ترس به عنوان یکی از مکانیسم های طبیعی بدن برای بقاء، می تواند به شکل ترس از صحبت کردن در مقابل جمع نیز ظاهر شود که شایع ترین نوع ترس در میان مردم است. بیش از 75 درصد مردم از این نوع ترس رنج می برند، با این حال تقریبا همه افراد مجبورند که در طول شبانه روز در برابر دیگران که تعدادشان ممکن است بین 3 تا 100 نفر باشد، صحبت کنند.
بنابراین، آگاهی از این مشکل و یافتن راهی برای مقابله با آن بسیار ضروری به نظر می رسد. ترس از صحبت کردن در مقابل دیگران هم مانند دیگر ترس ها شما را محدود می کند و لذت به اشتراک گذاری عقاید و افکارتان با دیگران و تبادل نظر با آنها را از شما می گیرد. اگر نتوانید ترس و اضطراب خود را کنترل کنید، آن طور که شایسته ی شماست، نخواهید توانست توانایی های خود را به دیگران بشناسانید و از فرصت های پیش روی خود بهره مند شوید. این ترس مجبورتان می کند سکوت کرده و نتوانید از حق خود دفاع کنید. چنانچه این ترس بیش از اندازه و غیر قابل کنترل شود، به روابط شما با دیگران لطمه زده و زندگی تان را مختل خواهد کرد.
چه کسانی دچار ترس از صحبت در جمع یا «Glossophobia» می شوند؟
تحقیقات نشان داده که 76 درصد از سخنوران بزرگ قبل از رفتن به جایگاه سخنرانی، دچار ترس و هیجان می شوند. بر اساس آمارهای جهانی 19 درصد افراد، ترس از صحبت کردن در جمع را جزء بزرگترین ترس های شان ذکر کرده اند و بسیاری از آنها این کار را حتی وحشتناک تر از مرگ می دانند. اکثر افراد هنگامی که قرار است کار مهمی را در جمع و مقابل دید دیگران انجام دهند، ممکن است مضطرب شوند؛ ورزشکاران قبل از بازی های بزرگ و مسابقه های حساس، هنرپیشه ها قبل از شروع نمایش. حتی افراد مهم سیاسی نیز به هنگام سخنرانی های بزرگ کمی عصبی و دچار استرس می شوند و این یک حالت طبیعی است.
علائم ترس از صحبت در جمع یا «Glossophobia»
ترس از صحبت در جمع و سخنرانی، در افراد به صورت علائم متفاوتی ظاهر می شود. با توجه به شخصیت هر فرد و درجه اهمیت موضوع، شدت آن می تواند کم یا زیاد باشد.
. خشکی دهان
. تپش قلب
. ناراحتی دستگاه گوارش
. تعرق
. لرزش صدا
. سیاهی رفتن چشم
. سرگیجه و فراموشی
. قفل شدن زانو
. سرد شدن دستان
. کم آوردن نفس
علائم بالا از جمله نشانه های اضطراب هستند که ممکن است یک یا چند مورد از آنها در شخص اتفاق بیفتد. در هر کاری تعامل با عده دیگری از مردم لازم است. افرادی که باید شما را لایق، توانا و قابل اعتماد تشخیص دهند. مردم باید ابتدا خود شما را بپسندند تا سپس خدمت یا محصولی که ارائه می دهید، مورد پسندشان واقع شود.
این ارتباط تنها زمانی شکل خواهد گرفت که بتوانید به راحتی و با آرامش صحبت کنید؛ چه با یک فرد و چه در برابر تعداد زیادی از مردم. برای بسیاری از مردم صحبت در جمع دشوار ترین کاری است که ممکن است تصورش را بکنند، اما واقعیت این است که با صحبت در جمع می توانید پیامی را که مایلید دیگران آن را دریافت کنند، در یک جلسه به تعداد زیادی از مردم برسانید. این کار اعتبار و تأثیر شما را تا حد زیادی بالا خواهد برد و موقعیت ها و چشم اندازهای جدید پیش روی شما قرار خواهد داد.
با آموختن نحوه صحبت در جمع، نفوذ و تأثیرتان بر دیگران بسیار بیشتر خواهد شد و علاوه بر این، به اعتماد به نفس بیشتری نیز دست خواهید یافت. بی شک بدون داشتن توانایی سخنوری، ایجاد ارتباطات جدید برای پیشرفت کاری، تقریبا غیر ممکن است. صحبت کردن یکی از کلیدهای قدرتمند موفقیت است. در این قسمت به دلایل ایجاد این ترس و راهکارهای مقابله با آن پرداخته می شود:
راهکارهای غلبه بر ترس از صحبت در جمع یا «Glossophobia»
برای غلبه بر «ترس از صحبت کردن در مقابل جمع» هیچ راه آسانی وجود ندارد. اگر این کار آسان بود، هرگز به عنوان یکی از اضطراب آور ترین فعالیت ها در جهان به حساب نمی آمد. ولی شاید دانستن این نکته به شما کمک کند که تأثیرگذارترین سخنرانان کسانی هستند که بیش از همه از سخن گفتن در برابر جمع وحشت دارند.
همچنین دانستن این نکته ضرورت دارد که ترس از سخن گفتن در برابر جمع، ریشه در کمال گرایی افراد دارد. زمانی که حس کنید به حد کافی خوب نخواهید بود، ترس شما را فرا می گیرد. این ترس از زمانی آغاز می شود که به داوری و قضاوت درباره ی خودتان می پردازید و به خود نمره می دهید. زمانی می توانید از شر این ترس خلاص شوید که بیاموزید خود را همان گونه که هستید، بپذیرید. اگر هنگام صحبت در مقابل مردم، سعی کنید که خودتان باشید، کمال گرایی را رها کنید و از فکر این که به بهترین شکل ممکن ظاهر شوید، صرف نظر کنید و افکار و احساسات واقعی خود را در برابر دیگران به نمایش بگذارید، آن گاه می توانید سخنران خوبی باشید.
1. تنفس دیافراگمی را بیاموزید و تمرین کنید
این نوع تنفس می تواند از میزان ترس و اضطرابتان کم کند و علاوه بر این، به سخنان شما آهنگی آرام ببخشد و شما را کمتر هیجان زده و مضطرب نشان دهد.
2. به بدن خود تکیه کنید
این بدان معناست که هنگام سخن گفتن از وضعیت بدن خودتان آگاه باشید و آن را آرام نگه دارید. هنگام حرف زدن فقط از سر و دست های خود کمک نگیرید. حرکات بدن شما می تواند در تأثیر کلمات تان بر ذهن دیگران مؤثر باشد.
3. از مضطرب بودن نترسید
به خودتان اجازه بدهید که بابت قرار گرفتن در برابر جمع مضطرب باشید و از خود انتظار نداشته باشید این تجربه را بدون اضطراب و ترس به پایان برسانید.
4. آنقدر صادق باشید که مخاطبان شما آن را حس کنند
حتی اگر اضطراب شما نیز مشخص شد، نترسید؛ از آن به نفع خود بهره برداری کنید. زمانی که مردم متوجه شوند با آنها روراست هستید، صداقت و روراستیتان آنها را به سوی شما جذب خواهد کرد.
5. فقط سخنرانی نکنید
بلکه یک گفت و گوی دو جانبه با مخاطبان را آغاز کنید. از قبل سؤالاتی را آماده کنید تا از مخاطبان خود بپرسید و اجازه دهید آنها با بازگو کردن دانسته ها، احساسات و تجربیاتشان در مورد آنچه با سخنان شما ارتباط دارد، در این گفت وگو شرکت کنند. مطرح کردن این سؤال ها از همان ابتدای سخنرانی، این حس را به شنوندگان خواهد داد که با گفت و گویی دوستانه روبه رو هستند و شما متكلم وحده نیستید. به طور حتم از این که می بینید این نحوه ی گفت وگو بر خود شما نیز تأثیری مثبت دارد و تا حد زیادی شما را آرام و خونسرد کرده است، شگفت زده خواهید شد.
6. به خاطر بسپارید که حتی سخنرانی و نطق بسیار خوب نیز به طور حتم بی عیب و نقص نخواهد بود
چیزی که حتی از بی عیب و نقص بودن سخنرانی تان مهم تر است این است که خودتان باشید. در هنگام سخن گفتن، تصویر خاص خودتان را به نمایش بگذارید و به طور جدی از تقلید کردن پرهیز کنید. نحوه ی سخن گفتن مخصوص به خودتان را طراحی و فقط از آن پیروی کنید. این کار از تلاش برای این که فوق العاده به نظر برسید، بسیار موفق تر خواهد بود.
7. افکار خود را بر روی یک طرح پیاده کنید
این طرح، تصویری از تمام موضوعات و نظریاتی است که می خواهید در سخنان تان بیان کنید. آن را در وسط کاغذی بنویسید و دور آن خط بکشید. سپس زیر آن، نکات اصلی را که برای مطرح کردن نظریه تان به شما کمک می کند، یادداشت کنید. دور هر کدام از این نظریه ها خط بکشید و با خطوطی آنها را به موضوع اصلی مرتبط سازید. به طور کلی باید دست کم 2 تا 5 نکته را یادداشت کرده باشید. روی خطوط ارتباطی که کشیده اید، نحوه ی برقراری ارتباط میان آنها را یادداشت کنید؛ برای نمونه، به کار بردن داستان ضرب المثل یا مثال. اکنون شما تصویری کلی از سخنرانی خود تهیه کرده اید و می توانید از آن در هنگام سخن گفتن در جمع استفاده کنید. هیچ چیزی را از خاطر نبرید.
8. سخنان خود را با گفتن نکته ی جالبی آغاز کنید
تا بتواند توجه مخاطبان را جلب کنید. می توانید صحبت های خود را با تعریف کردن یک خاطره شروع کنید؛ داستانی بامزه در ارتباط با آن چیزی که می خواهید درباره ی آن سخن بگویید؛ هر قدر این داستان تأثیرگذارتر باشد، بهتر است.
9. سخنرانی خود را 10 تا 20 بار تمرین کنید
مطالب خود را به چند قسمت عمده تقسیم کنید و در هر بار تمرین، به یک قسمت آن بپردازید. این کار از به خاطر سپردن سخنرانی به طور کامل، آسان تر خواهد بود. به طور کلی هر مطلب را می توانید به چند قسمت اصلی مقدمه، بخش اول، بخش دوم، بخش سوم و قسمت پایانی تقسیم کنید.
10. با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید
ایجاد ارتباط، نکته ی اصلی و ضروری در هر گفت وگوی تأثیرگذاری است. ارتباط در واقع توجهی دو سویه از جانب شما و مخاطبان است؛ نوعی مبادله انرژی بین طرفین که چیزی بسیار فراتر از ارتباط چشمی است. در این ارتباط، هر یک از مخاطبان شما باید احساس کند که شما به او نگاه می کنید و با وی حرف می زنید. ذهن شما باید باز باشد و برای دریافت توجه و اعتماد آنها آماده باشید. اگر به راستی خواستار برقراری چنین ارتباطی باشید، دیگران شما را می پذیرند و تمایل شما به برقراری ارتباط را حس خواهند کرد. هنگامی که این ارتباط وجود داشته باشد، شما احساسی خوشایند در دیگران به وجود خواهید آورد؛ انرژی و نیرویی که بدون این که بیان شود، از سوی شما به طرف مخاطبان جریان خواهد یافت.