طالبی ( Cucumis melo var. reticulatus) یک گیاهی مانند خربزه است که به راحتی با الگوی توری بژ رنگی که در قسمت بیرونی میوه شکل می گیرد، تشخیص داده می شود. دارای پوست سبز و گوشت نارنجی شیرین است. برگهای درشت و متوسط به شکل قلب بهصورت عمودی روی ساقههای تیرهای که انگورهای خاردار و پراکنده دارند، قرار میگیرند. طالبی عاشق هوای گرم است که در آن رشد کند و سرعت رشد آن متوسط است. معمولاً در بهار برای برداشت تابستانی کاشته می شود. در این مطلب از سلام دنیا درباره نحوه کاشت طالبی در مرزعه و گلدان و شرایط نگهداری و مراقبت از طالبی صحبت خواهیم کرد.
روش پرورش و کاشت طالبی و شرایط نگهداری
- نام متداول: طالبی، خربزه
- نام گیاه شناسی: cucumis,melo var,reticulatus
- خانواده: کدوئیان
- نوع گیاه : میوه، سالانه
- اندازه: 15–18 اینچ بلند، 6 فوت عرض
- قرارگیری در معرض نور خورشید: آفتاب کامل
- نوع خاک: لومی، شنی، زهکشی خوب
- pH خاک: اسیدی، خنثی
- زمان شکوفایی: تابستان
- مناطق سختی: 5-11 (USDA)
- منطقه بومی: آسیا، آفریقا
نحوه کاشت طالبی
طالبی در دماهای گرم با فاصله زیاد بین هر بوته (حداقل 18 اینچ) بهترین رشد را دارد. مکانی را با آفتاب کامل و خاک اسیدی تا خنثی غنی از مواد مغذی با زهکشی خوب انتخاب کنید. افزودن کمپوست به خاک به افزایش مواد مغذی برای استقرار گیاهان جوان کمک می کند.
حتما بخوانید: انواع روش های تکثیر گل ارکیده از ساقه، برگ، در آب و قلمه زدن
طالبی چه زمانی کاشته شود؟ (زمان کاشت طالبی)
در آب و هوای سرد، بهتر است بذرها را تقریباً چهار تا شش هفته قبل از آخرین تاریخ یخبندان بهاری خود در داخل خانه شروع کنید. سپس، زمانی که دمای خاک به بالای 60 درجه فارنهایت رسید، نهال ها را در فضای باز پیوند دهید. به همین ترتیب، اگر در آب و هوای گرم زندگی می کنید، زمانی که خاک بالای 60 درجه فارنهایت شد، می توانید به سادگی بذرها را در فضای باز بکارید.
انتخاب محل کاشت طالبی
یک نقطه آفتابی با خاک با زهکشی خوب برای طالبی خود انتخاب کنید. رشد کانتینری یک گزینه است، اگرچه شما باید یک ظرف نسبتا بزرگ داشته باشید. از پرورش طالبی در نزدیکی هندوانه خودداری کنید، زیرا آنها می توانند آفات و بیماری های مشابه را جذب کنند.
فاصله، عمق و پشتیبانی از بذر طالبی
بذرها باید تقریباً به عمق یک اینچ کاشته شوند. آنها را به فاصله 18 اینچ در ردیف هایی قرار دهید که حدود 3 فوت از هم فاصله دارند. ساختار پشتیبانی ضروری نیست. اما شما می توانید درختان را طوری تربیت کنید که یک داربست محکم یا سازه های دیگر رشد کنند. این نه تنها باعث صرفه جویی در فضای زمین می شود، بلکه محافظت در برابر آفات و بیماری ها در خاک را نیز ارائه می دهد.
مراقبت از گیاه طالبی
طالبی برای رشد سالم به آفتاب کامل نیاز دارد، یعنی حداقل شش ساعت آفتاب مستقیم در بیشتر روزها. آفتاب کافی همچنین به خشک نگه داشتن شاخ و برگ کمک می کند و احتمال بیماری های قارچی را به حداقل می رساند.
1. خاک مناسب کاشت طالبی
خاک ایده آل برای طالبی مخلوطی از خاک لومی و شنی با pH خاک کمی اسیدی تا خنثی است. باید زهکشی تیز داشته باشد. قبل از کاشت، خاک را با کمپوست اصلاح کنید تا هم زهکشی و هم محتوای مواد مغذی آن بهبود یابد.
2. آب مناسب طالبی
اطمینان از اینکه گیاه طالبی شما در زمان مناسب مقدار مناسب آب دریافت می کند یکی از مهم ترین چیزها برای یک محصول سالم است. در حالی که گیاهان در حال رشد، شکوفه دادن و میوه دادن هستند، تقریباً به 2 گالن آب در هفته نیاز دارند. آبیاری در صبح ترجیح داده می شود تا برگها در بعد از ظهر خشک شوند. همانطور که میوه رشد می کند، آبیاری را کاهش دهید. شرایط گرم و خشک در مراحل نهایی بلوغ شیرین ترین خربزه ها را تولید می کند.
حتما بخوانید: بهترین زمان و روش هرس کردن انواع گل ادریسی
3. دما و رطوبت مناسب کاشت طالبی
دماهای بین 70 تا 90 درجه فارنهایت در طول فصل رشد بهترین محصول را تولید خواهند کرد. گیاه طالبی به سرما مقاوم نیست. به علاوه، دمای بیش از 90 درجه فارنهایت می تواند باعث ریزش گل و برداشت ضعیف میوه شود.
علاوه بر این، گیاهان طالبی رطوبت بالاتری را در مرحله رشد اولیه خود ترجیح می دهند قبل از اینکه در مراحل گلدهی و رشد میوه کمی به حدود 60 تا 70 درصد کاهش یابد.
4. کود مناسب کاشت طالبی
تا زمانی که آزمایش خاک انجام نشود، تغذیه توصیه نمی شود. نیتروژن بیش از حد در خاک می تواند به جای تولید میوه خوب باعث رشد شاخ و برگ شود. اگر خاک فقیر از نظر مواد مغذی دارید، افزودن کود کمپوست شده در زمان کاشت و سپس یک کود آلی متعادل (مانند امولسیون ماهی ) هر چند هفته یکبار یک روش معمول است. برای مقدار مصرف، دستورالعمل برچسب محصول را دنبال کنید.
5. گرده افشانی مناسب کاشت طالبی
گیاهان طالبی گلهای نر و ماده تولید می کنند. و حیوانات گرده افشان و همچنین باد به گرده افشانی آنها کمک می کند. با این حال، اگر انگورهای شما بارده نیستند، همیشه می توانید گرده افشانی دستی را امتحان کنید. یک شکوفه نر (آنهایی که ساقه های نازک دارند) را بردارید، گلبرگ ها را بردارید تا برچه ظاهر شود و سپس برچه را تکان دهید تا گل ماده را روی آن بپوشانید تا با گرده بپوشانید. این کار را در تمام انگورها تکرار کنید.
انواع طالبی
چندین رقم طالبی در دسترس است، از جمله:
- 'آتنا': این رقم به طور متوسط بین 70 تا 80 روز طول می کشد تا بالغ شود و میوه های درشت تولید می کند.
- 'Ambrosia': این واریته به خاطر طعم شیرینش معروف است.
- 'Hale's Best Jumbo': این رقم به طور متوسط بین 80 تا 90 روز طول می کشد تا بالغ شود و میوه های بسیار بزرگی تولید می کند.
تفاوت طالبی در مقابل خربزه
چیزی که مردم آمریکای شمالی معمولاً از آن به عنوان طالبی یاد می کنند ( Cucumis melo var. reticulatus ) در واقع نوعی خربزه مشک است ( Cucumis melo ). طالبی های واقعی از گونه های خربزه اروپایی ( Cucumis melo var. cantalupensis ) هستند که دارای پوست سبز خاکستری خشن با دنده هستند. علاوه بر تفاوت ظاهری، واریته اروپایی آن شیرینتر از واریته آمریکای شمالی است.
برداشت طالبی
زمان برداشت با انواع طالبی متفاوت است، بنابراین از نیازهای رشد گیاه خاص خود آگاه باشید. چند نشانه کلیدی وجود دارد که میوه ها آماده برداشت هستند. ابتدا قسمت بیرونی از سبز به قهوه ای مایل به زرد تبدیل می شود. همچنین باید شکافی در ساقه در جایی که به میوه می چسبد وجود داشته باشد و میوه باید به راحتی از درخت انگور بپیچد. میوه ای که به خودی خود از درخت انگور می افتد معمولاً بیش از حد رسیده است در حالی که میوه ای که جدا کردن آن دشوار است احتمالاً به زمان بیشتری برای رسیدن نیاز دارد.
حتما بخوانید: آموزش کاشت توت فرنگی در گلدان در خانه گام به گام
میوه رسیده را به آرامی از ساقه جدا کنید تا برداشت شود. مراقب باشید بقیه تاک که میوه ها هنوز در حال رشد هستند، مزاحم نشوید. میوه های برش نخورده را می توانید حدود یک هفته در دمای اتاق نگهداری کنید. میوه های بریده شده را باید در یخچال نگهداری کنید، جایی که بهترین حالت خود را برای چند روز خواهد داشت.
چگونه طالبی را در گلدان پرورش دهیم؟ (کاشت طالبی در گلدان)
بهتر است طالبی را در زمینی که فضای کافی دارد پرورش دهید. اما اگر باغ مناسبی ندارید، رشد ظرف نیز یک گزینه است. انواع طالبی کوچکتر را انتخاب کنید، که در فضای محدود ظرف بهتر عمل می کند. با این حال، شما همچنان به یک ظرف 5 گالنی با زهکشی نیاز دارید. کیسه رشد می تواند گزینه خوبی باشد زیرا در مقایسه با سرامیک یا خاک رس، جابجایی نسبتا سبکی خواهد داشت. همچنین، یک پرده یا تکیه گاه دیگر به ظرف اضافه کنید، تا انگورها به جای پراکنده شدن روی زمین، به سمت بالا رشد کنند.
هرس کردن طالبی
هنگامی که تولید میوه شروع شد، جوانه های انتهای تاک ها را هرس کنید. این به معنای قربانی کردن شکوفه هایی است که احتمالاً به میوه تبدیل شده اند. با این حال، باید خربزه های باقی مانده را بزرگتر و با کیفیت تر کند.
تکثیر طالبی
طالبی معمولاً از دانه ها یا گیاهان رشد می کند. و با صرفه جویی در بذر می توان گیاهان خود را تکثیر کرد. این نه تنها یک راه ارزان برای ایجاد گیاهان جدید است، بلکه به شما امکان می دهد تنوع خاصی را که دوست دارید تکثیر کنید. فقط مطمئن شوید که طالبی شما در نزدیکی سایر گونه های خربزه که بتواند با آنها گرده افشانی متقابل کند کاشته نشده باشد، در غیر این صورت ممکن است دانه های شما درست رشد نکنند. هنگام برداشت طالبی های رسیده خود، دانه ها را ذخیره خواهید کرد. در اینجا به این صورت است.
حتما بخوانید: نگهداری و مراقبت از گیاهان و درختچه ها در زمستان
- صبر کنید تا طالبی کاملاً بالغ شود و سپس آن را از روی تاک بچرخانید تا برداشت شود.
- خربزه را از وسط نصف کنید و دانه ها را در یک صافی بردارید.
- پالپ را از دانه ها بشویید.
- دانه ها را در یک لایه روی یک حوله کاغذی یا صفحه پخش کنید تا حدود یک هفته خشک شود.
- دانه های خشک شده را در یک پاکت برچسب دار در مکانی خنک، تاریک و خشک نگهداری کنید. آنها باید برای چند سال زنده باشند.
چگونه طالبی را از بذر پرورش دهیم؟
اگر می خواهید بذرها را در داخل خانه شروع کنید، آنها را در سینی پر از مخلوط مرطوب شروع بذر بکارید. استفاده از تشک حرارتی برای نگه داشتن خاک در حدود 85 درجه فارنهایت برای جوانه زنی سریعتر می تواند مفید باشد. مطمئن شوید که خاک را مرطوب نگه دارید اما هرگز خیس نگه ندارید. و شما باید در عرض یک تا دو هفته شاهد جوانه زنی باشید.
گلدان و گلدان مجدد طالبی
از مخلوط گلدانی ارگانیک با زهکشی خوب که حاوی پرلیت یا ورمیکولیت است برای پرورش طالبی در ظروف استفاده کنید. مخلوط کردن مقداری کمپوست در خاک نیز می تواند ایده خوبی برای تقویت گیاهان شما باشد. گلدان مجدد نباید ضروری باشد. بهتر است طالبی را در ظرفی قرار دهید که بتواند اندازه بالغ آن را در خود جای دهد تا از ایجاد مزاحمت برای ریشه و انگور جلوگیری شود.
زمستان
طالبی یک ساله است که چرخه رشد خود را در یک فصل کامل می کند. نمی تواند در دمای سرد زمستان دوام بیاورد. بنابراین، نیازی به نگهداری زمستانی نیست.
آفات و بیماری های رایج گیاهی طالبی
طالبی به برخی از آفات و بیماری های رایج باغ حساس است. آفات شامل شته ها ، پروانه کرم خوار تاک کدو و سوسک خیار است. از جمله بیماری ها می توان به سفیدک پودری و پژمردگی فوزاریوم اشاره کرد. گاهی اوقات می توان هجوم حشرات را با روغن چریش یا یک حشره کش ارگانیک درمان کرد. و بهتر است از بیماری ها با شرایط رشد مناسب جلوگیری شود.
سوالات متداول
آیا طالبی به راحتی رشد می کند؟
تا زمانی که در آب و هوای گرمی که گیاه ترجیح می دهد باشید و آب کافی تامین کنید، طالبی نسبتاً آسان است. شما همچنین باید فضای باغ مناسبی برای تاک های بلند داشته باشید.
چه مدت طول می کشد تا طالبی پرورش یابد؟
طالبی از کاشت تا برداشت به طور متوسط حدود 70 تا 100 روز طول می کشد. برخی از واریته ها زود بالغ می شوند و برای آب و هوای سردتر با فصل رشد کوتاه تر ایده آل هستند.
آیا طالبی هر سال رشد می کند؟
طالبی یک ساله است و انگورها پس از تکمیل تولید میوه از بین می روند. بنابراین باید هر سال با بذرها یا نهال های جدید شروع کنید.
سخن آخر
با توجه به نکات آمده در خصوص کاشت و برداشت طالبی امیدواریم توانسته باشید در باغچه و یا گلدان خود طالبی را پرورش دهید.
مقالات مرتبط:
بهترین علف کش طبیعی؛ از بین بردن علف هرز با نمک، سرکه و آب جوش
از بین بردن علف هرز با 3 محلول خانگی ساده