بیزاکودیل (Bisacodyl): کاربرد، روش مصرف، عوارض و تداخلات آن

بیزاکودیل (Bisacodyl): کاربرد، روش مصرف، عوارض و تداخلات آن بیزاکودیل از طریق افزایش حرکت روده به دفع مدفوع کمک می‌کند. تغییرات سبک زندگی که ممکن است از یبوست جلوگیری کرده یا آن را تسکین دهد مثل: ورزش، نوشیدن آب کافی و خوردن رژیم غذایی فیبردار مانند میوه و سیزیجات می باشد.

بیزاکودیل به عنوان یک ملین محرک شناخته می‌شود. در این مقاله اطلاعات دارویی قرص بیزاکودیل (bisacodyl) از جمله: روش مصرف، عوارض جانبی، نکات کلیدی پیش از مصرف آن و... بیان شده است.

موارد استفاده بیزاکودیل

داروی بیزاکودیل برای درمان یبوست استفاده می‌شود. همچنین ممکن است قبل از معاینه یا جراحی برای تمیز کردن روده از این دارو استفاده شود. بیزاکودیل به عنوان یک ملین محرک شناخته می‌شود. داروی بیزاکودیل از طریق افزایش حرکت روده به دفع مدفوع کمک می‌کند.

نحوه‌ مصرف قرص بیزاکودیل (Bisacodyl)

  • این دارو با تجویز پزشک به صورت خوراکی مصرف می‌شود. اگر بدون تجویز پزشک از دارو استفاده می‌کنید؛ طریقه‌ مصرف نوشته شده روی بسته‌ دارو را مطالعه فرمایید. اگر در مورد هیچ کدام از این اطلاعات مطمئن نیستید، از پزشک خود یا داروساز سوال کنید.
  • تمام این دارو را، به صورت یک‌ جا، قورت دهید. بیزاکودیل را لِه نکنید، نجوید یا خرد نکنید و آن را ظرف یک ساعت با آنتی اسیدها، شیر و لبنیات استفاده نکنید. انجام این کار می تواند باعث از بین رفتن پوشش روی قرص شود و ممکن است خطر ناراحتی معده و حالت تهوع را افزایش دهد.
  • دوز مصرف به سن، وضعیت بیماری، و پاسخگویی بدن به درمان بستگی دارد. دوز مصرفی دارو را بیشتر از مقدار تجویز شده افزایش ندهید. داروی بیزاکودیل را بیشتر از هفت روز مصرف نکنید مگر این‌ که پزشک تجویز کرده باشد. عوارض جانبی جدی ممکن است با مصرف بیش از حد از این دارو رخ دهد.
  • این امکان وجود دارد که 6 الی 12 ساعت طول بکشد تا داروی بیزاکودیل سبب حرکت روده شود. در صورت تداوم یا بدتر شدن وضعیت، یا اگر خونریزی از روده وجود دارد، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر فکر می کنید ممکن است مشکل پزشکی جدی داشته باشید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

نحوه‌ مصرف قرص بیزاکودیل (bisacodyl)

عوارض جانبی بیزاکودیل

  • ممکن است عوارضی از قبیل درد یا اسپاسم معده و شکم، تهوع، اسهال یا ضعف به دنبال داشته باشد. اگر این اثرات ادامه داشت یا وخیم‌ تر شد به پزشک خود یا دکتر داروساز اطلاع دهید.
  • درصورتی که پزشک داروی بیزاکودیل را برای شما تجویز کرده است، به یاد داشته باشید که او مزیت این دارو را بیشتر از ریسک عوارض جانبی آن تشخیص داده است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند.
  • چنان‌ چه هر یک از این عوارض غیر معمول اما جدی را مشاهده کردید به پزشک خود اطلاع دهید: تهوع یا استفراغ یا اسهال مداوم، اسپاسم یا ضعف عضلانی، ضربان نامنظم قلب، سرگیجه، بی‌ هوش شدن، کاهش ادرار، تغییرات روحی و خلقی (مانند آشفتگی).
  • واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی بیزاکودیل نادر است. با این وجود، اگر متوجه واکنش آلرژیک شدید مانند: کهیر، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و اختلال تنفسی شدید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

این یک لیست کامل از عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر شما متوجه عوارض دیگری که در بالا ذکر نشده شدید، با پزشک یا داروساز تماس بگیرید.

عوارض جانبی بیزاکودیل

موارد احتیاط قبل از مصرف داروی بیزاکودیل

  • قبل از مصرف داروی بیزاکودیل، اگر به آن حساسیت دارید موضوع را با پزشک یا دکتر داروساز در میان بگذارید؛ این دارو ممکن است حاوی ترکیبات غیر فعالی باشد، که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. برای اطلاعات بیشتر با دکتر داروساز صحبت کنید.
  • قبل از مصرف این دارو، سابقه‌ پزشکی خود را با پزشک‌ یا دکتر داروساز در میان بگذارید، این سوابق به خصوص شامل: آپاندیس یا نشانه‌های آن (مانند تهوع، استفراغ، دردهای ناگهانی و ناشناخته‌ معده و شکم)، تغییر در عادات معمول روده که بیشتر از دو هفته طول بکشد، خون‌ ریزی مقعدی و انسداد روده، باشند.
  • قبل از جراحی، به پزشک یا دندان‌ پزشک خود درباره تمام محصولاتی که از آنها استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) اطلاع دهید.
  • اگر باردار هستید پیش از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید. استفاده از بیزاکودیل در دوره‌های طولانی مدت حین دوران بارداری توصیه نمی‌شود. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
  •  مشخص نیست که آیا بیزاکودیل از طریق شیر مادر منتقل می‌شود یا خیر. لذا قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

موارد احتیاط قبل از مصرف داروی بیزاکودیل

تداخلات دارویی بیزاکودیل

  • اثرات برخی از داروها در صورت مصرف همزمان با سایر داروها یا محصولات گیاهی، می‌تواند تغییر کند. این کار می تواند باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی جدی شود. تداخلات داروی بیزاکودیل ممکن هستند، اما همیشه رخ نمی‌ دهند. پزشک شما یا داروساز اغلب با تغییر نحوه مصرف داروها و یا نظارت دقیق، مانع تداخلات آنها می‌ شود.
  • برای کمک پزشک و داروساز بهترین مراقبت را به شما ارائه می دهد، حتماً در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) قبل از شروع درمان با این محصول با پزشک خود مشورت نمایید. در حالی که از این محصول استفاده می کنید، دوز داروهای دیگری که استفاده می کنید را بدون تأیید پزشک خود شروع نکنید، متوقف نکنید و یا آن را تغییر ندهید.
  • برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهایی که اسید معده را کاهش می‌دهند (شامل مسدود کننده‌های H2 مثل رانیتیدین و مهارکننده‌های پروتون پمپ مانند امپرازول).

این مطلب شامل تمام تداخلات دارویی ممکن نیست. لیستی از تمام محصولاتی که استفاده می‌کنید تهیه کنید. این لیست را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید تا ریسک ابتلا به مشکلات جدی دارویی را کاهش دهید.

تداخلات دارویی بیزاکودیل

مصرف بیش از حد

اگر فردی بیش از اندازه مصرف کرده و دچار علائم جدی مانند بیهوش شدن یا مشکل در تنفس شد با شماره 115 تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل موارد زیر باشد: درد یا اسپاسم شدید معده یا شکم، تهوع یا استفراغ یا اسهال مداوم.

دوز فراموش شده دارو

اگر پزشک به شما دستور داده است که این دارو را به طور منظم مصرف کنید و یک دوز را از دست داده اید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک زمان دوز بعدی است، از مصرف دوز از دست رفته صرف نظر کنید. از دوز بعدی را در زمان معمول خود استفاده کنید. دوز مصرف را دو برابر نکنید.

تذکر
  • تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را به طور مرتب نگه دارید.
  • تغییرات سبک زندگی که ممکن است از یبوست جلوگیری کرده یا آن را تسکین دهد شامل ورزش، نوشیدن آب کافی و خوردن رژیم غذایی مناسب با غذاهایی سرشار از فیبر مانند سبوس، میوه ها و سبزیجات تازه است. با پزشک یا دکتر داروساز درمورد تغییرات سبک زندگی که ممکن است برای شما مفید باشد صحبت کنید.

 راه های جلوگیری از یبوست

شرایط نگهداری
  • مارک های مختلف این دارو نیازهای مختلفی برای نگهداری دارند. بسته محصول را برای راهنمایی در مورد نحوه ذخیره داروی خود بررسی کنید؛ یا از داروساز خود سؤال کنید. تمام داروها را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • داروهای خود را داخل توالت یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه به انجام این کار توصیه شود. این محصول را زمانی که منقضی شده یا مورد نیاز نیست به درستی از بین ببرید. با داروساز یا شرکت دفع زباله محلی مشورت کنید تا اطلاعات بیشتری در مورد نحوه دور انداختن بدون خطر محصول خود داشته باشید.

منبع: webmd

از
2
رای