قرص خوراکی فلوکونازول هم به عنوان یک داروی عمومی و هم نام تجاری Diflucan موجود است. فلوکونازول به شکل قرص خوراکی و محلول در اختیار است. همچنین در قالب تزریقی نیز وجود دارد که فقط توسط یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی به شما تزریق می شود. قرص خوراکی فلوکونازول برای جلوگیری و درمان کاندیدیازیس، یک عفونت قارچی استفاده می شود. همچنین برای درمان مننژیت (عفونت مغز یا نخاع و یا هر دو) مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه این مقاله از سلام دنیا، درباره اینکه قرص فلوکونازول برای چیست و مقدار و نحوه مصرف و عوارض قرص فلوکونازول بیشتر بدانید.
فلوکونازول چیست؟
فلوکونازول یک داروی تجویزی است. به صورت قرص یا محلول خوراکی است. قرص خوراکی فلوکونازول به عنوان یک داروی عمومی و به عنوان دارویی با نام تجاری داروی Diflucan در دسترس است. داروهای عمومی معمولا ارزان تر ازداروهایی با نام تجاری هستند.
موارد مصرف داروی فلوکونازول
فلوکونازول برای پیشگیری و درمان کاندیدیازیس استفاده می شود. این بیماری به علت عفونت با یکی از انواع مختلف قارچ Candida ایجاد می شود. نمونه هایی از کاندیدیازیس عبارتند از عفونت قارچی واژن و همچنین عفونت قارچی دهانی
کاندیدیازیس همچنین می تواند عفونت را در قسمت های دیگر بدن شما، از جمله گلو، مری، ریه و خون شما ایجاد کند. افرادی که پیوند مغز استخوان داشته اند می توانند با فلوکونازول برای جلوگیری از کاندیدیازیس درمان شوند. این به این علت است که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف شده است، که باعث می شود آنها به شکل شدید کاندیدیازیس مبتلا شوند.
فلوکونازول همچنین برای درمان مننژیت (عفونت مغز و نخاع) که توسط قارچ کریپتوکوک ایجاد می شود مورد استفاده قرار می گیرد.
قرص فلوکونازول برای چی خوبه و چگونه عمل می کند؟
فلوکونازول متعلق به یک کلاس از داروهای ضد قارچی تراز اول است. یک دسته از داروها گروهی از داروهایی هستند که به شیوه ای مشابه کار می کنند. این داروها اغلب برای درمان شرایط مشابه مورد استفاده قرار می گیرند.
فلوکونازول با مسدود کردن توانایی تولیدمثل قارچ کاندیدا و کریپتوکوک عمل می کند. برای افراد مبتلا به عفونت این قارچ ها، از این دارو کمک می گیرند تا از عفونت خلاص شوید. برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به کاندیدیازیس هستند، به جلوگیری از عفونت کمک می کند.
حتما بخوانید: علائم عفونت قارچی واژن چیست؟
نحوه مصرف فلوکونازول
این اطلاعات دوز برای قرصهای خوراکی فلوکونازول است. تمام دوزهای ممکن و فرمهای دارویی ممکن است در اینجا ذکر نشده باشد. مقدار دوز، فرم دارویی و چگونگی مصرف دارو، بستگی به موارد زیر دارد:
- سن
- شرایط درمان
- شدت بیماری
- سایر شرایط پزشکی شما
- واکنش به دوز اولیه
مقدار مصرف قرص فلوکونازول
نحوه مصرف قرص فلوکونازول برای عفونت واژنی
- دوز بزرگسالان (سنین 18-64 سال) دوز معمول: یک دوز 150 میلی گرم
- دوز کودکان (سن 0 تا 17 سال)استفاده از این دارو در کودکان زیر 18 سال تأیید نشده است.
دوز مصرفی کاندیدیازیس غیر واژینال
- دوز بزرگسالان (سنین 18-64 سال) دوز معمولی: بسته به نوع عفونت، دوز روزانه شما می تواند بین 50 تا 400 میلی گرم باشد. طول درمان: درمان می تواند تا چندین هفته ادامه یابد.
- دوز کودکان (سنین 6 ماه تا 17 سال) دوز معمول: میزان مصرف دارو بستگی به وزن کودک و نوع عفونت دارد. طول درمان: طول درمان بستگی به عفونت دارد.
- دوز کودکان (0-5 ماهگی) استفاده از این دارو در نوزادان کمتر از 6 ماه توصیه نمی شود.
مصرف برای پیشگیری از کاندیدیازیس
- دوز بزرگسالان (سنین 18-64 سال) دوز معمول: 400 میلی گرم، یک بار در روز مصرف می شود.طول درمان: درمان می تواند چندین هفته ادامه یابد.
- دوز کودکان (سن 0 تا 17 سال) استفاده از این دارو برای پیشگیری از ابتلا به کاندیدیازیس در افراد زیر 18 سال تأیید نشده است.
دوز مصرفی مننژیت کریپتوکوکدوز
- بزرگسالان (سنین 18-64 سال) دوز معمولی: 400 میلی گرم در روز اول. دوز از روز دوم روزانه 200 تا 400 میلی گرم است که یک بار در روز مصرف می شود. طول درمان: درمان معمولا 10 تا 12 هفته طول می کشد.
- دوز کودکان (سنین 6 ماه تا 17 سال) دوز دارو برای کودکان بر اساس وزن است.
دوز معمولی: در روز اول، کودک شما 12 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن را مصرف می کند.
دوز از روز دوم به طور معمول 6-12 میلی گرم در هر کیلوگرم است، یک بار در روز مصرف می شود. طول درمان: درمان معمولا 10 تا 12 هفته طول می کشد. - دوز کودکان (0-5 ماهگی) استفاده از این دارو در نوزادان کمتر از 6 ماه توصیه نمی شود.
عوارض جانبی فلوکونازول
خواب آلودگی برای فلوکونازول گزارش نشده است، اما می تواند سایر عوارض جانبی را ایجاد کند.
عوارض جانبی رایج
عوارض جانبی رایج قرص های خوراکی فلوکونازول بستگی به میزان مصرف داروهای مورد نیاز شما دارد. این عوارض جانبی می تواند شامل موارد زیر باشند:
- سردرد
- اسهال
- تهوع یا ناراحتی معده
- سرگیجه
- دل درد
- استفراغ
- تغییر درطعم غذا
- راش شدید در افرادی با سیستم دفاعی ضعیف
اگر این اثرات خفیف است، ممکن است در عرض چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر آنها شدیدتر هستند و یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی
اگر عوارض جانبی جدی دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم تهدید کننده زندگی دارید و یا فکر می کنید که شما یک اورژانس پزشکی هستید با 115 تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
آسیب کبدی ناشی از مصرف فلوکونازول
علائم عبارتند از:
- زرد شدن پوست یا سفیدی چشم
- ادرار تیره
- مدفوع رنگ روشن
- خارش شدید پوست
- استفراغ یا حالت تهوع
حتما بخوانید: شایع ترین عفونت های قارچی در بیماران مبتلا به کرونا
راش شدید پوست با فلوکونازول
در افراد مبتلا به سندرم کمبود ایمنی (ایدز) یا سرطان. علائم عبارتند از:
- پوست لایه لایه
- راش شدید
تاکیکاردی بطنی
(یک شرایط ریتم قلبی تهدید کننده زندگی).
علائم عبارتند از:
- تپش قلب را حس می کنید
- سرعت ضربان قلب نامنظم
- سرگیجه
- غش
- تشنج
تداخلات دارویی فلوکونازول
قرص خوراکی فلوکونازول می تواند با سایر داروها، ویتامین ها، و یا گیاهانی که ممکن است مصرف کنید، تداخل کند. تداخل زمانی اتفاق می افتد که یک ماده عملکرد یک دارو را تغییر دهد. این می تواند مضر باشد و یا از مصرف دارو جلوگیری کند.
برای جلوگیری از تداخلات، پزشک باید تمام داروهای شما را به دقت مدیریت کند. اطمینان حاصل کنید که در مورد تمام داروها، ویتامین ها، و یا گیاهان که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. برای پیدا کردن این که چگونه این دارو ممکن است با چیز دیگری که در حال مصرف است تداخل داشته باشد، با پزشک یا داروساز صحبت کنید.
مثالهایی از داروهایی که می توانند باعث ایجاد تداخل با فلوکونازول می شوند، در زیر آورده شده است.
داروهایی که نباید با فلوکونازول مصرف شوند
داروهای خاصی وجود دارد که نباید با فلوکونازول استفاده کنید. هنگامی که با فلوکونازول استفاده می شود، این داروها می توانند اثرات خطرناکی در بدن شما ایجاد کنند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- ترفنادین: هنگامی که با فلوکونازول در دوزهای 400 میلی گرم یا بیشتر استفاده می شود، این دارو می تواند وضعیت ریتم قلب را تهدید کند.
- پیموزاید، کلاریترومایسین، erythromycin، ranolazine، lomitapide، donepezil، voriconazole و quinidine: هنگامی که با فلوکونازول استفاده می شود، این داروها می تواند یک وضعیت آریتمی قلبی به نام تاکیکاردی بطنی ایجاد کنند.
داروهایی که خطر عوارض جانبی فلوکونازول را افزایش می دهند
مصرف فلوکونازول با داروهای خاص باعث خطر عوارض جانبی آن داروها می شود. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- داروهای دیابت: مانند متفورمین و گلی پیزید. افزایش عوارض جانبی می تواند شامل قند خون پایین باشد. این باعث نشانه هایی از قبیل عرق کردن و لرز، سفت شدن،ضربان سریع، ضعف، گرسنگی و سرگیجه شود.
- وارفارین: افزایش عوارض جانبی ممکن است شامل کبودی، خونریزی بینی و خون در ادرار یا مدفوع باشد.
- فنیتوئین: مصرف این دارو با فلوکونازول می تواند مشکل در تمرکز، گفتار نادرست و سردرگمی ایجاد کند. در حالی که فلوکونازول را مصرف می کنید، دکتر شما سطح فنیتوئین خون را اندازه گیری می کند. ممکن است دکتر شما دوز فنیتوئین را در حالی که فلوکونازول را مصرف می کنید کاهش دهد.
- سیکلوسپورین، تاکرولیموس و سایرولیموس: افزایش عوارض جانبی میتواند شامل آسیب کلیه باشد. اگر شما فلوکونازول مصرف می کنید، پزشک خون شما را برای علائم آسیب کلیه بررسی می کند. اگر نشانه های آسیب کلیوی را نشان می دهید، پزشک شما ممکن است دوزهای این داروها را کاهش دهد یا به طور کامل آنها را متوقف کند تا زمانی که درمان با فلوکونازول انجام شود.
- تئوفیلین: مصرف این دارو با فلوکونازول می تواند باعث گرفتگی عضلانی، سردرد، فشار خون پایین و تشنج شود. در حالی که فلوکونازول را مصرف می کنید، دکتر شما سطح تئوفیلین خون را اندازه گیری می کند.
- زیدوودین: افزایش عوارض جانبی می تواند شامل سردرد، خستگی، از دست دادن اشتها، حالت تهوع و استفراغ باشد.
- داروهای درد، مانند متادون و فنتانیل: در صورت مصرف فلوکونازول سطح این داروها ممکن است در بدن شما افزایش یابد. افزایش عوارض جانبی شامل تنفس، سردرگمی و خواب آلودگی است.
- کاربامازپین: افزایش عوارض جانبی شامل تهوع، استفراغ، بی ثباتی، کمبود گلبولهای قرمز، راش شدید، نارسایی قلبی و نارسایی کبدی است.
- برخی از مسدود کننده های کانال کلسیم مانند نایفیدیپین، آملودیپین، وراپامیل و فلوودپیین. افزایش عوارض جانبی شامل فشار خون پایین، سرگیجه، سردرگمی و سردرد است.
-
بعضی از استاتین ها مانند آتورواستاتین و سیمواستاتین. باعث افزایش عوارض جانبی شامل درد عضلانی و ضعف و افزایش سطح کراتینین در خون شما می شود.
-
داروهای ضدپسیکوتیک مانند کلرپرومازین، هالوپریدول و زیپرازیدون. مصرف فلوکونازول با این داروها خطر ابتلا به بیماری قلبی تاکیکاردی بطنی را افزایش می دهد.
-
داروهای ضد افسردگی: مانند سیتالوپرام، اسکلیتوپرام و پاروکستین. مصرف فلوکونازول با این داروها خطر ابتلا به بیماری قلبی تاکیکاردی بطنی را افزایش می دهد.
-
داروهای آریتم قلبی مانند آمیودارون و دوفلیتید. مصرف فلوکونازول با این داروها خطر ابتلا به بیماری قلبی تاکیکاردی بطنی را افزایش می دهد.
هشدارهای داروی فلوکونازول
هشدار برای افراد با شرایط خاص:
افراد آلرژیک، بیماران کلیوی، بیماران کبدی، فشار خون بالا، آریتمی قلبی، ضعف سیستم ایمنی، زنان باردار، زنان شیرده،نوجوانان و کودکان
هشدارهای مهم مصرف فلوکونازول
هشدار مشکلات کبدی
این دارو ممکن است باعث ایجاد نارسایی کبد بیشتری شود. در صورت مصرف این دارو، پزشک ممکن است عملکرد کبد شما را با آزمایش خون بررسی کند. اگر نارسایی کبدی از مصرف این دارو ایجاد شود، هنگامی که شما مصرف آن را قطع کنید، معمولا برگشت پذیر است.
هشدارهای راش پوستی
این دارو می تواند راش شدید ایجاد کند که می تواند باعث مرگ شود. در صورت بروز هرگونه راش، باید مصرف دارو را متوقف کنید.
هشدار آریتمی قلبی
این دارو می تواند ضربان قلب شما را تغییر دهد. این تغییر شما را در معرض تهدیدی برای شرایط آریتمی قلبی به نام تاکیکاردی بطنی قرار می دهد. اگر شما دارای آریتمی قلب ذاتی، سطح پتاسیم کم هستید یا شما داروهای ضد روانپریشی یا داروهای ضد افسردگی خاصی را مصرف می کنید، خطر ابتلا به مشکلات آریتم قلبی در شما بالا است.
ملاحظات مهم برای مصرف فلوکونازول
در صورتی که پزشک شما قرص خوراکی فلوکونازول را برای شما تجویز کند، این نکات را در نظر داشته باشید.
شما می توانید فلوکونازول را با یا بدون غذا مصرف کنید.
- شما می توانید قرص را نصف کرده یا خرد کنید.
- محل نگهداری دارو در فروشگاه 86 درجه فارنهایت (30 درجه سانتیگراد).
- این داروها را در مناطق مرطوب مانند حمام نگهداری نکنید.
- نسخه تجویزی برای این دارو مجددا قابل استفاده است.
هنگام سفر با داروهایتان همیشه داروها را با خود حمل کنید. هنگام پرواز، آن را در کیسه حمل خود نگه دارید. - در مورد دستگاه های اشعه ایکس فرودگاه نگران نباشید. آنها نمی توانند داروهای شما را خراب کنند.
- در صورت مصرف این دارو، پزشک باید عملکرد کلیه و کبد را کنترل کند. برای بررسی چگونگی عملکرد کبد و کلیه شما باید آزمایش خون انجام شود. اگر این اندامها به خوبی کار نکنند، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد میزان دوزرا کاهش دهید یا اینکه این دارو را متوقف کنید.
منبع: healthline