آمپول هیوسین که به اسم آمپول بوسکوپان نیز شناخته می شود، یک آمپول (20 میلی گرم) عضلانی یا داخل وریدی است. در این مطلب سلام دنیا درباره کاربردهای آمپول هیوسین، نحوه تزریق و هشدارها، عوارض و تداخل دارویی آمپول هیوسین ان بوتیل بروماید را مشاهده نمایید.
1. نام فرآورده دارویی
آمپول بوسکوپان 20mg/ml محلول تزریقی.
2. ترکیب کیفی و کمی آمپول هیوسین (بوسکوپان)
هر آمپول 1 میلی لیتری حاوی 20 میلی گرم هیوسین بوتیل بروماید است.
3. اشکال و فرم دارویی
- محلول برای تزریق
- محلول بی رنگ یا تقریباً بی رنگ و شفاف
آمپول هیوسین برای چیست
آمپول بوسکوپان در اسپاسم های حاد مانند کولیک کلیوی یا صفراوی، در رادیولوژی برای تشخیص افتراقی انسداد و کاهش اسپاسم و درد در پیلوگرافی، و در سایر روش های تشخیصی که اسپاسم ممکن است مشکل ساز باشد، مثل آندوسکوپی معده استفاده می شود.
حتما بخوانید: قرص هیوسین برای چیست
نحوه مصرف آمپول هیوسین برای بزرگسالان: (آمپول هیوسین نحوه تزریق)
آمپول هیوسین عضلانی است؟
یک آمپول (20 میلی گرم) عضلانی یا داخل وریدی، در صورت لزوم بعد از نیم ساعت تکرار شود. تزریق داخل وریدی باید به آهستگی انجام شود (در موارد نادر ممکن است توسط بوسکوپان افت محسوس فشار خون و حتی شوک ایجاد شود). هنگام استفاده در آندوسکوپی، این دوز ممکن است نیاز به تکرار بیشتر داشته باشد.
- حداکثر دوز روزانه 100 میلی گرم
روش مصرف بوسکوپان برای جمعیت های خاص
مسن: اطلاعات خاصی در مورد استفاده از این محصول در افراد مسن در دسترس نیست. آزمایشات بالینی شامل بیماران بالای 65 سال بوده و هیچ واکنش نامطلوبی مختص این گروه سنی گزارش نشده است.
آمپول هیوسین برای کودکان
این آمپول برای کودکان توصیه نمی شود.
آمپول های بوسکوپان را نباید به صورت مداوم روزانه یا برای مدت طولانی بدون بررسی علت درد شکم مصرف کرد.
رقیق کننده آمپول هیوسین
محلول تزریقی بوسکوپان ممکن است با دکستروز یا با محلول های تزریقی کلرید سدیم 0.9% رقیق شود.
موارد منع مصرف آمپول هیوسین
آمپول بوسکوپان در بیمارانی که دارای حساسیت مفرط به ماده های فعال یا هر یک از مواد کمکی دارای منع مصرف میباشد.
- گلوکوم با زاویه باریک
- هیپرتروفی پروستات با احتباس ادرار
- تنگی مکانیکی در دستگاه گوارش
- ایلئوس فلج یا انسدادی- مگاکولون
- تاکی کاردی
- میاستنی گراویس
حتما بخوانید: میاستنی گراویس چیست
آمپول های بوسکوپان نباید از طریق تزریق عضلانی به بیماران تحت درمان با داروهای ضد انعقاد داده شود زیرا این امر ممکن است هماتوم داخل عضلانی را به وجود بیاورد.
هشدارها و اقدامات احتیاطی ویژه برای استفاده از آمپول هیوسین
- در صورت تداوم یا بدتر شدن شکم درد شدید و غیر قابل توضیح و بی دلیل، و یا ترکیب شدن همراه با علائمی مانند تب، تهوع، استفراغ، تغییر در حرکات روده، حساسیت به لمس شکمی، کاهش فشار خون، غش یا وجود خون در مدفوع، اقدامات تشخیصی مناسب برای بررسی اتیولوژی علائم مورد نیاز میباشد.
- آمپول بوسکوپان می تواند باعث تاکی کاردی، افت فشار خون و آنافیلاکسی شود. در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر قلب، آریتمی قلبی یا فشار خون بالا و نیز در جراحی قلب باید احتیاط مصرف شود. نظارت بر این نوع از بیماران کاملا توصیه می شود. تجهیزات و وسایل اضطراری و پرسنل آموزش دیده در استفاده از این آمپول باید به راحتی در دسترس باشند.
- بوسکوپان باید با احتیاط در بیماران مبتلا به پیرکسی به دلیل این نوع از احتمال که آنتی کولینرژیک ها ممکن است تعریق کردن را کاهش دهند تجویز شود.
- افزایش فشار داخل چشم ممکن است با تجویز داروهای آنتی کولینرژیک مانند هیوسین در بیماران مبتلا به گلوکوم با زاویه باریک تشخیص داده نشده و درمان نشده تجویز گردد. بیماران باید در صورتی که بعد از تزریق بوسکوپان دچار درد و قرمزی چشم همراه با از دست دادن بینایی شدند، به دنبال مشاوره فوری چشم پزشکی برای خود باشند.
- پس از تجویز تزریقی بوسکوپان، مواردی از آنافیلاکسی از جمله دوره های شوک آن در افراد مشاهده شده است. بیمارانی که بوسکوپان را به صورت تزریقی دریافت می کنند مانند تمام داروهایی که باعث چنین واکنش هایی می شوند، باید تحت نظر قرار بگیرند.
تداخل دارویی آمپول هیوسین با سایر محصولات دارویی و سایر اشکال آن
اثر آنتی کولینرژیک داروهایی مانند ضد افسردگی های سه و چهار حلقه ای، آنتی هیستامین ها، کینیدین، آمانتادین، داروهای ضد روان پریشی (مانند فنوتیازین ها، بوتیروفنون ها)، دیزوپیرامید و سایر آنتی کولینرژیک ها (مانند تیوتروپیم، ایپراتروپیوم، آتروپین، بوسیله ترکیبات مشابه آتروپین بیکو).
- اثرات تاکی کاردی عوامل بتا آدرنرژیک ممکن است که توسط بوسکوپان افزایش یابد.
- درمان همزمان با آنتاگونیست های دوپامین مانند متوکلوپرامید ممکن است منجر به کاهش اثرات هر دو دارو بر روی دستگاه گوارش شود.
استفاده از آمپول هیوسین در باروری، بارداری و شیردهی
1. بارداری
اطلاعات محدودی از استفاده از هیوسین بوتیل بروماید در زنان باردار در دسترس میباشد. مطالعات حیوانی با توجه به سمیت تولید مثلی کافی نیست. به عنوان یک اقدام احتیاطی، مصرف بوسکوپان در دوران بارداری اصلا توصیه نمی شود.
حتما بخوانید: قرص متوکلوپرامید برای چیست
2. شیردهی
اطلاعات کافی در مورد دفع هیوسین بوتیل بروماید و متابولیت های آن در شیر انسان وجود ندارد. خطر سازی این آمپول را برای کودک شیرده نمی توان رد کرد. استفاده از بوسکوپان در دوران شیردهی اصلا توصیه نمی شود.
3. باروری
هیچ مطالعه ای در مورد اثرات آن بر باروری انسان انجام نشده است.
تأثیرات آن بر توانایی در رانندگی کردن و کار با ماشین آلات
هیچ مطالعه ای در مورد تأثیرات آن بر توانایی در رانندگی کردن و کار با ماشین آلات انجام نشده است. باید به بیماران اطلاع داده شود که ممکن است در طول درمان با آمپول بوسکوپان، عوارض نامطلوبی همانند اختلال عملکرد انطباق یا سرگیجه را در خود تجربه کنند. پس بنابراین در هنگام رانندگی با ماشین یا کار با ماشین آلات باید احتیاط های لازم را کرد. اگر بیماران دچار اختلال در خواب یا سرگیجه شوند، باید از کارهای خطرناک همانند رانندگی کردن یا کار با ماشین آلات دوری و اجتناب کنند.
عوارض آمپول هیوسین
بسیاری از اثرات نامطلوب ذکر شده را می توان به خواص آنتی کولینرژیک BUSCOPAN نسبت داد.
1. اختلالات سیستم ایمنی
عوارض ناشناخته: شوک آنافیلاکتیک شامل مواردی با پیامد کشنده، واکنش های آنافیلاکتیک، تنگی نفس و سایر حساسیت های مفرط میشود.
حتما بخوانید: علائم شوک آنافیلاکسی چیست
2. اختلالات چشمی
- عوارض مشترک و رایج: اختلال عملکرد انطباق
- عوارض ناشناخته: میدریاز، افزایش فشار داخل چشم
3. اختلالات قلبی
مشترک و رایج: تاکی کاردی
4. اختلالات عروقی
- مشترک و رایج: سرگیجه
- ناشناخته: کاهش فشار خون ، گرگرفتگی
5. اختلالات در دستگاه گوارش
- مشترک و رایج: خشکی دهان
- یبوست
6. اختلالات پوست و بافت زیری
ناشناخته: واکنش های پوستی (مانند کهیر، بثورات پوستی، اریتم، خارش)، تعریق غیر طبیعی
7. اختلالات کلیوی و ادراری
- ناشناخته: احتباس ادرار
- درد محل تزریق میتواند، به ویژه پس از استفاده عضلانی، رخ دهد.
انتظار نمی رود که هیوسین بوتیل بروماید، ماده فعال بوسکوپان، به دلیل ساختار شیمیایی خود به عنوان یک مشتق آمونیوم چهارتایی، وارد سیستم عصبی مرکزی شود. هیوسین بوتیل بروماید به راحتی از سد خونی مغزی عبور نمی کند.
با اطمینان 95 درصدی، دسته فرکانس بیشتر از معمول نیست، اما ممکن است کمتر باشد. تخمین فراوانی دقیق ممکن نیست زیرا واکنش نامطلوب دارویی در پایگاه داده آزمایشات بالینی 185 بیمار رخ نداده است.
عوارض جانبی مشکوک آمپول هیوسین
گزارش عوارض جانبی مشکوک پس از مجوز مصرف دارو مهم است. این امر اجازه می دهد تا نظارت مداوم بر تعادل سود یا خطر محصول دارویی انجام شود. از متخصصان مراقبت های بهداشتی خواسته می شود هر گونه واکنشی را گزارش دهند.
علائم مصرف بیش از حد آمپول هیوسین
علائم جدی از مسمومیت به دنبال مصرف بیش از حد آن در انسان مشاهده نشده است. در صورت مصرف بیش از حد، علائم آنتی کولینرژیک مانند احتباس ادرار، خشکی دهان، قرمزی پوست، تاکی کاردی، مهار تحرک دستگاه گوارش و اختلالات بینایی گذرا ممکن است که رخ دهد. تنفس Cheynes-Stokes در این نوع از مصرف بیش از حد گزارش شده است.
سخن آخر
آمپول هیوسین یا آمپول بوسکوپان، یک آمپول (20 میلی گرم) عضلانی یا داخل وریدی است که برای کاهش درد و اسپاسم های حاد مانند کولیک کلیوی و آندوسکوپی معده استفاده می شود. نحوه تزریق آمپول هیوسین و عوارض آن را در این مطلب سلام دنیا، بیان کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده است.
دیدگاه ها