گیاه گون برای قرن ها در طب سنتی چین مورد استفاده قرار گرفته است.این گیاه دارای فواید سلامتی بسیار زیادی است، از جمله خواص سلامتی گون می توان به تقویت سیستم ایمنی، ضد پیری و ضد التهاب، معده، کلیه و...اشاره کرد.در طب سنتی گون برای افزایش طول عمر و درمان طیف گسترده ای از بیماری ها نظیر خستگی، آلرژی و سرماخوردگی استفاده شده است. گون همچنین برای بیماری های قلبی، دیابت و سایر شرایط نیز مفید است.در این مقاله سلام دنیا به بررسی خواص و مضرات گیاه گون برای سلامتی، پوست و مو، قلب، معده، کلیه، کو.دکان، ابرو، دیابت، حافظه، خواص شیره گون و طرز تهیه دمنوش گون و طریقه مصرف آن می پردازدیم.
گیاه گون برای چی خوبه
ریشه گون حاوی بسیاری از ترکیبات گیاهی فعال است و اعتقاد بر این است که این ترکیبات مسئول مزایای بالقوه آن هستند. به عنوان مثال، ترکیبات فعالی مانند پی ساکارید که دارای خواص تقویت کننده سیستم ایمنی و ضد ویروسی است،ممکن است به تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب کمک کند.اگرچه تحقیقات محدودی در مورد گون وجود دارد، اما این گیاه دارویی در درمان سرماخوردگی، آلرژیهای فصلی، بیماریهای قلبی، بیماری کلیوی، خستگی مزمن و موارد دیگر کاربرد دارد.در ادامه شما را با برخی خواص سلامتی گون آشنا خواهیم کرد.
خواص گیاه گون برای سلامتی
خواص گیاه گون برای قلب
گون ممکن است برای بهبود عملکرد قلب در مبتلایان به بیماری های قلبی موثر باشد.وجود این ترکیبات شیمیایی فعال در گون با گشاد شدن رگ های خونی باعث افزایش میزان خون پمپاژ شده از قلب می شود.در یک مطالعه، به مبتلایان به نارسایی قلبی،میزان 2.25 گرم گون برای دو بار در روز به مدت دو هفته، به همراه درمان معمول داده شد. این افراد در مقایسه با افرادی که فقط درمان استاندارد دریافت کرده بودند بهبودی بیشتری در عملکرد قلب گزارش کردند.
خواص گیاه گون برای کاهش عوارض شیمی درمانی
شیمی درمانی با عوارض جانبی زیادی همراه است.بر اساس برخی تحقیقات، گون ممکن است به کاهش برخی علائم ناشی از شیمی درمانی کمک کند.به عنوان مثال،نتایج یک مطالعه بالینی افراد تحت درمان شیمی درمانی نشان داد که دریافت گون بهصورت وریدی IV باعث کاهش تهوع تا 36 درصد، استفراغ تا 50 درصد و اسهال تا 59 درصد شد.به طور مشابه، مطالعات دیگر اثربخشی این گیاه برای تهوع و استفراغ در افرادی که تحت شیمی درمانی برای سرطان روده بزرگ را نشان داده اند.
خواص گیاه گون برای بهبود علائم خستگی مزمن
شواهد حاکی از ان است که مصرف گون به همراه سایر مکملهای گیاهی ممکن است خستگی در افراد مبتلا به سندرم خستگی مزمن را بهبود ببخشد.
خواص گیاه گون برای اثرات ضد سرطانی
در مطالعات لوله آزمایش، گون آپوپتوز یا مرگ برنامه ریزی شده سلولی در انواع مختلف سلول های سرطانی را افزایش داد.
خواص گیاه گون برای بهبود علائم آلرژی فصلی
اگرچه مطالعات محدود است،اما یک مطالعه بالینی نشان داد که مصرف 160 میلی گرم گون دو بار در روز ممکن است عطسه و آبریزش بینی در افراد مبتلا به آلرژی فصلی را کاهش دهد.
حتما بخوانید: درمان حساسیت فصلی عطسه و آبریزش بینی
خواص گیاه گون برای کلیه
گون ممکن است جریان خون و نشانگرهای آزمایشگاهی عملکرد کلیه مانند اندازه گیری پروتئین در ادرار را بهبود ببخشد و از این طریق به حفظ سلامت کلیه ها کمک کند. پروتئینوری به وضعیتی گفته می شود که مقادیر غیرطبیعی پروتئین در ادرار وجود دارد، این وضعیت می تواند به کلیه آسیب برساند یا مانع از عملکرد طبیعی ان شود.نتایج مطالعات متعددی که شامل افراد مبتلا به بیماری کلیوی بود، مشخص کرد که گون می تواند پروتئینوری را بهبود ببخشد .همچنین گیاه گون ممکن است از عفونت در افراد مبتلا به کاهش عملکرد کلیه پیشگیری کند. به عنوان مثال، مصرف روزانه میزان 7.5 تا 15 گرم گون به مدت 3 تا 6 ماه، باعث کاهش خطر ابتلا به عفونت در افراد مبتلا به یک اختلال کلیوی به نام سندرم نفروتیک تا 38 درصد شد. با این حال، مطالعات بیشتری برای تایید این اثربخشی گیاه گون لازم است.
خواص گیاه گون برای معده
نتایج بررسی های انجام شده بروی تاثیر گیاهان دارویی نظیر گون بر درمان سرطان معده رضایت بخش بوده است زیرا گیاهان دارویی تاثیر غیر قابل انکاری بر سلامت دستگاه گوارشی دارند.تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که وجود ماده ای به نام ساپونین در گیاه گون مانع از سلولهای سرطانی معده می شوند. در حقیقت این ماده از رسیدن اکسیژن به سلولهای سرطانی جلوگیری می کند.امیدبخش بودن نتایج می تواند به محققان برای دستیابی به درمان قطعی سرطان معده با استفاده از این دارو کمک کند.
خواص گیاه گون برای کودکان
نتایج تحقیقات اولیه نشان داده اند که مصرف ترکیبی از گون، کوردیسپس، رادیکس استمون (بای بو)، bulbus fritillariae cirrhosae، و کلاه جمجمه بایکال به مدت 6 ماه علائم آسم یا عملکرد ریه در کودکان مبتلا به آسم خفیف را بهبود می بخشد.
خواص گیاه گون برای دیابت
وجود ترکیبات فعال در ریشه گون ممکن است در کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 موثر عمل کند.در واقع، این گیاه به عنوان معمول ترین گیاه دارویی تجویز شده برای کمک به مدیریت دیابت در چین شناخته شده است. نتایج مطالعات حیوانی و لولههای آزمایش، مشخص کرده است که گون متابولیسم قند را بهبود می بخشد و باعث کاهش سطح قند خون میشود. در یک مطالعه حیوانی، مصرف گیاه گون همچنین منجر به کاهش وزن در حیوانات مبتلا به دیابت شد.اگرچه تحقیقات بیشتری برای تایید این موضع نیاز است، اما مطالعات انجام شده در انسان نیز اثرات مشابهی را نشان داده اند.به عنوان مثال، مطالعات نشان دادهاند که مصرف میزان 40 تا 60 گرم گون در روز می تواند سطح قند خون ناشتا و بعد از غذا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در صورت مصرف روزانه تا چهار ماه را بهبود ببخشد.
خواص گیاه گون برای تقویت حافظه
عصاره گیاه گون می تواند به بهبود سلولهای آسیب دیده مغز پس از محدودیت رسانایی خون به مغز کمک کند؛به همین دلیل مصرف این گیاه نقش موثری در تقویت حافظه دارد و از بین رفتن سلولهای مغز و در نتیجه تحلیل رفتن حافظه جلوگیری می کند. علاوه براین مصرف گیاه گون در درمان بیخوابیهای مزمن در سنین بالا مفید است.
حتما بخوانید: افزایش تمرکز و تقویت حافظه با 7 گیاه جادویی
خواص گیاه گون برای سیستم ایمنی بدن
گون به دلیل وجود ترکیبات گیاهی مفید می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود. سیستم ایمنی مسئولیت محافظت از بدن شما در برابر مهاجمان مضر از جمله باکتری ها، میکروب ها و ویروس هایی را دارد که می توانند باعث بیماری شوند.برخی شواهد حاکی از ان هستند که گون ممکن است تولید گلبولهای سفید خون یعنی همان سلولهای سیستم ایمنی بدن که مسئول پیشگیری از بیماری هستند را افزایش دهد.نتایج تحقیقات حیوانی نشان داده است که ریشه گون به از بین بردن باکتری ها و ویروس ها در موش های مبتلا به عفونت کمک کرده است.اگرچه تحقیقات در این زمینه محدود است، اما ممکن است به مبارزه با عفونت های ویروسی در انسان،از جمله سرماخوردگی و عفونت کبد نیز کمک کند.اگرچه این مطالعات امیدوارکننده هستند، اما تحقیقات بیشتری برای تعیین اثربخشی گون برای پیشگیری و درمان عفونت ها مورد نیاز است.
خواص گیاه گون برای چربی و کلسترول خون
نتایج بررسیها مشخص کرده است که مصرف منظم ساقه گیاه گون از دو جهت برای کلسترول خون مفید است.اولا موجب کاهش کلسترول بالای خون می شود و باعث تنظیم مقدار آن می شود. مصرف ساقه این گیاه از جذب چربیهای نامناسب در روده جلوگیری می کند. علاوه براین، گیاه گون یک سمزدای طبیعی شناخته شده است که با سم زدایی و پاکسازی از دیوارههای شریانی درمقابل پلاکها محافظت می کند و از بروز بیماریهایی مانند تصلب شرایین جلوگیری می کند.
خواص گیاه گون برای پوست
یکی از مهمترین و محبوبترین خواص گون تاثیر ان بر حفظ سلامت پوست شناخته شده است. ریشه گون علائم پیری پوست را کاهش می دهد و به رشد بافت های ان هم کمک می کند و مانع از علائم بیماری های مزمن پوستی می شود.استفاده از ریشه گون نقش موثری در رفع چروک و لکه های ناشی از پیری پوست دارد.
خواص گیاه گون برای ابرو
روغن قزل گون وحشی برای ابرو باعث رشد و تقویت شده و از این طریق به پر شدن جاهای خالی ابرو کمک می کند.
خواص گیاه گون برای مو
استفاده از نوعی گون به نام گون قرمز (قزل گون) برای تقویت موی سر مفید است.
حتما بخوانید: رفع دائمی سفیدی مو با ویتامین و غذا
طریقه مصرف گون
- می توانید از ریشهی گیاه گون برای تهیه دمنوش استفاده کنید.
- فراوردههای گیاه گون به صورت کپسول و قرص و یا به صورت عصاره مایع در دسترس هستند.
- گون دارای خواص تسکین دهنده طبیعی است به همین دلیل می توانید از آن به عنوان جایگزین پمادهای موضعی استفاده کنید.
خواص شیره گون
کتیرا که با برش دادن قسمت های ضخیم ساقه و ریشه گونه های کتیرادار گون تهیه می شود دارای خواص سلامتی است.از مهمترین خواص شیره یا صمغ گیاه گون می توان به تقویت مو سر، درمان شوره سر، نرم کننده مو، ضد چین و چروک، درمان گرمازدگی و کاهش دمای بدن، افزایش میل جنسی آقایان، درمان بی اختیاری ادرار و سنگ مثانه، خشکی پوست، رفع خارش پوستی، و درمان دیابت اشاره کرد. همچنین،خاصیت خلط آوری شیره یا صمغ کتیرا به رفع خلط سینه، درمان سرفه، خشکی سینه و گرفتگی صدا هم کمک کند.
طرز تهیه دمنوش گون
برای تهیه دمنوش گون باید ریشه های تمیز شده ان را در آب داغ بریزید و بعد از دم کشیدن ان را صاف و میل کنید.
مضرات گیاه گون
- مصرف گون برای اکثر افراد با بروز عوارض جانبی همراه نیست اما برخی افراد با مصرف گون عوارض جانبی جزئی مانند بثورات، خارش، آبریزش بینی، حالت تهوع و اسهال را تجربه می کنند.
- تزریق وریدی گون ممکن است عوارض جانبی جدی تری مانند ضربان قلب نامنظم را بهمراه داشته باشد.تزریق گون فقط باید تحت نظارت پزشک انجام شود.
بااینکه گون برای اکثر افراد بی خطر است،اما افرادی که شرایط زیر را دارند باید از مصرف ان خودداری کنند:
- زنان باردار و شیرده: در حال حاضر تحقیقات کافی برای تایید بی خطر بودن گون در دوران بارداری یا شیردهی وجود ندارد.
- افراد مبتلا به بیماری های خود ایمنی: گون ممکن است باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی بدن شود.درصورت ابتلا به یک بیماری خودایمنی مانند مولتیپل اسکلروزیس، لوپوس یا آرتریت روماتوئید دارید، از مصرف گون خودداری کنید.
- افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند: همانطور که گفته شد گون ممکن است باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی شود، که این ممکن است باعث کاهش اثرات داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی شود.
گون همچنین ممکن است سطح قند خون و فشار خون را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در صورت ابتلا به دیابت یا مشکلات فشار خون، باید این گیاه را با احتیاط مصرف کنید.
قیمت گیاه گون
می توانید گون را هم بصورت بسته بندی شده و هم کیلویی از عطاری ها و فروشگاه های معتبر با قیمت 60,000 تومان خریداری کنید.
سخن پایانی:
گون ممکن است برای بهبود سیستم ایمنی و علائم خستگی مزمن و آلرژی های فصلی مفید باشد.مصرف مقدار مناسب و کم این دارو گیاهی برای اکثر افراد مفید است،با این وجود قبل از مصرف هر نوع مکمل گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
مقالات مرتبط:
خواص درمانی گیاه شاه پسند برای پوست، اسهال و سلامتی
خواص و مضرات مرمکی برای سلامتی، اعتیاد و پوست