چگونه آزمایش کبد بدهیم؛ بالابودن آنزیم کبد چه خطراتی دارد؟

چگونه آزمایش کبد بدهیم؛ بالابودن آنزیم کبد چه خطراتی دارد؟ آزمایش عملکرد کبد شامل آزمایش خونی است که برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری های کبد و حتی کبد آسیب دیده استفاده می شود. بالا بودن آنزیم کبد چه خطراتی دارد و چگونه آزمایش کبد بدهیم را در سلام دنیا بخوانید.

تست عملکرد کبد شامل آزمایش خون است که برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری کبد یا آسیب کبدی استفاده می‌شود. این آزمایشات سطوح برخی از آنزیم ها و پروتئین های موجود در خون را اندازه گیری می کند. برخی از این آزمایشات نحوه عملکرد کبد در تولید پروتئین و پاکسازی بیلی روبین، ماده زائد خون را اندازه گیری می کنند. شاید این سوال برای شما شکل بگیرد که چرا آنزیم کبد بالا میرود، چگونه کاهش مییابد؟ ، بالا بودن آنزیم کبدی چه خطراتی دارد؟ و یا چگونه ازمایش کبد بدهیم؟ با خواندن ادامه مقاله از وب سایت سلام دنیا، به پاسخ سوالات خود دست می یابید. سایر آزمایشات عملکرد کبد، آنزیم هایی را که سلول های کبدی در پاسخ به آسیب یا بیماری آزاد می کنند را بررسی می کنند. نتایج آزمایش عملکرد غیر طبیعی کبد همیشه نشان دهنده بیماری کبد نیست. پزشک نتایج شما را تفسیر و آنها را توضیح خواهد داد.

چگونه ازمایش کبد بدهیم

دلیل انجام آزمایش عملکرد کبد

تست های عملکرد کبد برای بررسی مورد زیر به کار می رود:

  • بررسی عفونت های کبدی مانند هپاتیت
  • بررسی پیشرفت یک بیماری برای مثال یک هپاتیت ویروسی یا الکلی و تعیین این که درمان تا چه حد موثر بوده است.
  • تعیین شدت یک بیماری ، به خصوص زمان که بیماری اسکار کبدی وجود دارد (سیروز)
  • بررسی عوارض جانبی احتمالی داروهای مصرفی

حتما بخوانید: برای پاکسازی کبد چه بخوریم


آزمایش تشخیص سلامت کبد
آزمایشات عملکرد کبد سطح برخی از آنزیم ها و پروتئین های موجود در خون را بررسی می کند. سطح بالاتر یا پایین تر از حد طبیعی می تواند مشکلات کبدی را نشان دهد. برخی از آزمایش های رایج عملکرد کبد شامل این موارد است:

بالابودن آنزیم کبدی چه خطراتی دارد؟ (آنزیمهای کبد در آزمایش خون)

1. آلانین ترانس آمیناز (ALT) 

آلانین ترانس آمیناز آنزیمی است که در کبد یافت می شود و به تبدیل  پروتئین ها به انرژی برای سلول های کبدی کمک می کند. هنگامی که کبد آسیب ببیند ، ALT در جریان خون آزاد می شود و سطح آن افزایش می یابد.

2. آسپارتات ترانس آمیناز (AST) 

آسپارتات ترانس آمیناز آنزیمی است که در متابولیزه کردن آمینواسید آلانین نقش دارد. مانند ALT، این آنزیم کبدی نیز به طور طبیعی سطح پایینی در جریان خون دارد. افزایش AST در تست های عملکرد کبد ممکن است نشان دهنده آسیب یا بیماری کبدی یا آسیب ماهیچه ای باشد.


حتما بخوانید: آزمایش خون Sgot یا Ast ؛ علل و روش انجام آن


3. آلکالین فسفاتاز (ALP)

آلکالین فسفاتاز آنزیمی است که در کبد و استخوان یافت می شود و برای تجزیه پروتئین ها مهم است. سطوح بالاتر از حد طبیعی ALP ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی یا بیماری مانند مسدود شدن مجرای صفراوی یا برخی بیماری های استخوانی باشد.

4. آلبومین و پروتئین توتال

آلبومین یکی از چندین پروتئین ساخته شده در کبد است. بدن شما برای مقابله با عفونت ها و انجام سایر عملکردها به این پروتئین ها نیاز دارد. پایین تر از حد نرمال بودن سطح آلبومین و پروتئین توتال در تست ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی یا بیماری کبدی باشد.

علت کاهش آنزیم های کبدی
 
5. بیلی روبین 

بیلی روبین یک ماده تولید شده در اثر شکست و تجزیه طبیعی گلبول های قرمز است. بیلی روبین از کبد عبور می کند و از طریق مدفوع دفع می شود. افزایش سطح بیلی روبین (زردی) در تست کبد ممکن است  آسیب کبدی یا بیماری کبدی یا انواع از کم خونی را نشان دهد.


حتما بخوانید: یرقان یا زردی چیست و چگونه به وجود می آید؟


6. گاما گلوتامیل ترانسفراز

(GGT) گاما گلوتامیل ترانسفراز آنزیمی در خون است. بالاتر از حد طبیعی بودن ان در تست عملکرد کبد ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی یا مجاری صفراوی باشد.

7. ال لاکتات دی هیدروژناز

(LD) ال لاکتات دی هیدروژناز یک آنزیم در کبد است. بالاتر از حد طبیعی بودن آن در تست عملکرد کبد ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی باشد، اما این حالت در اثر سایر اختلالات نیز ایجاد می شود.

8. زمان پروترومبین(PT)

زمان پروترومبین زمانی است که برای ایجاد لخته خونی صرف می شود. افزایش PT ممکن است آسیب کبدی را نشان دهد اما در صورت استفاده از داروهای رقیق کننده خون ، مانند وارفارین هم می تواند باعث افزایش PT شود.

خطرات تست عملکرد کبد:

نمونه خون برای آزمایش عملکرد کبد معمولاً از ورید بازو گرفته می شود. مهم ترین خطر ناشی از تست های عملکرد کبدی درد یا کبودی محل نمونه گیری است. بیشتر افراد واکنش های جدی به نمونه گیری برای تست های عملکرد کبدی نشان نمی دهند.

نحوه امادگی برای آزمایش تشخیص سلامت کبد: (چگونه ازمایش کبد بدهیم)

برخی از غذاها و داروها می توانند بر نتایج آزمایشات عملکرد کبد تأثیر بگذارند. احتمالاً پزشک از شما می خواهد قبل از خونگیری از خوردن غذا و مصرف برخی داروها اجتناب کنید.

در طول تست عملکرد کبد چه اتفاقی می افتد؟

نمونه خون برای آزمایشات عملکرد کبد معمولاً از طریق وارد کردن یک سوزن کوچک به رگ خم شده ساعد شما انجام می شود. سوزن برای جمع آوری خون شما به یک لوله کوچک متصل شده است. ممکن است با وارد شدن سوزن به بازو احساس درد سریع کرده و پس از برداشتن سوزن در محل نمونه گیری دچار ناراحتی کوتاه مدتی شوید.

شرایط آزمایش کبد

بعد از انجام تست عملکرد کبد:

خون شما برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می شود. اگر تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی در محل انجام شود، می توانید نتایج آزمایش خود را ظرف چند ساعت انجام دهید. اگر پزشک خون شما را به یک آزمایشگاه خارج از سایت بفرستد، ممکن است نتایج را طی چند روز دریافت کنید. 


حتما بخوانید: آزمایش پروتئین واکنشی سی CRP و روش انجام آن


نتایج تست عملکرد کبد:

نتایج ازمایش خون نرمال در تست های عملکرد کبدی به شرح زیر است:

  • ALT  7 تا 55 واحد در لیتر (U / L)
  • AST 8 تا تا 48 U / L
  • ALP 40 تا 129 U / L
  • آلبومین 3.5 تا 5.0 گرم در دسی لیتر (g / dL)
  • پروتئین توتال 6.3 تا 7.9 گرم در دسی لیتر
  • بیلی‌روبین 0.1 تا 1.2 میلی گرم در دسی لیتر (mg / dL)
  • GGT 8 تا 61 U / L
  • LD 122 تا 222U / L
  • PT  9.4 to 12.5ثانیه

این نتایج برای مردان بالغ معمول است. نتایج طبیعی از آزمایشگاه به آزمایشگاه دیگر متفاوت است و ممکن است در زنان و کودکان اندکی متفاوت باشد. پزشک از این نتایج برای کمک به تشخیص وضعیت شما یا تعیین درمانی که ممکن است لازم داشته باشید استفاده خواهد کرد. اگر قبلاً به بیماری کبد مبتلا شده اید، آزمایشات عملکرد کبد می تواند به شما در تعیین پیشرفت بیماری و پاسخ به درمان کمک کند.

سخن آخر

نتایج آزمایش عملکرد غیر طبیعی کبد همیشه نشان دهنده بیماری کبد نیست. پزشک نتایج شما را تفسیر و آنها را توضیح خواهد داد. امیدواریم شما در این مقاله با شرایط آزمایش کبد و آنزیمهای کبد در آزمایش خون آشنا شده باشید.


مقالات مرتبط:

علائم بیماری های کبدی و نشانه های شایع آن

آزمایش GGT چیست؟ + کاربرد ها، نحوه انجام آزمایش 

وجود سلول های اپیتلیال در ادرار (Epl) + انواع، عوامل و تفسیر نتایج این آزمایش

از
17
رای