قرص دوفاستون برای چیست؛ نحوه مصرف و عوارض دوفاستون [دیدروژسترون]

قرص دوفاستون برای چیست؛ نحوه مصرف و عوارض دوفاستون [دیدروژسترون] قرص دوفاستون برای چیست ؛ نحوه مصرف قرص دوفاستون یا دیدروژسترن ؛ موارد منع مصرف قرص دوفاستون ؛ عوارض قرص دوفاستون در بارداری ؛ طریقه مصرف قرص دوفاستون برای تنظیم قاعدگی در سلام دنیا بخوانید.
دیدگاه ها

قرص دیدروژسترون با نام تجاری دوفاستون حاوی ماده فعال دیدروژسترون است که هورمون مصنوعی شبیه به هورمون جنسی طبیعی پروژسترون است. در سلام دنیا بیاموزید که قرص دوفاستون برای چیست ؛ نحوه مصرف قرص دوفاستون برای تنظیم قاعدگی و مشکلات زنان و عوارض و تداخل دارویی دیدروژسترون چیست. با ما همراه باشید.

قرص دوفاستون برای چیست؟

قرص دیدروژسترون با نام تجاری دوفاستون حاوی ماده فعال دیدروژسترون است که هورمون مصنوعی شبیه به هورمون جنسی طبیعی پروژسترون است. قرص دوفاستون در طیف وسیعی از اختلالات قاعدگی که ناشی از کمبود پروژسترون در بدن است، مورد استفاده قرار می گیرد. پروژسترون در خانم ها مسئول ایجاد یک انقباض در جداره رحم سالم (اندومتر) است که برای بارداری ضروری است. بدن طی زمان های خاصی از چرخه قاعدگی پروژسترون تولید می کند و باعث می شود که رحم به شکوفایی برسد. اگر تخمک بارور شده تا انتهای دوره قاعدگی به جداره رحم متصل نشود، سطح پروژسترون در بدن کاهش می یابد.

این موضوع باعث می شود جداره رحم (در دوره ی قاعدگی) در بدن فرو ریزد. اگر تخمک بارور شده تا انتهای دوره قاعدگی با موفقیت به جداره رحم متصل شود، سطح پروژسترون در بدن بالا باقی می ماند و کمک می کند تا حفظ جداره رحم برای بارداری پیش رو سلامت باقی بماند. به همین صورت دیدروژسترون (Dydrogesterone) به تنظیم رشد سالم و ریزش طبیعی جداره رحم کمک می کند که از آن در درمان اختلالات قاعدگی مانند قاعدگی نامنظم یا دردناک، ناباروری، سندرم پیش از قاعدگی و آندومتریوز استفاده می شود. همچنین از آن برای به حداقل رساندن رشد بیش از حد جداره رحم ناشی از استروژن (هورمون جنسی زنانه) در درمان جایگزینی هورمون (HRT) پس از یائسگی استفاده می شود.

آیا قرص دوفاستون باعث سقط جنین می شود

با حفظ جداره رحم، دیدروژسترون نیز در جلوگیری از سقط جنین (سقط ناخواسته) در زنان مبتلا به سقط جنین مکرر مورد استفاده قرار می گیرد. دیدروژسترون معمولا در روزهای انتخاب شده در طول دوره قاعدگی، بسته به اختلالی که تحت درمان قرار می گیرد، استفاده می شود.


حتما بخوانید: 15 عوارض سقط جنین که نمیدانید


موارد مصرف قرص دوفاستون چیست؟

  • درد شکمی و خونریزی در زمان پیش از بارداری (تهدید سقط جنین) یا سابقه سقط جنین (سقط رایج)
  • درد شکم همراه با دوره قاعدگی (dysmenorrhoea)
  • عدم وجود دوره قاعدگی هنگام مصرف استروژن
  • آندومتریوز
  • ناباروری زنانه
  • خونریزی قاعدگی نامنظم هنگام مصرف استروژن
  • چرخه قاعدگی نامنظم
  • سندرم پیش از قاعدگی

نحوه‌ مصرف دوفاستون:

نحوه مصرف قرص دوفاستون برحسب نسخه پزشک است، اگر فراموش کرده اید، بهتر است از داروساز یا پزشک بپرسید. می توانید قرص دوفاستون را با یا بدون غذا بخورید. حتما با آب مصرف کنید. و اگر یک قرص دوفاستون برایتان تجویز شده به این شیوه مصرف کنید اما اگر بیش از یک قرص برایتان تجویز شده است بهتر است که زمان را تقسیم کنید مثلا اگر روزی 2 عدد قرص دوفاستون باید مصرف کنید، یک قرص را صبح و یک قرص را عصر مصرف کنید.

  • نکته ای که در خصوص مصرف قرص دوفاستون باید به خاطر داشته باشید این است که باید به طور منظم یا حداقل یک بار در طول سال، به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم آزمایش پاپ اسمیر یا معاینه سینه توسط دکتر انجام شود.
  • از شکستن، خرد کردن قرص خودداری کنید. 
  • بهتر است قرص را هر روز در همان ساعتی که مصرف می کنید، استفاده کنید تا اثر بخشی دارو بیشتر شود. 

از آنجاییکه میزان مصرف این دارو برای بیماری‌های مختلف متفاوت است، باید حتما توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول از روز 16 قاعدگی هر شب یک عدد به مدت ده روز مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولا بین 3 تا 10 روز بعد از قطع مصرف دارو، خونریزی قاعدگی رخ می‌دهد.

طریقه مصرف قرص دوفاستون برای تنظیم قاعدگی

طریقه مصرف قرص دوفاستون برای تنظیم قاعدگی نیز ، بستگی به دستور پزشک دارد. و مانند موارد بالا با یک لیوان آب همراه یا بدون غذا یک یا دو بار در روز مصرف می شود. به طور معمول قرص دوفاستون، از روز شانزدهم قاعدگی که هر شب یک قرص و به مدت 10 شب تجویز می شود. بعد از گذشت 3 تا 10 روز بعد از قطع مصرف دوفاستون، قاعدگی اتفاق می افتد. ممکن است پزشک 5 روز یا یک ماه مصرف این قرص را تمدید کند.

نحوه عملکرد قرص دوفاستون چگونه است؟

قرص دوفاستون حاوی ماده فعال دیدروژسترون است که هورمون مصنوعی شبیه به هورمون جنسی طبیعی پروژسترون است و در طیف وسیعی از اختلالات قاعدگی که ناشی از کمبود پروژسترون در بدن است، مورد استفاده قرار می گیرد. پروژسترون در خانم ها مسئول ایجاد یک انقباض در جداره رحم سالم (اندومتر) است که برای بارداری ضروری است. بدن در طی زمان های خاصی از چرخه قاعدگی پروژسترون تولید می کند و باعث می شود که رحم به اوج فعالیت خود برسد. اگر تخمک بارور شده تا انتهای دوره قاعدگی به جداره رحم متصل نشود، سطح پروژسترون در بدن کاهش می یابد.

این باعث می شود جداره رحم (در دوره ی قاعدگی) در بدن فرو ریزد. اگر تخمک بارور شده تا انتهای دوره قاعدگی با موفقیت به جداره رحم متصل شود، سطح پروژسترون در بدن بالا باقی می ماند و کمک می کند تا حفظ جداره رحم برای بارداری پیش رو سلامت باقی بماند. به همین صورت دیدروژسترون (Dydrogesterone) به تنظیم رشد سالم و ریزش طبیعی جداره رحم کمک می کند. همچنین از آن در درمان اختلالات قاعدگی مانند قاعدگی نامنظم یا دردناک، ناباروری، سندرم پیش از قاعدگی و آندومتریوز استفاده می شود.

همچنین از آن برای به حداقل رساندن رشد بیش از حد جداره رحم ناشی از استروژن (هورمون جنسی زنانه) در درمان جایگزینی هورمون (HRT) پس از یائسگی استفاده می شود. با حفظ جداره رحم، دیدروژسترون نیز در جلوگیری از سقط جنین (سقط ناخواسته) در زنان مبتلا به سقط جنین مکرر مورد استفاده قرار می گیرد. دیدروژسترون معمولا در روزهای انتخاب شده در طول دوره قاعدگی، بسته به اختلالی که تحت درمان قرار می گیرد، استفاده می شود.

هشدارهایی در رابطه با مصرف قرص دوفاستون

مارس 2008: سازنده این دارو آن را از بازار به دلایل تجاری خارج کرد. اگر شما به طور منظم این دارو را مصرف می کنید، باید با پزشک خود ملاقات داشته باشید تا در مورد درمان های جایگزین صحبت کنید.

موارد منع مصرف قرص دوفاستون

اگر به هر یک از مواد تشکیل دهنده آن حساسیت دارید، این دارو نباید استفاده شود. اگر قبلا چنین حساسیتی داشته اید، لطفا پزشک یا داروساز خود را مطلع کنید.
اگر احساس می کنید واکنش آلرژیک را تجربه کرده اید، مصرف این دارو را متوقف کنید و بلافاصله به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

عوارض قرص دوفاستون در بارداری

بعضی داروها نباید در دوران بارداری و شیردهی استفاده شوند. با این حال، سایر داروها ممکن است به طور ایمن در دوران بارداری یا شیردهی مورد استفاده قرار گیرند که مزایایی برای مادر بدون به خطر انداختن نوزاد فراهم می کنند. اگر باردار هستید و یا برای بارداری برنامه ریزی کرده اید، همیشه قبل از استفاده از هر دارویی، با پزشک خود مشورت کنید .
برای مصرف این دارو در دوران بارداری، اثرات مضر شناخته شده ای وجود ندارد. مقدار کمی این دارو ممکن است به شیر مادر انتقال یابد، با این وجود اثرات مضر شناخته شده ای در جنین و مادران شیر ده که دوفاستون مصرف می کنند مشاهده نشده است.

عوارض قرص دوفاستون در بارداری

عوارض جانبی قرص دوفاستون

داروها و عوارض جانبی احتمالی آنها ممکن است به روش های مختلف بر افراد تاثیر بگذارد. موارد زیر برخی از عوارض جانبی است برای این دارو شناخته شده است. این بدان معنی نیست که همه افرادی که از این دارو استفاده می کنند، عوارض جانبی آن را تجربه خواهند کرد.

  • سردرد
  • حالت تهوع
  • سرماخوردگی
  • تورم
  • واکنش های پوستی مانند راش (ضایعه پوستی) و خارش
  • حساسیت پستان
  • عوارض قاعدگی بین دوره ها

عوارض جانبی ذکر شده در بالا ممکن است شامل تمام عوارض جانبی گزارش شده توسط تولید کننده دارو نباشد. برای اطلاعات بیشتر در مورد هرگونه خطری احتمالی مرتبط با این دارو، لطفا اطلاعات موجود در این دارو را بخوانید یا با پزشک و یا داروساز مشورت کنید.

اختلال دارویی دوفاستون با سایر داروها

هیچ گزارشی مبنی بر تداخل دارویی قرص دوفاستون وجود ندارد.

داروهای دیگر حاوی همان مواد فعال
دوفاستون HRT


مقالات مرتبط:

8 درمان خانگی برای قاعدگی نامنظم (پریود نامنظم)

از
12
رای

دیدگاه ها