شخصیت تهاجمی چیست؛ علت، ویژگی ها و روش برخورد با شخصیت ساینده

شخصیت تهاجمی چیست؛ علت، ویژگی ها و روش برخورد با شخصیت ساینده شخصیت تهاجمی چیست ؛ علت تشکیل شخصیت ساینده و نشانه و ویژگی های افراد دارای شخصیت تهاجمی همراه با مثال و چگونه با فردی با شخصیت ساینده کنار بیاییم در سلام دنیا بخوانید.

همه ما در طول زندگی خود حداقل یک بار تجربه ملاقات با شخصی که به محض تماس و ارتباط با او نیاز فوری به دور شدن از او را کرده باشیم، داشته ایم. اغلب اوقات، زمانی که با آنها وقت خود را میگذرانید، این احساس به شما دست می دهد که از همه جهت مورد حمله قرار گرفته اید. در این زمان است که دقیقاً برای شما این حس، که افکارتان شنیده نمی‌شوند و یا حتی خود را پایین تر از چیزی که هستید ببینید، برایتان رخ می دهد.

برای شما اینگونه به نظر خواهد رسید که  آن شخص شما را اینگونه می بیند. شما در این برهه زمانی احساس پوچی می کنید. اگر که این احساسات را دارید اصلاً جای نگرانی نیست چرا که شما به تازگی با شخصی که دارای شخصیت ساینده است دیدار داشته اید. در این مطلب سلام دنیا، ما به نشانه های مرتبط با شخصیت ساینده؛ ویژگی های شخصیت ساینده با انواع مثال ها و روش برخورد و کنار آمدن با افراد با شخصیت تهاجمی پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

شخصیت ساینده (تهاجمی) چیست؟

درست است که شخصیت ساینده به خودی خود یک اختلال و تشخیص روانشناختی حقیقی نیست، ولی خب با این حال پزشکان آن را گاهی اوقات به اختلالات شخصیتی شناخته شده ای همانند خودشیفتگی ربط می دهند. در شخصیت ساینده، فرد مورد نظر، فردی نفرت‌انگیز، از خود راضی و فریبکار توصیف می شود. این دسته از آدم‌ها، افرادی هستند که می خواهند کنترل و اختیار همه چیز را به دست داشته باشند، چرا که آن ها معتقدند از نظر هوشی نسبت به دیگران برتری بیشتری دارند.


حتما بخوانید: اختلال شخصیت مرزی چیست


آنها خیلی سریع از دیگران انتقاد می کنند و نیز اغلب اوقات به قیمت آبرو و حتی شخصیت دیگری با آن ها شوخی می کنند. آن‌ها به اشخاص توصیه‌هایی را می کنند که از آن ها حتی درخواست هم نشده است. برای خود فیلتری ندارند و  با دیگران همدردی و همدلی نمی کنند. یک شخصیت ساینده دوست دارد که موقعیت و وضعیت های ناخوشایندی را به وجود آورد. اکثر مردم این دسته از افراد را افرادی کاملاً بی‌ادب و پست (گستاخ) می دانند.

شخصیت ساینده (تهاجمی)

دلیل اجتناب مردم از افرادی که دارای شخصیت ساینده هستند چیست؟

این افراد اغلب برای مشاغلی استخدام می‌شوند که نیاز به نگرش پیشرو داشته باشد. گرایش آنها به سمت کمال گرایی می باشد و خب طبیعتاً نیاز به موفق شدن و داشتن موفقیت های بسیار می تواند برای یک سازمان و اداره ویژگی مناسبی باشد. این دسته از افراد می خواهند که هر چه سریع تر به منشاء و ریشه یک مشکل دست پیدا کنند و از موقعیت های دشوار واهمه ای ندارند.

همکاران این دسته از افراد در این زمان احساس نادیده گرفته شدن می کنند و حتی می توانند مورد آزار و اذیت (قلدری) دیگران قرار گیرند. شخصیت ساینده با خود فکر می‌کند که بیشتر از همه، از جمله رئیس خود، می‌داند. هیچ‌کس دوست ندارد که روز خود را با هجوم نظرات بی‌ادبانه و گستاخانه سپری کند و با او کمتر از آنچه که هست رفتار شود. بودن و وقت گذراندن در کنار این افراد انرژی گیر است.

چه چیزی باعث شکل گیری شخصیت ساینده می شود؟

یکی از دلایلی که می تواند باعث شکل گیری شخصیت ساینده در فرد شود چگونگی یادگیری عمل تعامل آن هم در حین بزرگ شدن می باشد. امکان اینکه آن ها در چنین محیطی بزرگ شده باشند و یا دارای سابقه سوء استفاده عاطفی یا بی توجهی باشند زیاد است. این دسته از افراد معمولاً اعتماد به نفس پایینی دارند و مملو از ناامنی می باشند. ترس آنها از مورد انتقاد قرار گرفتن با این نگرش که باید ابتدا آن ها به دیگران آسیب/ ضربه بزنند آغاز می شود.

برخی از افراد با این ویژگی های شخصیتی با سایر اختلالات شخصیتی هم نیز سر و کار دارند. بحث کردن و نیز زورگو بودن این افراد، آنها را به آنچه که در گذشته می خواستند رسانده است و اکنون نیز به همین رفتار برای رسیدن به اهداف خود متوسل شده اند.ممکن است که برای برخی افراد عجیب به نظر برسد، اما برای هرکسی که دارای شخصیتی ساینده است این دسته از کار ها توهین آمیز به شمار نمی رود. همه می دانند که آنها فقط اهمیتی نمی دهند.

زورگو بودن

13 نشانه شخصیت ساینده و تهاجمی

در ادامه مطلب به برخی از ویژگی های اصلی یک فرد با شخصیت تهاجمی و نمونه هایی از سخنان و اعمال مخرب آنها پرداخته ایم.


حتما بخوانید: علائم اختلال شخصیت اجتنابی یا دوری گزینی چیست


1. نشانه شخصیت ساینده: سلطه گر و رئیس بودن

این دسته از افراد معتقد هستند که بهتر از همه اطرافیانش می دانند. آنها راه درست انجام هر کاری را می دانند و معتقدند اگر مسئولیت را بر عهده نگیرند، دنیا از هم خواهد پاشید. آن‌ها اغلب پر سر و صداترین افراد در اتاق می باشند. شما همیشه می توانید آن‌ها را در حین قطع کردن صحبت هر کسی که سعی می‌کند نظری را بدهد، پیدا کنید. آنها همچنین هر کسی را که ایده ای برای داشتن راهی دیگر برای انجام یک کار را دارد مورد تمسخر قرار می دهند.

مثال: اداره شما یک جشن کریسمس را برگزار می کند. قبل از اینکه کسی فرصتی برای صحبت داشته باشد، جو شروع به گوشزد کردن دستورات و تعیین وظایف برای هر فردی می کند. با وجود اینکه گروه شما حتی در مورد اینکه هدفشان از طریق دکوراسیون یا غذا چیست صحبت نکرده‌اند، جو با این حال همه چیز را همانطور که می‌خواهد برنامه‌ریزی کرده است و هرگز به این فکر نمی‌کند که شاید دیگران این مهمانی را یک مهمانی عالی و بی نقص ندانند.

نشانه شخصیت ساینده: سلطه گر و رئیس بودن

2. نشانه شخصیت ساینده: تحمل ضعف نداشتن

این شخص از هر چیزی که بداند ضعف خود و یا دیگران را نشان می دهد متنفر است. این دسته از افراد داشتن عواطف و احساسات را ضعف می دانند و هر کسی را که احساسات خود را بروز می دهد مسخره می کنند. به خاطر داشته باشید که چنین فردی با شخصیتی ساینده اغلب بسیار متزلزل می باشد و نیز از ویژگی هایی در دیگران که در خودشان آن ها را دوست ندارند، متنفر می باشند. امکان اینکه در حرف هایشان از طعنه استفاده کنند و شخصی را که نشانه‌ای از ضعیف بودنش را نشان دهد به تمسخر بگیرند، زیاد است.

مثال: ازدواج بیست ساله جورج به تازگی به پایان رسیده است (طلاق گرفته است). او به سراغ رئیسش می رود تا مدت کمی را برای خود مرخصی بگیرد تا بتواند خودش را جمع و جور کند و ببیند که بالاخره به کجا می رسد. پاسخ رییس اینگونه است: "جای تعجب نیست که او رفته است. کدام فرد است که بخواهد با کسی ازدواج کند که نمی‌تواند بدون از هم پاشیدن با این قضیه کنار بیاد؟»

3. نشانه شخصیت ساینده: پرخاشگر بودن

این دسته از افراد اغلب به صورت کلامی و حتی گاهی به صورت فیزیکی هم نیز پرخاشگری می کنند و به ندرت از آن ها کلمات "لطفا" و "متشکرم" شنیده می شود. آن‌ها آنچه را که می‌خواهند مطالبه می‌کنند و حتی گاهی اوقات به سادگی آنچه را که احساس می‌کنند به آن نیاز دارند یا می‌خواهند کارهایشان را با آن انجام دهند، برمی‌دارند.

مثال: مری وارد دفتر شما می شود و بدون احوالپرسی، کنار میز همکارش می ایستد و به خودش این اجازه را می دهد تا شیرینی دانمارکی که همکارش بر روی میز خود قرار داده است را بردارد. بعد از این کار او به همکارش می گوید که برای او یک فنجان قهوه بیاورد و بعدش می رود. همکار شما حتی فرصت کافی برای این که به او بگوید که خودش برای خودش قهوه بیاورد و یا اینکه برای برداشتن شیرینی دانمارکی اعتراض کند را نداشت. مری همان سمتی را دارد که دارد و رئیس نیست و حتی ارشدیتی هم ندارد، او فقط با همه طوری رفتار می کند که انگار دیگران پایین تر از او هستند.

نشانه شخصیت ساینده: پرخاشگر بودن

4. نشانه شخصیت ساینده: مادی یا پول گرا

فرد دارای شخصیت ساینده پول را به عنوان قدرت می داند و سعی می کند تا آنجا که ممکن است برای خود پول پس انداز کند. آنها از پول برای نشان دادن داشتن کنترل بر مردم استفاده می کنند، اغلب به دیگران پول قرض می دهند و سپس از آن به عنوان اهرمی برای وادار کردن طرف مقابل به انجام کارهایی که می خواهند برای آن ها انجام دهند استفاده می کنند. آنها به ندرت بدون وجود مناسبتی هدیه می دهند و دائماً آنچه را که داده اند به مردم یادآوری می کنند. آنها افرادی را که پول ندارند و به نوعی فقیر هستند را ضعیف می دانند.

مثال: پدر و مادر لورا شخصی پولدار هستند. او در اولین انتخاب رشته دانشگاهی خود در برنامه نویسندگی خلاق پذیرفته شد، اما والدینش از او خواستند که در مدرسه دیگری شرکت کند و در رشته حقوق تحصیل کند. یک شب پدرش او را نشاند و به او گفت: "تو یا در هاروارد شرکت می‌کنی و وارد رشته حقوق می‌شوی یا خودت هزینه شهریه خود را پرداخت می کنی. بعد از همه کارهایی که برای شما کرده ام، این حداقل کاری است که می توانید برای من انجام دهید و آن هم این است که شغلی را انتخاب کنید که فکر می کنم برای تو بهترین گزینه باشد.»


حتما بخوانید: با چه مردانی نباید ازدواج کنیم


5. نشانه شخصیت ساینده: ایراد گیر بودن

این دسته از افراد کمال گرا هستند. آنها نه تنها برای چیزی که در خود کمال می دانند تلاش می کنند، بلکه از دیگران هم نیز انتظار کمال را دارند. این افراد به سرعت متوجه هر نقصی می شوند و آن را بیان می کنند. آنها اغلب به صورت کلامی و حتی گاهی به صورت فیزیکی از خود پرخاشگری را نشان می دهند. به ندرت از آن ها کلمات "لطفا" و "متشکرم" شنیده می شود.

مثال: جان در مدرسه خود به سختی تلاش کرده بود و سعی کرده بود که بهترین نمرات ممکن را بگیرد. او یک دانش آموز ممتاز در تمام مقاطع تحصیلی دبیرستان خود بود. با نزدیک شدن به فارغ التحصیلی، او نفر دوم در کلاسی که متشکل از 609 دانش آموز بود شد و به این موفقیت خود بسیار افتخار کرد. او در حالی که هم به صورت پاره وقت کار می کرد و هم در تیم track شرکت داشت به این رتبه دست پیدا کرده بود. او که انتظار داشت مادرش هم به او افتخار کند، ناامید شد، چرا که مادرش ب او گفت: این رتبه برتر در کلاس نیست. باید کمی بیشتر تلاش می کردی. آیا از اینکه همیشه در رتبه دوم باشی خوشحالی؟»

 نشانه شخصیت ساینده: ایراد گیر بودن

6. نشانه شخصیت ساینده: رک و بیش از حد مستقیم بودن

برای این افراد گفتن هیچ چیزی به گونه‌ای که کمتر ناخوشایند یا جدی‌تر از آنچه هست به نظر برسد وجود ندارد. آنها اعتقادی به نزدن ضربه روانی به کسی ندارن و حتی توصیه های ناخواسته ای هم به فرد ارائه می دهند. این دسته از افراد به خود می بالند و آنچه را که احساس می کنند بیان می کنند و هیچ ایده ای از این که چرا مردم می توانند از صراحت و رک گویی آنها صدمه ببینند، ندارند.

مثال: شاینا با لباسی کاملا جدید در مهمانی بارب حاضر شد. او بیشتر از آن چیزی که فکر کنید برای آن لباس پول خرج کرده بود، اما خب لباس و احساسی که در آن ایجاد می کرد را دوست داشت. لحظه ای که بارب در را باز کرد تا به او اجازه ورود دهد، بارب گفت: "امیدوارم بتونی که این لباس را پس دهی. همه رنگ‌های استفاده شده در لباس به پوست تو نمی آید و در آن اصلا خوب به نظر نمی رسی»

7. نشانه شخصیت ساینده: همیشه حق با آنهاست

این دسته از افراد فکر می کنند که هرگز اشتباه نمی کنند و بهترین راه ها را می شناسند. اگر که شما متوجه برخی از مسائل نشوید، با شما بحث می کنند و درست در این زمان است که آن ها شما را به مخالفت با خود متهم می کنند. آنها هر گونه اختلاف نظر را به عنوان یک نوع حمله شخصی تلقی می کنند. وقتی که این دسته از افراد تصمیم خود را در مورد چیزی بگیرند هیچ چیز نمی تواند نظر آن ها را تغییر دهد.

مثال: در این مثال ما می توانیم نگاهی مختصر به ایده و نظر های دونالد ترامپ مبنی بر پیروزی در انتخابات گذشته بیندازیم. علی‌رغم اینکه بسیاری از دادگاه‌ها عقیده داشتند که نتایج انتخابات، نتایجی دقیق بوده و خانواده و حتی کارکنانش هم به او گفته‌اند که آرای کمتری به دست آورده است، او «می‌دانست» که برنده شده است و همه فقط در تلاش بودند تا پیروزی او را بدزدند. هیچ کس نتوانست او را متقاعد کند که دیدگاهش، دیدگاهی کاملاً اشتباه می باشد.

نشانه شخصیت ساینده: همیشه حق با آنهاست

8. نشانه شخصیت ساینده: همیشه برنده بودن

شخصیت ساینده همیشه برای برد بازی می کند. این دسته از اشخاص از باخت متنفرند. آن‌ها همچنین برنده‌های ترسناکی هستند، چرا که هرگز به حریف خود این اجازه را نمی دهند که شکست خود را در برابر او فراموش کند.

مثال: سو یک شناگری عالی بود که در تنیس تعریف چندانی نداشت. او پس از باخت در مسابقه تنیس خود، نه تنها راکت خود را پرتاب کرد و از زمین خارج شد، بلکه از بازی مجدد مقابل همان حریف هم نیز خودداری کرد و گفت که آن شخص در بازی تقلب کرده است. 


حتما بخوانید: خصوصیات و علائم اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟


9. نشانه شخصیت ساینده: گوش شنوا ندارند

این اشخاص اغلب اوقات در زمانی که شخصی سعی در صحبت کردن دارد، حرفش را قطع می‌کنند. آنها آنچه را که فرد مقابل بازگو می کند و نیز گاهی حتی صحبت کردن آن ها را هم نادیده می گیرند. آنها علاقه ای به دیدگاه و نظر دیگران ندارند. چرا باید این کار را بکنند وقتی برتر هستند و همیشه حق دارند؟

مثال: [در حالی که شخصی در وسط صحبت خود بود او گفت]: من نمی تونم باور کنم که شما حتی دارید به این مسئله فکر می کنید. بسیار واضح است که شما نمی دانید در مورد چه چیزی صحبت می کنید. در حال حاضر، من این نظر را دارم که شما باید تمام تمرکز خود را بر روی موضوع ….

نشانه شخصیت ساینده: گوش شنوا ندارند

10. نشانه شخصیت ساینده: فقط سیاه و سفید را می بینند (ساده بین هستند)

سازش و توافق برای آن ها مطرح نیست. این افراد با عمل سازش احساس می کنند که از خود ضعف نشان می دهند. همه چیز یا همه چیز است یا هیچ چیز. آنها از پول برای نشان دادن داشتن کنترل بر مردم استفاده می کنند، اغلب به دیگران پول قرض می دهند و سپس از آن به عنوان اهرمی برای وادار کردن طرف مقابل به انجام کارهایی که می خواهند برای آن ها انجام دهند استفاده می کنند. شما می‌توانید 99 بار خواسته‌های آن‌ها را برآورده کنید، اما آن‌ها روی زمانی متمرکز هستند که شما نمی‌توانید کاری را برای آن ها انجام دهید.

مثال: شما همیشه آن کسی هستید که همیشه در هر مواقعی که شخصی نیازمند شما بود برای او اضافه کار وایساده اید. این بار رئیس شما از شما می خواهد که امشب را در سر کار بمانید، اما خب شما از قبل برای چیزهای دیگری برنامه ریزی کرده اید که برای شما مهم هستند و طبیعتاً قابل تغییر نیستند. او با این دانستن این موضوع به شما این جمله را می‌گوید: «راه زیادی قرار نیست بری. فکر نکن با این سست کاری ها به جایی میرسی.»

11. نشانه شخصیت ساینده: نمی توانند همدلی یا همدردی کنند 

وقتی به فکر و یا احساس دیگران اهمیتی نمی دهید، کاملاً غیرممکن است که بتوانید خود را به جای آنها بگذارید. در این افراد هیچ حسی از همدلی و همدردی وجود ندارد. آنها می توانند با کمک کردن دیگران ابراز همدردی کنند ولی خب کاملاً عاری از احساسات هستند. آنها حتی گاهی اوقات موضوع بحث  را تغییر می دهند تا از همدلی اجتناب کنند.

مثال: "من خیلی متاسفم که می شنوم حالت خوب نیست ولی خب لازمه که این کار را تا امشب تمام کنی. منتظرم نزار.»

 نشانه شخصیت ساینده: نمی توانند همدلی/همدردی کنند 

12. نشانه شخصیت ساینده: جاه طلب بودن

این یکی دیگر از ویژگی‌های فردی با شخصیت ساینده می باشد. متأسفانه، بیشتر افراد جاه طلبی را تا حد افراط پیش می برند. آنها می خواهند که در هر زمینه ای جلو بیفتند و ثابت کنند که چقدر برای آن ها این مسئال مهم است. مهم بودن مسائل برای آن ها به قدری است که اصلاً برایشان مهم نیست که چه کسی باید برای تحقق هدف آن ها صدمه ببیند. آنها دروغ می گویند و تقلب می کنند تا به راه و هدف اصلی خود برسند.

مثال: به رئیسی فکر کنید که یک کارمند و یا تیمی از کارمندان را که یک کمپین تبلیغاتی عالی را ارائه می دهد، دارد. آن‌ها شب‌های زیادی کار کرده‌اند و طرحی را ارائه کرده‌اند که نه تنها مورد علاقه مشتری می باشد، بلکه پاداش نقدی بزرگی را هم نیز برای شرکت به ارمغان می‌آورد. هنگامی که زمان ارائه ی آن ها می رسد، رئیس تمام اعتبار کمپین را به عهده می گیرد و هرگز به کسانی که واقعاً آن کار را انجام داده اند اشاره نمی کند. علاوه بر این، او پاداش این کار را هم با آنها تقسیم نمی کند.

13. نشانه شخصیت ساینده: استاد سرزنش کردن

اگر این شخص در چیزی شکست بخورد، هرگز مقصر اصلی ماجرا او نیست. یک نفر قطعاً در کار آنها خرابکاری به بار آورده است. آنها مسابقه را باخته اند، چرا که توسط سایر دوندگان احاطه شده بودند. طلاق آن ها به این دلیل بوده است که شریک زندگی آنها شخصی نامعقول بوده است. این را بدانید که همیشه برای شکست آن ها یک بهانه وجود خواهد داشت.

مثال: استیو عصبانی می باشد، چرا که سندی به ترفیعی که می خواسته است رسیده است. حالا او به همه می گوید که سندی به دلایل مختلفی، از جمله، گرفتن اعتبار کار، لطف خاص او به رییس و ... ترفیع خود را به دست آورده است. این نوع از افراد هرگز اجازه خطور همچین فکری را که کارشان باعث پست و یا نفرت انگیز نشان دادن خود می شود را نمی دهند. 

نشانه شخصیت ساینده: استاد سرزنش کردن

چگونه با فردی با شخصیت ساینده کنار بیاییم؟

دو راه حل اصلی برای کنار آمدن با فردی دارای شخصیت ساینده وجود دارد. شما ابتدا باید مطمئن شوید که به جای احساسات، با حقایق و ارقام به آنها نزدیک شوید. گفتن احساسات به آنها کار اشتباهی است، چرا که بیشتر این افراد اضلاً اهمیتی به احساسات نمی دهند و  احساسات را نشانه ای بیش از ضعف نمی دانند. راه حل دوم استفاده از عدم تحمل خود برای ضعف در برابر آنها می باشد.

ابتدا به آنها بگویید که چه چیزی را باید تغییر دهند و سپس بعد از ایم کار دوباره به آنها بگویید که شما فکر نمی کنید که آنها بتوانند این کار را انجام دهند چرا که آنها به اندازه کافی قوی نیستند که کاری را که لازم می باشد را انجام دهند. آنها به احتمال زیاد تمام تلاش خود را برای اثبات اشتباه شما انجام خواهند داد.

سخن آخر

افراد با شخصیت ساینده از سخت ترین نوع افراد هستند. آنها به ندرت دارای دوستانی طولانی مدت می باشند، چرا که به خاطر شخصیتی که دارند اکثر مردم آن ها را رها می کنند. اگر کسی را که دوستش دارید و  یا حتی خودتان دارای این شخصیت هستید امکان تغییر برای شما یا او در صورت تمایل وجود دارد. گرفتن مشاوره ای حرفه ای می تواند کمک کننده باشد. به یاد داشته باشید، زیر این شخصیت فردی بسیار متزلزل وجود دارد. اگر که متوجه شدید که فردی با شخصیت ساینده در زندگی شما تمایلی به تغییر ندارد، قطعاً زمان آن رسیده است که او را ترک کنید تا بتوانید از عزت نفس خود محافظت کنید. 


مقالات مرتبط:

25 تست روانشناسی تصویری واقعی با جواب برای کشف شخصیت پنهان خود

روانشناسی و شناخت شخصیت افراد از روی چهره و فرم صورت به روش علمی



از
1
رای