هندوانه ابوجهل با نام علمی «سیترولوس کولوسینتیس» (Citrullus colocynthis) گیاهی از خانواده «کدوییان» یا «کوکوربیتاسه» (Cucurbitaceae) است. گیاهان خانواده کدوییان خواص متنوعی دارند. هندوانه معمولی هم از همین خانواده است. این گیاهان به صورت صیفی (کاشت، داشت و برداشت آنها در فصول گرم سال انجام میشود) کاشته می شوند و روی زمین به صورت خزنده رشد می کنند. اندازه هندوانه ابوجهل از هندوانه معمولی کوچکتر است و بیشتر در مناطق جنوبی ایران به صورت وحشی رشد می کنند. از دیگر نام های هندوانه ابوجهل می توان به خربزه روباه، کدوی تلخ و سیب تلخ اشاره کرد. با خواص و مضرات هندوانه ابوجهل، مقدار مصرف و طبع هندوانه ابوجهل یا حنظل در این مطلب سلام دنیا آشنا شوید.
هندوانه ابوجهل چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
هندوانه ابوجهل یک گیاه علفی چند ساله است و رنگ میوه آن هنگامی که کاملا رسیده باشد به رنگ زرد است. هندوانه ابوجهل بوی تندی دارد و مزه آن تلخ است. وجود ماده کوکوربیتاسین به هندوانه ابوجهل خاصیت دارویی داده است در واقع هندوانه ابوجهل یک میوه دارویی است تا خوراکی.
مقدار مصرف هندوانه ابوجهل
نحوه مصرف متداول هندوانه ابوجهل به صورت پودر و آسیاب شده است. میزان و دوز مصرفی این هندوانه را متخصصان طب سنتی تعیین می کنند ولی باید بدانید که غشای مخاطی مانند معده و روده نسبت به ماده کوکوربیتاسین حساس هستند. بنابراین مصرف زیاد هندوانه ابوجهل خطرناک است.
حتما بخوانید: خواص روغن حنظل هندوانه ابوجهل
فواید و خواص هندوانه ابوجهل برای لاغری، سلامتی و دیابت
1. کاهش قند خون و درمان دیابت
یک از علت های معروفی هندوانه ابوجهل مصرف آن برای کاهش قند خون و درمان دیابت است. خاصیت درمانی هندوانه ابوجهل برای دیابت هنوز ثابت نشده است ولی برخی از تحقیقات نشان می دهند که ترکیبات موجود در هندوانه ابوجهل در ترشح انسولین اثر می گذارد و می تواند در درمان دیابت موثر باشد.
2. درمان مشکلات گوارشی
از هندوانه ابوجهل می توان برای رفع مشکلاتی مانند یبوست، اختلالات کبدی و مشکلات کیسه صفرا استفاده کرد. دوز مصرفی باید با دقت تجویز شود زیرا مصرف بیش از حد آن عوارض مختلفی ایجاد می کند. این میوه خاصیت مسهل کننده دارد و می تواند در درمان یبوست موثر باشد. مصرف هندوانه ابوجهل برای کسانی که از ورم روده رنج می برند مضر است و خوردن آن برای این افراد ممنوع است.
حتما بخوانید: برای درمان یبوست چه بخوریم
3. خواص هندوانه ابوجهل برای لاغری و کاهش وزن
شواهدی وجود دارد که در برخی از افراد مصرف هندوانه ابوجهل باعث کاهش وزن شده و چربی های اضافی را سوزانده است. هرگز برای کاهش وزن و چربی سوزی بیشتر، این میوه را زیاد مصرف نکنید زیرا ممکن است به قلب، کبد و کلیه ها آسیب بزند. قبل از مصرف هندوانه ابوجهل برای لاغری حتما با پزشک مشورت نمایید.
خواص دارویی هندوانه ابوجهل
چون این میوه خواص دارویی دارد در موارد مختلفی از آن استفاده می کنند. در ادامه مطلب به برخی از آن ها اشاره می شود.
- پادزهر: از هندوانه ابوجهل برای خنثی سازی سم حشرات، سم مار و عقرب استفاده می شود.
- آنتی بیوتیک: در برخی موارد از هندوانه ابوجهل به عنوان آنتی بیوتیک استفاده می شود.
- سایر موارد: برای درمان سیاتیک، درد مفاصل، واریس و نقرس روغن هندوانه ابوجهل را روی عصب می مالند.
- ضد سرطان: در توقف رشد سلول های سرطانی موثر است.
مضرات و عوارض جانبی هندوانه ابوجهل
احتیاط در مصرف گیاهان و میوه های با خواص دارویی ضروری است. میزان مصرف هندوانه ابوجهل نباید بیشتر از 1 قاشق چایخوری باشد در غیر این صورت مشکلات زیر ایجاد خواهد شد:
- تحریک شدید معده و روده
- اسهال خونی
- آسیب کلیه، ادرار خونی و عدم توانایی در ادرار شود.
این میوه عوارض جانبی خطرناکی دارد که در بعضی افراد بروز می کند. این عوارض شامل موارد زیر است:
- تشنج
- فلج
- مرگ
مضرات مصرف هندوانه ابوجهل در دوران بارداری و شیر دهی
مصرف هندوانه ابوجهل در دوران بارداری ممنوع است زیرا باعث سقط جنین می شود. مصرف این میوه در دوران شیر دهی به هیچ وجه توصیه نمی شود زیرا مواد سمی آن به شیر مادر منتقل می شود و نوزاد تحمل این سم را ندارد.
طبع هندوانه ابوجهل از نظر طب سنتی
از نظر طب سنتی این میوه بسیار گرم و خشک است و بیشتر برای افراد بلغمی توصیه میشود تا بتواند اخلاط بلغمی را به دلیل خاصیت مسهلی اش، دفع کند. بهتر است افراد با طبع سرد از هندوانه ابوجهل استفاده نکنند.
سخن آخر
اندازه هندوانه ابوجهل از هندوانه معمولی کوچکتر است و بیشتر در مناطق جنوبی ایران به صورت وحشی رشد می کنند. از دیگر نام های هندوانه ابوجهل می توان به خربزه روباه، کدوی تلخ و سیب تلخ اشاره کرد. شما را در این مطلب با خواص و مضرات هندوانه ابوجهل و طریقه مصرف آن آشنا کردیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. می توانید سوالات و پیشنهادات خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
مقالات مرتبط:
هندوانه زرد (آناناسی) چیست و چه فرقی با هندوانه قرمز دارد؟
خواص هندوانه برای مردان، پوست و مو