در دنیای فناوری امروز، صفحه نمایشهای لمسی به جزئی جداییناپذیر از زندگی روزمره ما تبدیل شدهاند. اگرچه ممکن است در نگاه اول انواع مختلفی از این صفحات وجود داشته باشد، اما بهطور کلی میتوان آنها را به دو دسته اصلی تقسیم کرد: صفحه نمایش لمسی مقاومتی و صفحه نمایش لمسی خازنی. صفحه نمایشهای خازنی، که در گوشیهای هوشمند و تبلت های گران قیمت یافت میشوند، به لمسهای سبکتر پاسخ میدهند و از چند لمس همزمان پشتیبانی میکنند، در حالی که صفحه نمایشهای مقاومتی برای کار کردن به فشار بیشتری نیاز دارند و به طور معمول از قابلیت لمسی چندگانه برخوردار نیستند.
شاید شما هم به عنوان یک علاقهمند به فناوری، تفاوتهای این دو نوع صفحه نمایش لمسی را تجربه کردهاید. ممکن است از خود پرسیده باشید که چرا صفحه نمایش آیفون 4 نمیتواند انگشتان دستکش را حس کند یا دلیل عدم سازگاری قلمهای لمسی قدیمی با دستگاههای جدید چیست. پاسخ به این سوالات به دو عامل اصلی، یعنی امپدانس و ظرفیت، بازمیگردد. در ادامه این مطلب از سلام دنیا، به بررسی دقیق تری از نحوه عملکرد و تفاوت صفحه نمایش لمسی مقاومتی و خازنی خواهیم پرداخت.
نحوه عملکرد صفحه نمایش لمسی مقاومتی و صفحه لمسی خازنی
1. نحوه عملکرد صفحه نمایش لمسی
اگرچه آنها روز به روز محبوب تر می شوند، اما این بدان معنا نیست که صفحه نمایش های لمسی اختراع جدیدی هستند. اولین صفحه نمایش های لمسی در دهه 1960 اختراع شدند و تغییرات و بهبودهای زیادی را تجربه کردند تا به صفحه نمایش های لمسی تبدیل شوند که امروزه می بینیم.
حتما بخوانید: رفع مشکل تنظیم نبودن و فول اسکرین نشدن صفحه نمایش ویندوز
صفحه نمایش های لمسی به گوشی های هوشمند و تبلت ها محدود نمی شود، آنها در هر زمینه و هر گوشه ای از زندگی استفاده می شوند، از دستگاه های خودپرداز، دستگاه های فروش، سیستم های ناوبری، کنسول های بازی دستی و حتی تاچ پد روی لپ تاپ ها. صفحه نمایش های لمسی به تدریج وارد زندگی ما می شوند، بنابراین درک نحوه عملکرد آنها نیز برای ما مفید است.
2. نحوه عملکرد صفحه نمایش لمسی مقاومتی
صفحه نمایش های لمسی مقاومتی رایج ترین نوع صفحه نمایش لمسی هستند. به استثنای گوشیهای هوشمند و تبلتهای مدرن، اکثر صفحهنمایشهای لمسی که با آنها مواجه میشویم در واقع مقاومتی هستند. البته صفحات لمسی مقاومتی به امپدانس متکی هستند. فشاری که وارد می کنید باعث می شود صفحه نمایش پاسخ دهد. یک صفحه نمایش لمسی از دو لایه اصلی تشکیل شده است که با یک فاصله از هم جدا شده اند. این دو لایه دارای پوششی روی سطح هستند که در فضا به هم می رسند، مانند دو تکه نان در ساندویچ. هنگامی که دو پوشش با هم برخورد می کنند، یک ولتاژ تولید می شود و به عنوان لمس در آن مکان پردازش می شود.
بنابراین هنگامی که یک انگشت، قلم یا هر شی دیگری با صفحه لمسی مقاومتی تماس میگیرد، روی لایه بالایی فشار ایجاد میکند و به لایه بعدی منتقل میشود و سیگنالی تولید میکند. بنابراین میتوانید از هر چیزی که میخواهید روی یک صفحه لمسی مقاومتی اعمال کنید تا رابط لمسی کار کند، استفاده کنید. یک انگشت دستکش دار، یک تکه چوب، یک ناخن، به شرطی که فشار کافی به نقطه لمسی وارد شود تا مکانیسم فعال شود و لمس ثبت شود. به دلایل مشابه، صفحات لمسی مقاومتی برای ثبت لمس نیاز به فشار کمی دارند و همیشه به اندازه صفحه نمایش لمسی خازنی پاسخگو نیستند.
حتما بخوانید: روش تغییر و تنظیم محافظ صفحه نمایش در ویندوز
علاوه بر این، ساختار چند لایه باعث می شود تا تصاویر با وضوح کمتر و کنتراست کمتری نسبت به صفحه نمایش های لمسی خازنی ایجاد شود. در حالی که بیشتر صفحهنمایشهای لمسی مقاومتی اجازه چند لمسی را نمیدهند، مانند فشار دادن دو انگشت برای زوم، میتوانند لمس یک انگشت را ثبت کنند در حالی که انگشت دیگر قبلاً مکان دیگری را روی صفحه لمس میکند.
صفحهنمایشهای لمسی مقاومتی نیز طی چند سال گذشته پیشرفت زیادی کردهاند و امروزه بسیاری از گوشیهای هوشمند با صفحهنمایش لمسی میانرده دارای صفحهنمایش لمسی مقاومتی هستند که دقیقاً به اندازه دستگاههای پیشرفته است. برخی از دستگاه های اخیر که از فناوری صفحه لمسی مقاومتی استفاده می کنند عبارتند از Nokia N800، Nokia N97، HTC Tattoo و Samsung Jet. دستگاه معروف دیگری که از فناوری صفحه لمسی مقاومتی استفاده می کند Nintendo DS اولین دستگاه بازی است که از این فناوری استفاده می کند.
3. صفحه نمایش لمسی خازنی
با کمال تعجب، ابتدا صفحه نمایش های لمسی خازنی در واقع اختراع شدند. اولین نمایشگرها حدود 10 سال قبل از صفحه نمایش های لمسی مقاومتی ساخته شدند. با این حال، صفحهنمایشهای لمسی خازنی امروزی دقیقتر هستند و به لمسهای سبک انگشتان سریعتر پاسخ میدهند. برخلاف لمس مقاومتی که بر فشار مکانیکی انگشت یا قلم متکی است، صفحه نمایش های لمسی خازنی از خواص الکترومغناطیسی بدن انسان استفاده می کنند.
حتما بخوانید: راهنمای جامع تقسیم کردن صفحه نمایش در ویندوز 10
یک صفحه نمایش لمسی خازنی معمولاً از یک لایه عایق مانند شیشه ساخته می شود که داخل آن با یک ماده رسانای شفاف پوشیده شده است. از آنجایی که بدن انسان الکتریسیته را هدایت می کند، یک صفحه نمایش لمسی خازنی می تواند از این رسانایی به عنوان ورودی استفاده کند. هنگامی که یک صفحه لمسی خازنی را با انگشت خود لمس می کنید، باعث ایجاد تغییر در میدان الکترومغناطیسی صفحه می شوید.
این تغییر تشخیص داده می شود و محل لمس توسط یک پردازنده تعیین می شود. این کار با استفاده از تعدادی فناوری مختلف انجام می شود، اما همه آنها به تغییرات الکترومغناطیسی ناشی از لمس انگشت متکی هستند. به همین دلیل است که هنگام پوشیدن دستکش های عایق نمی توانید از صفحه نمایش لمسی خازنی استفاده کنید. همین امر در مورد قلم ها نیز صدق می کند. از آنجایی که صفحه نمایش های خازنی تنها از یک لایه اصلی ساخته شده اند که با پیشرفت فناوری نازک تر می شود، نه تنها حساس تر و دقیق تر هستند، بلکه مانند iPhone 4S واضح تر به نظر می رسند. و البته، صفحهنمایشهای خازنی میتوانند چند لمسی را پشتیبانی کنند، اما تنها زمانی که از چندین انگشت به طور همزمان استفاده کنید. اگر یک انگشت صفحه را لمس کند، صفحه نمایشگر نمی تواند لمس دیگری را به دقت حس کند.
سخن آخر
در نهایت، تفاوتهای اساسی میان دو نوع محبوب صفحه نمایش لمسی، یعنی صفحه نمایشهای مقاومتی و خازنی، به وضوح مشخص است. بسیاری از دستگاههای سطح بالا به دلیل واکنشپذیری فوقالعاده و توانایی نمایش تصاویر شفاف و واضح، فناوری لمسی خازنی را به عنوان گزینه اول خود انتخاب میکنند. با این حال، نباید از مزایای خاص فناوری لمسی مقاومتی غافل شد. هر یک از این فناوریها نقاط قوت و ضعف خود را دارند و انتخاب مناسب بستگی به نیازها و کاربردهای خاص کاربران دارد.
مطالب مرتبط:
اشتراک صفحه نمایش بین دو گوشی اندروید و کنترل از راه دور گوشی دیگران
آموزش تغییر رزولوشن [وضوح تصویر] صفحه نمایش در ویندوز 11
دیدگاه ها