رانیتیدین با کاهش مقدار اسید تولید شده توسط معده، کار می کند. در ادامه اطلاعات دارویی شربت رانیتیدین (ranitidine) از جمله: روش مصرف، عوارض جانبی، نکات کلیدی پیش از مصرف آن و... بیان شده است.
کاربردهای رانیتیدین
از رانیتیدین برای درمان زخم معده و روده و جلوگیری از بازگشت دوباره زخم ها، بعد از بهبود استفاده می شود. این دارو همچنین برای درمان برخی از مشکلات معده و گلو (مری) مانند ازوفاژیت اروزیو، بیماری ریفلاکس معده، سندرم زولینگر- الیسون استفاده می شود. این دارو با کاهش مقدار اسید تولید شده توسط معده شما، کار می کند. رانیتیدین علائمی مانند سرفه ای که رفع نمی شود، درد معده، سوزش قلب و مشکل در بلع را بهبود می بخشد. این دارو متعلق به طبقه ای از داروها است که به عنوان مسدود کننده H2 شناخته می شود.
نحوه مصرف شربت رانیتیدین (ranitidine)
- این دارو را به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک، معمولاً یک یا دو بار در روز مصرف کنید. ممکن است در بعضی از شرایط 4 بار در روز نیز تجویز شود. اگر روزانه یک بار از رانیتیدین استفاده می کنید، معمولاً بعد از وعده عصرانه یا قبل از خواب آن را مصرف کنید.
- دوز را با استفاده از قاشق اندازه گیری مخصوص دارو، به دقت اندازه بگیرید. از قاشق های خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است دوز صحیح را دریافت نکنید.
- دوز و طول مدت درمان بستگی به وضعیت پزشکی شما و پاسخ بدن به درمان دارد. در کودکان، مقدار مصرف نیز ممکن است بر اساس وزن بدن تعیین شود. دستور العمل های پزشک خود را به دقت دنبال کنید. ممکن است همراه آن داروهای دیگر (مانند آنتی اسیدها) را برای بیماری خود مصرف کنید، همانطور که پزشک توصیه کرده است.
- این دارو را به طور مرتب مصرف کنید تا بیشتر فایده را ببرید. برای کمک به یادآوری، هر روز در یک زمان مشخص دارو را مصرف کنید. دوز دارو را زیاد نکنید و بیش از حد از تجویز شده مصرف نکنید. مصرف این دارو را بدون تایید پزشک قطع نکنید، زیرا ممکن است بهبود زخم را به تاخیر بیندازد.
- اگر وضعیت شما بهبود نیافت یا بدتر نشد، به پزشک خود بگویید.
عوارض جانبی شربت رانتیدین
- ممکن است سردرد، یبوست یا اسهال در طول مصرف دارو اتفاق بیفتد. چنانچه هر یک از این اثرات ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، سریعاً به پزشک خود بگویید.
- به یاد داشته باشید پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است زیرا او تشخیص داده که سود آن بیشتر از عوارض جانبی است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو عوارض جانبی جدی نشان نمی دهند.
- در صورت بروز عوارض جانبی جدی به پزشک خود بگویید، از جمله: تاری دید، تغییرات روحی و روانی (مثلاً آشفتگی، گیجی، افسردگی، توهم)، خونریزی یا کبودی آسان، بزرگ شدن سینه، خستگی شدید، ضربان قلب تند یا آهسته یا نامنظم، علائم عفونت (مانند گلودرد که رفع نمی شود، تب، لرز)، درد شدید معده یا شکم، ادرار تیره، زردی پوست یا چشم.
- واکنش آلرژیک به رانیتیدین بسیار نادر است. با این حال، اگر متوجه علائم یکی واکنش آلرژیک جدی از جمله: بثورات پوستی، خارش یا تورم (به خصوص در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل در تنفس شده اید، سریعاً کمک پزشکی دریافت کنید.
همه عوارض جانبی احتمالی در اینجا ذکر نشده است. اگر متوجه علائم دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی قبل از مصرف شربت رانیتیدین
- قبل از مصرف رانیتیدین، در صورت حساسیت به دارو یا سایر مسدود کننده های H2 (برای مثال سایمتیدین، فاموتیدین)؛ یا اگر آلرژی دیگری دارد به پزشک خود بگویید. ممکن است این محصول حاوی مواد غیر فعال باشد که می تواند منجر به بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود.
- قبل از مصرف دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا ارائه دهنده دارو بگویید، به ویژه در مورد: بیماری خاص خون (پورفیری)، مشکلات سیستم ایمنی، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، بیماری های ریه (برای مثال آسم، بیماری انسداد مزمن ریوی COPD)، سایر مشکلات معده (مانند تومورها).
- برخی از علائم در واقع ممکن است نشانه های بیماری های جدی تر باشد. اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، فوراً کمک پزشکی دریافت کنید: سوزش سر دل با سبکی سر یا تعریق یا سرگیجه، درد قفسه سینه یا فک یا بازو یا شانه (به خصوص با تنگی نفس، تعریق غیر معمول)، کاهش وزن غیر قابل توضیح.
- این محصول ممکن است حاوی الکل باشد. در صورت ابتلا به دیابت، اعتیاد به الکل یا بیماری کبد، احتیاط لازم است. در مورد استفاده بی خطر از این محصول، از پزشک یا مسئول داروخانه سوال کنید.
- افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو خصوصاً گیجی، حساس باشند.
- در طول بارداری، فقط باید در مواقع ضروری از رانیتیدین استفاده کنید. در مورد خطرات و فواید مصرف آن با پزشک صحبت کنید.
- رانیتیدین به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی شربت رانیتیدین
- تداخلات دارویی ممکن است نحوه اثر دارو را تغییر دهید یا احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهد. این سند شامل تمام تداخلات دارویی نیست. لیستی از تمام داروهایی که استفاده می کنید (از بدون نسخه، با نسخه و گیاهان دارویی) را تهیه و آن را با پزشک یا داروخانه به اشتراک بگذارید. بدون تایید پزشک، دوز دارو را شروع، متوقف یا عوض نکنید.
- برخی از داروها نیاز به اسید معده دارند تا بدن بتواند به درستی آنها را جذب کنید. رانیتیدین اسید معده را کاهش می دهد، بنابراین می تواند روی عملکرد این داروها تاثیر بگذارد. برخی از محصولاتی که می توانند تحت تاثیر قرار بگیرند عبارتند از: قرص آتازاناویر، داساتینیب، دلاویردین، برخی از ضد قارچ های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، پازوپانیب، داروهای دیگر.
- از این دارو به همراه سایر محصولات حاوی رانیتیدین یا سایر مسدود کننده های H2 (سایمتیدین، فاموتیدین، هیراتیدین) استفاده نکنید.
- این دارو ممکن است روی نتیجه برخی آزمایشات تداخل ایجاد کند (از جمله آزمایش پروتئین ادرار)، که می تواند باعث نتیجه اشتباه آزمایش شود. در هنگام آزمایش دادن، متصدی را در مورد مصرف رانیتیدین مطلع کنید.
مصرف بیش از حد
اگر شخصی بیش از حد تجویز شده از دارو مصرف کرد و دچار علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکل در تنفس شد، با اورژانس تماس بگیرید. در غیر این صورت با مرکز مسمومیت بیمارستان تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل مشکل در راه رفتن، سرگیجه شدید یا غش کردن باشد.
تذکر
- این دارو را در اختیار دیگران نگذارید.
- تغییرات سبک زندگی مانند برنامه هایی برای کاهش استرس، متوقف کردن سیگار کشیدن، محدود کردن مصرف الکل و تغییر رژیم غذایی (اجتناب از مصرف کافئین و برخی ادویه ها) ممکن است به تاثیر بهتر دارو کمک کند. با پزشک خود در مورد تغییرات مفید سبک زندگی صحبت کنید.
- آزمایشات یا معاینات پزشکی (مثل آندوسکوپی، آزمایش عملکرد کلیه) ممکن است برای نظارت بر روند بهبود یا بررسی عوارض جانبی تجویز شود.
دوز فراموش شده
اگر یک نوبت از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به دوز بعدی است، نوبت فراموش شده را ندیده بگیرید. دوز بعدی را طبق زمانبندی مصرف کنید. میزان مصرف دارو را دو برابر نکنید.
نحوه نگهداری رانیتیدین
- باید دارو را در محفظه ای محکم و مقاوم در برابر نور و به دور از رطوبت نگهداری کنید. برای دمای مناسب از پزشک یا مسئول داروخانه سوال کنید.
- دارو را در حمام قرار ندهید. همه داروها باید به دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری شود.
- داروها را در توالت و فاضلاب نریزید مگر اینکه روش از بین بردن آن، به این شکل باشد. در صورت انقضاء یا عدم نیاز به دارو، روش درست از بین بردن آن را از متصدی داروخانه یا سازمان دفع زباله سوال کنید.
منبع: webmd