بارداری پوچ (به انگلیسی: Blighted Ovum یا Anembryonic Pregnancy) در ابتدا تمام علائم بارداری طبیعی مانند متوقف شدن عادت ماهانه، حساس شدن سینه ها، داشتن حس خستگی و... را دارد و حتی با انجام دادن تست حاملگی در آزمایشگاه نیز نتیجه مثبت دریافت می شود. و سونوگرافی نیز وجود کیسه جنین در رحم را نشان می دهد. اما وجود تمام این علائم تقریبا در طی دو ماه اول بارداری است و ممکن است قبل از اینکه خانم متوجه بارداری خود بشود اتفاق بیفتد.
بارداری پوچ چیست؟
بارداری پوچ یک تومور غیرسرطانی است که در رحم زنان بوجود می آید، و در واقع بارداری پوچ حاصل یک اشتباه ژنتیکی در حین روند لقاح است که در اثر آن یک بافت غیر طبیعی در رحم شکل می گیرد.
بارداری پوچ زمانی ایجاد می شود که اسپرم مرد توانسته است تخمک زن را بارور کند و آزمایشات و سونوگرافی باردار بودن زن را تایید می کنند ولی در زن هیچ نشانه ای از بارداری دیده نمی شود (بارداری پوچ بدون علامت) به این حالت حاملگی پوچ گفته می شود. بارداری پوچ معمولا جنین را دچار درگیری نمی کند.
علائم بارداری پوچ
همان طور که اشاره شد بارداری پوچ در ابتدا دارای نشانه هایی مانند بارداری طبیعی است اما با مشاهده برخی از علائمی که در ادامه به بیان آن می پردازیم می توان به وجود آن پی برد:
1. داشتن حالت تهوع شدید
حتما بخوانید: برای حالت تهوع بارداری چه بخوریم
2. احساس فشار و درد در ناحیه لگن و کمر
3. احساس نکردن حرکات جنینی
4. بزرگ شدن غیرطبیعی رحم
5. خون ریزی به رنگ قهوه ایی تیره و یا قرمز روشن ( طی سه ماه اول بارداری )
6. مسمومیت های بارداری ( پره الامیسی )
7. دفع کیست هایی به شکل خوشه انگور
8. کیست تخمدان
9. کم خونی
10. فشار خون
11. افزایش میزان HCG
12. ابتلا به بیماری تیروئید
علائم بارداری پوچ از کی شروع می شود
بارداری پوچ در ابتدا تمام علائم بارداری طبیعی مانند متوقف شدن عادت ماهانه، حساس شدن سینه ها، داشتن حس خستگی و... را دارد و حتی با انجام دادن تست حاملگی در آزمایشگاه نیز نتیجه مثبت دریافت می شود. و سونوگرافی نیز وجود کیسه جنین در رحم را نشان می دهد. اما وجود تمام این علائم تقریبا در طی دو ماه اول بارداری است و ممکن است قبل از اینکه خانم متوجه بارداری خود بشود اتفاق بیفتد.
انواع حاملگی پوچ
بارداری پوچ دارای 2 نوع بارداری پوچ کامل و بارداری پوچ جزیی است:
بارداری پوچ کامل:
در این نوع بارداری پوچ جنینی در کار نیست و تنها قطعات جناحی وجود دارند زیرا که اسپرم مرد تخمک خالی را بارور کرده است. در این صورت سونوگرافی می تواند نشان بدهد که فقط یک جفت وجود دارد و هیچ جنینی وجود ندارد.
بارداری پوچ جزئی:
در بارداری پوچ جزیی توده دارای جنین و سلول های غیرطبیعی، نقص های شدید زودرس دارد. و جنین دارای روند رشد کاملا غیرطبیعی است.
عوامل بارداری پوچ چیست؟
1. سن زنان در دوران بارداری: احتمال بروز حاملگی پوچ در زنان بالای 35 سال و پایین از 20 سال بیشتر از سایر زنان است.
2. سابقه داشتن بارداری پوچ: داشتن سابقه سقط جنینی و بارداری پوچ در گذشته
3. داشتن مشکلات رحمی در زنان و داشتن بیماری های مزمن مانند دیابت ، کمبود ید و تیروئید
4. آزمایش های آمینوسنتز و بیوبسی کوربون (CVS)
5. مصرف سیگار و الکل
6. احتمال بارداری پوچ در برخی اقوام و قومیت ها بیشتر از سایرین است :
- زنان سفید بیشتر از زنان سیاه پوست در معرض حاملگی پوچ قرار دارند.
- در قسمت های آسیای جنوب شرقی و فیلیپین و همچنین مکزیک زنان بیشتر مبتلا به بارداری پوچ می شوند
- در امریکا احتما دچار شدن به حاملگی پوچ در حدود 0.001 است.
روش های تشخیص بارداری پوچ
پزشک متخصص به منظور تشخیص بارداری پوچ با انجام آزمایشاتی که سطح HCG را نشان می دهند قادر به تشخیص بارداری پوچ خواهد بود و همچنین انجام دادن سونوگرافی های استاندارد در ناحیه بافت های شکمی و لگن نیز برای تشخیص بارداری پوچ انجام می شود. گزینه دیگری که برای تشخیص بارداری پوچ به کار گرفته می شود اولتراسوند با استفاده از دستگاه سرگردان در واژن ( سونوگرافی واژینال ) است. معاینات لگنی توسط پزشک متخصص هم راهی دیگر برای تشخیص است.
حتما بخوانید: کدام بیماری های جنین با سونوگرافی در بارداری مشخص می شود؟
زمان مشخص شدن بارداری پوچ
بنا به گفته متخصصان، قلب جنین را با انجام سونوگرافی در هفته 5 و یا نهایتا هفته ششم بارداری می توان دید، لذا با اندکی صبر کردن ( که این صبر کردن هیچ گونه ضرری برای مادر ندارد) می توان به پوچ بودن و یا طبیعی بودن بارداری پی برد. و همچنین معمولا برای مطمئن شدن از پوچ بودن بارداری سونوگرافی 7.10 روز بعد نیز دوباره تکرار خواهد شد.
بارداری پوچ کی سقط می شود
لازم به توضیح است که اگر خانم باردار در طول این مدت تحت نظر پزشک باشد بدون انجام دادن اقدام خاصی بارداری پوچ خود به خود و بدون ایجاد دردسر خاصی سقط خواهد شد و جای هیچ گونه نگرانی نیست.
راه های پیشگیری از بارداری پوچ
برای پیشگیری کردن از حاملگی پوچ متاسفانه راه خاصی توسط پزشکان توصیه نمی شود اما در صورت تکرار سقط جنین پیشنهاد می شود آزمایش ژنتیک انجام شود. و همچنین بهتر است خانم دارای سابقه بارداری پوچ از 1.3 ماه ( گاها یکسال ) از بارداری جلوگیری کند.
درمان بارداری پوچ
1. راهکار های دارویی
2. کورتاژ:
کورتاژ یک عمل جراحی سرپایی است که معمولا در حدود 15 الی 30 دقیقه زمان می برد. و با بی حسی موضعی انجام می شود. و با استفاده از دستگاه خلا بافت رحمی برداشته می شود.
3. هیسترکتومی
اگر تمایلی برای بارداری بعدی وجود نداشته باشد از جراحی برداشتن رحم ( هیسترکتومی ) استفاده می شود. قبل از انجام این عمل پزشک باید از عدم وجود هیچ بافت پوچی در رحم اطمینان حاصل کند لذا از مدتی قبل سطح hcg باید مورد پایش قرار بگیرد.
سخن آخر
بارداری پوچ یک تومور غیرسرطانی است که در آن سلول های درون ساک حاملگی رشد می کنند اما رشد جنین متوقف می شود. ما در این مطلب به تشریح کامل انواع بارداری پوچ، راه های پیشگیری از بارداری پوچ، چه زمانی میفهمیم که دچار حاملگی پوچ شده ایم؛ پرداختیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.
مقالات مرتبط:
برداشتن رحم یا هیسترکتومی (Hysterectomy) چیست؟
راههای جلوگیری از سقط جنین در ماههای اول با طب سنتی، قرص و غذا