تست پاپ اسمیر چیست؛ بهترین زمان و افرادی که باید pap test انجام دهند

تست پاپ اسمیر چیست؛ بهترین زمان و افرادی که باید pap test انجام دهند آزمایش پاپ اسمیر که به آن پاپ تست (Pap test) نیز گفته می شود، روشی برای تخشیص سرطان دهانه رحم در زنان است. درباره زمان انجام تست پاپ اسمیر، جواب آزمایش و اینکه در در پاپ اسمیر چه چیزهایی مشخص میشود، در سلام دنیا بخوانید.

آزمایش پاپ اسمیر به منظور غربالگری سرطان دهانه رحم انجام می شود. تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با کمک آزمایش پاپ اسمیر شانس درمان بیشتری را برای شما ایجاد می کند. هر آنچه که درباره آزمایش پاپ اسمیر باید بدانید از جمله: تست پاپ اسمیر چیست و چگونه انجام می شود، چه افرادی باید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند و عوارض و خطرات و جواب آزمایش پاپ اسمیر در این مقاله سلام دنیا، بیان کرده ایم. با ما همراه باشید.

آزمایش پاپ اسمیر چیست

آزمایش پاپ اسمیر که به آن پاپ تست (Pap test) نیز گفته می شود، روشی برای تخشیص سرطان دهانه رحم در زنان است. آزمایش پاپ اسمیر به منظور جمع آوری سلول ها از دهانه رحم یعنی انتهای باریک و پایینی رحم شما که در قسمت بالای واژن قرار دارد، انجام می شود. تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با کمک آزمایش پاپ اسمیر شانس درمان بیشتری را برای شما ایجاد می کند. آزمایش پاپ اسمیر همچنین می تواند تغییرات در سلول های دهانه رحم که ممکن است در آینده باعث بروز سرطان دهانه رحم شوند را تشخیص می دهد. اولین گام در جهت توقف پیشرفت احتمالی سرطان دهانه رحم، تشخیص زودهنگام تغییرات غیرطبیعی این سلول‌های با آزمایش پاپ اسمیر است.

چرا آزمایش پاپ اسمیر انجام می شود؟

آزمایش پاپ اسمیر به منظور غربالگری سرطان دهانه رحم انجام می شود. آزمایش پاپ اسمیر معمولاً با معاینه از ناحیه لگن انجام می شود. در زنان بالای 30 سال، آزمایش پاپ اسمیر ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ،یک عفونت مقاربتی شایع که می‌تواند باعث بروز سرطان دهانه رحم شود، همراه شود. البته در برخی موارد، ممکن است به جای آزمایش پاپ اسمیر، آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی HPV انجام شود.


حتما بخوانید: علائم سرطان دهانه رحم چیست 


چه افرادی باید آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند؟ (زمان انجام تست پاپ اسمیر)

این شما و پزشکتان هستید که تصمیم می گیرید چه زمانی و هر چند وقت یکبار باید آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید. در حالت کلی، پزشکان توصیه می کنند که از سن 21 سالگی آزمایش پاپ اسمیر را شروع کنید.

زمان انجام تست پاپ اسمیر

هر چند وقت یکبار باید آزمایش پاپ اسمیر را تکرار کرد؟

پزشکان معمولاً برای زنان 21 تا 65 ساله هر 3 سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر  را توصیه می کنند. اگر این آزمایش به همراه آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی HPV انجام شود، زنان 30 ساله و بالاتر می توانند هر 5 سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. یا ممکن است به جای آزمایش پاپ اسمیر، آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی HPV را انجام دهند.

در صورت وجود عوامل خطر خاصی، ممکن است پزشک بدون در نظر گرفتن سن آزمایشات پاپ اسمیر با دفعات بیشتری توصیه کند. این عوامل خطر شامل:

  • تشخیص سرطان دهانه رحم یا نتیجه آزمایش پاپ اسمیر که وجود سلول های پیش سرطانی را نشان می دهد
  • قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قبل از تولد
  • عفونت HIV
  • ضعیف بودن سیستم ایمنی به دلیل پیوند عضو، شیمی درمانی یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئید
  • سابقه سیگار کشیدن

می توانید در باره مزایا و خطرات آزمایش پاپ اسمیر با پزشک صحبت کنید و بر اساس عوامل خطری که وجود دارد بهترین تصمیم را بگیرید.

چه کسانی دیگر نیاز به انجام آزمایش پاپ اسمیر ندارند؟

در شرایط خاص، ممکن است یک خانم و پزشک معالج او تصمیم بگیرند که دیگر آزمایش پاپ اسمیر را انجام ندهند، مواردی مانند:

بعد از جراحی هیسترکتومی کامل

  • بعد از جراحی هیسترکتومی کامل که به منظور  برداشتن رحم از جمله دهانه رحم انجام می شود، از پزشک خود بپرسید آیا نیاز به ادامه دادن آزمایش پاپ اسمیر است یا خیر.
  • اگر جراحی هیسترکتومی برای درمان بیماری غیرسرطانی مانند فیبروم رحم صورت گرفته باشد، ممکن است بتوانید آزمایش پاپ اسمیر مکرر را قطع کنید.
  • اما اگر جراحی هیسترکتومی به منظور درمان یک بیماری پیش سرطانی یا سرطانی دهانه رحم انجام شده باشد، ممکن است پزشک توصیه کند که آزمایش پاپ اسمیر را ادامه دهید.

حتما بخوانید: عوارض جانبی هیسترکتومی 


سنین بالاتر

پزشکان عموماً موافقند که در صورت منفی بودن آزمایش‌های قبلی سرطان دهانه رحم، خانم ها می‌توانند آزمایش پاپ اسمیر را در سن 65 سالگی قطع کنند.

در مورد گزینه های خود با پزشک تان صحبت کنید در این صورت می توانید بر اساس عوامل خطر تصمیم بگیرید که کدام گزینه برای شما بهتر است. اگر با چندین شریک جنسی در ارتباط هستید، ممکن است پزشک ادامه آزمایش پاپ را توصیه کند.

خطرات آزمایش پاپ اسمیر

آزمایش پاپ اسمیر روشی مطمئن برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. با این حال، آزمایش پاپ اسمیر هم بدون خطا و اشتباه نیست. اما بدست آمدن نتایج منفی کاذب هم امکان پذیر است، یعنی در صورت وجود سلول های غیر طبیعی هم نتایج آزمایش عدم وجود ناهنجاری را نشان می دهند. نتیجه منفی کاذب به این معنی نیست که اشتباهی رخ داده است. بلکه عواملی وجود دارد که می توانند باعث یک نتیجه منفی کاذب شوند، این عوامل عبارتند از:

  • جمع آوری ناکافی سلول ها
  • وجود تعداد کم سلول های غیر طبیعی
  • مخفی کردن سلول های غیر طبیعی توسط سلول های خونی یا التهابی

اگرچه این امکان هم وجود دارد که سلول‌های غیرطبیعی شناسایی نشده باشند، اما بازهم زمان دارید. چون پیشرفت سرطان دهانه رحم چندین سال طول می کشد. و اگر یک آزمایش وجود سلول های غیر طبیعی را تشخیص ندهد، به احتمال زیاد آزمایش بعدی این کار را انجام خواهد داد.

خطرات آزمایش پاپ اسمیر

آمادگی برای انجام آزمایش پاپ اسمیر

برای اطمینان از رضایتبخش بودن آزمایش پاپ اسمیر، قبل از انجام آزمایش نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • به مدت 2 روز قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر از مقاربت، دوش واژینال یا استفاده از داروهای واژینال یا فوم های اسپرم کش، کرم ها یا ژل ها خودداری کنید، زیرا ممکن است سلول های غیرطبیعی را از بین ببرند یا مخفی کنند.

تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریود

  • سعی کنید در طول دوره قاعدگی برای آزمایش پاپ اسمیر برنامه ریزی نکنید. در صورت امکان بهتر است در این زمان از انجام آزمایش اجتناب کنید. بهترین زمان برای انجام آزمایش پاپ اسمیر حدود 2 هفته بعد از آغاز آخرین عادت ماهیانه است. 

حتما بخوانید: آیا می توان در دوره عادت ماهانه، آزمایش پاپ اسمیر انجام داد؟


در حین انجام آزمایش پاپ اسمیر

  • آزمایش پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام می شود و تنها چند دقیقه طول می کشد. ممکن است از شما خواسته شود که لباس را به طور کامل یا فقط از کمر به پایین دربیاورید.
  • با زانوهای خمیده روی میز معاینه به پشت دراز خواهید کشید. پاشنه های پای خود را در رکابی به نام stirrups قرار می دهید.
  • پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی وارد واژن می‌کند. اسپکولوم دیواره های واژن شما را از هم جدا می کند تا پزشک به راحتی دهانه رحم شما را مشاهده کند. قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث احساس فشار در ناحیه لگن شما شود.
  • در ادامه پزشک با استفاده از یک برس نرم و یک دستگاهی به نام اسپاتول از سلول های دهانه رحم شما نمونه برداری می کند. این کار معمولاً  باعث صدمه ای نمی شود.

بعد از آزمایش پاپ اسمیر

پس از انجام آزمایش پاپ اسمیر، می توانید بدون محدودیت به کار خود ادامه دهید.

  • بسته به نوع آزمایش پاپ اسمیر، پزشک نمونه سلولی جمع‌آوری‌شده از دهانه رحم را برای نگهداری نمونه به محفظه‌ای حاوی مایع مخصوص (تست پاپ با پایه مایع) یا روی یک لام شیشه‌ای (پاپ اسمیر معمولی) منتقل می‌کند.
  • نمونه‌ها برای بررسی زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه منتقل می‌شوند تا ویژگی‌هایی در سلول‌ها که نشان‌دهنده سرطان یا یک وضعیت پیش سرطانی هستند، را مشخص کنند.

از پزشک خود بپرسید که چه زمانی نتایج آزمایش شما آماده می شود.

بعد از آزمایش پاپ اسمیر

جواب آزمایش پاپ اسمیر

آزمایش پاپ اسمیر می تواند پزشک شما را از وجود سلول های مشکوک که نیاز به آزمایش بیشتر دارند آگاه کند.

نتایج طبیعی تست پاپ اسمیر

اگر در طی آزمایش پاپ اسمیر فقط سلول های طبیعی دهانه رحم پیدا شود، گفته می شود که نتیجه آزمایش منفی خواهید داشت. تا زمان بعدی آزمایش پاپ اسمیر و معاینه لگنی، نیازی به درمان یا آزمایش بیشتری نخواهید داشت.

غیر طبیعی بودن جواب ازمایش پاپ اسمیر

اگر در طی آزمایش پاپ اسمیر سلول های غیرطبیعی یا غیرعادی پیدا شوند، گفته می شود که نتیجه آزمایش مثبت خواهید داشت. نتیجه مثبت به معنی ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست. معنای نتیجه مثبت به نوع سلول های کشف شده در آزمایش شما بستگی دارد.

در پاپ اسمیر چه چیزهایی مشخص میشود

در ادامه برخی از اصطلاحاتی که ممکن است پزشک شما استفاده کند و اقدامات بعدی شما آورده شده است:

سلول های سنگفرشی غیرمعمول (آتیپی) با اهمیت نامشخص (ASCUS)

سلول های سنگفرشی نازک و مسطح هستند و در سطح دهانه رحم سالم رشد می کنند. در صورت وجود مورد ASCUS، آزمایش پاپ اسمیر سلول های سنگفرشی کمی غیر طبیعی را نشان می دهند، اما تغییرات به وضوح نشان نمی دهد که سلول های پیش سرطانی وجود داشته باشد.

  • با کمک آزمایش پاپ اسمیر مبتنی بر مایع، پزشک می‌تواند نمونه را مجدداً بررسی کند تا نمونه را از لحاظ وجود ویروس‌هایی که باعث پیشرفت سرطان می‌شوند، مانند برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بررسی کند.
  • درصورت عدم وجود ویروس پرخطر، سلول‌های غیرطبیعی که در نتیجه آزمایش کشف می‌شوند، خیلی نگران کننده نیستند. اگر ویروس‌های نگران‌کننده وجود داشته باشند، به انجام آزمایشات بیشتری نیاز دارید.

حتما بخوانید: بیماری اچ پی وی (HPV) چیست


ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی

این اصطلاح برای نشان دادن اینکه سلول های جمع آوری شده از آزمایش پاپ اسمیر ممکن است پیش سرطانی باشند استفاده می شود.

  • اگر تغییرات ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی از نوع درجه پایین باشد، به این معنی است که اندازه، شکل و سایر ویژگی های سلول ها نشان می دهد که اگر یک ضایعه پیش سرطانی وجود داشته باشد، احتمالاً سال ها تا تبدیل شدن به سلول سرطانی فاصله دارد.
  • اگر تغییرات از نوع درجه بالایی باشد، احتمال تبدیل ضایعه به سلول سرطان بیشتر است.برای تایید آزمایشات تشخیصی اضافی لازم است.

سلول های غده ای غیرمعمول

سلول‌های غده ای مسئول تولید مخاط در رحم و دهانه رحم و در داخل رحم رشد می‌کنند. ممکن است این سلول ها کمی غیر طبیعی به نظر برسند، اما سرطانی بودن یا نبودن آنها مشخص نیست. آزمایشات بیشتر برای تعیین منبع سلول های غیر طبیعی و اهمیت آنها مورد نیاز است.

سلول های سنگفرشی یا آدنوکارسینوما

نتایج به این معنی هستند که سلول‌های جمع‌آوری‌شده برای آزمایش پاپ اسمیر آنقدر غیرطبیعی هستند که آسیب‌شناس تقریباً از وجود سرطان مطمئن است.

  • "سرطان سلول سنگفرشی" به سرطان هایی اشاره دارد که در سلول های سطح صاف واژن یا دهانه رحم ایجاد می شوند.
  • "آدنوکارسینوم" به سرطان هایی اشاره دارد که در سلول های غده ای ایجاد می شوند. اگر چنین سلول هایی یافت شوند، پزشک  توصیه می کند که بررسی سریع انجام شود.

در صورتی که نتیجه آزمایش پاپ اسمیر شما غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است با کمک روشی به نام کولپوسکوپی و با استفاده از ابزار بزرگ‌نمایی مخصوص (کولپوسکوپ) بررسی بافت‌های دهانه رحم، واژن و فرج را انجام دهد. همچنین ممکن است پزشک از هر ناحیه ای که غیرطبیعی باشد، نمونه (بیوپسی) بردارد. سپس برای بررسی و تشخیص قطعی، نمونه بافت به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سخن آخر

آزمایش پاپ اسمیر که به آن پاپ تست (Pap test) نیز گفته می شود، روشی برای تخشیص سرطان دهانه رحم در زنان است. آزمایش پاپ اسمیر به منظور جمع آوری سلول ها از دهانه رحم یعنی انتهای باریک و پایینی رحم شما که در قسمت بالای واژن قرار دارد، انجام می شود.


مقالات مرتبط:

قبل از ازمایش پاپ اسمیر چه نکاتی را رعایت کنیم

عوارض جانبی متداول واکسن گارداسیل اچ پی وی (Gardasil HPV)
 

از
6
رای