کرم کاپسایسین یا کرم فلفل با کاهش یک ماده طبیعی در بدن (ماده P) که به انتقال سیگنال های درد به مغز کمک می نماید، عمل می کند. در این مقاله اطلاعات دارویی پماد کپسایسین (capsaicin) از جمله: طریقه مصرف، عوارض جانبی، شرایط نگهداری و... بیان شده است.
کاربردها کرم کپسایسین یا کرم فلفل
کرم کپسایسین یا کرم فلفل برای درمان دردهای خفیف ماهیچه ای یا مفصلی (مانند ورم مفاصل، کمردرد، رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی) استفاده می شود. کاپسایسین با کاهش یک ماده طبیعی در بدن (ماده P) که به انتقال سیگنال های درد به مغز کمک می نماید، عمل می کند.
نحوه استفاده از پماد کپسایسین (capsaicin)
- این دارو را تنها بر روی پوست استفاده کنید. از تمامی دستورالعمل های موجود بر روی بسته بندی محصول پیروی کنید. اگر درباره هر کدام از اطلاعات ارائه شده شک دارید، با پزشک یا مسئول داروخانه مشورت نمایید.
- برای اشکال کرم، ژل یا لوسیون، یک لایه نازک از دارو را بر روی ناحیه درگیر شده قرار داده و به آرامی آن را ماساژ داده و به طور کامل پخش کنید. می توانید برای جلوگیری از تماس دست با دارو از دستکش لاتکس یا توپک کتانی برای مالیدن دارو بر روی پوست استفاده نمایید.
- از تماس این دارو با چشم ها، دهان، حفره های بینی یا ناحیه تناسلی جلوگیری کنید. اگر این دارو با این نواحی بدن تماس پیدا کرد، بلافاصله آن را با مقدار زیادی آب بشویید. همچنین این دارو را بر روی نواحی بدن که زخم یا آزرده (بریدگی، خراشیدگی یا آفتاب سوختگی) می باشند نیز استفاده ننمایید.
- این دارو را بلافاصله قبل یا بعد از فعالیت هایی مانند استحمام، شنا، حمام آفتاب یا ورزش های سنگین استفاده ننمایید. ناحیه درگیر را بانداژ نکرده و بر روی آنها کمپرس گرم قرار ندهید. این کار می تواند خطر بروز عوارض جانبی دارو را افزایش دهد.
- بعد از استفاده از این دارو (بجز در مواقعی که از آن برای درمان دستها استفاده می کنید) دستهایتان را بشویید. در هنگام درمان دستها، حداقل 30 دقیقه صبر کرده و سپس اقدام به شستشوی دستها نمایید.
- این دارو را به صورت منظم مصرف نمایید تا بیشترین نتیجه را از آن بگیرید. حتماً دارو را هر روز در زمان معینی مصرف کنید.
- این دارو ممکن است گاهی به 2 ماه زمان برای تاثیرگذاری نیاز داشته باشد. اگر وضعیت شما بعد از گذشت 7 روز هیچ گونه تغییری نکرد، بدتر شد یا مجدداً تکرار شد، به پزشک اطلاع دهید. اگر فکر می کنید که مشکل جدی برای شما بوجود آمده است، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
عوارض جانبی کرم فلفل (کپسایسین)
- گرمی، گزگز یا سوزش در ناحیه ای که دارو را استعمال می کنید ممکن است روی دهد. اگر هر کدام از این عوارض جانبی باقی ماند یا بدتر شد، با پزشک یا مسئول داروخانه تماس بگیرید.
- سرفه، عطسه، آبریزش چشم ها یا احساس خارش در گلو نیز ممکن است در صورت بو کشیدن باقی مانده داروی خشک شده بر روی بدن روی دهد. در این زمینه احتیاط کنید.
- اگر پزشک به شما توصیه کرده است که این دارو را مصرف نمایید، به خاطر داشته باشید که وی تشخیص داده است که این دارو مزایای بیشتری نسبت به ریسک عوارض جانبی برای شما به همراه خواهد داشت. بسیاری از افراد که این دارو را مصرف می نمایند، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
- اگر هر کدام از این عوارض جانبی بروز نمود، مصرف دارو را متوقف کرده و موضوع را به پزشک تان اطلاع دهید: بروز تاول و التهاب در ناحیه استعمال دارو، درد غیر معمول یا فزاینده در ناحیه استعمال دارو.
- یک واکنش بسیار شدید آلرژیک به این دارو بسیار نادر است. با این وجود، اگر احساس کردید که علائمی در این خصوص مانند دانه و جوش، خارش و تورم (بویژه در صورت، زبان، گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.
این لیست کاملی از عوارض جانبی این دارو نمی باشد. اگر علائم دیگری را مشاهده کردید که در این لیست وجود نداشتند، با پزشک یا مسئول داروخانه تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی قبل از مصرف کاپسایسین
- قبل از مصرف کپسایسین، به پزشک یا مسئول داروخانه بگویید که آیا به آن یا داروهای دیگر (مانند زوکاپسایسین) یا فلفل های تند (از خانواده کاپسیکوم) یا لیدوکائین یا سایر مواد بی حسی موضعی که ممکن است در آن نمونه دارویی استفاده شده باشند، حساسیت دارید یا خیر. این محصول ممکن است حاوی اجزای غیر فعالی باشد که باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات برای شما شوند. برای اطلاعات بیشتر با مسئول داروخانه صحبت کنید.
- اگر هر کدام از مشکلات سلامتی زیر را دارید، قبل از شروع مصرف دارو با پزشک تان مشورت نمایید: پوست آسیب دیده یا آزرده شده در ناحیه استعمال دارو.
- اگر قرار است تحت عکسبرداری MRI قرار بگیرید، به پرسنل مرکز درباره استفاده از برچسب های این دارو اطلاع رسانی کنید. بعضی از برچسب های حاوی این دارو دارای فلزاتی هستند که می توانند باعث ایجاد سوختگی شدید در هنگام MRI شوند. از پزشک تان سوال کنید که آیا لازم است برچسب را قبل از آزمایش جدا کرده و پس از آزمایش از برچسب جدیدی استفاده کنید یا خیر و در صورت لزوم چگونه این کار را انجام دهید.
- این دارو بایستی در دوران بارداری فقط در مواقع مورد نیاز مصرف شود. درباره ریسک و مزایا استفاده از آن در این خصوص با پزشک مشورت نمایید..
- مشخص نیست که این آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از اقدام به شیردهی با پزشک مشورت نمایید.
تداخلات دارویی پماد کپسایسین
- تداخلات دارویی ممکن است بر عملکرد دارو تاثیر گذاشته و ریسک بروز عوارض جانبی شدید را افزایش دهد. این متن حاوی تمامی تداخلات احتمالی دارویی نمی باشد. لیستی از تمامی داروهایی که مصرف می نمایید (شامل موارد تجویزی، غیر تجویزی و محصولات گیاهی) همراه داشته و آن را در اختیار پزشک و مسئول داروخانه قرار دهید. میزان دوز هیچ دارویی را تغییر نداده و بدون تایید پزشک هیچ دارویی را شروع یا قطع ننمایید.
- قبل از مصرف محصولات کاپسایسین حاوی لیدوکائین یا سایر مواد بی حسی موضعی، به پزشک تان در صورتی که از داروهای ضد آریتمی (تپش قلب) کلاس I استفاده می کنید (مانند مکسیلتین و کویینیدین) اطلاع دهید.
- کپسایسین بسیار مشابه زوکاپسایسین می باشد. همزمان با مصرف این دارو از داروهای حاوی زوکاپسایسین استفاده ننمایید.
مصرف بیش از حد
اگر فردی بیش از حد از این دارو مصرف نمود و علائمی جدی مانند بیهوشی یا مشکل تنفسی داشت، به اورژانس اطلاع دهید.
نکات
- به برنامه ملاقات با پزشک یا آزمایشات منظم توصیه شده پایبند باشید.
فراموش کردن یک دوز
اگر شما این دارو را به صورت منظم مصرف می کنید و یک دوز را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک شده اید، دوز فراموش شده را رها کنید و دوز بعدی را در ساعت تعیین شده مصرف کنید و آن را برای جبران دوز قبلی، دو برابر نکنید.
نگهداری
- به اطلاعات مربوط به نگهداری دارو که بر روی بسته بندی آن درج شده است توجه کنید. اگر هر گونه سوالی در این زمینه دارید، از مسئول داروخانه بپرسید.
- تمامی داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهدارید.
- دارو را در توالت یا سیستم فاضلاب نریزید مگر اینکه برای این کار دستورالعمل داشته باشید.
- این محصول را در صورت سپری شدن تاریخ مصرف یا عدم نیاز به آن، به نحوی مناسب و ایمن دور بریزید. با شرکت دفع زباله های دارویی محلی خود برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص مشورت نمایید.
منبع: webmd