همه ما میدانیم عزت نفس که از آن به عنوان ارزش گذاشتن به خود و یا احترام به خود یاد میشود، میتواند یک بخش مهم از موفقیت باشد. کمبود عزت نفس می تواند به افراد حس افسردگی و یا شکست دهد. هم چنین میتواند افراد را به سمت انتخاب های غلط هدایت کند، وارد روابط مخرب کند و یا باعث شود در استفاده از همه پتانسیل خود در زندگی شکست بخورند. عزت نفس بسیار زیاد که به عنوان اختلال شخصیتی خودشیفته یا نارسیس از آن یاد میشود که مطمئنا می تواند ارتباط با دیگران را خاتمه دهد و به روابط شخصی آسیب بزند.
عزت نفس در درجه بسیار بالا و یا بسیار پایین، میتواند بسیار مضر باشد، بنابراین در حالت ایده آل بهتر است جایی در وسط آن تعادل ایجاد کرد. یک دیدگاه واقع گرایانه اما مثبت از خودتان می تواند به طور کلی، ایده آل محسوب شود. اما عزت نفس دقیقا چیست؟ از کجا میآید و واقعا چه تاثیراتی روی زندگی ما دارد؟
عزت نفس چیست؟
در روانشناسی، اصطلاح عزت نفس برای توصیف حس کلی شخص از ارزش خود توصیف میشود. به عبارت دیگر چقدر شما قدردان خود هستید و خودتان را دوست دارید.
عزت نفس اغلب به عنوان یک صفت شخصیتی دیده میشود، به این معنا که تمایل دارد پایدار باشد.
عزت نفس میتواند شامل اعتقادات بسیاری در مورد خودتان باشد، برای مثال ارزیابی ظاهرتان، اعتقاداتتان، احساسات و رفتارتان.
چرا عزت نفس مهم است؟
عزت نفس میتواند نقش مهمی در انگیزه و موفقیت شما در زندگی داشته یاشد. عزت نفس پایین ممکن است شما را از موفقیت در مدرسه و یا کار دور نگه دارد، زیرا شما باور ندارید که توانایی موفقیت دارید. برعکس، داشتن عزت نفس مناسب میتواند کمک کند که به موفقیت برسید زیرا شما زندگی را با یک نگرش مثبت هدایت میکنید و اعتقاد دارید میتوانید به اهدافتان برسید.
نظریههای عزت نفس
نیاز به عزت نفس نقش مهمی را در سلسله مراتب نیازهای روانشناس ابراهام مازلو بازی میکند، که عزت نفس را یکی از پایهایترین انگیزه های انسانی مطرح میکند. مازلو اظهار میکند که مردم عزت را هم از طرف بقیه افراد و هم به عنوان احترام داخلی نیاز دارند. هر دوی این نیازها باید برآورده شود تا یک فرد بتواند به عنوان یک شخص رشد کند و به خودکفایی برسد.
مهم است که توجه داشته باشیم که اعتماد به نفس یک مفهوم متمایز از خود کارآمدی است، که شامل این می شود که شما چقدر باور دارید که به خوبی می توانید اقدامات و عملکردهای آینده را مدیریت کنید.
فاکتورهایی که بر روی عزت نفس تأثیر میگذارد
همان طور که تصور می کنید فاکتورهای زیادی بر روی عزت نفس تأثیر می گذارد. فاکتورهای ژنتیکی که شکل کلی شخصیت را بوجود میآورد میتواند نقش مهمی را ایفا کند، اما این اغلب تجربههای ماست که اساس عزت نفس کلی را شکل میدهد.
برای مثال افرادی که به طور پیوسته ارزیابی های منفی یا انتقادی افراد مراقب، اعضای خانواده و دوستانشان را دریافت میکنند احتمالا عزت نفس پایینی را تجربه میکنند.
به علاوه، تفکرات درونی شما، سن، هر بیماری بالقوه، ناتوانی ها، محدودیت های جسمی و شغل شما می تواند بر روی عزت نفس تان تاثیر بگذارد.
نشانه های عزت نفس سالم
شما احتملا حس خوبی به خودتان دارید اگر که این نشانه ها را داشته باشید:
- اعتماد به نفس
- قدرت نه گفتن
- چشم انداز مثبت
- توانایی دیدن قدرت ها و ضعف های کلی و پذیرش آنها
- تجربه های منفی بر روی دید کلی شما تاثیر نمی گذارد.
- توانایی بیان نیازهایتان
نشانههای عزت نفس پایین
شما ممکن است احتیاج داشته باشید بر روی حس تان نسبت به خودتان کار کنید اگر که این نشان های عزت نفس پایین را داشته باشید :
- چشم انداز منفی
- نداشتن اعتماد به نفس
- ناتوانی در ابراز نیازهایتان
- تمرکز بر روی نقاط ضعف تان
- اعتقاد به اینکه دیگران بهتر از شما هستند
- مشکل در قبول کردن بازخوردهای مثبت
- ترس از شکست