آمپول بتامتازون در بارداری: شرایط و روش تزریق، دوز و عوارض جانبی آن

آمپول بتامتازون در بارداری: شرایط و روش تزریق، دوز و عوارض جانبی آن بتامتازون یک داروی کورتیکواستروئیدی است که برای درمان عدم تعادل هورمونی، مشکلات التهابی و... استفاده می شود. تزریق بتامتازون در زمان بارداری فقط در صورت نبود درمان دیگر برای عوارض پیش از تولد مثل زایمان زودرس انجام می شود.

زایمان زودرس منجر به بروز مشکلاتی در قلب، ریه و مغز در نوزادان می شود. اما این روزها داروهای خاصی وجود دارند که می توانند به زایمان زودرس کمک کنند. بسیاری از پزشکان تزریق آمپول بتامتازون به مادران باردار را تجویز می کنند. با این حال، تزریق آمپول بتامتازون در صورتی انجام می شود که فواید آن بیشتر از خطرات اش باشد. اگر باردار هستید باید بدانید که آیا این آمپول برای شما بی خطر هست یا نه.

بتامتازون چیست؟

بتامتازون (بتامتازون سدیم فسفات) یک داروی کورتیکواستروئیدی است که برای درمان عدم تعادل هورمونی، مشکلات التهابی و بیماری های خود ایمنی استفاده می شود. به طور کلی، کمبود کورتیکواستروئیدها تاثیر مهمی بروی بدن ما دارند. آنها عملکرد حیاتی زیادی در بدن ما دارند، مانند: تنظیم نمک، متعادل سازی آب، تنظیم سطوح استرس و اطمینان از عملکرد صحیح قلب. تزریق این دارو در شرایط اورژانسی و دستیابی به کنترل سریع علائم انجام می شود.

آیا تزریق بتامتازون در زمان بارداری بی خطر است؟

تزریق بتامتازون در زمان بارداری فقط در صورت نبود درمان دیگر برای عوارض پیش از تولد انجام می شود. انجام این تزریق برای زنان باردار می تواند کودک آنها را در معرض خطر قرار دهد، همان طور که مشخص است این دارو از جفت عبور کرده و جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. بهترین کار پرهیز از مصرف هر نوع این دارو است (تزریق یا کرم های موضعی)، مگر اینکه توسط پزشک توصیه شده باشد. بهترین کار مشورت با پزشک زنان در مورد خطرات مرتبط و پرسش در مورد درمان های یگر است.

  • احتیاط: نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کنید.

آیا تزریق بتامتازون در زمان بارداری بی خطر است؟

چه زمانی می توان از آمپول بتامتازون در دوران بارداری استفاده کرد؟

تزریق بتامتازون در صورت افزایش عوارض زیر در زمان بارداری توصیه می شود.

1. زایمان زودرس

زایمان زودرس یکی از مشکلات شایع در زمان بارداری است. اگر نوزاد قبل از هفته 32-35 بارداری بدنیا بیاید، ریه او به طور کامل رشد نخواهد کرد، از این رو عملکرد خوبی هم نخواهد داشت. زمانی که دکتر مشکوک به زایمان زودرس خانم باردار شود این تزریق را انجام می دهد تا مطمئن شود که ریه های کودک به راحتی بدون چسبیدگی به یکدیگر پر از هوا خواهند شد. معمولا این تزریق 24 ساعت قبل از زایمان زودرس انجام می شود.

2. آزمایش فیبرونکتین جنینی

فیبرونکتین جنینی یک پروتئینی است که به کیسه آمنیوتیک برای چسبیدن به پوشش رحم کمک می کند. کیسه آمنیوتیک کیسه ای است که از جنین در رحم مراقبت می کند. اما زمانی که این کیسه پاره شود ممکن است فیبرونکتین جنینی ترشحاتی را در نزدیکی رحم پخش کند. این مشکل می تواند مانع رشد جنین و منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود. ممکن است پزشک تان در زمان بارداری بین هفته های 22 و 34 آزمایش فیبرونکتین جنینی را به شما پیشنهاد دهد و برای بررسی وجود فیبرونکتین نمونه ای از ترشحات را بردارد. اگر جواب آزمایش مثبت باشد، احتمالا زایمان زودرس انجام می دهید. آزمایش قبل از تزریق آمپول بتامتازون انجام می شود. اگر شما دو قلو یا چند قلو باردار باشید احتمال زیاد آمپول بتامتازون به شما تزریق خواهد شد.

شرایط تزریق بتامتازون در بارداری

میزان مصرف آمپول بتامتازون در زمان بارداری

میزان مصرف بعد از بررسی سابقه پزشکی خانم باردار تعیین می شود. احتمالا پزشک بعد از فهمیدن سابقه پزشکی تان با شما تماس بگیرد. در صورت پیش بینی برای احتمال برخی عوارض ممکن است پزشک تان توصیه به تزریق آمپول کند. بنابراین، بهترین کار صحبت با پزشک در مورد فواید و خطرات این درمان است.

روش تزریق بتامتازون

بتامتازون را می توان به روش های زیر تزریق کرد:

  • برای ایجاد تاثیرات در سراسر بدن به طور مستقیم به داخل رگ ها یا عضلات تزریق می شود. این کار از طریق چکاندن انجام می شود. مقدار مصرف و دوره درمان به مورد و مشکل آن بستگی خواهد داشت.
  • این دارو می تواند به صورت موضعی روی مناطق تحت تاثیر برای کاهش التهاب مالیده شود. در برخی موارد دارو به صورت مستقیم به بافت ملتهب تزریق می شود.

هیچ گاه این دارو برای مدت طولانی تجویز نمی شود. ممکن است برای چند روز یا شاید 2-3 هفته تجویز شود. اما نباید خودسرانه مصرف این دارو قطع شود. دارو باید به آرامی برای کاهش شدت هر نوع علائم برگشت پذیر مصرف شود.

روش تزریق بتامتازون در دوران بارداری

عوارض جانبی تزریق بتامتازون در زمان بارداری

در ادامه برخی از عوارض جانبی که در صورت تزریق بتامتازون در زمان باردری متوجه آن می شوید را ارائه می دهیم:

  • بتامتازون یک داروی کورتیکواستروئیدی است که برای کاهش ایمنی طبیعی و واکنش های التهابی بدن شناخته شده است. بنابراین اگر بتامتازون مصرف می کنید در معرض بیشتر ابتلا به عفونت قرار دارید.
  • دریافت دوز بالای بتامتازون می تواند منجر به تغییر خلق و خو و تغییرات رفتاری شود. اگر تزریق آمپول بتامتازون را انجام داده اید، ممکن است بیشتر زودرنج، افسرده، سردرگم شوید. ممکن است حتی برای خوابیدن دچار مشکل شوید.
  • احتمالا این دارو بر رشد و پیشرفت جنین تان اثر می گذارد. این دارو می تواند منجر به تاخیر در رشد جنین تان شود و ضربان قلب و حرکات او تحت تاثیر قرار بدهد.
  • اگر میزان زیادی از بتامتازون دریافت کرده باشید این ماده می تواند در زمان شیردهی به نوزاد منتقل شود و غده آدرنال که هورمون های استروئیدی تولید می کند را تحت تاثیر قرار دهد.

علاوه بر تزریق آمپول، این دارو می تواند در فرم های خفیف تر هم وارد بدن شود. اگر از کرم های خاص پوستی حاوی بتامتازون استفاده می کنید (حتی میزان کم) ممکن است این دارو جذب پوست تان شود و بر نوزادتان هم اثر بگذارد. بنابراین، توصیه می شود که قبل از مصرف هر نوع کرم استروئیدی با پزشک تان مشورت کنید.

ما امیدواریم بعد از خواندن این مطلب نظر منصفانه ای در مورد تزریق بتامتازون داشته باشید و از مصرف به هر قیمت آن در زمان بارداری و حتی بعد از زایمان خودداری خواهید کرد. در مورد شدت مشکلات و خطرات مرتبط با پزشک زنان صحبت کنید و در مورد درمان های دیگر هم از او بپرسید.

منبع: firstcry

از
4
رای