طبیعی که به موقع و به اندازه در زندگی برای انجام کاری ترقیب و تشویق شده باشد و پاسخی متناسب با عملکرد خود دریافت کرده باشد، معمولا دارای اعتماد به نفس متعادل و نرمال است. او توانایی های خود به خوبی می شناسد و کمتر دچار سردرگمی شخصیتی می شود و به توانایی منطبق به واقعیت برای برنامه ریزی در انجام کارها واقف است و حدود و مرزهای برخوردهای اجتماعی خود را می شناسد.
سخن آخر
اعتماد به نفس (Self-Confidence) مجموعه ای از باورها و اعتقاداتی که فرد بنا به تجربیات گذشته خود نسبت به توانایی ها و قابلیت انجام کارها در خود دارد که این حس نقش کلیدی در موفقیت و یا عدم موفقیت او دارد. و انواع اعتماد به نفس مختلف است و ما، آنها را در این مطلب سلام دنیا، به شما معرفی کردیم. امیدوارم که این مطلب را دوست داشته باشید.