سیپروهپتادین (cyproheptadine) چیست و موارد استفاده از آن کدام است؟
سیپروهپتادین یک آنتی هیستامین است که برای تسکین علائم آلرژی مانند: ریزش اشک از چشم، آبریزش بینی، خارش چشم و بینی، عطسه، کهیر و خارش استفاده می شود. این دارو با مسدود کردن یک ماده طبیعی خاص (هیستامین) که بدن هنگام واکنش آلرژی زا ایجاد می کند، عمل می کند. این دارو همچنین یک ماده طبیعی دیگر در بدن (سروتونین) را مسدود می کند. این دارو نباید در نوزادان تازه متولد شده یا نارس استفاده شود.
چگونه از سیپروهپتادین استفاده کنیم
- این دارو را به شکل خوراکی با یا بدون غذا، مطابق با دستور پزشک، 2 یا 3 بار در روز مصرف کنید. اگر شکل مایع این دارو را مصرف می کنید، دوز آن را با دقت با استفاده از وسیله اندازه گیری موجود در محصول یا قاشق اندازه گیری نمایید. از قاشق های خانگی برای این منظور استفاده نکنید، زیرا ممکن است دوز صحیح آن را مصرف نکنید.
- دوز مصرفی به سن، وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان بستگی دارد. در كودكان، مقدار دوز مصرفی ممكن است براساس وزن و اندازه بدن نیز تعیین شود. دوز مصرفی را افزایش ندهید و این دارو را بیشتر از دستورالعمل تجویزی مصرف نکنید.
- اگر وضعیت شما بهبود نیافته یا وخیم تر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی سیپروهپتادین
- خواب آلودگی، سرگیجه، تاری دید، یبوست یا خشکی دهان یا بینی یا گلو ممکن است رخ دهد. اگر هر یک از این اثرات ادامه داشت یا وخیم تر شد، سریعاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- برای تسکین خشکی دهان، آب نبات های سفت یا چیپس های یخی (بدون شکر)، جویدن آدامس (بدون شکر)، نوشیدن آب را امتحان کرده یا از یک جایگزین بزاق دهان استفاده کنید.
- به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را تجویز کرده، زیرا او تشخیص داده است که فواید این دارو برای شما بیش از خطر عوارض جانبی آن است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند، عوارض جانبی جدی ندارند.
- در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی جدی زیر، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید. علائمی از جمله: تغییرات روحی و روانی (مانند: بی قراری، گیجی و توهم)، لرزش (لرز)، مشکل در دفع ادرار، ضربان قلب تند یا نامنظم.
- در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی از جمله: تشنج، فوراً درخواست کمک پزشکی کنید.
- یک واکنش آلرژی زا جدی به این دارو نادر است. اما در صورت مشاهده هر کدام از علائم واکنش آلرژی زا جدی زیر، سریعا درخواست کمک پزشکی نمایید: جوش یا خارش یا تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفسی.
این فهرست کاملی از تمام عوارض جانبی این دارو نیست. اگر اثرات دیگر ذکر نشده در بالا را مشاهده کرده اید، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی و هشدار در رابطه با مصرف سیپروهپتادین
- قبل از مصرف سیپروهپتادین، اگر به این دارو و یا هر ماده دیگری آلرژی دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد که باعث ایجاد واکنش های آلرژی زا و یا مشکلات دیگر می شوند. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
- قبل از مصرف این دارو، در مورد سابقه پزشکی خود به ویژه اگر یکی از شرایط زیر را دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. مشکلاتی از قبیل: مشکلات تنفسی (مانند آسم و آمفیزم)، فشار زیاد در چشم ها (گلوکوم)، بیماری قلبی، فشار خون بالا، بیماری کلیوی، تشنج، مشکلات روده و معده (مانند زخم یا انسداد)، تیروئید پیش فعال (پرکاری تیروئید)، مشکل در دفع ادرار (مثلا به دلیل بزرگ شدن پروستات).
- این دارو ممکن است باعث سرگیجه، خواب آلودگی، و تاری دید شود. الکل یا ماریجوانا (با نام انگیسی Cannabis)، می تواند باعث افزایش میزان سرگیجه شود. در حین مصرف این دارو رانندگی نکرده و از ماشین آلات استفاده نکنید و یا هر کاری که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد، انجام ندهید تا زمانی که به صورت ایمن قادر به انجام آن باشید.
- از نوشیدن الکل اجتناب کنید. اگر ماری جوانا (Cannabis) مصرف می کنید، در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید.
- قبل از جراحی، به پزشک یا دندان پزشک خود در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی یا محصولات گیاهی) اطلاع دهید.
- شکل مایع این دارو ممکن است حاوی الکل و یا شکر باشد. اگر دیابت، بیماری کبدی، یا هر بیماری دیگری دارید که نیاز به محدود کردن یا اجتناب از مصرف ترکیباتی در رژیم غذایی دارد، توصیه می شود که احتیاط کنید. از پزشک یا داروساز خود در مورد استفاده ایمن از این محصول سؤال کنید.
- کودکان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساس تر باشند. این دارو در کودکان خردسال، اغلب به جای خواب آلودگی باعث هیجان می شود.
- سالمندان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص خواب آلودگی، سرگیجه، یبوست، گیجی یا مشکل دفع ادرار حساسیت بیشتری داشته باشند. خواب آلودگی، سرگیجه و سردرگمی می تواند خطر افتادن را افزایش دهد.
- در دوران بارداری، این دارو فقط در مواردی که به وضوح مورد نیاز باشد، باید مورد استفاده قرار گیرد. در مورد خطرات و فواید آن با پزشک خود صحبت کنید. مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی سیپروهپتادین
- تداخلات دارویی ممکن است باعث تغییر رفتار داروهای یا افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید.
- در صورت مصرف محصولات دیگری که باعث خواب آلودگی می شوند، مانند: مسکن های مشتقات تریاک یا تسکین دهنده سرفه (مانند: کدئین، هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا (Cannabis)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند: آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم)، شل کننده های عضلانی (مانند: کاریسوپرودول، سیکلوبنزاپرین) یا سایر آنتی هیستامین ها (مانند: ستیریزین، دیفن هیدرامین)، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- برچسب موجود بر روی تمام داروهای خود را مطالعه نمایید (مانند: داروهای سرما خوردگی و آلرژی)، زیرا آنها ممکن است حاوی موادی باشند که منجر به خواب آلودگی می شود. درباره استفاده بی خطر از این داروها از داروساز خود بپرسید.
- در حین مصرف این دارو، هیچ آنتی هیستامین دیگری که بر روی پوست اعمال می شود (مانند: کرم، پماد یا اسپری دیفن هیدرامین) استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است عوارض جانبی افزایش یابد.
- این دارو ممکن است با تست های خاص آزمایشگاهی (از جمله آزمایش پوستی آلرژی، آزمایش متی راپون) تداخل داشته باشد، که احتمالاً باعث ایجاد نتایج آزمایش اشتباه می شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و تمام پزشکان از مصرف این دارو توسط شما اطلاع دارند.
اوردوز
اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با 115 تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو ممکن است شامل: خواب آلودگی شدید، تشنج و گشاد شدن مردمک چشم باشد. در کودکان، تغییرات خلق و خوی (مانند بی قراری، تحریک پذیری و تورم)، ممکن است قبل از خواب آلودگی رخ دهد.
تذکر
این دارو را با دیگران سهیم نشوید.
دوزهای فراموش شده
اگر مصرف یک دوز را فراموش کرده اید، آن را هر زمان که به خاطر آورید، مصرف کنید. اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. دوز بعدی را مطابق با برنامه زمانی عادی آن مصرف کنید. هرگز دو دوز را به طور هم زمان برای جبران دوز فراموش شده مصرف نکنید.
نگهداری دارو
- دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری نمایید.
- شکل مایع این دارو را منجمد نکنید.
- آن را در حمام نگهداری نکنید.
- تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
- آنها را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد.
- این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز یا شرکت دفع زباله های محلی برای چگونگی روش های بی خطر دور ریختن دارو مشورت نمایید.
منبع: webmd